Vzdorovanie 14,5 mesačného dieťaťa a neposednosť

martina_mg
16. jan 2013

Ahojte,chcela by som sa opýtať, ako zvládať neustále vzdorovanie malého. Má 14,5 mesiaca, ale akonáhle ho chcem prebalit,prezliecť, poutierat po kúpaní a pod.nedá sa. Stale vstáva a nechce ani minutu polezat aby som ho prebalila,zacne kričať,kopať... akonahle urobim čokoľvek co sa,mu nepáči zacne kričať,kopať na rukách ( po zemi sa mi ešte nezačal hádzať) 🙂 nemozem mu predsa vsetko dovoliť a vo vsetkom vyhovieť. Ako ho mam naučiť, aby tak nevystrajal? Poradíte?

stanislava2
16. jan 2013

@martina_mg Adamko má dnes 14 mesiacov.Tiež sa nechce prebalovat stále je v pohybe začal kusat šticovat ked sa mu pohrozim hned začne ručičkou sa zahanat.Na šticovanie reagujeme cela rodina šticovanim kusanie sme už zvládli dostal ihned ako to urobil po puse čapanček žiadna bitka len taky naznak že si to nesmie dovolovat.Samozrejme musite si sadnut ak ste väčšia rodina tak ako my a vysvetlit si odkial pokial sa mu može dovolit a všetci reagujeme na jeho vymysli rovnako.nie že jeden dovoli druhy si to ani nevšimne a mama sa može aj zblaznit.Dieta potom nevie kde su hranice čo može a čo nie.Z prebalovanim mame aj my problem ale momentalne zabralo prebalovat na prebalovacom pulte v kupelni a dám mu zubnu kefku z omrvinkou pasty to ho bavi potom je chvilu v klude.Začali sme zvykat na nočnik vydrži len vtedy ke dčitame knižku o zvieratkach ale ešte sa nám nepodarilo urobit nič do nočnika som rada že tam chvilu vydrži.

mummy01
16. jan 2013

@martina_mg ja som sa moje deti vzdy snazila nejako zaujat,odviest pozornost na nieco ine.Po kupani som malemu napr. spievala pesnicky,tak si na to zvykol ze si ich sam pytal este donedavna.Pri prebalovani som mu vselico zaujimave hovorila napr. o zvieratkach,autickach...podla mna je este skoro striktne trvat na 100% poslusnosti,rocne dieta je podla mna este babo.Hlavne ti odporucam nebojovat s nim nasilu,to nieje dobra cesta.Snaz sa ho nejako zaujat aby sa z neoblubenej cinnosti stala zabava.

zvedavamt
17. jan 2013

@mummy01
Ano, spravne ,zaujat a odviest pozornost na nieco ine. Slubit odmenu, ked sa da rychlo ... potom sa zahramae... nie vecnu,ale napr viacej pozornosti.
A hlavne menej cukru, podporuje hyperaktivitu az agresivitu u deti a pozor na niektore Ecka s podobnym ucinkom.

luba41
17. jan 2013

@martina_mg to je normálne obdobie vývoja. Skús robiť tie úkony čo najrýchlejšie, trebars nedávaj ho ležať, ked sa mu nepáči a utieraj, prebaluj postojačky. A treba odpútať pozornosť, hlavne ked bude robiť - šticovať, zahánať rukou, treba s kludom odtiahnuť ruku a nekomentovať moc a hlavne "nevracať". On tomu nerozumie. Alebo sa aj vyhýbať takej situácii, ked ho to "núti " to urobiť, Toto obdobie za chvilku prejde a prídu zase "nové situácie" Proste "to chce kľud". 😉

exupery
17. jan 2013

@martina_mg otocit vsetko na hru,budeme sa natierat spolu,alebo ja ta poutieram a ty mi mozes tancovat,nenechat volny pribeh vzdoru,vzdy ho zaujat niecim inym,obratit pozornost,...a pomaly casom,davat kompromisy ty sa nechas utriet ja precitam rozpravku-teda aspon u nas to takto funguje,zatial 🙂

sirene
17. jan 2013

Aj ja som od našej zhruba v tomto veku dostala zopár pekných rán a kopancov, hlavne do tváre (počas 1 mesiaca jej vysli 4 stolicky, bola nervozna),ale snazila som sa jej vysvetlit, ze maminku to boli a ze sa to nema robit...raz ma zial tak buchla, ze som sa rozplakala a na ten jej vyplasený pohlad nezabudnem.Po tomto to uz viac neurobila. naucila som sa prebalovať ju na kolene, a po okupani (lebo nemá rada osušku) ju len tak expresne poutieram, dam jej mäkučký župan a hráme sa sa schovávačku tak, že ona je zababušená v teplej deke a spoza nej vykuka...Ono to prejde...teraz bude mat 1,5 roka a vidim, že je uplne iná ako pred 2-3 mesiacmi, taká rozumnejšia...drzim palce 🙂

kbeata
17. jan 2013

@martina_mg 🙂 mojho maleho od roku prebalujem postojacky,lebo to je boj 😀
teraz mal dva roky,a najhorsie je ked ho ledva obleciem,tak sa vyzlecie,co sa da 😝

stanislava2
17. jan 2013

@luba41 nesuhlasim stebou že to kusanie a šticovanie brat z kludom.Mám stym vlastne skusenosti.Dietatu ak nedáme najavo že to nemá robit a nebude vediet že tahanie za vlasy boli nebudeme si to všimat bude to robit nadalej bude kusat šticovat aj deti v okoli nie len mna.Mám velke dcéry a tento postup som použila aj pri nich nemaju žiadne následky a prestali to robit skor ako deti ktore mama nezhačila alebo len vysvetlila že to nesmie robit.V 14 mesiacoch sa to dietatu neda vysvetlit aspon teda moje na to nereagovali.Je to každeho názor a sposob aky si mamina vyberie jej jej vec.Mne deti cez hlavu neprerástli takže zrejme som ich vychovala dobre.

euka210
18. jan 2013

je to normalne, skusa kde su jeho hranice. Treba mu ich urcit a mat co najviac pevne nervy (hoci to nie vzdy ide: ) )
ked moj sa nedavno nedal nijak raz prebalit, tak som ho zobrala a drzala na rukach kym nepovolil, proste pevne objatie. Odvtedy s tym taky problem nie je, obcas utecie aj si zakope, ale po chvili uz prebalujem.
Este mi napada, ci nie je po kupani uz prilis unaveny alebo hladny....nas ked je uz unaveny, tak viac vzdoruje.

stanislava2
19. jan 2013

@euka210 veru tie pevne nervy su doležite a ked budu väčšie budu tie nervy treba pevnejšie a pevnejšie.Ja mám jednu pubetru za sebou druha práve doznieva a teraz si to trošku zopakujeme kedže sme sa pri dvoch velikých detoch rozhodli mat maličke babätko.Dnes ma synček v posteli išiel tahat za vlasy a sledoval či sa moja ruka načiahne po tých jeho vlaskoch a ked som mu zo slovami aby ma pekne pustil lebo aj ja jeho potiahnem pustil ma usmial sa a začal ma hladit a bočkovat.Tak sme sa hladili a myslim že šticovanie je už zažehnané.Včera nám ale začal skákat ako na trampoline ked niečo chce.Na to pomaha to silne objatie no ved ešte nás toho čaka tolko tolko tolko kym vyrastu.

katka1981
19. jan 2013

S tym neurobis nic, su fazy kedy si dieta nechce dat plienku, kedy sa nechce obliect a ist von, my sme s obliekanim bojovali od 1,5 do 2,5 roka, vobec sa nedalo chodit von, dvaja sme ju nasilu obliekali. Su fazy, kedy dieta sedi na wcku aj hodinu pred spanim, potom zas vobec nechce ist na wcko, trieskanie si hlavy o zem, o stenu, trhanie vlasov, hadzanie sa o zem, bitie vsetkych na okolo, plutie, dieta dopapa a prevrati svoj stolik a stolicku, niekedy aj s obsahom, deti dokazu aj nemozne. Jediny recept, prezit to v zdravi, nekricat, nebit, a byt trpezlivy. A kto to dokaze, je majster sveta 😀 U nas trva vzdor pomaly 3 roky, sice je to uz lepsie, ale nase nervy dostali riadne zabrat. Jedine co by som si priala, mat vacsiu trpezlivost, a aby som mala stale na pamati, ze to prejde a zbytocne riesit malickosti nema vyznam. Tiez som si stale hovorila, ved to jej nemozem dovolit, ved co bude robit potom...... a bol to neustaly boj. Jedine si treba uvedomit, ze treba ist dietatu prikladom. Nemozes cakat, ze ta dieta bude posluchat, ani nemaj take predstavy, ze tvoje dieta nebude ako susedkine, co sa hadze o zem a papuluje, ze ty si urobis doma poriadky, nato zabudni. Lebo to nie je len o rodicoch ale o povahe dietata a jeho vzdore. Ked urobi cirkus, bud co najpokojnejsia, musis ho naucit pracovat s emociami. A nezabudaj, ze nie kazde dieta sa hadze o zem, ani tvoje to robit nemusi. Su deti, kt. maju lahky priebeh vzdou. Ber ho take ake je. Je to jeho vyvin, treba to brat tak ako je. Ale snazim sa mu vysvetlit a ukazat, ze sa iste veci nepatria a ukazat mu ako by to malo robit. Ale do urciteho veku dieta vela veci nechape, to zistis az casom, co na tvoje dieta plati a velakrat v kazdej faze plati na neho nieco ine. Najtazsie je, ked ma dieta amok a ty nemozes od neho odist, lebo je v ohrozeni zivota a tvoja pritomnost ho este viac vydrazdi, alebo ked ma amok a ajtak sa ta drzi a nepusti a ty to musis proste nejak pretrpiet zo zatatymi zubami aby si v nervoch dieta nevycapala, lebo proste nemozes odist a predychat. Taktiez pride obdobie, kedy je dieta naladove zo sekundy na sekundu Krasne sa hra, ty sa mu prihovoris a hned sa oduje, zacne vrieskat, hadzat hracky a ty si nic nespravila, nic mu nekazala. Treba aby si vedela, ze tvoje dieta nie je same co robi taku zlobu a ze to treba riesit s chladnou hlavou. Cim skor sa to naucis, tym budete mat toto obdobie jednoduchsie. Drzim palce.