Vzdor či puberta u trojročnej dcéry

amme2015
16. okt 2015

potrebujem pomoc. moja dcera ma 3 roky. nezijeme na slovensku takze od 1 roka chodi k opatrovatelke. posledne tyzdne sa zacala spravat jak maly pubertiak s vetami typu....nechaj ma na pokoji, bud ticho, co chces. my sa takto doma nevyjadrujeme a co viem ani opatrovatelka nie. ako ju to odnaucit. ....dalsia vec slecna uz je dost velka a naucila sa spat u nas v posteli. v izbe spat nechce ze sa boji. ked tam je sama uteka odtial s placom aj to je na nej vidiet ze je vystasena a to aj ked ma svetlo zapnute. neprosim si reakcie dokonalych matiek dakujem

amme2015
autor
16. okt 2015

prego81
16. okt 2015

nas bol v jasliach od 4 mesiacov. Opatrovatelku som zamietla lebo som chcela aby bolo dieta v kolektive. Takisto pojde do jasli za chvilu aj druhe dieta. To je prva rada: dieta sa podla mna lepsie "vychova" v kolektive. Aj ked to urcite nie je pravidlo, len moja preferencia 🙂

Ani ja si nemyslim ze to ma od opatrovatelky alebo od vas (myslim to spravanie) ale uz to hranici s drzostou. V ziadnom pripade ta nekritizujem, len si myslim ze ste to nechali zajst daleko. Je to urcity vzdor, ale pre mna by toto bola drzost. Nas tiez zacal nesuhlasit, reval, hadzal sa o zem, ale keby nas udrel alebo zacal odvravat tak to nie. Zatial ma 2 roky. Takze neviem, mozno sa to zhorsi 😀 ale pri takomto vyjadrovani by som zasiahla trestom: "time out" alebo zakazala oblubenu cinnost.

Co sa tyka spania, je to fakt jednoduche. Spanie s vami musi skoncit. Zo dna na den. Cim je dieta starsie a cim dlhsie zvyknute spat s vami tym je to horsie. Moja skusenost: nas starsi s nami spaval asi od 9 mesiacov do 18 mesiacov. Akonahle som znova otehotnela, isiel spat do svojej postele. Myslela som ze sa nam to nepodari, ale stacili 2 noci a zvykol si. Bol aj plac, ale zostali sme s nim az kym nezaspal a ked sa v noci zobudil tak som bola pri nom az kym znova nezaspal u seba. Samozrejme ze chcel ist k nam, aj plakal ale zvladli sme to. Nepamatam ako dlho to trvalo kym zaspal aj sam u seba ale urcite to boli tyzdne. Do nasej postele sme ho uz nepustili ale boli sme dlhsie pri jeho postielke ked bolo treba 😉

Chapem ze mas starsie dieta ako je nas 2rocky, mozno bude vzdorovitejsie ako nase ale zaroven sa s nou urcite da rozumne porozpravat. Treba zistit preco sa boji. Skusali ste byt pri nej az kym nezaspi?

januarova
16. okt 2015

Asi ta viac teraz potrebuje. Neodhanaj ju od seba. Tak velmi vam to vadi, ze s vami spi? Ved je este mala. Kedy si to s nou uzijes, ked nie teraz. V 15 tich uz za tebou do postele nepride. Moje deti spia uz vo svojej izbe, ale stane sa este aj teraz, ze niekedy v noci k nam pridu. A dospia do rana s nami. 🙂

amme2015
autor
16. okt 2015

@januarova ahoj no troska uz vadi ja som v 6 mesiaci tehotenstva tak som chcela aby spala sama v izbe neskor so surodencom

dakoda
16. okt 2015

no, moze to byt tym, ze citi, ze pride do rodiny dalsie male stvorenie a ona uz nebude stredobodom pozornosti. Deti sa toho desia, podla mna ju teraz treba nechat bud spat pri vas alebo mozno este lepsie, aby si ty chodila k nej, ked sa boji a je vystrasena, pockat, kym zaspi a ked sa zobudi, ist k nej znova, bez kriku, bez vycitiek, teraz Ta velmi potrebuje a potrebuje vediet, ze ju stale lubis, aj ked mas dalsie drobciatko v brusku.
A puberta to urcite nie je 😉

babydesire
16. okt 2015

@amme2015 Hmm,mne to pripomenulo moje detstvo, nejaky cas sme spavali v jednej izbe s rodicmi,a tiez nasi nechceli aby sme spavali v ich posteli,ale ak sme sa niektora bala (sestra je o rok mladsia) tak sme si vliezli do ich postele a rozpravali sa az pokym sme nezaspali a nasi nas potom ked isli spat museli preniest do nasich posteli 🙂 Skoda ze nema tvoja dcerka taku sestru,stou by sa nebala 🙂 No treba ju to odnaucit,trebars ju uspat rozpravkou,unavit zazitkami cez den,ak rychlo zaspi,zobudi sa az rano ked je svetlo a izba neposobi tak opustene..pokial ide o jej spravanie,niekde to musela pochytit,take male dieta opakuje to co pocuje...nema to od inych ludi s ktorymi prisla do kontaktu? Zo skolky? Ihriska? Telky? Od inych deti,ktore to maju z domu? Treba zistit kde to pochytila a vysvetlut jej ze sa to nesmie ze je to skarede a ze ste potom z toho smutny ked tak rozprava

jkadankova
16. okt 2015

možno je to reakcia na to, ze si tehotna a ze ma prist niekto medzi vas. uz nebude jedina a ona si to uvedomuje. este ju aj z postele vyhanate. mozno by pomohlo jej venovat viac casu, mozno potrebuje viac istoty, mozno potrebuje viac vasej blizkosti, lasky, možno byť viac zainteresovaná do príchodu súrodenca. My sme 4 a spíme stale v jednej izbe a 3,5 rocna dcera mi denne lezie do postele, nemam s tym problem, uzivam si to, kym je mala. Syn spal so mnou, aj keď som bola tehotna. Mozno som trosku odlozila svoje pohodlie na ukor dobreho pocitu. Nie som dokonala matka, ale blizkost mojich deti je mi prirodzene blizka 🙂 Keď sa veci serú, treba ich chytiť za druhú stranu povrazu 🙂 resp. pozriet sa na problem z druhej strany. Držím palce, aby ste to vyriešili.

michellka85
16. okt 2015

3 roky, ukazkovy vzdor, presadzovanie si svojho, vlastne nazory, cudzia teta, surodenec na ceste.. nie je na to stvorenie trosku vela? A este ma spat sama?! Tiez mam nervy, vie ma vytocit, ale je to narocny vek a musime to rozdychat😉

inull5
16. okt 2015

@amme2015 my máme spálňu ako pioniersky tábor🙂 keď som bola tehotná,tak sme urobili krásnu izbičku s postielkou a stala som si za tým že babo bude v izbičke. Ešte svokra mi vravela,počkaj ako zmeniť názor...A ja ze nie. Jasne,malá sa narodila,postieľku sme dali do spálne,a po 3,5 mesiaci aj malú k nám do postele..keďže som kojila,tak to bolo super. Keď mala cca 2,5 roka kúpili sme posteľ ktorú si vybrala a spinkala v izbičke, potom sa narodil malý,a keď mal asi 4 mesiace raz v noci mala strašne kričala,dobehla som a ona plakala že tam bol ujo v bielom s čiernymi fuzami a že ju chcel zobrať..odvtedy sa zatala a proste tam spinkat nechce. Tak som jej spravila prístelku v spálni a spíme všetci tam..A malý spal v postieľke až 1 deň😉
Ani jedného nenutim ísť do izbičky a pre mňa je to ten naj naj naj pocit keď ma v noci chytí jeden či druhý alebo si ráno malý na mňa vyloži nôžky..alebo mi stačí keď počujem ako Dýchajú,koľko krát to.s mužom počúvame keď ideme spat a oni vyvaleni v našich posteliach.
Veď príde deň keď povedia,že už sú veľkí a chcú spinkat sami.

inull5
16. okt 2015

@amme2015 4 mesačne babo do jasliciek? Ak si išla do práce,OK,ak nie,máš môj "obdiv".

amme2015
autor
16. okt 2015

@inull5 od roka chodi k opatrovatelke

jolly84
16. okt 2015

@amme2015 čo je dokonalá rada a dokonalá matka? Nechápem..........

inull5
16. okt 2015

@amme2015 ja si toto vôbec neviem predstaviť,a pritom keď som čakala malú tak som sa mala po 8 mesiacoch vrátiť do práce,lebo som mala super miesto,nevedela som si predstaviť že čo budem robiť doma tých 8 mesiacov,že sa totálne zakopem doma a pod...A čo som spravila? Nedokázala som malú nechať opatrovatelke,vzdala som sa miesta a ešte som sa dala na druhú materskú...🙂 akože sila.

stalin
16. okt 2015

ja som najštastnejší keď môj 4ročný synček spí so mnou v posteli,tak isto počúvam ako dýcha,pozerám ako krásne spinká,ako si mľaskoce,je tak naučený od cca dvoch mesiacov,je to úžasne nádherný pocit.

inull5
16. okt 2015

@stalin však je to ten naj naj najkrajší pocit? Pre mňa sú to vzácne chvíle,proste nič toto nenahradí ako som písala,bola som aj s mužom radikálne proti a proste narodili sa a nemenila by som to spanie za nič

inull5
16. okt 2015

Takto spinkaju🙂

stalin
16. okt 2015

je to nádhera,hoci kolkokrát spím na desiatich centimetroch manželskej postele,ale je to naj naj 🙂

marcelatje
17. okt 2015

@amme2015 moje deti spia s nami, netvrdím že je to najlepšie riešenie, ale z detstva si pamätám ako som sa niekedy vo svojej izbe bála, reálne, naozaj som mala strach čo i len vystrčiť nos spod periny a tá úľava keď som sa odvážila prebehnúť k našim do postele bola neopísateľná, popravde neviem ako by som sa cítila keby ma naši vykázali späť do izby 😕 😅

maciatkolulu
17. okt 2015

@amme2015 tiez sa priklanam k nazoru, ze si ju mate nechat pri sebe v ppsteli. Moja najstarsia spala s nami aj ked som bola tehotna a keď sa narodila prostrena, tak tiez isla rovno k nam. Prisunuli sme postielky z obch stran, dali dole zabradlie a bolo. A teraz maly spi tiez v manzelskej a rovnako si to vychutnavam, ocuchavam hk, bozkavam, tulim sa, lebo uz viem ako strasne rychlo bezi cas a moj syn povie mamaaaaa staci a zrazu bude maturovat ;-D a inak neboj puberta to nie je. Klasicky czdor, ktory musite s laskou okresat. Ona citi, ze uz nebude jedina a to niekedy tie male potvorky davaju rodicom vyzrat.
@inull5 mas nadherne deti a uzivaj si to ako sa len dlho bude dat. Moje baby tiez takto spavali a velakrat mi idu slzy do oci, ked si na to spomeniem. Zalostne rychlo to bezi, aj ked sa to nezda. Nastastie mam maly dvojrocny bonus, ktory si teeaz opat vychutnavam. Ale aj tak niet nad ten pocit, ked si jedna z jednej strany na mna vylozila nohu, druha mi funela do ucha a to ako som sa od nich snazila uniknut, ked konecne zaspali, ako pliziaci sa tiger a hen, jedna bude mat 18. A druha 15 a to uz je ine kafeee.

siska53
17. okt 2015

@amme2015 vyrazy mohla pocut kdekolvek vonku. Tomu nezabranis. Asi jedine vysvetlit,ze sa vam nepaci,ako rozrava.
So spanim neporadim,je jej smutno,ani ty nespis oddelene od muza.. Moja sestra,hoci spala vbizbe so mnou,tiez behala za nasimi. Preslo ju to asi ako 8r. A ja,starsia od nej o 4,5r.,som veru obcas tiez k nasim zabludila. Lebo sestra tam nebola a ja som sa bala. A to sme tiez mami nocnu lampu! Prosto tie deti to tak vnimaju..
Ja ani teraz sa necitim uplne dobre,ked som sama.

Mnohi to riesia spolocnym spanim v jednej izbe. Ved to prejde. Ani sa nenazdas a pridz puberta a budes rada,ked bude vobec stat o vasu spolocnost. My zatial mame "babsku" a "chalansku" izbu,no uz do par mesiacov im spravime vlastnu,uvidim..

siska53
17. okt 2015

@inull5 aj nasi tak obcas,potpm stahujeme. 🙂

emilia25
17. okt 2015

No ja mám 3 deti najstarší má uz 7 a este stale spi s babku 2 mladší 5 a 3 spsvsju s nami a to majú zariadené 2 detské izby kde jedna je herná a druhá učebná kedze si tam syn robi len úlohy.takže tiez si myslím ze by dieťatko malo byt s rodičmi.myslím si ze ked to dieťa bude citit samo ujde do svojej izbycky.