Ahojte. Kedy sa vaše deti naučili L a R? Moje dieťa ma 3,5r a este jej to nejde, no začínajú mi chodit rady ze by sme mali ist k logopedovi... detská dr mi povedala ze ma čas do 6-7r, no zacinam mat obavy 🤔 ďakujem
na logopedii sa trenuje tdtdtdtdtd ....ked zvladne povedat velakrat za sebou, tak potom by sa mala naucit aj R
Chodili sme kvôli tomu istému 4,5-5 r
Nám logopedička povedala, že na trénovanie L je čas do 4,5 roka a R ešte neskôr, tuším od 5 alebo 5,5 rokov sa má trénovať.
Naša sa naučila hovoriť R keď mala 6 rokov
Moja budr.mat 7 a este stale nevie.moj.muz ma 38 a R doteraz nepovie. 🤣
L ako 5 r. a R 2 tyzdne pred nastupom do skoly
takto, cakacky na logopediach su velmi dlhe. aj pol roka a dlhsie. v tomto veku ma este cas, ale az tak velmi by som to neodkladala. ja som dceru nahlasila do poradovnika ked mala 4 roky. cakali sme pol roka na termin. nevedela K, L a R. K jej nabehlo kym sme sa dostali k logopedicke. L jej nabehlo po 3-4 mesiacoch odkedy sme navstevovali logopedicku a R nevie ani po 9 mesiacoch, ale je tam pokrok. u R je dolezite, aby dieta nechytilo zly navyk. ked sa ho nauci zle, je tazsie preucat ako ucit od zaciatku.
Môj ako predskolak nevedel r. Chodili sme k logopedicke. V prvom ročníku sa ho naučil. Ale áno chod, čím skôr tým lepsie
cize kym dieta namiesto R hovori ine pismeno(L, U, J) alebo ho vynechava je to ok. ak zacne hovorit hrdelne R, francuzske R a pod. to je uz zle...
l som si nevsimla, r sa syn naucil tusim ked mal sedem, dcera az hadam devat? naucili sa sami, na logo sme nechodili
My sme v at, cize tu sa pouziva to hrdelne r, starsia sa ho naucila niekedy okolo prveho rocnika (kedze ho nepocula vo skolke a v nemcine jej ho netrebalo a rrrrrrrrrrr jej nabehlo az minuly rok v lete medzi prvym a druhym rocnikom. Mladsia je predskolacka a teraz sme zacali chodit na logo, zacali rovno s r,l. Prvy raz mala ukazovat, ci rozlisuje slabiky, teraz uz mame trwnovat rozdiel v slovach... Ked som sa pytala na rozdiel medzi rakuskym a nasim r, lebo rakuske povedat neviem, tak ze to nevadi a mam hovorit nase... Takze uvidime...
R a L sa ucia ako posledne - vo veku 6-7 rokov uz by ich mali deti zvladnut, tie pismena sa najtazsie tvoria. Vo veku 3,5 roka ich skutocne nemusi vediet a nemusis sa za tym tak hnat. Ale pre klud duse, mozes ist, ale necakaj, ze dieta bude urcite vediet spolupracovat pri treningu tychto spoluhlasok.
nas v 3,5r rozpraval tak ze len my rodicia sme mu rozumeli 😀 logopediu by ma v takom skorom veku ani nenapadlo riesit, pediatricka povedala ze sa to zlepsi. aj tak bolo postupne to islo lepsie a lepsie, len R robilo problem, skusali sme tdtdtd ale to nepomohlo, tak sme to zatial nechali tak, ze ked to nepojde pojdeme k logo cca v 6rokoch... a jedneho dna ked mal 5,5 roka z nicoho nic zacal hovorit krasne R.
Myslím si, že je to taký vek, že kľudne sa môžete objednať k logopedovi, ono zase termín hneď nedostaneš :D A čím skôr sa naučí, tak tým lepšie.
Za prvym terminom sme cakali 8mesiacov..nasa berie prednostne deti nad5rokov predskolakov....trenuje sa aj tak prakticky doma
@chillibubble namiesto L a R mi povie J.. teda písmenká nahradí s J 🤔
Ďakujem žienky, no toto ma zaráža ze su tak dlhe cakacie doby, to ma ani nenapadlo 🤔 tak ja este pockam nejaku tu chvíľu, ci sa to naučí sama, snáď na tu logopediu nebudeme musiet ísť 👍
ahoj kým nevie L nenaučí sa R....na konzultáciu sa už môžeš opýtať... okolo 4-5 roka by mohlo dieťa spolupracovať. My sme chodili ako predškoláci a naučili sa🙂
Logopedicky zvyknu objednat az na predskolky rocnik, aj ked volas skor. Je ich malo a deti vela a najprv riesia tieto starsie co sa tyka L a R.
Netvrdim ze pri vaznych problemoch nevezmu aj mladsie deti.
Kup knihu rapotacik. Naucis ho to.
Sykavky a LR sú najťažšie hlasky. Do 5 roku je to fyziologické ak to nevie.
Ideálne je, ak dieťa v 5 rokoch vie všetko. Medzi 5-7 rokom je ešte predĺženy fyziologicky vyvin, po 7 roku ak dieťa nevie LR už je to chybná výslovnosť.
Pokiaľ ale dieťa hovorí hrdelne R, alebo CSZ medzi zúbkami, to je chybné stále, aj keď ma len 3,5 roka a je dobre to riešiť.
Ako bolo povedané, cakacky sú dlhé, u nás je to bežné aj rok- rok a pol. Pozistujte si od mamičiek ako je to vo vašom regióne, a podľa toho by som sa zariadila.
Môžete doma skúšať zdvíhať jazyk hore na peru, oblizat hornú peru, dávať jazyk za horné zúbky a takto posilňovať jazyk, skúšať L.
Domáce učenie hlásky R často vedie k tomu, že rodičia naučia dieťa hrdelne R a to je dosť problém oducit.
@babulkomale no to nie je úplne pravda.
Mozes vyskusat zatial nejake knizky uz spomenute alebo napriklad aj seriu o Kubkovi alebo Albi kuzelne citanie Rozmotaj si jazycek. Na R (pokial nerackuje, ale len zamiena za j napr.) ma dieta vraj cas aj okolo 6r, ak ostatne zvlada dobre.
Moja dcerka sa naucila ako 5-ročna.
Ono zase čim skor tym lepsie.
Ja som cakala ze ked nezacne sama tak v predskolskej by sme uz isli aby kym pojde do skoly trenovala. Ale naucila sa pekne sama. Resp aj doma som jej davala slovicka aby si trenovala vyslovnost-zacala totiz rozpravat skoro a asi aj preto sa naucila nespravne.