Ahojky,
mam 11mesačná dcerku Karolinu, v podstate spokojné bábatko,len posledné 4 dni sa mi nezdá. Stále chce byť na rukách. Neviem nič pri nej
urobiť, lebo,ked ju položím tak spustí a neutíši sa až ked ju zasa zoberem. Je to dosť náročné, lebo mám aj staršiu dcerku 5.5 roka, ktorej
sa tiež treba venovať, a treba aj povysávať, navariť........
Dnes sa manžel so staršou dcerkou hrali na koberci v obyvačke a Karolinka bola chvilku s nimi a potom zistila, že som v kuchyni, čo máme
prepojené, takže ma videla, a prišla ma tahat za nohu a sedela pri mne a ručala. Tak som jej kludne vysvetlila, že teraz nemozem, odniesla som
ju späť a to bol teda hysák. Tak revala až manžel ju odniesol do postielky do spálne, nech sa vyreve a aby zistila, že plačom nič nedosiahne.
Chcem poprosiť, kto má podobnu skusenosť.
A nemoze ist u nej iba o separacnu uzkost? Skus si to hodit do Googlu.
A nieco je k tomu aj tu: http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
Este aj tu je k tomu: http://mamicky.eu/zavislost-na-matke-a-separacn...
... nedá mi nereagovať... ale ani nie ročné dieťa ešte nedokáže rodiča vydierať 😕 😔 malá chce byť s tebou, ako píše aj viva02, môže ísť o obdobie separačnej úzkosti, treba jej dopriať vašu prítomnosť. Ja chápem, že je aj staršie dieťa aj domácnosť, ale... nenechávaj ju samú, ak ťa potrebuje, nenechávaj ju vyplakať, aby zistila.... možno si to neuvedomuješ, ale práve tým jej veľmi ubližuješ ☹ ak varíš, dovoľ jej, aby sa pri tebe hrala, rozprávaj sa s ňou, spievaj jej, čokoľvek... toto obdobie prejde tak rýchlo, ako prišlo 🙂
@kandracova Toto zvyknú robiť aj deti, ktorým idú zúbky. Nedeje sa to vždy a pri každom zube, stáva sa to aj pri posledných detských zúbkoch a zrazu to prejde. Vyžaduje si pozornosť pri hre, alebo chce byť mojkaná? Ak chce byť mojkaná, tak môže byť, že ňu aj niečo lezie, napr u mňa ked sa mi blížia krámy, tak som taká umojkaná a ako prídu krámy, tak som už ok.
@kandracova tiez si myslim, ze je to separacna uzkost a nechat vyrevat nepomoze
@snopkulka Práveže aj ročné dieťa môže vydierať, ale inak ako sme toho my dospelí schopní. Ak má pocity strachu, nedostatku niečoho, tak je jeho plač na mieste, ale ak reve, lebo povedzme hodilo hračku o zem (pretože sa nudí a vynucuje si pozornosť) a rodič mu ju za trest vezme a to dieťa sa takmer aj hodí o zem, len aby dostalo tú hračku, to je vydieranie a robia to aj iba jednoročné deti. Treba zažiť a je to des, vidieť to.
paneboze ako ta moze jedenastmesacne babo vydierat placom. Dieta v takomto veku este absolutne nema intelektualnu kapacitu na to, aby dokazalo "vydierat". Este ani dlho mat nebude. Tvoja dcerka zacala trpiet separacnou uzkostou, co je uplne normalne obdobie v jej vyvine a prave ta velmi potrebuje. Fakt si o tom skus nieco precitat, mozno pochopis, co prave preziva.
nesúhlasím 😔 také malé dieťa nevie spracovať svoje pocity, negatívne zážitky... ak mu vezmeš obľúbenú hračku, spustí rev, pretože ten svoj smútok, hnev, frustráciu zo straty nevie spracovať... to nie je vydieranie
ja nesuhlasim s tym, ze take dieta nevie ako na rodicov a neskusa vsetko mozne...nas reval ako 10m, lebo sa mu nechcelo lozit a vedel, ze mamka pride, pri mm take nerobil a ked som ho nechala par dni, tak konecne v 10m zacal lozit ...deti su mudre a my ich podcenujeme. Zrejme to bude aj ta separacka, ale dieta musi pochopit, ze nemoze byt stale na rukach. Nedavat ju prec od seba, vela sa s nou hrat, ale aj dookola vysvetlovat, ze teraz mama vari, nemoze byt na rukach...par krat poplace a zisti ze nepomoze, tak ju to prejde. Ale v postielke by som ju nenechala plakat, tam je opustena, ked sa jej fakt neda venovat, nech hoci place pri nohach.
dakujem za rady
pa
@snopkulka no ja som to pochopila tak, že malej nejde len o to byť s mamou, ale konkrétne byť na rukách, tak súhlasím s euka210 - ak sa dá a je vôľa možno by som poradila manducu al. podobné a dať si na chrbát - aj my sme tak varili jeden čas, ale keď prišlo obdobie, že len a len na rukách - nechcela byť ani v nosiči- tak keď sa nedalo napr. žehlenie, varenie (manžel na služobke) tak sa nedalo - párkrát poplakala a keď zistila, že sa nedá tak sa uspokojila. Predstavme si, že mamina by mala dvojičky a chceli by byť obe na rukách naraz 😉
@janage ja viem, že nosenie na rukách sa nie vždy dá... môj 3-ročný sa rád pýta na ruky, ale má už 16 kg, takže len púlim oči 😀 skôr si myslím, že to súvisí s potrebou objatia, takže si sadnem a vtedy mi skočí do náručia, chvíľku sa pomojká a ide sa hrať... byť na rukách sa dá aj takto, deti sa skrátka potrebujú "dobiť", matka v tom prípade slúži ako "základňa" - prídu, potrebujú pozornosť, objatie, bozk - aby boli spokojné, vyrovnané... 😵
@snopkulka no sú také, ktorým to stačí - videla som u kámošky a závidela, lebo veru mojej nestačilo - tam sa nedalo, že minútku dve pomojkať alebo aj 5 😝 ona mala obdobie, že išlo práve len o tie ruky a dlhoooo, kľudne doslova aj pol dňa, žiadne pár minútové záležitosti a to bola stále v mojej blízkosti v rovnakej miestnosti 😖
A ja som videla na ngc dokument,kde najnovsie veci zisitli,ze uz polrocne dieta sa dokaze tvarit ,ze je hladne a plakat,len aby mohlo byt v blizkosti rodicov. Cize dieta si to uvedomuje,ale robi to len preto,lebo mu je smutno a chce byt pri rodicoch. Moj toto vyvadza,ked mu idu zuby - tie 2 dni,ked sa mu prerezavaju. Vtedy len na rukach,ak ho polozim rev,ak ho dam mm,chvilu je ticho a inak okamzite reve. Akonahle je zub vonku, spokojne sa hra sam aj 2 hodiny.
To je dobre, že si aj s manželom "nepovolila", keď začala dcéra vydierať plačom. Len by som ti odporučila, aby si bola blízko malej, keď je v stave hysáku, lebo by si mohla niečo urobiť. Keď majú deti hysák, rodičia by ich nemali nechávať osamote.