Výchova deti

briketa
12. sep 2012

Co ucite deti viac - delit sa s ostatnymi hned ako si niekto pyta hracku alebo ste viac zastancom toho ucit dieta pockat dieta kym sa to druhe dohra a pride nanho rad cize trpezlivost.
Este som citala parkrat o uceni dietata pokore. Preco? Ako sa staviate k zbraniam povolujete ich? Na co vo vychove najviac dbate? Vychovavate ako vasi rodicia?

milka1978
13. sep 2012

@briketa neviem či je moja výcho práve tá správna a či je všetko O.K. no podľa mňa je a vychovávam svojho syna podľa možností .... ak sa hraje vonku s deťmi a chce kračku, ktorú má iné dieťa a nie je jeho tak mu poviem aby si išiel k dotyčnému dieťaťu hračku pekne vypýtať či mu ju požičia ..... tak sa zároveň učí slovám "prosím požičiaš mi?" .... ak je to jeho hračka a má ju iné dieťa tak mu jednoducho vysvetľujem, že on má tú hračku stále veď je jeho a môže sa s ňou zahrať kedykoľvek tak nech ju nechá tomu dieťatku ..... čo sa týka zbraní ak doma máme akurát sriekacie pištole do bazéna ... prevládajú u nás autíčka a lego alebo dokonca veci, ktoré má náš tato v dielni ako kladivá, kliešte a tak ..... veľmi nechceme synovi kupovať zbrane ako pištole na guličky alebo take detske samopale, podľa mňa to vyvoláva u detí agresivitu .... ani rozprávky takéhoto typu nepozeráme a pravdupovediac syna ani nezaujímajú ... najviac ho baví Macko Uško alebo vláčik Thomas a podobné .... vo výchove najviac dbám na to aby sa vedel pozdraviť , odzdraviť a hlavne aby sa vedel správať k starším ľuďom .... nechcem aby ich bral ako by to boli jeho kamaráti .... ale aby sa správal úctivo a tým si myslím, že pochopí čo môže a čo nemôže ..... a určite nevychovávam svojeho syna ako moji rodičia .... mama ma dosť odlišné názory na výchovu detí ako ja .... jej názory sú už také podľa mňa staromódne a hlavne "komunistické" 🙂 takže ako som už písala vychovávam tak ako viem a podľa možností

bubelko
13. sep 2012

@briketa co sa delenia tyka: ak ma niekto iny hracku v ruke, a on si ju pyta a dotycny povie nie, musi pockat. tak isto - ale ak si niekto od neho nieco pyta a povie nie, tak ostava u neho. skor ho ucim, ze ak nechce dat to, co ma v ruke, nech skusi ponuknut nieco ine - pripadne ak nieco on chce, tak nech skusi vymenit.
zbrane nekupujem, ale nezakazujem. boli sme u kamaratov a tam strielali deti so vzduchovkou. nemam rada zbrane, ale kedze mam chlapcov, tak k nim nejako tie hry so zbranami (aj ked nie ozajstnymi) patria - staci, ze sa hraju na piratov a uz je hokejka zrazu puskou a pod. nekupujem im ani vodne pistole, ale ak su u kamaratov a hraju sa s tym, necham ich. skor sa snazim mu vysvetlit, ze po ludoch sa nestriela - je jedno ci ma v rukach hokejku-pusku alebo detsku imitaciu.
ciastocne vychovavam urcite ako moji rodicia. nie vo vsetkom, ale niektore veci som prebrala 😉
a ci ich vediem k pokore - nad tym som sa doteraz nikdy nezamyslala 😉

sisaha
13. sep 2012

@briketa mam podobny nazor a vychovu ako bubelko. Ak ine dieta drzi v ruke hracku a hra sa s nou, môže sa prist spytat, ci pozicia, pripadne vymeni za ine. Ak povie dieta nie, musi pockat ci mu pozicia neskôr, pripadne ak dieta nepozicia vôbec, tak vysvetlim, ze dieta nechce z principu (lakomost) a nazorne vysvetlim, ze podelit sa o hracky je mile, ziskava tak kamaratov a lakomost nie je pekna vlastnost...(je jedno ci je to male, alebo velke dieta - je to nazorna ukazka ako by to byt nemalo, hoci moja je obcas tiez lakoma z principu).
Zbrane, vôbec - netolerujem, nekupujem.
Pokora - do urcitej miery - skôr vychovavam k zdravemu sebavedomiu..

koralinka
13. sep 2012

🙂 a ja som uplne naopak, moja má síce len 14 mesiacov je jedináčik a doma si vie presadiť svoje nedá sa ale ako náhle je s deťmi (je pravda že väčšinou s cca 2 ročnými) tak je uplne mimo - dojde k nej dieťa zoberie jej hračku a ona nič :-O odíde - alebo vezme si druhú alebo ostane pozerat 😖 a neviem či to je ešte vekom ale som z toho taka trošku mimo že dúfam, že nebude sedieť v kúte a deti ju budu biť 😖 možno takto o rok budem písať že čo s nou že bije deti ale teraz je uplný pacifista 😅

m.i.r.i
13. sep 2012

@briketa zaujimave otazky..s tym delenim sa o veci je to tazsie, lebo na jednej strane vysvetlujem malemu, nech pekne pozicia ked chce ine dietatko jeho hracku, ze je mile pozicat, ze ten chlapcek mu to o chvilu vrati, len sa trosku pohra, na druhej strane, ked on pyta od druheho dietatka nieco a to mu nechce dat, tak mu to neviem vysvelit dobre tak, aby to nebolo kontraproduktivne..ja nikdy nepouzivam hanlive slova na druhe deti, ze je lakome alebo nieco podobne..skor sa mu snazim vysvetlit, ze ten vlacik co chce ma chlapcek velmi rad a boji sa, ze mu ho uz moj syn nevrati, ze chlapcek tomu asi este nerozumie a snazim sa aby sa siel hrat s niecim inym ak sa da..ale je to tazke, lebo teraz je vo veku, kedy vie aj nahanat ine deti pre nejaku vec..lebo krasne sa naucil pekne pytat, pride k inemu dietatku a pyta si" pozicias mi prosim ten vlacik?" a to dieta nieeee...a potom na mna pozrie tymi smutnymi ocami, ze ako je to mozne, ked jemu ja stale hovorim aby pozical..ale myslim si, ze je to proste vekom, ked bude starsi pochopi to a ja sa teda snazim mu vysvetlovat, ze sa treba podelit, pozicat svoje, aj jemu potom niekto pozicia nieco ine.hlavne este tym, ze ho mame jedneho..
zbrane zatial nemame a ani nepozname, ale otazne je o akom veku deti hovorime, lebo aj ked by som sa tomu rada uplne vyhla, viem, ze to mozne nebude, kedze mam chlapca..ma 2.5 roka a zatial zbrane nikde nevidel ( v telke nic take nepustame, nic sme mu nekupili)..ale neviem si predstavit ked bude starsi zakazovat mu hrat sa na vojakov, indianov a podobne, to ku chlapcom proste patri, takze predpokladam, ze tak okolo 4 roku to zacne..zatial sa neviem vyjadrit k tomu ci mu na Vianoce potom kupil pistol po ktorej bude strasne tuzit 🙂
K pokore - no to som nikdy nejako neriesila, zatial nemam ten pocit..snazim sa skor v nom budovat zdrave sebavedomie, pretoze mam pocit, ze my sme boli vychovavani az k prilisnej pokore a mame malo sebavedomia, co je pre dnesny svet potom tazsie..niekedy si zial ludia ale mylia pojmy sebevedomie a arogantnost ci necitlivost, tak na vysvetlenie asi tolko, ze by som rada, aby si moj syn veril, aby sa vedel presadit, ale aby vedel aj citit s druhymi a prejavit empatiu, podelit sa a podobne..
Nieco som z vychovy mojich rodicov asi prebrala, kedze mam pocit, ze nam davali lasku a vychovali nas dobre, ale v mnohych veciach je to samozrejme uplne ine hlavne co sa tyka komunikacie s dietatom, casom straveny s dietatom, fyzickych trestov ci stravovania..

kaja73
13. sep 2012

nenutim dieta poziciava hracky-vyzdy to necham na jeho rozhodnuti co komu pozicia,len mierne ho usmernujem ale nikdy nenutim. Nenazvem ho lakomým,ale ze ma rad svoje hracky.
Ani ja VSETKO nepoziciam druhym a on sa pomaly uci aj poziciavat,no zatial je to o vybranych hrackach a detoch a tak to podla mna aj ma byt.
Ked on chce nieco co ma druhy,poviem- chod si vypytat- a ak dieta nepozicia,tiez ho nenazvem lakomym,ale ze ma hracku rado a ze mozno neskor ju pozicia,no mozno nepozicia nikdy-a maly sa s tym musi vyrovnat.
Vidim obrovske pokroky,kedze v marci to bolo hrúza den a dnes uz aj pozicia a j vie pockat - ma 2 r 8m.
Vsetko sa da aj nenasline,pomalickymi krocikmi.
Pokora-co pod nou chapeme???? ja ho ucim neublizovat a ani si nenachat ublizovat a nech si hlavne veri ze ze to co chce aj dosiahne-myslim tym napr sportove vykony-bicklovanie,plavanie,skocenie zo schodu.....ale nech skusa pomaly a postupne. ucim ho ze nie vzdy za kazdych okolonost skocim ked piskne,ze treba aj cakat a ze niekedy proste nemame to co chceme.A ze sme sucastou prirody,tak ako aj hmyz,zvieratka....
Zbrane-tak to je u nas kapitola samo o sebe-mam aj 14 r syna a ten je od cca 5 r maniak do zbrani,ale v takom odbornom ponati-ma encykopedie zbrani,tankov,svetoch vojen-pozna nazvy samopalov,tankov,kde ich vyrabaju,kedy,ake maju funkcie a s mm chodia pravidelne strielat vzduchovkou do terca.
Pritom je to uplne mierumilovny chalan ,ktory sa NIKDY v zivote nepobil-a to ma uz 14 rokov-,poznamky nenosi-takze ja to nevnimam ako prejav agresivity-na to musia zlyhat ine mechanizmi v rodine. Miluje vojnove filmy,vojenske oblecenie,mame doma plynove masky,maskace,vojenske prilby.....
Mladsi syn to vnima,takze uz kazdu palicku meni na zbran a striela,tak " akoze" ,ale tiez mi na deti vonku neutoci-teda agresivny nie je.
Cielene zbrane detom nekupujem,ale strasi syn si ich od cca 10 rokov kupuje za nasporene peniaze sam -gulickovky-a aj tie ostatne vojenske veci-v izbe ma celu vystavu toho a aj naboje zbiera-ma ich spustu.
takze v tomto sme taka specificka rodina,ale znovu opakujem -ani jedno dieta nema prajavy agresie voci druhym detom.
Za najdolezitesie povazujem to co s detmi robime,co im ukazujeme v nasom spravani-nie reciach,co im ukazujeme-prirodu,ludi...a ako s nimi komunikujeme-nemam rada klamanie,zavadzanie a tak to ani nerobim-vzdy im poviem pravdu,ale primerane veku.

zigzag
13. sep 2012

moj ma 15 mesiacov, takze o nakej cielenej vychove sa este hovorit neda, aj ked mam taky pocit,ze maly rozumie vsetkemu, s vychovou je to rovnako ako so vsetkym, zalezi od dietata samotneho, od jeho povahy a temperamentu, a tiez na vsetko treba spravny cas... na ihrisku zatial nema problem hracku dat a ani ju zobrat, ale to si mylim ze vsetky, cuzie hracky su zaujimavejsie a neopozerane 😅, zatial ani nevystrajal,a ani neplakal, ked mu niekto nieco zoberie, a chce to spat, tak si to zoberie a prinesie to mne,ze mam strazit, co sa tyka zbrani, tak muz je airsoftak, takze casom sa k tomu urcite aj on dostane, ale neako nemam proti tomu nic... aj my sme sa hrali s lukami a paritami 😀 a pokora je hlupost v dnesnej dobe, dieta treba ucit presadit sa a nie byt pokorne a utiahnute niekde v kute, my vela chvalime,ked sa mu volaco podari, a ked vyvadza, tak karhame, aj ked aj z toho ma neuveritelnu srandu 😀 a robi naschvaly potom,len aby sme zhykli a kricali baba, nono, auc 😅

majusa4444
13. sep 2012

@zigzag aj ja budem mat dvoch airsoftakov po tatinovi 😀

zigzag
13. sep 2012

@majusa4444 no ked sa dodrzuju bezpecnostne pravidla a maju masky a chranice , tak sa nemoze nic stat, aspon sa vyblaznia vonku :D

majusa4444
13. sep 2012

tak tak..a radsej takehoto chlapa co ma nejaky konicek ako keby chodil robit ine veci 🙂 a chodieva aj niekde do ciech a tak?? moj bol teraz cez vikend.. dost ho to chytilo..

renab
13. sep 2012

@m.i.r.i sú deti, teda chlapci, ktorí po zbraniach netúžia, bojové hry sa nehrajú a ani nepozerajú filmy či rozprávky s takouto tematikou. moji dvaja synovia sú toho príkladom. takže "vyhnúť" sa tomu dá, ale len vtedy, keď má dieťa iné záujmy. a keby sa to náhodou u vás nestalo, tak ani tieto hry a hračky nie sú vyslovené zlé a nevyúsťujú do agresivity dieťaťa. ja by som ich dieťaťu nezakazovala, zakázala by som jedine nevhodné filmy s tématikou násilia.

lucikan
13. sep 2012

@briketa s tymi hrackami som najradsej, ked to mozem nechat na decka a nijak do toho nezasiahnut - teda ak tie tahanice o hracku idu bez strkancov a bitia. Nevysvetlujem, preco mu niekto nechce pozicat, len opakujem, ze nechce. Ciastocne vediem drobca k tomu aby poziciaval, funguje u nas povedat "chlapcek by bol velmi rad, keby sa mohol s tou hrackou pohrat". Po tejto vete, skoro vzdy za chvilku pozicia, takym svojim slimacim tempom. Ale ide iba o hracky, s ktorymi sa aktualne nehra - cize ma pri nohach dve auta, s jednym sa hra, s druhym nie. Ked mu niekto vezme to druhe a maly si ho zacne chnapat spat, vtedy ho vediem k tomu pozicaniu. Ked mu hracku uchmatnu snazim sa ignorovat, bud si najde inu nahradu alebo si ju vezme spat. Niekedy zasiahne mama druheho dietata a hracka sa mu vrati sama. Moj osobny nazor je, ze poziciavaie veci je pre takto male deti, prilis narocny koncept, myslim si, ze nemaju sancu chapat, preco my od nich chceme aby svoje hracky pozicali a v podstate to robia preto, aby nam vyhoveli. O toto mi vo vychove nejde. Nebojim sa ze moj syn k tomu nedospeje, ked na to bude zrely, ale bazirovat na tom teraz este nehodlam. Tu si myslim, ze zivot deti nauci a k tomu samozrejme musia mat priklad v nas.
K zbraniam asi tolko, ze manzel ma zbrojny preukaz a strelbe sa venuje ako hoby...tak neviem, viem ale ze ak to budem tabuizovat, pritiahnem ho k tomu ako magnet. Ale zatial stojim na tom, ze zivu zbran nesmie vidiet az do odvolania...🙂 Telku nemame, takze take tie strielacky zatial nemal sancu vidiet a dlho neuvidi, najskor asi na ihrisku alebo v skolke.
Nad pokorou v spojitosti s vychovou som sa este nezamyslela. Ale myslim, ze je to opat nieco, k comu moze clovek dospiet len sam. K mladosti patri tuzba "zbortit svet" a tu nebudem potlacovat (ak bude v mojich detoch).
No a na co najviac dbam vo vychove, asi tak najobsirnejsie povedane na to, aby som nepotlacala osobnost svojho dietata a neuplatnovala si na nom svoju moc (niezeby to bolo jednoduche a slo mi to lusknutim prsta). Verim ze vychova = sprevadzanie.

katia7
13. sep 2012

zalezi od veku a od vyspelosti dietata v tom deleni, osobne kym vidim ze dieta nema na to este kapacitu a nie je to teda este o nejakom sebectve alebo tak snazim sa takymto konfliktom vyhnut alebo trpezlivo v klude vysvetlovat, ak to ale nejde v ziadnom pripade nesuhlasim s ludmi ktori zacnu potom na svoje dieta nakladat ze ake je zle a lakome a ze sa s nim nebude nikto hrat 😖 o uceni dietata pokore som nastastie necitala 😀 myslim ze to je dost narocne pre nas dospelych, neviem si tu literaturu predstavit ale tak mozno by som zmenila nazor 😉 zbrane sme doma nikdy nemali, mne sa to nepaci, nie som nejaky puritan ale ono podla mna zalezi aj na tom ze co s tymi zbranami to dieta robi, nie kazda hra so zbranou musi byt zla, moj syn je ale skor take citlive dieta, ma rad zvieratka, lego, knizky a puzzle takze do jeho konceptu to ani nezapada 😀 a najviac vo vychove dbam na to aby som nevychovavala ako moji rodicia 😎 ale vseobecne sa styl mojej vychovy stotoznuje tu s prispevockom nado mnou vychova = sprevadzanie 😉

andrejka1983
13. sep 2012

@briketa zaujimava tema ale to je na strašne dlhe rozpisovanie,lebo neda sa k tvojim otázkam strikne odpovedat ano alebo nie, lebo všetko zavisí od danej situácie... 🙂 napr ja učim dcerku podelit sa,ved to je jasne,aby sa vedela spolu s inými pekne hrať 🙂 ale zase ked vidim že jej nejake decko vytrhne hračku z ruky!!! bez toho aby sa opýtalo,alebo ak sa aj opýta a ona povie že nie a ono ju aj tak vytrhne, a malá sa mi rozplače...tak druhýkrat poviem že jemu viac nedaj...ked sa nevie pekne hrať...čiže to je ťažko (podla situácie)
.....co sa týka z zbraní....v globale je to zle, jasne, ved zbrane detom do ruk nepatria,to akoby sme ich učili že zabiť niekoho je normálne,ved to robia aj dospelí....a ked ešte vidím ako zúrivo sa tvaria tí malí chlapci ked sa akože strielaju a ký brutal slovník používaju...no hroza,agresivita od mala.... 😒 zas na druhej strane ked chlapec chce byt vojakom,ako ocko, alebo kovbojom ako jeho hrdina...a tuži po puške...tak prečo nie?? tiež to zavisi od situácie a povahy toho dieťaťa....
....a načo najviac dbám??? asi na to aby som sa za svoje dieťa nikdy nemusela hambit,nedovolim aby na verejnosti trucovalo, vrieskalo,nadávalo...bolo drze,rozmaznane a nevychovane....viem že niekto take deti ospravedlnuje a mamičky ich volaju že su žive striebra 😅 😀 ...ale tým len ospravedlnuju seba že nezvladaju vlastné dieťa
podla mna je každe dieťa vizitkou svoho rodiča a najma matky....či už v spravaní alebo aj v obliekaní....preto dbam aby moje decko chodilo vždy čisto oblečené,začesane....
ano aj moja robi neplechu,ved je to dieťa ale ak niečo preženie, snažim sa aby sa to už viac neopakovalo 😉
....a čo sa mi moc nepáči ak sa do výchovy miešaju napr. starí rodičia...alebo iný ludia,....poradit ano,ale vedome a tvrdohlavo si robiť po svojom aj napriek nesuhlasu rodiča...to nie.... 🙂 .....asi tolko..... 😀 co ma momentalne napadlo

majulino
26. sep 2012

@andrejka1983 ahoj andrejka chcem sa opytat ake stare je tvoje dieta. moj syn ma rok a mesiac no neviem ako mu mam vysvetlit ze trucovat vonku sa nesmie. doteraz to nerobil trva to asi mesiac. 😠 😢

andrejka1983
26. sep 2012

@majulino ahoj...moja má 2 roky a dva mesiace...nuž ja s nou travim najviac času zo všetkých a tak aj ja určujem režim dna a v podstate odomna prebera model spravania, a ak vidim ako trucuju druhe deti tak sa prizerame a ukazujem jej že toto je zle spravanie, že chlapček neposlucha vidiš co robí ako kričí, ty toto nerobiš, ty si zlate dievčatko a mamka teba strašne lubi lebo posluchaš maminku....a takto jej dokola rozpravam, a ona prikyvuje a potom sa hned praceme preč....a jasne že sem tam aj ona skušala, ale bud dostala na začiatku po riti a išli sme domov ( na verejnosti mi trucovat nebude) alebo proste som jej silnejšie stlačila ruku a vyhrizila že ešte raz dačo skusiš dostaneš!!!...a tak ani neskusi 😀 neviem, zatial chvalabohu nejak nemam problém s tým že by ma neposluchala...niekedy hned niekedy zopakujem hlasnejšie a ked poviem že DVIHAM PRST!!! tak už prestane a je klud 🙂 ...ono každe dieťa reaguje na danu situáciu po svojom, zaleži na tebe ako si ho vychovaš, a čim skorej tým lepšie..lebo potom začne opakovať šinterstva po starších detoch a hned ti povie že ked oni možu, možem aj ja....a to už je neskoro potom vysvetlovat 🙂 ale ak bude rozumny tak pochopí 😉 držím palce

majulino
26. sep 2012

dakujem... no aj ja som s majkom najviac nakolko najblizsiu rodinu mame az 85 km a chodime tam iba na vikendy s inymi detmi v podstate ani nie je iba ked prideme domov a tam je s bratrancom a ujom(ma iba 3), zatial sa vstkych deti bal dokonca aj bratranca ktory je starsi iba o 5 mesiacov, moj brat ten 3 rocny je rozumny vie ze nesmie pri majkovi robit prudke pohyby ostatne deti nie tak sa ich boji. povacsine trucuje iba ak s nim nechceme ist do travy alebo mu odtrhnut list zo stromu, a este ak chce vidiet co robim pri vareni a ja mu to nedovolim. nepotrebuje sa somnou ani hrat je samostatny ale keed pride oco s prace tak chce len aby ho chytil a tak chodia po byte 😖 😖

sendy182
26. sep 2012

@briketa ja sa snažím usmerniť............aby si nedávali vziať ak majú v ruke neakú hračku a iné dieťa mu to vytrhne z ruky ....aby sa nebálo ozvať...no väčšinou sa neozvú 😖 a len pozerajú čo sa stalo...........už si vie výpýtať niečo /minule šlapací traktor/ od úplne cudzích ľudí......samozrejme sa najprv opýta mňa či môžu.................váčšinou požičia kamarátom....a potom si to vezme....... 🙂 😉

dianka2374
6. jan 2013

Ja som zbrane nekupovala ale páčia sa mi zbrane nerf s penovými nábojmi - nemyslím si že vyvolávajú agresivitu teda podľa veku pretože mladšie dieťa môže pod zámienkou vziať do ruky i skutočnú zbraň staršie to vie rozlíšiť

dianka2374
6. jan 2013

Moju dcéru (11) zbrane zaujímavú aj v škole chodí 2 krát do týždňa na športovú streľbu ale agresivita nie, je pravda že ovláda chmaty no ona obraňuje v škole šikanovaných nech ty "násilníci" žažijú čo prežívajú ich "obete"