Ahojte. Mám syna 9r. Žiaľ, myslím, že podedil veľa zlých vlastností po svojom otcovi. Čo samozrejme skôr vyčítam sebe ako jemu,on si otca nevyberal. Ale ja som si vždy myslela, že keď sa rodičia pekne správajú, tak dieťa sa pridá. ( Mám muža,ktorého syn volá ,,otec,,) Lenže tento náš nie. Má dyslexiu, dysgrafiu, za čo zase nemôže, ale nemá ani snahu sa niečo učiť. Všetko musím s ním, nie je schopný sa naučiť niečo sám, ja mu musím dookola diktovať, on píše a takto si to zapamätá. Žiaľ, o hodinu to už nevie. Keď majú mať písomku, nepovie, lebo by sa musel učiť, radšej donesie zle známku. To je jedna vec. Ale čo má už v poslednej dobe rozčuľuje, my sa normálne zdravime. Keď odchádzame, keď niekoho stretneme, proste normálne slušne. On nie. Keď mu človek nepovie, tak buchne dverami a odíde do školy. To isté s umývaním zubov. Každý večer a každé ráno sa rozculujem, že nie je schopný si umyť zuby, bez toho aby som mu povedala. Za týždeň sa stane tak 1-2x že si ich umyje sám. Cítim sa, akoby mám doma 3r dieťa a chcem od neho správanie 9r. Čo robím zle? Alebo ako toto riešite vy? Ja sa potom cítim zle, že na neho vkuse kričím, ale mám ďalšie dve malé deti a akosi to už nedávam,aby som behala okolo nich a ešte aj jemu každučký deň opakovala základné veci. Inak je dobrák, len asi lajdak, alebo ako ho nazvať. Ako to máte doma vy s deťmi v jeho veku? Stále vysvetľujem, aj s tými pisomkami, že mu nevyčítam, keď niečo nevie, ale to že sa nesnaží, nepočúva.
Má dys-ky, doma na neho kričia, dvaja súrodenci od nového otca... no, nič moc na super náladičku... či?
Nema aj poruchu pozornosti?
Napiš mu alebo vyrob papier na ktorom má činnosti ktoré ma rano a večer spraviť a nezabudne čo ma spraviť
časom si to osvoji a bude to fajn
@minesasubu Toto je veľmi super pomôcka, my sme to so synom tiež zaužívali a funguje to, teraz aj dcére budem vyrábať.
Inak by som sa zamyslela, či sa mu dostáva dostatok pozitívnej pozornosti a chvály alebo je to len o tom, čo nespravil, ako niečo nevie a je ľajdák. Deti majú takéto excesy, keď chcú upútať pozornosť rodiča.
Môj syn je náročné dieťa s diagnózou a jednoduchšie by pre mňa bolo hučať po ňom a nervovať sa, aký je zlý a čo zlé po svojom otcovi podedil. Ale robím to opačne, chválim ho za to, čo sa mu podarí, keď sa pekne hrá so sestrou, keď mi pomôže. Aj za najmenšie drobnosti mu poviem pekné slovo, lebo pozitívna motivácia funguje najlepšie. Špecificky u detí, ktoré majú dys- alebo diagnózu.
viem, ze pri dvoch mensich detoch je casovo narocne urobit to, co nam fungovalo.
Skus si oddelit chvilku , ked budes robit iba to, co on ma rad. Das mu najavo, ze ti na nom zalezi, ze si rada, ze ho mas a mas moznost poznat ho viac. Nie iba to, co je nerobi, ale poznat aky je. Bolo by inac super, keby jeho terajsi ocko s nim travil cas a dal mu najavo, ze je rad, ze moze byt jeho otcom. Taka akcia : Otec a syn.
Tvoj syn potrebuje naplnit citovu nadrz laskou, a istotou, ze je chceny.
Vstan o hodinku skôr a venuj sa mu ... Uvidíš že všetko bude lepšie
@lizatko1009 konám v akom zmysle myslíš? Hádam mu nepôjdem umyť zuby ja 😆 on čo sa týka správania, je dobrák, ako som písala. Nie je ani drzý, alebo žeby vystrájal. Skôr taký nezodpovedný, čo mu človek nepovie neurobí. A áno kričím, tiež som len človek, potom ma to mrzí.
@kristinapetronela vstávame o 6 takže neviem či by bolo ok vstávať o 5 pre keď ostatní spia. Ja sa mu venovať snažím, lenže jazdy deň sa minimálne hodinu musím s ním učiť. Už to byva problém si vyhradiť ten čas. Už sa aspoň naučil, úlohy si spraví sám, ale učia sa vybrané slová, násobilku, angličtinu, diktát s ním musím písať, čítať... Je toho akosi veľa.
@jennky13 o toto sa snažím. Nie vždy to ale ide, keďže učenie nám veľmi veľa času zaberá, často ani to nestihame. Ale chodíme aj na bicykloch, púšťať šarkana a podobne. Lenže to musíme všetci spolu, nedá sa len jemu osobné venovať a ostatné deti odstrcit
@minesasubu presne som o Tom uvažovala, ďakujem vyskúšam. Zaberalo nám celkom, že do 7h musí byť vychystany, ale už ani to nezaberá.
@galganka
Nemyslím, že ho berie ako nového otca. S mužom žijem od jeho 3r, takže si zrejme život bez neho veľmi nepamätá. Čo sa týka súrodencov, v tomto smere je on super, to ho aj chválime, veľa pomôže, veľa ich zabaví. Ak by to tak nebolo, fakt neviem ako by som stíhala sa aj jemu samostatne venovať, učiť sa s ním. Našťastie, príde zo školy, súrodencov zabaví, pohrá sa s nimi, ja zatiaľ upravené,navarim a keď príde muž tak sa s ním učím.
@beata_k asi má, skúsim to s tým papierom. Dosť nám to zaberá pri učení, skúsime aj pri týchto veciach.
no a kedy je iba jeho čas.. jeho a tvoj? bez povinností?
Nevieš si nájst hodinu na učenie s vlastným dieťaťom? Tak pekne nech sa mladšie deti hrajú spolu pokiaľ ty sa hodinu denne povenuješ najstaršiemu dieťaťu...možno to aj robí naschvál, lebo vidí, že nemá tvoju pozornosť...a chce ju, potrebuje ju...skús nekričať ale venovať sa mu...moja mama mala veľa deti, ale vždy nám venovala každému jednému dostatočne a nikdy nekričala...ja som bola jednotkárka, sestra štvorkárka...ale mama sa nám venovala najlepšie ako vedela...bez kriku...
Domnievam sa, ze to nerobi naschval. Tieto reakcie idu mimo neho. To nebude len tak, ze vychova, laska. Za tym bude nieco viac.
Viem mám tri deti a treba sa s nimi učiť ... Robiť s ním tie veci zuby atď .. zlepší sa všetko časom
@beata_k čo viac myslíš?
@earlgrey ja píšem niekde, že si neviem nájsť hodinu denne čas? Ale sú dní, kedy musíš vybaviť trebárs nejaké veci a popri Tom obriadit ďalšie deti. Obzvlášť je to problém, ak je muž v robote do 8-9h večera. A hlavne mu často tá hodina nestačí. Nemôžeme sa učiť večer po 7h lebo vtedy mu to už nejde. Takže keď sa stane, že príde z krúžku o 3h, dvojičky už nepria a ja som sama na nich tak je to trošku problém. Aj keď verím, že ty by si to v pohodicke zvládla 👊
Myslim nejaku inu diagnozu, kvoli ktorej sa nemoze sustredit na opakujuce sa cinnosti. Skor problem s pozornostou. Pre tie deti su cinnosti ako umyvanie zubov taaak nepodstatne, ze im vyletia hlavou aj kazdy den.
@beata_k to je možné. Aj učiteľka hovorí, že on keď sa sústredí napíše veci aj bez chyby a inokedy tam má komplet všetko zle. Ale aj tej pozornosti sa nejak musí naučiť.
Vekom, ale inak sa to vyslovene naucit neda.
@galganka veď som písala,že chodíme von, na bicykli,alebo vyrábame dekorácie,púšťame sarkana atď. Ale ako čo mám robiť,dve deti zavrieť do klietky a ísť s ním niekam sama? Ale dá muž výpoveď a budeme žiť z lásky?
Hej, presne to som tým myslela. Aj my to tak robíme. Buď sú zvyšní v klietke, alebo nechodíme do práce ani jeden. Ak takto reaguješ aj pri synovi, ani sa mu už nečudujem. 🤷🏼♀️
@earlgrey ja si myslím, že pri dvoch malých deťoch je to pochopiteľné. Útočná bola skôr tvoja poznámka, že si neviem nájsť hodinu čas na vlastného syna. To nie je, že by som na neho nemala hodinu čas, ale to je min hodina čisto na učenie, kedy potrebuje kľud, bez vriekajucich ostatných detí. A teda tá hodina je v prípade, že sa nemajú učiť niečo nové. Boli aj dní, že sme sa tri hodiny učili 10 slovíčok z ang. a aj tak doniesol trojku.
@galganka ja asi len nemám rada ľudí, alebo komentáre, ktoré potrebujú rypnut, keď si človek pýta radu. Lebo asi by som sem nepísala, ak by som si myslela, že je to všetko v pohode.
dostala si celkom dosť dobrých rád. Tri hodiny sedieť nad úlohami nie je ok, furt hučať tiež, že nemá čas iba pre seba a svoje potreby a rozmaznávania tiež nie je ok, že ty si z toho všetkého hromada nervov a každú radu tu zneguješ, ako sa nedá, tiež nie je ok. Ale teda, neviem, akú inú chceš počuť. predpokladám, že návrh, aby si kľudne aj len ty sama, alebo s manželom zbehli psychológovi a poradili sa, tiež zamietneš, lebo... niečo...
Na povinnosti správ zoznam, a keď nie v týždni nájdi cez víkend čas kedy budeš len s ním, možno sa ani necíti vnútorné dobre keď v podstate vidí že doma len povinnosti učenie, pomoc so súrodencami a chýba mu čas len s mamou bez "novej rodiny". A tiež nepíšeš či má on čas sám pre seba a svojich kamarátov,keďže sa hrá so súrodencami a následne ucenie.Čo sa týka umývania zubov urobte to spolu, nie že ty mu máš umývať ale proste ty môžeš umyť mladší ,ob sebe ale spolu. Alebo napomínať....moja pokiaľ vidí mňa ju to napadne aj samu a ide si umyť, ak nie musím tiež pripomínať umývanie zubov. Alebo sa pýtať či si umyla
A teda to že tvojho nového muža nevolá otec ,to by som ako problém nevidela.
ja som sa v tom veku tiež so synom učila, nebol samoštudijný typ.
tak si zvoľ priority, len potom neočakávaj dobré známky uňho. čo iné.
a jasné, že chlapcovi sa nechce umývať zuby🙈
Aj konas alebo len kricis? V skole ako? Myslim spravanie