Výchova 2-ročného chlapca

mama4444
9. apr 2023

Dobry den mamicka. Taka nezvycajna otazka alebo teda zaujimal by ma vas nazor co si o tom myslite , kludne aj negativne prijimam kazdu odpoved…..
Dlho nadtym rozmyslam a neda mi to sa opytat informovat tym ze nie sme uz 19 storoci a doba je ina. Alebo mozno ani to nie je odpoved ….
A obcas pocuvam take reci ze UZ BY NEMAL …. MAL BY VEDIET , .Nerob to ,,,nenos ho , atd a hlavu jak balooon. Chcem aby moje dieta vyrastalo SPRAVNE nepotrebujem podla knihy a ci robim veci spravne

Chlapec bude mat 2 eoky.
ma rad dudinku rad sa mojka rad sa nosi obcas na rukach rad pije z flasky ktora ma slamku ( sam nevie pit z pohara , za pomoci vie ) rad pozera fihu v telke aj 2-3hodiny denne , po schodoch prejde ale v polovicke aa vypyta na ruky ,rozprava sa s nim obcas z deobnelknkami a niekedy “sedlacky” nespisovne …. Neeozprava , rozumie , ukazat vie vsetko je sikovny , neodplienkovany ( cez leto ideme na to) , tvary vie trafit ako kocky , jest polievku sam nevie , ine jedlo vie , ale obcas sa mu pomoze alebo sa mu to nakraja na male kusky , kreslit nekresli iba ciary , papa v jedalenskej stolicke pre babo este ,zacal chodit do jasli a pani ucitelka dala najavo ze je sikovny ale ine niekotre deti su trosku dalej 😵‍💫
Neviem co by som este zhrnula , ale urcite ma chapate co som tym chcela povedat.
Viem ze kazde dieta je ine , rozdielne , ale obcas ma fakt v hlave trapi ze ci nemam nieco zmenit

zuz987123
9. apr 2023

@mama4444 ty si mama.. Rob tak, aby ste boli obaja spokojní.. Vždy bude niekto šikovnejší, s tým nič nenarobíme 🙂

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
9. apr 2023

Taký maly má ešte nárok na maznanie a sem tam aj na nosenie na rukach.

Okolie nech sa stará samé o seba, o výchove a štýle výchovy rozhodujú rodičia, ktorí vidia a vedia aké potreby má dieťa. Niektoré vyžadujú fyzicky kontakt viac a iné menej. Niektoré sú veľmi odvážne a spoločenské a iné sa viac držia pri rodičoch.

zuzanka.zuzu
9. apr 2023

ani si sa tu nemala pýtať bo riskuješ toooľko diagnóz, že budeš mať ešte väčšiu hlavu 😀

nikaeli
9. apr 2023

a čo s ním robíš počas dňa?
Dudinku by som už dala preč a pri telke stačí aj 40min, kým prejde celá Fíha.. kresliť ešte nemusí, ale do otvorov by mal vložiť aj niečo iné, ako kocku (ak máš na mysli štvorcový otvor). Spievajte, tancujte, rytmizujte, prekladajte, vkladajte, všelijak manipulujte, hrajte sa s plastelínou, kinetickým pieskom, prstovými farbami, fúkajte bublifuk, píšte prstom do múky, hádžte si loptičku, choďte na ihrisko, nech lozí kade tade, ........ a mojkajte sa koľko chcete 👩‍👦💙

luckasvec
9. apr 2023

My presne tak isto aj rovnaký vek 2 roky, tiež ma dudky, tiež kukne pesničky rozprávky, tiež odnesiem na rukach, rozprávam tak aj tak, tiež ma plienky ešte, pije z fľašky so sosakom, a jedlo pevné dá sam lyžičkou ale polievka by bola všade len nie v ústach, jedine akurát teda ze môj brboce, spieva nonstop pesničky basnicky celé texty vety, albi spievanky 1 a 2 mame takže možno také by mu pomohlo sa rozrozpravat viac 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
29simona29
9. apr 2023

@mama4444 ja k tomu len toľko, že: toto hovoria dospelí, ktorí sami nerobia a nevedia väčšinu toho, čo by akože mali..Stačí sa pozrieť okolo seba a žiaľ, v širokom okolí nevidím dospelého, ktorý by mohol ísť príkladom či už svojom správaním, prístupom k životu, hodnotami, schopnosťami, vzdelaním..Vlastne všetkým, čo chceme po našich deťoch..Celou komplexnosťou..Tak láskavo nech sa každý najprv pozrie na seba, či vo svojom veku je dokonalý po každej stránke a potom nech prehodnotí svoj názor na kritiku detí okolo seba
Navyše, to, čo dieťa ovláda v 2 rokoch absolútne nehovorí nič o jeho schopnosti v živote..

mikadooo
9. apr 2023

@mama4444 nerieš iných, čo by malo a nemalo. Do 3 rokov mi to príde všetko ok. Mám tri deti, čo som sa ja napočúvala, čo by sa malo a nemalo. Sama jedného dňa zistíš, že už nejde o pomoc, ale zneužívanie z jeho strany 😉. Napríklad to nosenie na rukách. Mám 5 ročného, tiež sa občas chce ešte nosiť, ok, chvíľu ho odnesiem, potom poviem, prepáč, ale už nevládzem, ale poď, dám ti ruku, pôjdeme trošku pomalšie a budeme sa rozprávať (napríklad). Na turistike rozprávam rozprávku, potom šlape. Alebo vytiahnem cukrík, kým cmúľa, tak šľape 😄. Lebo jednoducho ja už fyzicky nevládzem ho nosiť ako keď mal dva roky... Čiže, sama uvidíš, kedy už stačilo (napríklad aj ten dudel - v škôlke už deti dudku nemajú, zistí aj on, vôbec sa do toho nikto iný nemusí miešať). A teda závisí od teba ako matky, kedy ti to začne vadiť. Sama prídeš k tomu bodu, že už je proste na to veľký. Pri dvojročnom mi príde všetko ok čo opisuješ. Fakt do 3 rokov by som nejak extra neriešila, čo by sa malo a čo nemalo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jazula
9. apr 2023

Mám rovnako staré dievčatko, som prvomama (a druhé uz na 99% nebude), takže skôr ako to mám a citim ja… Mazlenia, tulenia, pusinkovania a nosenia nie je nikdy dosť, nelimitujem.
Telku by tiež pozerala kľudne 2-3 hodiny denne, ale úplne ju to hypnotizuje, tak to nedovolím. Papá v podstate všetko sama (samozrejme nakrajam na jednohubky a pofúkam vopred), aj keď som na prášky z toho, ako tá polievka končí kade tade 🤦‍♀️. Ale nejako ten cvik získať musí 🤷🏼‍♀️. Samozrejme ak chcem, aby sa aj najedla lepšie, tak aj pomáham. Asi s ňou kreslíme málo, ale všimla som si, že sa snaží už o kolieska. Veľa s ňou spievame a rozprávame básničky (hlavne také, čo som odkukala na baby plávaní) a aj malá si uz dosť často začne sama spievať (a je spoznateľné, ktorú pesničku) a celkom pekne začína rozprávať, čoraz častejšie tvorí 3-slovné vety.
Keď ale pozerám na FB ako deti v jej veku menujú písmenká, rozprávajú, poskakujú znožmo alebo kreslia, mám pocit, že teda máme rezervy…
A ja od jej narodenia hovorím, že jej nestíham 😂. Stále ju vnímam ako moje malé bábätko, a pritom je to uz dievčatko 😍. Tak možno sa treba len prepnúť z módu “bábätko”, vybrať ho z detskej stoličky a nechať ho, nech sa snaží napríklad s tou polievkou…

54tinka54
9. apr 2023

@mama4444 môj má akurát dnes 20 mesiacov a všetko čo píšeš sedí na neho.. akurát rozprávky mu nedovolím pozerať tak dlho, to by som asi skrátila, 2-3h na tak malé dieťa je veľa a nič hodnotné mu to nedá… radsej viac čítať.
Ja si myslím že na takmer 2 ročného chlapčeka je to úplne v poriadku, jasne že sú aj deti ktoré tieto veci ovládajú už skôr, ale predsa každý sme iný… a čo mám odpozorované z okolia, väčšinou sú popredu dievčatá, chlapci si dávajú načas 😁 a keď začal chodiť do jasiel, určite teraz bude viac napredovať, detský kolektív ho potiahne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona20201309
9. apr 2023

@mama4444 skoro mi vypadli oči z jamiek keď som prečítala ,,aj 2-3hod denne"
To je alfa aj omega... nemusíš citat knihy o výchove, ale veľmi ti odporúčam knihu ,,Klub nerozbitnych deti". Veľmi to to odporúčam. Chodí do jaslí, kedy a ako s ním tráviš čas ty?
Počúvaš samé negatíva, či od okolia, či od uciteliek, tak možno naozaj sa treba zamyslieť a synčekovi trochu pomôcť dobehnúť rovesníkov.
Od Elizabeth si dostala skvelé inšpirácie. Jasle nedokážu plne zastúpiť mamku.
Ale do toho, koľko ho máš nosiť, mojkat a pod., tak do toho si nenechaj hovoriť.
Neber si to osobne, nie každý má pedagogické vzdelanie a je super, ze sa o synčeka zaujimas a snažíš sa robiť všetko najlepšie ako vieš.

zorkahorka
9. apr 2023

@mama4444 Pri oboch detoch som sa naucila, ze ich netreba zbytocne pred vsetkym chranit, so vsetkym zbytocne pomahat - aby boli samostatni. A tak ked sa naucili chodit a chceli ist na schody, nezakazala som, len som istila zo zadu, takze sa to naucili skoro. A na rukach nosila minimimalne - ved dvojrocne deti uz aj maju svoju vahu, ze ano! Dvojrocak mi pil z pohara - treba to len skúsiť, rozpravanie velmi neovplynis, spusti sa samo. Kreslit 2rocne dieta nevie, samo papat ano.
Mojkaj sa s nim, kolko chces, je to stale babo.
Radsej ako knih sa drz svojho sedliackeho rozumu

komplikovana
9. apr 2023

@mama4444 urcite zredukovat pozeranie TV a viac citat knihy. Inac ho mojkaj kolko ti srdce raci, ked to ma rad 🙂

lauriik
9. apr 2023

2-3 hodky pred tv pozerat na Fihu mi pride teda mega vela.To by som nasim nedovolila. Inak ostatne veci su ok, normalne dieta ☺️ Ostanych si nevsimaj.

mamamasama
9. apr 2023

Rob čo chceš, ale podľa mňa majú známi pravdu.

luccija
9. apr 2023

@mama4444 keď chodí do jaslí tak toľko pozerať TV je veľa ostatné normálne 2 r dieťaJa som mala v škôlke 3 r dievčatko, ktoré, keď išlo spať, tak vyzlieklo komplet si uložila veci, poskladala tričko, papuče vedľa seba ..a chlapec čo si nevedel dať dať dole ani tepláky a ťahal ich cez slipy a snáď rok nevedel ktorá papuča je na ktorý nohu každé dieťa je iné, mama ho inak vedie...skúšajte plastelínu, lepiť.Firma Djeco majú také dobré tvorivé sady

zuzinka888
9. apr 2023

Keby sa rodicia viac maznali so svojimy detmi( myslim strednu generaciu 40+ tak by tu nebolo tolko nestastnych ludi. Ja mam tych 40 a mam rada ked ma manzel postiska da pusu len tak na celo..... preco to odopierame malym detom? Mas rodicia takto vychovavali- uz si velka na mojkanie....a to som mala mozno 6-7 rokov. Pamatam ako som tuzila po fyzickom kontakte a nemohla sa dockat kedy budem velka a najdem si frajera.( aby ma objal, pobozkal). A bolo mi jedno aky je, co je zač. Ze ma rad alkohol, hlavne ze ma objal a dat mi to, co som postradala.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️. Nechapem ako som mohla chodit s takym clovekom. Az terapia a psycholog mi otvorili oci. Takze svojmu dietatu mozem odopriet TV, sladkosti, ...ale lasku, objatie, nehu mu nikdy neodopriem. Autorka ved svoje dieta k samostatnosti, nerob to co uz dokaze,no s laskou,respektom a nehou. A nemusis sa bat . Dieta sa rozmaznava materialnymi vecami, nie laskou. Este som nevidela dieta,ktore spusti rev a krik v obchode lebo ho mamka nechce postiskat a dat pusinku.

kubkovamama
9. apr 2023

@mama4444 rob tak aby si ty aj dieťa boli v pohode. Ja to počúvam od okolia stále,nevyžiadane rady,čo by mali,čo by nemali,čo by som mala ja,a bla,bla,bla.Najstarsi má 15r a myslíš,že to je iné ako keď mal 2r?😀Stále niečo robím ohľadom výchovy zle podľa okolia.A mám to na háku.Matka vie najlepšie čo je najlepšie 😉 pokiaľ nejde o nejaké extrémy a diagnózy a evidentne matka nemá rozum.Vtedy o.k,nech okolie poradí.Inak si chod podľa syna a seba

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danieladugard
9. apr 2023

Kasli na nazor ostatnych a to, co mas/nemas robit… ku komentarom o pozeraniu tv by som ti chcela nieco skusit navrhnut, lebo u nasich to funguje super 🙂 vlastne tv nepozeraju vobec skoro teraz, zboznuju Smejka a Tanculienku.. nasla som im tie pesnicky na Spotify a vsetko to pocuvaju len ako audio 😄 popritom sa hraju so svojimi hrackami samostatne a ja si porobim napr.. podla mna je to hudba kvalitna, takze nam, rodicom hudobnikom, to vyhovuje, ze deti nieco dobre pocuvaju

silvike
9. apr 2023

@mama4444 Moj bol v tom veku preeesne taky isty a tak isto na tom ako Tvoj. A mna ani nenapadlo nieco riesit, ci je nieco "spravne" ci nie. Proste tak ako spm to citila ze je ok, tak som aj robila. Ale teda ja som s nim bola doma a nedavala som ho do jasli, takze mne nastastie nemal kto povedt, ze ine deti su uz dalej (mimochodom, to viem aj bez ucitelky v jasliach). Ale teda, ja som sa takymi vecami vobec netrapila . Moj mal napr. dlho plienky, dost sme sa natrapili pri odplienkovani. On do skolky nastupil s plienkou. Riaditelka vobec neriesila, len ma upokojila, ze nevadi, nauci sa popri detoch aj on. Alebo aj obliekanie, nechce sa mu to nejako ucit (uz ma 4r.), takze tiez je pozadu. Ale tak si vravim, ze raz sa urcite nauci. Zaklad je fakt neporovnavat. Kazdy je iny, ma ine tempo a ine veci vie skor, ine neskor. Len nech su zdravi 🙂

kataka10
9. apr 2023

@mama4444 podl mna vsetko v pohode az ma tu telku. 2-3hod denne su moc vela. Nahradila by som to citanim knih. Treba vyskusat a uvidis rozdiel. Ja osobne som videla velky rozdiel, ked som synovi zrazu dovolila vela telky, ked bol chory. No cista katastrofa potom. Dieta ako vymene. Iba chodil po byte a pistal, ze chce hento pustit, tamto pustit. S hrackami zrazu nebol schopny sa hrat ani 5 minut. Uplne sa mu vypla fantazia a sustredenie. Tak som rychlo telku opat skrtla, lebo to urobilo viac skody ako osohu.

ivangeline
9. apr 2023

Zavisi od tvojich priorit. Normalne dieta. Kolko si mu dovolila,tolko ma. Kolko sa aktivne venujes,o tolko viac sa nauci.

michu_
9. apr 2023

telku zrusit. ak nie , apson brualne zminimalizovat ten cas. moji o dost starsi tolko nepozeraju denne🙄 take male dieta ma este co objavovat vo svete, nie len prazdno pozerat do monitora. ako pisu baby ...spievat mozte spolu, knihy pozerat si, ked vydrzi, tak aj citat, kopu tvorivych cinnosti existuje, hocico tu v relanom svete.. ;) ja vidim a j na mojich, ako paradne vedia si veci vymysliet a sa zahrat ked mame dni ked/ u nas /pocitac nejde vobec 😉

juliet86
9. apr 2023

okrem privela.screentomeu nevidim ziadny problem z tvojho opisu

basulaak
9. apr 2023

@mama4444 neries okolie. Aj moja svokra mi aj 3x po sebe povie aby som ho nedrzala na rukach a dala dole. Ze si pokazim chrbat. A dieta ako kliest na mne, nechce ist dole chce byt so mnou. Kym to mne nevadi je to ok. Neznasam tie pripomienky tiez. Moj ma o par dni 2 roky a viem preto posudit, ze su na tom podobne, nieco viac nieco menej. Aj moj pozera viac telky/rozpravok, je cukor, hranolky.