ahojte čo si myslíte akým sposobom vychovavat take male dieta ked sa napriklad hadze ak nieco nedostane a je velmi zive to dieta ... niektori povedia ze ved deti su take ze vyrastie iny zas ze by mu capli po riti ... napiste vsetko co si myslite o vychove v tomto veku
ak je zive,to by som nejak neriesila,ved kazdy sme nejaky..mozno by som sa snazila hrat s dietatkom take kludnejsie hry,kde musi sediet,a byt trpezlivejsie,kludnejsie,ale na druhej strane treba z nej aj tu energiu vybit nejak 🙂 ..ak sa moja dcerka hadze dozadu,tak som si ju nevsimala a nechala lezat...niekedy poslednu dobu tiez ked nieco chce napriklat hojdat sa zacne rovno revat..tak jej povieem neplac pekne mi povec ze chcem sa hojdat..a pockam kym prestane plakat az tak ju dam na tu hojdacku...a ak chce nieco,co jej splnit nemozem,tak sa snazim hned zaujat ju niecim inym...capnut po riti,neviem zatial u mna nebolo treba,moznoze v krajnom pripade,ale tak male dieta,no neviem ci to pochopi,asi este skoro..
@sonasonka mam 16mes.syna a snazi sa vyplakat to co mu nechcem dat. je zaujimave,ze deti vzdy chcu to s cim by sa hrat nemali 🙂 Ja to riesim tak ze ak nepomaha vysvetlenie tak ho jednoducho zoberiem uplne prec od toho co chce a ukazem mu nieco s cim ho zabavim. Je dost zivy takze za chvilku ma zase nieco co mu zakazem.Dufam,ze z toho vyrastie 🙂
@sonasonka :
Vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat 🙂
Okrem toho: veci, ktore su pre nu nebezpecne, a napriek tomu ju lakaju, odstranit. Napr. stale by iba zapinala televizor/video a pod? Daj pred to nejaku zabranu, aby sa tam nedostala. Hrabe sa v hline v kvetinaci? Daj ho do inej izby alebo hore na policu, kde sa nedostane. Zakazane ovocie najviac chuti, a nebudes stihat nic ine robit, iba ju odhanat. Tak odstran pricinu 😉
Pri ostatnych veciach, ktore sa nedaju odstranit, pomaha vyvsetlovanie, odputanie pozornosti inou vhodnou hrackou, ponuknut podobnu nahradu (stary ovladac na televizor, hrackarsky telefon a pod.).
Ked uz sa hadze na zem, zopakovat jej emocie typu: ty sa hnevas, hnevas, hnevas, lebo chces ovladac! Ked bude vnimat, povedz, ze ovladac nemoze nech si vezme nieco ine, co ma gombiky, napr.
Ak nepomaha ani ponuknut inu hracku, ani odstranit objekt zaujmu a dieta a ine finty, nechaj ju tak, aby si nemohla ublizit, nech sa vynervaci. Znie to v prvom momente brutalne, ale su situacie, ked nic ine nepomaha. Tak nechat zurit na zemi. Ked sa vyzuri, bude svet zase v poriadku. Tak male deti po prve skusaju, kde su hranice, po druhe este len spoznavaju svet a po tretie sa nevedia verbalne vyjadrit, co chcu a co nechcu. Tak zacnu zurit. Samozrejme ju musis mat pod dohladom. Ale casto je lepsie, nech ta nevidi. Ked nema publikum na divadielko, rychlejsie prestane.
Moj syn sa v obdobi vzdoru okolo dvoch rokov tiez vedel teatralne hodit o zem. A mal zachvaty, ked nepomahalo fakt nic ine, len ho nechat zurit. Akonahle som presla okolo, zacal zurit viac. Tak som mu povedala, ze som v obyvacke, ked sa ukludni, moze za mnou prist. Ked som nahodou ja sla k nemu skor, zase zacal odznova... Takze priatelska ignoracia.
Ale o obdobi vzdoru je tu vela tem, pohladaj, najdes triky, vyskusaj. Na kazdu situaciu treba iny trik 😉
Dat po zadku nie je riesenie. Minimalne v Nemecku su telesne tresty zakazane, aj ked napr. aj tu v Rakusku si hrozive percento ludi mysli, ze "vychovne zaucho/po zadku" je neskodne...
Je to narocne, je to o nervy. Prave preto si to treba aspon trochu ulahcit tym, ze co nema v dohlade nebude chciet 😉 A byt cely cas ako pokazena platna a furt vysvetlovat to iste dookola 😉
Pevne nervy a nezabudaj na rodicovsku mantru: to je iba faza, to je iba faaza, oooohhhhmmm 😀
zacat stanovovat hranice, ked sa da vysvetlit, ponuknut inu moznost, zlost je prirodzeny prejav...najhorsie je naucit dieta ze vystrajanim dosiahne co chce. Ignorovat take prejavy a ked treba, tak dat aj po zadku, ale nie kazdu chvilu 🙂
@sonasonka ked chce urobit nieco, co nemoze, tak mu povedz, ze chapes, ze to chce, ale je to nebezpecne, alebo iny dovod a ze ho to nenechas urobit (napr. ublizit inemu dietatu alebo urobit nieco nebezpecne pre neho alebo nieco, co nie je zelane) a nenechas ho alebo mu to nedas, ale v klude. Potrebuje zazit aj tieto pocity, lebo v zivote nedostane vsetko. Ak dostane hysteriu, tak sa vyplace a prejde ho to, to netreba nejako obzvlast riesit, ved to je uplne normalne. Potom sa mozete dalej zabavat s niecim inym. To, ako reagujes v stresovych situaciach Ty, to je skola pre dieta. Ak zachovas klud, ucis ho, aby tiez zachovavalo klud. ALe ono teraz neovlada nejako extra svoje emocie a to, ze sa potrebuje vysoptit, nie je nic na riesenie. Len mu daj najavo, ze mu rozumies, chapes ho, ale su iste pravidla. Ale nechaj ho prejavit svoje pocity, dobre, aj zle. Len ho koriguj, aby si neblizilo. Aj nasi mi povedia, ze daj po zadku, napr, ked syn opakovane skaredo hryzie dceru. Lenze co ho tym naucis? On kusne ju, ja capnem jeho. Urobim vlastne to iste. Ucim ho, ze sa stresova situacia riesi nasilim. Ano, niektore deti na ine proste nereaguju. Dufam, ze z toho vyrastie o par mesiacov a ze to tak nebudem musiet riesit. Zatial mu len vysvetlujeme, ze to sa nerobi, ze ju to boli a snazim sa, aby ju potom pohladil "moja" a tak a aj opacne, ked ona jemu nieco spravi. Jasne, ze nie som vzdy kludna a neviem aka, aj ja si zakricim, aj mi prsknu nervy a uz aj dostali po plienke (ale davnejsie, snazim sa a tusim sa mi uz lepsie dari 😀 ). Proste, je to skola aj pre nas, rodicov a nie je to vobec lahke.
Prevencia aj odputavanie pozornosti.
1. Napr. veci, ktore boli nebezpecne alebo ktore sme nechceli, aby dieta chytalo, sme jednoducho "odpratali" tak, aby ich dieta nemohlo dostat / dociahnut. ak som napr. chcela, aby malá po návrate z vonku nebehala po celom dome obutá, tak som jednoducho pred odchodom zavrela dvere vo vstupnej chodbe, aby ked sa vratime, "musela" ostat v tejto jednej miestnosti. (prevencia)
2. Mne sa tiez dost osvedcila zasada 3x a dost - na kazdu vec ktoru z nejakeho dovodu nesmie, poviem NIE/NONO, ak sa da, zdoraznim gestom (napr. jemne odsunutie predmetu, ale tak, aby zostal v dosahu). Ak dieta neprestane same, tak po tretom upozorneni fyzicky znemoznim robit nespravnu vec, cize bud odlozim dany predmet, alebo odsuniem dieta, chytim mu ruky, zavriem dvere a pod. Takto dieta dostane priestor, aby same prestalo, uci sa ze nie vsetko, co ma v dosahu, moze lubovolne pouzivat. Samozrejme niekedy treba zasiahnut hned. V situaciach kde je okamzita spatna vazba a nie je to nebezpecne, mozes nechat nech si dieta same okusi, co sposobi jeho cinnost (rozliatie vody z pohara na zem), ale akonahle nie su nasledky okamzite, dieta v tomto veku si ich neda do suvisu, tam je to zbytocne skusat.
3. Dobre je tiez ponuknut nahradnu cinnost tak, aby dieta mohlo robit to co chce, ale tak aby nenarobilo skodu. Napr. chce hadzat pohare z kuchynskeho stola, tak namiesto sklenenych poharov jej das lopticky. Chce sa radsej hrat s poharmi? Tak ich das na koberec a das jej do nich nieco na presypanie. Tymto sa eliminuje cast hysakov po zakaze cinnosti.
4. Dalej vysvetlovanie dovodov v takomto veku tiez este nema velky vyznam, mozes povedat velmi jednoducho dovod zakazu (napr. tam je bumbac, bobo, pali, zima, spina,...) ale vacsie vysvetlovanie dieta vobec nechape. Inak taketo male deticky este nemaju taku pamat ako dospeli, takze samozrejme nebudu reagovat tak, ze toto mi minule zakazali, tak to teraz vobec nespravim. Casto staci, ze sa nejaky detail zmeni, a dieta ani nerozpozna zakazanu situaciu, ak je zaujate, vobec si nespomenie... No a stale chcu skumat, ked to minule rodic prekazil, skusia co to spravi teraz. Az casom, dlhsim opakovanim (moze to trvat mesiace) si zvyknu, ze dana vec sa nerobi - cize ak aj nerobia nieco zle, nerobia to preto, ze si navykli, nie preto, ze by chapali zakaz, k tomu pride az neskor, okolo 4r, ked uz sa skutocne da vysvetlit co to sposobi, a dieta si potom bude vediet aj same odvodit spravnu reakciu v podobnych situaciach. Deti si okamzite spolahlivo zapamataju iba veci, ktore su spojene so silnou bolestou alebo emociou, napr. ked spravi nieco, coho sa dospelak hrozne zlakne - hned sa zlakne aj dieta a taku vec tak skoro nespravi. Na tomto funguju tie kvazi dobre vychovane deti, ktore prve 3-4 roky vzorne posluchaju, lebo ich rodicia za kazdu prkotinu zmlatia - spoja si to so strachom a potom posobia uzasne vychovane, ale vlastne sa len boja, akonahle trosku vyrastu, budu o to horsie...
Dobry den. Potrebujem poradit. Maly ma 14 mesiacov je super, vie sa zahrat sam,takze si kludne stiham aj porobit.aj sa snim vela hram,citame si atd..moj broblem je v tom,ze ho nijako neviem odnaucit od toho,aby furt nevypinal a nezapinal televizor,urobito za den aj 300x.ovladace mame samozrejme schovane,ale on sa to naucil na televizore. Uz nam ju tak zakodoval,ze to nevedel spravit ani odbornik,az druhemu panovi sa to podarilo🙂 pritom sme mu to nikdy nedovolili,odkedy sa naucil chodit odvtedy mu hovorim,ze to nesmie,normalne vidim,ze to robi naschval.neviem ci nieje prilis skoro mu dat po zatku,nechcem ho bit.ked ho odtial dam prec,tak plac najvacsi,potom nervy a nkoniec mi hovori no no no no...on mne...a toto sa opakuje cely den uz niekolko mesiacov.....vela ludi mi poradilo,ze mu mam dat po ruke ale poznam dievcatko co ma 2,5 roka a rodicia jej od malicka davaju po ruke a teraz je taka,ze sa boji vsetkeho dotknut,kym jej to rodicia nedovolia, to tiez neviem ci je to spravne...dakujem za rady
@dominikarobko u nas to robi uz od siedmych mesiacov, ked sa naucil postavit. Dnes ma dva roky. Ide mi to na nervy strasne ale uz to ignorujem. Pritom inak chape ze su vexi ktore nesmie. Nesmie chytat zastrcky, sporak a pod. Ale pri TV nic nefubguje. Ja som to vzdala.
@sonasonka Zrejme kazde dieta v tomto veku je zive. Mne sa sice mala zatial o zem nehadze, ale ak sa velmi jeduje, ked jej nechcem dat, co chce, snazim sa jej to nejako vysvetlit. Nastastie je dost chapava. Napr. chce sa hrat so samponom a pcha ho do ust. Zoberiem jej ho a ked zacne plakat, poviem jej, ze by ju bolelo brusko a nemohli by sme sa hrat. Vacsinou to zaberie, aj ked na druhy den sa jeduje znova...Ale po par razoch si uz sama spomenie na to "bolave brusko". Capnutim po zadku by som to neriesila, lebo to dieta to nerobi preto, ze ta chce nastvat...jednoducho je v takej faze. Ale zas musim povedat, ze ked sa mala prilis jedovala bez priciny, parkrat mi uz uletela ruka a capla som ju po plienke, samozrejme slabo. Ale potom si to vycitam 🙂 Takze podla mna - vysvetlovat, vysvetlovat.