Viacjazyčná domácnosť

sasa227
2. aug 2023

Ahojte dievčatá. Poprosila by som vás o rady pripadne ako fungujete keď manžel je cudzinec. Čakáme bábo všetko je v poriadku. Manželove prvé takže sa veľmi teší ešte k tomu je to naše vytúžené keďže dva roky sme sa neúspešne snažili. Ja už dve deti mám. Manžel hovorí po slovensky nie dokonale ale stále sa učí. Rozpráva s nami v práci všade po slovenský. No ale keď sa narodi naše bábo tak chce aby dieťa vedelo ich reč takže sa s ním bude rozprávať po gruzínsky už teraz sa mu tak prihovára pre mňa je to naozaj ťažký jazyk a celkovo nemám hlavu na jazyky. A ja si toto neviem predstaviť. Somnou sa bude rozprávať po slovensky s mojimi deťmi tiež a s malým bude ich jazykom. Mate to niekto takto dá sa tak fungovať?

elmivelmi
2. aug 2023

@sasa227 no ved normalne,co si nevies predstavit?Dieta sa nauci dva jazyky od mala,aice lepsie by bolo kebyze je to anglictina ale urcite nebran manzelovi aby s nim hovoril v jeho,rodnom jazyku.Hlavne ak sam neovlada dokonale sk jazyk.Ja som mala kolegynu filipinku ,ktora mala manzela madara,zili vo Viedni a dieta ucili nemecky, pritom ani jeden nevedel dobre nemecky.A kolegyna lutuje,ze s nim nehovorila v jej rodnom jazyku.Proste ak otec neovlada dokonale sk jazyk tak nebude ani vediet vyjadrit dobre pocity a vsetko,co chce.Poznam viacjazycne rodiny a normalne funguju,je to len vyhoda pre deti,ze od mala vedia o jeden jazyk viacej.

stellarstar
2. aug 2023

@sasa227 jasne malé deti sa rýchlejšie učia ako dospelý, ja som trojjazyčná 🤣 a poznám viaceré rodiny v mojom okolí kde rozprávajú viacjazyčne

sasa227
autor
2. aug 2023

@elmivelmi @stellarstar ja mu nejdem brániť len som chcela vedieť reálne niekoho kto to ma doma ja som tiež názoru že čím viac jazykov človek vie tým lepšie a predsa aj jeho rodičia sa chcú s nim rozprávať. Ja mam tiež známe co hovoria aj doma dvoma jazykmi ale obaja preto ma toto zaujímalo keď všetci budeme hovoriť slovenský len on s malým iným jazykom

syslik81
2. aug 2023

da sa to,ale manzel musi byt trpezlivy a naozaj dodrziavat .. ja na malu rozpravam slovenky ale vsade naokolo ma anglictinu a aj ked mi na 80% rozumie tak nerozprava .. predsa len anglictinu ma vsade ... keby sme tu mali sk komunitu bolo by to lahsie ... ked som mala priatela tak sa aj na rozpravanie chytala , kedze nas pocula sa rozpravat a aj na dovolenke ku koncu uz skusa ..

svetlonos
2. aug 2023

@sasa227
ahoj,
zvyknete si uplne v pohode. Moj muz je Nemec a slivensky nerozumie okrem par slov. Zijeme v AT, s malym hovorim prevazne slovensky. Pokial chcem/potrebujem tak s nim hovorim nemecky, hlavne ked ma muz tiez porozumiet.
Maly prepina v pohode medzi oboma jazykmi. Narocnejsie to bude mat muz, aby hovoril aj skovensky alebo prekladal. Unak v pohode.

rebrambora
2. aug 2023

Ano. Ja slovensky, muz nemecky. Pohode.

sasa227
autor
2. aug 2023

@svetlonos super ďakujem tak on aj teraz musí mne prekladať keď voláme z jeho rodinou lebo ja rozumiem pár základných fráz ale úplne minimum tak on mi musí všetko prekladať tak aj pre neho to bude dobre aby sa naučil ešte lepšie po slovensky

ivangeline
2. aug 2023

...poznam sj,pl,aj. ;D Deti su ok.

janinah
2. aug 2023

Dcéra žije v česku,so synom rozpráva po slovensky,jeho otec s ním rozpráva po španielsky a malý reaguje na oba jazyky prirodzene...plus ešte vonku počuje češtinu.

bagerka
2. aug 2023

@sasa227 môj je nemec, hovoríme spolu anglicky aj nemecky, ja s malým slovensky, občas anglicky a nemecky (ja viem tak 85%) trvalo mu dlhšie kým začal rozprávať, ale potom hneď také slová že veverička aj s "r" aj "č" 😉 žijeme pol na pol svk/de a poviem ti, že bez problémov odkedy rozpráva, tak normálne prepína ešte aj podľa krajiny kde sme-na Nemca po nemecky a tú istú vetu mne zopakuje po slovensky . Teraz učí 7z aj kamošov čísla, zvieratká... má 5rokov

sasa227
autor
2. aug 2023

@bagerka ďakujem tak super možno sa aj na mňa niečo nalepí

olimuc
2. aug 2023

My rozpravame Spanielsko Nemecko slovensky … ale jazyky idu podla nalady a pritomnosti inych clenov rodiny, maly hovori sk a NJ, do nemciny meni hlavne ked nechce aby nam nikto rozumel, ked nechcem aby mi rozumel ja Span. A on ked s nim rozprava ju span, odpoveda po nemecky .. neviem zistit nakolko span rozumie .. ale asi dost, rozpravat nechce ma 5 rokov, ja menim NJ a span v strede vety … cast NJ rodiny mi nerozumie iba vetva s Cile rozprava NJ Span

sun_shine_2020
2. aug 2023

@sasa227 ahoj. Priklad od nas z rodiny: matka rozprava na dieta po slovensky lebo je slovenka, otec po nemecky lebo je rakusan. Ziju v AT. Deti chodili do anglickych jasli/skolky. Nemali ziadny problem, dohovoria sa s obidvomi babkami/dedkami 😁

svetlonos
2. aug 2023

@sasa227
mozno sa skor ty naucis gruzinsky. Podla tvojho opisu vie on lepsie slovensky ako ty gruzinsky 🙂. A ked ti to 3 ročné bude vysvetlivat nieco po gruzinsky, nauci ta 😂
Maly nas tak minule nieco krkolomne vysvetloval ockovi po slovensky 😆 Muz mi povedal, ze mu az luto bolo ako sa smazi a on mu nerozumie. Bolo to nieco, co vedel lepsie slovensky. Potom zacal pi nemecky a bolo vidno ako hlada spravne slova, aby vystihol co chcel povedať.
To ked sa niekedy zabudne a je nadšený. U mna pozor davat nemusi.

yanni
2. aug 2023

@sasa227 ja to mam realne doma, dokonca tri jazyky, a je to uuuuuuuplne a ze uuuuuuplne normalne. On nech hovori s dietatom LEN gruzinsky, ty LEN slovensky, spolu asi rozpravate slovensky. Takze aky problem. Deti do urciteho veku miesaju, potom jazyky rozlisuju uplne prirodzene. Hlavne pre tie je to prirodzene, ktore s tymi ktorymi jázykmi aktivne vyrastaju od narodenia. Ake stare su tvoje deti? Mozno sa aj oni naucia. Vie ako sa hovori - kolko jazykov vies, tolkokrat si clovekom.

yanni
2. aug 2023

@svetlonos a preco mu vysvetloval po slovensky? Aky ma materinsky jazyk tvoj muz? Moje deti v troch rokoch uz vedeli, ktory jazyk pri ktorej osobe maju pouzit. So slovencinou na muza ani nejdu, lebo vedia ze on slovencinu neovlada. Par slov, nieco si vie domysliet (kedze sa ako dieta ucil v skole rustinu) ale viac u neho nehrozi. My mame doma slovencinu ako "secret language"😂😂😂😂😂

sasa227
autor
2. aug 2023

@svetlonos tak to sa ani nedá porovnať ako on vie po slovensky a ja po gruzínsky. On tak 85% po slovensky je len ze pri konkrétnych veciach co často nepoužívame mu to buď nejako vysvetlím alebo si pomôžem googlom že mu ukážem obrazok a so sklonovanim ma niekedy problém a ja po gruzínsky no keď poviem ze 5% tak aj to neviem ci nieje veľa takže asi sa ja budem učiť pri nich.

monillia
2. aug 2023

@sasa227 kamarátka to ma doma tak ,ona hovorí na deti po slovensky s manželom tiež po slovensky. Manžel hovorí na deti portugalsky, keď boli menšie rozumeli, spravili všetko čo chcel ,ale odpovedali mu v slovenčine.

smajliica
2. aug 2023

Ja slovenský, manžel anglicky, žijeme vo Švédsku. Má rok a pol, rozumie všetkým 3, rozpráva čím ju napadne 😂🙈

asocial
2. aug 2023

@sasa227 normalne fungovanie bilingválnej rodiny. Každý rodič hovorí na dieťa svojim jazykom. Ale musí to dodržiavať, to znamená, že na vaše dieťa musí hovoriť výlučne gruzínsky
A je to správne.

andreatytler
3. aug 2023

@sasa227 Bojis sa toho ze sa casom muz bude rozpravat s dietatom po gruzinsky a ty nebudes rozumiet? No to sa urcite stane. Budes v urcitej nevyhode.
Moj muz vie iba aglicky. Zijeme v Kanade, Dieta vie anglicky aj slovensky, ale slovensky sa s nim rozpravam len ja a muz casto nechape ze o com debatujeme, hlavne ked syn zabudne prepnut do anglictiny a povie nieco muzovi slovensky.
Na druhej strane vyhodou bude to ze syn ti bude prekladat z gruzinstiny hned ako sa nauci rozpravat. Budes mat svojho osobneho tlmocnika.😀

vroni
3. aug 2023

V pohode. Ja hovorím s deťmi po slovensky, muž po nemecky, v škole po francúzsky. Dcéra hovorí čisto, syn mimo nemčiny trochu ako hotentot (gramatikou), ale zlepšuje sa to. Akurát občas sa stane, ze chlap položí decku otázku a dieťa odpovie mne, to je potom mierne vytoceny a ja prekladám. Ale inak v pohode.

svetlonos
3. aug 2023

@yanni
to ked je niekedy v zapale hry alebo je pre neho ta igo dolezita a neuvedomi si. Aj ja som na muža uz zopar krat hovorila slovensky 😁 Po jeho - nerozumiem ti - som mu to zacala vysvetľovať - slovensky 🤣 Neuvedomila som si to, pokial sa moja mama nezacala smiat.

annm81
4. aug 2023

Najideálnejšie ak sa naučíš jazyk muža- nemusíš hovoriť, stačí ak budeš rozumieť bežným témam. Dieťa sa ešte len narodí, takže si budeš môcť slovnú zásobu budovať spolu s ním.

Potom môžete s deťmi jednoducho používať systém "jeden rodič - jeden jazyk". My tak fungujeme s mužom. Ak sme v prítomnosti detí, ja hovorím slovensky nielen na deti, ale aj na manžela. On mi odpovedá anglicky. Deti bez problémov zvládajú jeden aj druhý jazyk úplne primerane veku.

annm81
4. aug 2023

Ešte dodám, že tento systém bude fungovať aj vtedy, ak bude manžel svoj jazyk používať len s dieťaťom. Poznám veľa takých rodín, ale je tam aj istá šanca, že to zlyhá - nie preto, že to nezvládne dieťa, ale rodičia. Je totiž pomerne veľká otrava, keď niečo hovoríš dieťaťu a všetko to vzápätí musíš preložiť aj partnerovi.

sense
4. aug 2023

U nás doma výpravame: dcéra a ja slovenský al Švajčiarska nemčina, dcéra a partner výpravaju hochdeutsch - klasický nemecký. Ja a partner nemecký alebo francúzsky.