Ahojte, casto sa opakujuca tema - dieta ktore je v porovnani s inymi detickami narocnejsie, citlivejsie, velmi casto place, vrieska, ma vybuchy, nespi - ano viem ze niektore deti take su, ze je to obdobie a ze mam vydrzat. Lenze ja ako mama to v tomto stave odmietam vydrzat. Vysvetlim ako to myslim budem uprimna. Mam velky problem ho prijat takeho aky je. Stracam trpezlivost, som k nemu chladna, placem, kricim… Nebolo to tak stale, zo zaciatku som sa vsemozne snazila, stale sme sa k sebe tulili, ked plakal vsetko som nechala tak a isla za nim ved bol malicky, nikdy som o nom nehovorila ako o zlom dietati. V poslednom case som vsak na pokraji zufalstva. Ale ide o to ze to chcem zmenit! Chcem ho prijat, velmi. Chcem sa s nim naucit pracovat, spravit vsetko pre to, aby som ho vychovala čo najlepsie, dala mu najviac co mozem a co potrebuje.. chcela som vas poprosit o skusenosti v tomto smere, pripadne odporucanie nejakej literatúry, hocico co povazujete za kvalitne, napomocne.. 😔
@lenkakravcova v nadpise píše, že je ročné
Ahoj, chcem len aby si vedela, ze len to, ze si zvedomujes, je skvely zaciatok toho ako na sebe pracovat. Za mna odporucam https://open.spotify.com/episode/0fRD1bI9FWDRyC... je to pekny diel kde sa tomu venuju.
Pri čom má výbuchy? Na čo je citlivé? Snaž sa mu porozumieť. Keď si vyhorená z jeho reakcií, tak možno nevieš objektívne posúdiť príčinu toho, prečo tak reaguje a potom mu nevieš adekvátne pomôcť a on je zúfalý z toho, že mu nerozumieš a nepomôžeš. Začarovaný kruh. Stačí sa ukludniť a s chladnou hlavou vyhodnotiť, ako sa mu dá pomocť. Hlavne ho pre to neodmietať. Nevie inak komunikovať a je na Tebe sa na neho naladiť, prečo asi reaguje ako reaguje. Je unavený, boli ho niečo, je zúfalý, že mu nepomôžeš, lebo nerozumieš. Na to spoznať vlastne dieťa Ti netreba knihy. Je dokázané, že tón plaču dieťaťa závisí od toho, prečo plače. Každá matka by už na diaľku mala v jednom roku dieťaťa vedieť aký je to plač.
Ak má rok, nejde len o to, že sa nudi? Chodíte niekam, kde sa môže hrať s inými deťmi?
Neustále sa treba vzdelávať . Mne trošku nejde, že si sa zo začiatku snažila. Veď ma rok, do 7 mesiacov len lezka”, placka keď nevidí mamu , potom sa naučí za tebou stále chodiť pri všetkom, stále potrebuje byt s tebou. Na dieťa treba čas, venovať sa jemu, dieťa citi nezáujem o nebo, alebo vynútenú hru. Potom je placlive
@lenkakravcova v roku sa dieťa hra s druhymi deťmi.? Asi ťažko, chce mamu a s ňou s hrať , variť, objavovať svet
@mooonika1975 naša sa hrala so súrodencami.
Možno má zožerú,ale to čo opisuješ je úplne normálne, štandardné dieťa. Chyba je v tom, že po roku si vyčerpaná a frustrovaná ty. Každý človek inak zvláda záťaž a zjavne toho už máš dosť. Darmo na malé kričíš,ono ti ešte veľmi nerozumie a tak isto nejaká cielená výchova ešte nefunguje. Je to skôr usmernenie. Skús si čo najviac oddýchnuť a odreagovať sa. A naozaj iba počkať,prejde to👍
treba najskôr zistiť prečo to robí, či ho niečo bolí alebo ti nerozumie/ty nerozumieš jemu, alebo má nejaký iný zdravotný problém, skús podrobnejšie popísať prečo sa ti zdá náročné
S tym nic neurobis,skus len sa cez to preniesť a najst sposob ako to zvadnut kym troska nepodrastie.Ale z mojej skusenosti tieto deti su aj v neskorším veku take kráľovné dramy😉
@lenkakravcova lebo sa oni hrali s ňou ; boli starší
@mooonika1975 hej to hej. Preto mi napadlo, či by autorke nenapadlo sa stretávať s nejakou kamarátkou ktorá má deti, ktoré by sa vedeli vzájomne chvíľku pohrať. Naša zvykla podávať kocky z Lega dupla starším, jazdiť si s autíčkom okolo nich.
@lenkakravcova to jej nerieši situáciu, ona potrebuje nájsť si vzťah s vlastným dieťaťom
Moje dieťa bolo náročné. Pri prvom sme aj vysavali keď spal , no pri druhom sme chodili doslova po špičkách. Bála som sa napustit si aj pohár vody aby sa nezobudila tak som radšej ostala smadna. Trvalo to do 2 rokov. Už ako 4mesacna spala 1x denne vkuse revala... bola to fakt katastrofa. Teraz sa to už konečne zmenilo k lepšiemu a po 2 rokoch spi konečne celú noc na obed potiahne aj 3 hodiny. Čakáme tretie a kes bude také isté ako ona tak pôjdem rovno na psychiatriu alebo sa obesim😂
@kikusenka1 moje prvé bolo také a preto máme len jedno, na viac som nenašla odvahu a silu
Odporúčam knihu Malickosti na ktore by ste pri výchove deti nemali zabúdať.
Je super ze si to uvedomujes a ze chces v prvom rade začať od seba 🙂
ja by som sa nezameriavala na tvojom mieste o nejaku silenu snahu, lebo to je neprirodzene...v tomto veku u narocneho dietata je vela noci a vela dni zlych, lebo to tak proste je a tvoja psychika na to reaguje ako na dlhotrvajucu zataz...hladaj viac moznosti ako seba popri tomto obdobi uvolnit, kompenzovat tuto zataz a jednoducho ho prezit...dieta a vas vztah sa casom bude menit, takze ty sa len snaz o svoj cim lepsi stav
Ja mam narocne dieta. Len moje ma uz 5 rokov a 5 rokov denne naraza na moje hranice. Naucila som sa dychat, odosobnit sa z jeho knucania, mrncania, hnevu. Selektujem to ako napriklad sum ulice. Ale je pravda, ze aj ja vybuchnem a pokricim po nom.
Co sa tyka literatury, elaine aron vysoko citlive dieta
@lucka_ke úplne chápem.
Aké staré je dieťa?