v poslednej dobe e malý moc hyperaktívny, skrátka doobeda spáva max 3/4 hodiny, to ani navariť nestíham, takže varím a upratujem, až ked je manzel doma dnes malý liezol od siedmej do jedenástej, s prestávkami na jedlo - to sa neunav skor? on nepotrebuje až tak mn, ale to lozenie a tým pádom musím furt chodit za ním, aby niekam nestrčil ruky, niečo na seba nezhodil a podobne - ako ho mám viac unavit, aby aspon tie dve hodiny spal dopoludnia?
Asi viac nepotrebuje...vsak ho nechaj lozit, odstran nebezpecne veci a rob si, co potrebujes, aj popri nom. V tomto veku mala moja 2 spanky, oba max.do hodinky.
Moja bude mat buduci tyzden 9mesiacov a tiez nespavala viac ako 3/4 hod trikrat denne.skusila som si s nou lahnut a spi dvakrat 1,5 hod a raz 3/4.a tiez ked lozi tak to neide bez urazov.a na moju plati ist ju unavit na vzduch.pred kazdym spankom sme aspon hodinu vonku.ked boli tepla ze sa von nedalo ist vela sa clapkala vo vani.aj to ju unavilo
nie je hyperaktivny je normalny na svoj vek chodte objavovat svet, travnik - svet... on to potrebuje uvidis ked zacne chodit hyperaktivita vyzera inak 🙂 treba sa mu venovat, najst mu aktivity najblizsie 1-2 rok budu narocne kym sa nebude vediet zahrat sam, nauc sa vsetko robit s nim vysoka stolicka to isti a var s nim, upratuj s nim. nauc sa to ja mam 4 deti a zvladam to neboj da sa to bez problemov sa to naucis
podla mna spat 2 hod dopoludnia je uz vela, moj syn chodil sam ako 10 mes. nezostalo mi nic ine, iba vypratat prec vsetko co by mohol na seba zhodit, oblepit vsetky rohy a kuty, dat prec kvetiny, povykladat na vyssie policky vsetko co sa dalo rozbit alebo znicit
pozri si tu montesorri albumy, su tam aktivity, ktore by ho mohli zaujat
ako uz napisal niekto iny, je to uplne normalne, potrebujem spoznavat a objavovat svet
to je jasné, len kedy sa aspon najesť stihnem
@anjika42 Brat (5 rokov) v 10 mesiacoch spával len raz. Poobede. Prečo máš pri dieťati miesta, kde môže strčiť ruky a zhadzovať veci na seba? Pokial nejde o nejaký banálny kvetináč, do ktorého pchá prsty, tak nebezpečné veci treba odstrániť a nech sa tam šmatle. Podávaj mu rôzne hračky a podobne a rob si. 🙂
ide aj o to, ze on si všetko cpe do pusinky, napríklad aj koberec v kuchyni a ten teda nie je vždy čistý - dnes napríklad som mu ráno o ôsmej strihala naechtíky na horných paprčkách, nariekal a trel si okále - tak ja super, chce isť spať a prd, ešte do tej jedenástej bol veselý - asi bude z neho právnik, ked je už teraz prefíkaný
@anjika42 mas jedno dieta, nebehaj okolo neho ako okolo malovaneho obrazku, odstran nebezpecne veci z dosahu a nechaj ho lozit, ty sa vklude najedz, navar, ja neviem, co dnesne matky si vsetko komplikuju a behaju dietatu za zadkom. Ja som toto nepoznala a tiez bola mala nespavec, lozila, ale mala som cas vypit kavu, navarit, najest sa, ked nespala, ked som varila, mala som ju v kuchyni, ona si vyberala spodne skrinky, kde boli len misky, dozy, vsetko nebezpecne som mala hore, ked som jedla, motala sa okolo mna, alebo sedela v stolicke a jedla aj ona sama
zvykaj si, už to bude takto až kým nezmúdrie ... a to bude tak v 18 rokoch 🙂
ale nie, vážne, je to taký vek, že dieťa všetko skúma a treba sa mi venovať
ja som si vždy radšej privstala, navarila ešte kym dieťa spalo, dala si kávu a potom už celé ráno okolo neho, raňajky, vonku prechádzka, alebo materské centrum, alebo s kamoškou u nás alebo u nej doma ... potom domov, obed, kým dieťa spalo chvíľa pre seba a zasa dokola ...
Unaví sa viac, ked začne behať, ale potom už zasa spávajú deti len 1x za den poobede
@anjika42 a hak ma skumat svet? Ved odstran vsetko nebezpecne z dosahu (aj ja som tak robila) a nechaj ho. Akonahke zacali lozit (a ver,ze prve dieta tiez bolo aktivne,malo spavalo a aj spava a rado vsetkp skumalo a skuma), uz som.neriesila prehnane hygienu,akurat som.odstranila vsetko,co bolo nebezpecne pre nich. Dvere som zavrela a mal obmedze y priestor na skumanie. A ked sa dalo,tak sme sli do inej miestnosti a skunmal tam.
Ja mam takeho doma. Jedine co ti zostava je odstranit vsetko nebezpecne z dosahu a co nevies odstranit, tak ho nauc ako si ma davat pozor. Krpec mal 11 mesiacov, ked som ho naucila lozit po schodoch (3schody). Nemozes ho neustale strazit, mudi sa naucit ze niektore veci mu mozu trochu ublizit. Napr suflik na kuchynskej linke. 40x som mu povedala pozor, naucil sa az ked si pricvikol vsetky prsty. Mam velky dom, takze nemozem byt neustale s nim. Okrem toho mam 2 deti a to uz sa ozaj neda. Proste musi davat aj on pozor. Ked tak spadne, pomojame a ide sa dalej. Drobnr urazy sa stavaju, to je normalne. Pozor sle na vriacu vodu a podobne. Inak mu nechaj priestor😉
Mas doma normalne zdrave dieta...tak bud sa nenajes a upratovat budes po nociach, alebo zmenis pristup. Poznam dost mamiciek, ktorym sa vypomstilo, ze sa neustale venovali dietatu.
@anjika42 neboj, budu aj horsie veci, co bude zuvat. Doeta si tak vytvara imunitu. Casom si na to zvyknes. Moj uz tolko veci ozuval, pojedol... Lienky, mravce, omrvinky, cumle kamienky od blata, hygienicke vreckovky, psie granule... uz ma ani nenapada co vseko, lebo to prestavam registrovat. Neboj, zvyknes si. Pri druhom len hodis rukou, hlavne ze je pokoj😀
ako sa im to vypomstilo - a dieťa, ktoré pojedlo všetko, nemuselo často isť na pohotovost - otáznik mi nejde
hm, vidím, že jednoducho budeš na svoje normálne dieťa hovoriť, že je hyperaktívne, namiesto toho, aby si ho trochu nechala, pokial nežijete na útese, kde sa môže zabiť skokom do mora.
Všetky ženy ti tu píšu, že mu máš dať priestor a tým budeš mať priestor aj pre seba. Ale akosi to nedokážeš.
Tak mu navar makového odvaru.
No 9-mesacne deti sa takto nejako zvyknu spravat 😀 My sme v tomto case prechadzali uz len na 1 spanok denne, pretoze 2x mi spat uz odmietal...Je nieco zle na tom, ze lozi? Ved to je super, objavuje svet, trenuje si svaly na chodzu..co ine by malo dieta v jeho veku robit? Sediet v ohradke a hrat sa? No, mozno su aj take deti, ale ja som rovnako ako ty, mala stastie skor na aktivnejsie deti. Moji boli v tom veku taki isti...Proste tento vek je narocnejsi pre maminu a este horsie casy pridu, ked zacne chodit. Prve nestabilne krocky, to je parada 😀 A to, ze vsetko ochutnava, je tiez uplne normalne. Treba odstranit vsetky male, potencialne nebezpecne veci z dosahu, rovnako kvetinace a pod. Ja môjmu este teraz pravidelne vyberam vonku z ust kamienky a ine veci a to uz ma 20 mesiacov 😀
@anjika42 no samotrejme mudis davat pozor na chemikalie a kapsule do umyvaciek a praciek. Takmosto male predmety, ale na to staci sedliacky rozum, ze co by nemal. Inak nic hrozne. Raz zuval gulicky v nakupnom centre a potom grcal. 2 dni infuzie a uz behal po oddeleni. Odvtedy nic. Inak To je jedina vec ktoru ma zakazanu zuvat. Tam sa premelie privela deti a hygiena ziadna. Ako som uz pisala, dieta si tak tvori imunitu.
@katkakovac haha, človek sa obrní. Náš malý sa zas rád hrával na rebríku. Takom tom bytovom. Plechovom. :D Keď to ktosi videl, tak sa šiel zblázniť.
mna bxy na taký rebrik nikto nedostal
@anjika42 niektore deti v tomto veku uz maju len poobedny spanok.