Dobrý deň. Síce som už matka päť ročnéj dcéry ale mám aj päť mesačnú už ju aj prikrmujem s polievočkami a kašičkami pretože je na umelom mliečku. No dnes na porade som sa asi dostatočne ponížila pretože moja malá váži sedem a pol kila bude mať za týždeň tých päť mesiačikov najprv doktorka pozerala na mňa že no to jej stačí pripadala som si že jej vôbec asi jesť nedávam alebo čo. No a druhá vec bolo že povedala tak dávajte mliečko a za dva týždne sa vidíme a poviem vám s čím prikrmovať. Pozerám ved ja som už začala polievočky hovädzie a kašičky. Dokonca si sama žužle piškótky.....a ona na mňa pozerala či som ja zdravá matka!!! Tak chcem sa opýtať na váš názor. Ďakujem.
@kacora25 nebudem mudrovať, len ja osobne by som takto skoro s príkrmom nezačínala, aj keď je malá na UM, ako ešte tak mrkvičku, zemiačik, ale polievočka, mäsko, piškótka (lepok a cukor) tak to sa mi zdá ozaj veľmi skoro. Váhu má maličká krásnu. Dr. ti to asi nevysvetlila, prečo tak reagovala na príkrmy, ide o to, že malá aj keď to spapá nieje pripravená fyzicky na takú stravu ešte, neskôr môže mať práve pre to zdravotné problémy (alergie atď.) A určite pre to nie si zlá matka, inak by si mykla plecom a neriešila to, či to je alebo nieje správne 😉
som zo zahranicia a tu sa neriadia tabulkami normalne som citala ze niektore deti jedavaju to co dospely tak snad sa tvojmu baby nic nestane ked to tu prezili aj ine deti
Asi áno. tú piškotu síce len požužle lebo rastú zúbky a to jediné je asi tak zaručené s čím to pobrúsi. Lenže potom nechápem prečo potom tiež vyrábajú tieto polievočky napríklad Hami či Sunárka a tiež je tam mäsko a je to od štyroch mesiacov. Zasa nepreháňam to aby som ju tým prekrmovala ale začali sme dávať. Len sa mi skôr jednalo o tú váhu či je to primálo.
nemali by sa takto porovnávať deti, záleží koľko mala pri narodení, od rodičov, či sú vysokí atď. môj malý má v 7. mesiacov a 8 kg, ale je "krátky", pri narodení mal 2,5kg, trocha skoro si začala s príkrmami, ale čo už, ak nemá žiadne reakcie na jedlo, tak je dobre
Tak asi máte pravdu. Len som to brala ako pri prvej. pretože tú som tiež tak začala prikrmovať ale na radu doktorky pretože tá mala problémy s pitím mlieka a odmietala ho tak tam sme dávali do flaše mixované polievky. Je pravda že deti by sa asi nemali porovnávať. No čo už. Papať jej chutí bruško nebolí a tuším má aj lepšiu stolicu teda častejšiu než od mlieka. aspoň nás bruško nebolí. 🙂
@kacora25 ahoj...moj maly mal v 5 mesiaci tiez 7,5kg teraz ma 7mesiacov a vyse 9,5 kila..ked som bola na poradni ked mal maly tych 5 mes. tak mi lekar vravel ze ho je dost a ze vela vazi a to je chlapec..urcite tvoja dcerka nema malo...ja som zacala davat vyzivu v 4 mesiaci a nic sa nestalo polievocku s maskom aj hovadzim som tiez dala v 5 mes ale mne to papat nechcel..ja som dr nic nepovedala iba ze papa zeleninku a vyzivu.a inak maly je tiez na umelom mliecku
.masko sa ma az od pol roka ale tym sa ja neriadim robim podla seba a myslim ze aj ty robis dobre...rob ako to ty citis ze je to tak dobre..moj nazor
@kacora25 môj mal v 5. mesiacoch 7,5 kg. Prikrmovať som začala presne v deň 5. mesiaca a začala som klasika - mrkva, neskôr zemiak..... Ťažko povedať, čo ti chcela doktorka tými vetami povedať, či váži málo, či veľa... to by som neriešila, lebo tvoja váži pekne a každá dr. má inú tabuľku 😀 ale to prikrmovanie si podľa mňa začala skoro a dosť nevhodným spôsobom - polievka. Ešte tú kašu na noc - ok. ☹ hmm, ťažko ti poradiť, skôr je to asi porovnanie ako to je u iných, že?
ahoj.........ja si myslím, že sa nemusíš vôbec stresovať, všetko záleží od toho, koľko dcérka vážila pri narodení, môj druhý synček vážil 4200g a v piatom mesiaci vážil asi 8 kíl, a to som ho kojila iba mesiac, takže tiež je na umelom mliečku, s príkrmami som začala tiež v štvrtom mesiaci, ale skôr so zeleninkou a kuracím mäskom, polievočku tiež zeleninovú alebo kuraciu, a ovocie a rôzne kašičky /ryžové/, do 5 mesiaca priberal takmer po kile, ale potom už len 250g, tiež sa mi to zdalo málo, ale dr. povedala, že priberá a to je podstatné, kebyže nepribral, alebo nedajbože schudol, tak potom by to už bol problém, a začal tiež už behať v chodáku, takže ma upokojila, a tiež je to dievčatko, takže ja si myslím, že má peknú váhu, mám kamošku, ktorej dcérka má takmer 10 mesiacov a váži 7,5kg, a je zdravá, a s tými piškótami, by som asi ešte chvíľu počkala..........
nestresuj sa, všetko je v pohodičke, aj váha, aj prikrmovanie, ja som začala prikrmovať od 4. mesiaca, dojčila som staršieho do 7. a mladšieho do 11. mesiaca. Starší sa narodil ako 4kg, mladší ako 5kg dieťa. Pokiaľ malá nemá žiadne problémy, tak v tom nevidím problém. Mne dr. na poradni, keď mal starší pol roka hovorila, že môžem pomaličky začať dávať zeleninové príkrmy, a on už papal zemiaky s mäsom. Samozrejme, že som sa nepriznala 😎
Ďakujem za rady. A s tým prikrmovaním začnem teda pomaly a obmedzíme to trošičku.
@kacora25 ahoj, ja mam synceka ktory bude mat za tyzden 5mesiacov a vazi nieco nad 8kil, takze je to podobna vaha. ja ho kojim, dala som mu par krat ochutnat po lyzicke detskej vyzivy, ale inac este ziadne prikrmy. podla mna nieje dobre davat tu piskotu, hoci pises ze ju len zuzle, moze sa s nou zadusit. to by som neriskovala.
Ahoj mamicky....no musim sem napisat...ked som bola naposledy u nasej dr bola predomnou mamicka s 3 mes. babom a pocula som ich rozhovor...a mudr jej povedala ze uz bude aj ona odporucat napr pyskotky uz od 4 mes ...lebo deticky sa neskoro ucia na lepok a potom su alergie....zevraj podla najnovsich studii...moj mali zacal s pyskotami od 5 mes a v pohodke...ale asi to fakt zalezi od kazdej mamini....
@kacora25 no nechapem, preco sa dokina cudovala, ved na 5m je to normalna vaha.... Akoze myslela, ze je to malo? Urcite nie, kuk na http://www.mimina.cz/2009/04/vaha-ditete-naroze...
No a prikrmy tiez su uplne v poriadku hlavne ked je dieta na UM - tam sa zacina aj od ukonceneho 4.mesiaca s prikrmami, samozrejme postupne: zeleninka, min po 3 tyzdnoch ovocie, k zeleninke mixovat masko (kuracie, morcacie, kralicie). Teraz su nove studie, ze dieta ma vsetko ocuckavat-cestovinky, rohlik atd, aby sa predislo alergiam a cieliakii....teda aj tie piskotky su ok podla mna - samozrejme v rozumnom mnozstve.
@kacora25 neriad sa tabulkami, ak ma mala chut uz teraz na piskotku, preco jej nedat? sice ja to mam ine, nas ma teraz skoro 4,5 mesiaca a ma 6 kg, inak jeho otec vazil v tomto veku 7,3 kg takze si nemyslim ze sa mas coho bat. A aspon nebudes mat problem s dokrmovanim do skorej buducnosti :o))) Ale, inak, ja osobne chcem zacat so zeleninkou, piskotky si necham na neskor, pride mi to zdravsie, ale urcite nevezmem dietatu od ust, ked mu to bude chutit aj skor.
ja si myslím že všetko záleží od toho akú váhu malo bábenko ked sa narodilo ..moja malá mala pri narodení 4.18 kg a teraz ma 5 mesiacov a ma 8.5 kg ... je taka mierna bambulka ale zacne chodit v choditku a vsetko z nej opadne ked sa bude viac pohybovat... moj nazor je taky ze babenko s hmotnostou rpri nrodeni napr 3 kila nemoze mat 9 kil v 6 mesiacov i ked vsetko je mozne ale osobne som sa s tym este nestretla..ja malu dokrmujem od 5 mesiacov a papa vsetko doardu samozrejme mixovane...takisto papa obycajnekravske mliecko porpi umelom a pomaly vysadzame umele a robime pudinceky krupicky..vzdy si spomeniem nato ze v minulom storoci nic take ako utrilon beba sunar a pod neexistovalo a deti sa krmili kravskym mliekom a boli zdrave zive... teraz sa zo vsetkeho robi velka veda si myslim ! 🙂
@kristinka1234 tak to máš pravdu. moja mama tiež hovorila že ma ako malú museli kŕmiť kravským mliekom a som tu. Malá ma teraz tiež u päť mesiacov a skúšame rôzne chute a robím si to po svojom. Presne od hubenky jej to neodtrhnem. a mala 3,1 ked sa narodila. takže nebola nejaká veľká. tak som rada ako teraz vyzerá a ved pekne sa dvíha pomalí sedká blaboce vníma tak nemôžem sa sťažovať. A fakt už nechápem prečo doktorka krútila hlavou. A najlepšie je na tom že nabudúci útorok ideme na kontrolu a povedala mi že začneme dokrmovať a povie mi ako. no tak budem pozorne počúvať.
ale ja sa neriadim podla doktorky, mne tiez teraz ked som s nou bola na poradni vravela ze jej mam ZACINAT davat rozmixovanu zeleninku so zemiacikom a tak a mala bola uz davno naucena aj mesko papkat aj kukuricne chrumky tie dlhe jej do rucky davam aj piskotku ja si myslim ze pokial som pri nej kludne moze zmolkat v ustockach aj piskotku aj chrumku ona si neodhryzne jej sa to bude akurat tak v puse roztapat... hovorim vsetko doardu papka a nema ziadne vyrazky ani nic co by jej uskodilo velmi jej chuti a musim povedat ked jej robim taky riedky pudincek vanilkovy len , do flasky tak vidim na nej ze jej to chuti viac ako umele mlieko.... teraz ludia prehanaju s vychovou babenka len kvoli peniazom, nie vsetko drahe je kvalitne.....ja si myslim ze robite dobre ze jej vsetko davate 🙂
@kacora25 Ahoj, moja mala vazila v 5 mesiaci okolo 6 kg, bola cisto kojena, a doktorka mi nic nepovedala zeby bola podvyzivena. Mne sa ale zdalo malo tych 6 kg tak som ju na konci 5 mesiaca zacala prikrmovat varenymi kasickami, a mlliecnymi kasickami a hned zacala lepsie priberat 🙂. Kazde dieta je ine, mne to stale hovorili lekari a neurologicka mi povedala, ked som sa spytala ci je to normalne ze tak pomaly pribera, ze nech sa tesim, ze pre mna lepsie ked je lahsia, nemusia deti rovnako priberat, mne starsia dcerka v 5 mesiaci oproti mladsej bola ovela baculatejsia, preto som tolko lamentovala ci je to normalne ze ona tak malo pribera. 🙂)) Takze len klud a riad sa podla seba 🙂
😀
Ahoj, moj maly ma tiez 5 mesiacov aj tyzden a vazi cca 9 kg a to je cisto kojeny 🙂 doktorka sa zasmiala, co som jej to priniesla, ked sme boli na poradni, ale hovorila, ze deticky, ktore maju dane, ze budu vacsie, su taketo velke ako male. Aj starsia dcera bola poriadny valibuk. Tu som prikrmovala od ukonceneho 6-teho mesiaca, ale teraz sa to vraj zasa zmenilo. Doktorka mi hovorila, ze teraz sa ma zacinat uz od ukonceneho 4-teho mesiaca, pokial je kojene, je to lepsie kvoli alergiam. Ale zdalo sa mi to skoro, tak som zacala synceka krmit zeleninkou len pred tyzdnom. Este mu to moc nejde 🙂 zvyka si na nove chute. Kukni sa na stranku http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat... je tam dobre vysvetlene ako pridavat prikrmy babatkam. A tiez je tam uvedene, ze deticky, ktore nie su kojene zacinaju s prikrmamy od ukonceneho 4-teho mesiaca, takze neboj 🙂
Kedysi to bolo ine, moja mama spominala, ze ma kojila len 3 mesiace, potom zacinali s prikrmamy, tiez mi davala kravske mlieko a od polroka som jedla vsetko - aj bryndzove halusky 🙂 pozula mi to ako vtacatku a tak krmila. A som tu 🙂 a nemam ziadnu alergiu ani zatial vaznu chorobu - aspon o nijakej neviem. Takze tak 🙂
ja by som ti poradila, aby si jej namiesto tej piskoty na brusenie zubov 🙂 dala surovu mrkvu, u naj naj naj hryzatko 🙂
@kacora25 no mne sa to zdá priskoro,este k tomu hovadzie..podla mna si sa nejak velmi poponahlala..ja som zacala od6mesiaca..a to sa vobec neriadim tabulkami...ale babo ledva si zvyklo na mliecko a ty uz taku stravu??ale zasa nech kazdy si riesi ako uzna za vhodne..neodsudzujem...je to na kazdom.. 😉