Ahojte, vase babatka kedy zacali ukazovat? V ktorom mesiaci cca? Pocita sa aj to, ked ukazuju napriklad rukou? A iba sem tam aj prstom? Napriklad na psa, na lampu. Syn ukazuje aj tak ako keby luskal prstami.
Musia kazdy den ukazovat? Syn ma 11 mesiacov. Velke dakujem.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
Odpoveď lekárky tu na MK.
naša začala teraz, má 14 mesiacov
Môjho som viedla ku ukazovanie pár týždňov, najmä na obrázkoch v knihách. Nechytal sa. Niekedy v jeho roku si ho vzala na hodinu na kolená ku klavíru moja teta, ukazovala ukazovákom na klávesy, ktoré vydávajú zvuk, opakovala ,,čo je to", ,,toto", "tu". Striedala klavír a ukazovanie na pár okolitých predmetov. Po jej dobrovoľnej hodine opakoval ukazovanie ukazovákom a naviac, aj slovne ,,čo je to".
vsetko zavisi od psychomotoriky dietata. okolo 12m zacinaju ukazovat najprv rukou a az okolo 24m je to prstom
Nás má 9 mesiacov a už dva týždne ukazuje prstekom na niečo čo sa mu páči. Alebo keď čítame knižky a ukazujeme zvieratká tak ukáže ,alebo keď sa ho spýtame kde je napr.svetielko tak ukáže prstekom na strop na svetlo ... 🙂
Moj ma 10mesiacov a zacal asi pred tyzdnom tiez ukazovat. Presne na stropne svietidlo alebo ked kavovar vari kavu a pod.
Moja má 10 mesiacov a tiež teraz začala viac a viac ukazovať
Moja neukazovala vôbec :D a tiež som sa bála, no potom začala skoro rozprávať a je úplne OK.
@kacena4 ale kde, ak dieťa do 18 mes neukazuje prstom zväčša je tam mentálna diagnóza- oneskorenie, NKS alebo autizmus. Ukazovanie je komunikácia , “zbadal som niečo, chcem, aby to videla aj mama, pozriem na mamu, ukážem prstom na danú vec a opäť na mamu či sa pozrela čo jej ukazujem - (spätná väzba) “
Ukazuje od 10 mes. Zatiaľ v knižke a na všetko vystrci ukazovak, až tak to vezme do ruky. Je zle, ak by vzalo dieťa tvoju ruku a ukazovalo ňou.
Nas začal okolo 9 mesiaca na všetko ukazovať 🙂
Každé dieťa je iné, prvá ma 8 rokov a robili z nej neviem čo lebo nešla podľa tabuliek, povaha že to má u riti 😂 druhá zas úplný opak všetko chytá od staršej, v kuse sa snaží rozprávať, nezastaví sa od rána do večera stále len vymýšľať 😂 prvá prstom ukazovala neskoro ale táto už od takých 8 mesiacov
@jarnajar neukazovala vobec????? 😳
Ahoj, ako ste na tom dnes ? Riešim podobne s dcérkou
Cítiť z tvojho príspevku obavy, nemaj ich (ja som ich mala a oberala som sa tak o radosť z malej).
K otázke - začala ukazovať najskôr celou ručičkou a to, keď mala 1r2m, cca po mesiaci začala ukazovať ukazovákom a teraz ju voláme "malý generál", keďže ešte nerozpráva ale zato stále niečo ukazuje 🙂