Kedy vam zacali vase deticky chodit bez drzania sa do schodov? Citala som na nete, ze dvojrocne dietatko by uz malo samo chodit po schodoch bez drzania, nasa 23 mesacna dcerka vsak chodi po schodoch este stale tak, ze sa drzi zabradlia alebo mojej ruky, je to v poriadku? dakujem
nie su schody ako schody, niektore su sirsie, niektoe uzsie. ja mam takmer 4 rocnu dceru a stale sa drzi zabradlia, pretoze uz raz na schodoch spadla. Mladsia takmer 2 rocna sa drzi aj zabradlia aj mojej ruky, ak ide hore sama, ide po 4 alebo sa drzi oboma rukami zabradlia.dolu jedine po zadku.
boze a preco by nemalo bit ved aj ja sa obcas drzim zabradlia vobec by som to neriesila kazde schodi su ine a aj deti moja ma 17m od 15m chodi tak ze sa drzi za moju ruku ale kedze ma este plienku (zalezi aj od nohavic)zle sa jej vyslapuje na schody mame ich vyššie ako inde a nemame vytah.vôbec to neries ja som naprikald v 6r. chytala hystericke zachvaty pri eskalatoroch proste som na ne nenaskocila bala som sa ze mi scucne nohu 😀 😀 😀 😀
@sisiska ono drzanie zabradlia dava detom istotu, nasa vie vybehnut bez drzania ale aj tak da prednost drzaniu, je to uplne prirodzene
tiež si myslím,že je to v pohode,neboj príde čas ,keď malá zistí,že aj bez držania sa to dá a že je to šikovnejšie.Zatiaľ buď rada,že sa istí držaním. 😉
@sisiska moja má 2 roky a 1 mesiac a stále chodí s držaním a ja som rada, lebo pri tom jej jašení je schopná kedykolvek s tých schodov šlahnúť. Vôbec mi nezáleží na tom, kedy začne chodiť bez držania, som rada, že ju táto myšlienka ešte ani nenapadla, kľudne nech je to aj v 4 rokoch, len nech je to v čase, keď už to bude bezpečné a ja budem mať istotu, že sa nescápe. My sme malú naučili aj rôzne finty, hlavne dole schodmi, hore to ide ľahšie, ale dole je to horšie, aby nespadla, napr. šúchať sa po zadku a tak keď nemá istotu. Ale my sme aj tak stále s ňou na schodoch pre istotu. Neviem, možno niekto povie že to nie je správne a sme až prehnane opatrní, ale mne to stojí za to aby si neurobila nejaký úraz. Inak určite aj záleží na výške schodu, niektoré sú fakt dosť vysoké a to vôbec nemá šancu bez pomoci tam vystúpiť. Také nizučké sú v pohode. 🙂
Toto neries, ona by to mozno zvladla aj bez drzania, ale moze byt v tomto bojazliva a tak kym naberie istotu, sa isti drzanim. Moja dcerka sa drzala hadam aj do 2,5 roka. Syncek bude mat 2 v januari a uz teraz asi mesiac beha po schodoch bez drzania - mam z toho akurat tak nervy, lebo leti ako blazon...
@sisiska vieš-tie info z netu, úprimne, niekedy sú to dobré "kraviny" 😝
ja by som bola rada,keby sa držali-bárs aj naveky 😀
nie je schod ako schod, a aj schodištia sú rôzne
my máme točité, drevené, plné /ako-že nemáme ho na nejakej konštrukcii,kde je medzi schodmi voľný priestor-to by som mala ešte väčší strach a osobne sa mi z takých točí hlava/ a šmykľavé 😖 a užšie a to tak, že ak by sme dali madlo, dosť by to zúžilo. takže to vyzerá tak, že prvé 3 schody-zábradlie, potom 2 schody-stena a na zátačke začína zábradlie. ako nič moc pre deti-ale malá má 2 roky a 7 mes. a vie chodiť sama hore aj dolu, aj bez držania-ale mám nervy.samozrejme-nie bez dozoru.
podľa mňa-vek okolo 2 rokov ešte nie je nejak "stabilný" na chodenie po schodoch bez držania 😉
@sisiska -Tak my sice nemame velmi vysoke schody..su dost siroke,oblozene kobercom a nie su tocive,ale ajtak sa musi nasa uz skoro 4 rocna slecna drzat..naucili sme ju tak,pre jej bezpecnost..vie,ze sa nesmie na nich hrat,behat a musi ist pomalicky a pridrziavat sa...s takychto veci si neberiem priklad,co pisu na nete 😕 ..zo zaciatku sme chodili s nou,drzali ju za rucku a z druhej strany sa drzala zabradlia..nemozem riskovat,ide o jej bezpecnost.. 🙂
tak my mame dvojpodlaznu novostavbu, schodov pozehnane, zatial stale bez zabradlia, a chodi sam a ti poviem, ze ma oblieva studeny pot, kiezby sa ma chcel drzat za ruku, ach co by som ja za to dala 😖
ja chodim dole schodmi vzdy tak, ze sa drzim zabradlia..a mam 30r 😀 niektorym temam na mk nechapem 😀 😀 😀
@sisiska-moj syn nechodil sam po schodoch bez opory ani ako 3rocny..teda..ako sa to vezme..my mame v bytovke dost prudke a vysoke schody, bal sa, doteraz sa drzi ..doma u nasich chodil po schodoch sam asi v 2,5 roku..on je ale celkovo velky bojko, nema rad ani preliezky a smykalky napr. on je na ine veci..😉zato dcera je motoricky na tom velmi dobre, zacala aj skor sediet aj chodit nez jej starsi bracek a ona dokaze ist po schodoch za ruku uz teraz a to naozaj ide, netaham ju nasilu a este ma z toho aj radost.. 🙂 je az prilis odvazna..takze je to individualne a vobec sa tym netrap..nepoznam nikoho, kto by sa chodit po schodoch nenaucil, pokial je inak zdravy.. 😉
A naco je to zabradlie? Ved je na to, aby sa ho clovek pridrzal, nie? 😠
ja by som zas bola rada keby sa moje dieťa držalo ked ide po schodoch,ale neda si povedať..ma skoro 4r.už par x zletel zo schodov-chvala Bohu len z poslednych..No povedať si neda..
podla mna ak sa dieťa drži zmierni to pad..
aj ja sa držim hlavne ak nesiem na rukach moje mladšie dieťa a schadzam dole..istota je istota
boze, dobra blbost, teda to, co si citala... nasa je velmi sikovna, pohybovo zdatna a tiez ma takmer dva roky a pridrziava sa bud steny alebo teda zabradlia, ako pises, menej citaj a budes menej stresovat 😉
baby, tak ja som z toho blazon, teraz som volala s fyzioterapeutkou a ta mi povedala, ze v dvoch rokoch by uz malo dietatko chodit po schodoch bez opory...
@sisiska syn to zvláda, chodiť po schodoch.. aj celkom skoro to začal praktizovať, ale pádom sa nevyhol.. čo však neznamená, že to tvoja nezvláda, ona to len nerobí, preferuje vyhnúť sa pádom a buď rada
keď som mala len 1 dieťa, tiež som z času na čas došla k informácii, čo by už mala vedieť.. a ona to nerobila, motivácia nepomáhala.. napríklad také ukladanie kociek na seba.. najprv mala vedieť dve, potom tri, potom 5 .. hold, ona nestavala vôbec kocky, až raz postavila vežu zo všetkých, tak som zavrela ústa, internet aj knihy a odvtedy je doma kľud 😉 , že to nerobí, neznamená, že to nezvláda
moja dcerka ma rok a pol a nepotrebuje ziadnu oporu ani zabradlie ale bola by som kludnejsia keby to zabradlie pouzivala 😒 takze vobec to neries,to je fakt vec,ktora ta vobec nemusi trapit 😉
tak mamicky 2-rocnych deticiek, trochu poopravim otazku o chodzi vasich deticiek do schodov...idu vase deticky po schodoch tak, ze striedaju nozky alebo vzdy vykrocia jednou, prilozia druhu a az potom zas vykrocia na dalsi schod? nasa ma 2 roky a este stale ide po schodoch tak, ze sa drzi a nozky priklada k sebe, nestrieda...
@sisiska ahoj, ako som uz davnejsie reagovala, nasa je riadne sidlo, beha uz od roka v podstate bez problemov, ale co sa tyka striedania noziciek.. je to rozne. vacsinou este stale ide tak, ze vykracuje stale tou istou a druhu "pritiahne", zrejme je to z unavy noh, lebo mi bez problemov prejde po vonku 2-3 hodiny pesi. a ked je menej unavena, tak ich vie aj pekne striedat. najradsej by robila vsetko sama, aj chodzu po schodoch, stejne ju stale drzim minimalne za kapucnu, alebo za ruku, ak si da chytit, lebo ona nie, ona musi "sama" ist... 😀 😀 ale ako pisem, ona je atlet od roka, cize tazko povedat, ja si myslim, ze v 2 rokoch je este uplne normalne, ked dieta tu druhu nohu pritahuje za tou prvou. podla toho, co pises, tak tvoja dcera chodi, chodi po schodoch, vsetko vyzera byt OK, tak sa tym nezatazuj. nehladaj za vsetkym len to najhorsie, lebo sa zblaznis, to nic v zlom, ale uz aj z nedavnej minulosti si pamatam tvoje otazky a diskusie a vsade bolo citit z tvojich slov len strach a obavu z toho, ci tvoje dieta napreduje "normalne". ja si myslim, podla toho, co citam od teba, ze napreduje uplne v pohode, len si tym nelam hlavu. aj to malo, co sa ti zda, ze "nestiha", si tvoja mala urcite dobehne behom roka-dvoch, cim viac sa budes stresovat, tym viac budes mat pocit, ze dietatko zaostava, hlavu hore a pozeraj na jej pokroky, nie "slabe" stranky 😉 😉 😉
mam dvojicky 2.5r. vedia ist po schodoch hore aj dole bez drzania ked napr. drzia v ruke hracku, ale vacsinou sa pridrzuju a som rada, stale mam ohradene schodiste a po nich idu pod mojim dozorom. V 2r. este nevedili ist bez pridrziavania.
@mandragora22
@diid ok, baby, tak som asi este prislis nedockava, ale to nie je moj vymysel, ze by som si povedala, "aa, tak teraz by uz mala chodit takto a nechodi" , fyzioterapeutka nam tiez povedala, ze v 2 rokoch by uz mala chodit po schodoch bez drzania, pisu, ze so striedanim noziciek, ale este pockam, hadam sa to do toho 2,5 roka "vycibri"
ked mala strasia dcerka 2,5 roka prestahovali sme sa do domu so schodami chvilu sa pridrzala steny potom zistila ze to zvlada aj bez...mladsia dcerka ma teraz 17 mes a uz skusa chodit hore bez drzania a tiez skusa dole ist sama ked jej dam ruku ma po nej capne ze nie ale nakoniec strach jej nedovoli a chyti sa ma... tiez mam z toho nervy ja by som ju najradsje po tych schodoch stale nosila :D
my bývame tiež v dome a náš malý začal po schodoch chodiť bez držania asi tak niekedy okolo vianoc, a to mal 1,5 roka 😉 Ale dodnes dávam na neho pozor, keď ide po schodoch, lebo on je také veľké šidlo a raz dva sa mu môžu nožičky popliesť 😀
@sisiska moje má 5 rokov a zábradlia sa drží sme ho tak naučili a je to tak dobre lepšie aby sa držal ako by mal padnuť.