Ahojte, chcem sa spytat, ci mate niekto skusenost s tym ze sa dietatku v druhom roku spomalil rast...pozerala som tabulky podla WHO, ako 1-rocna patrila medzi vysoke deticky, teraz je sice este v norme, ale klesla o krivku nizsie...predtým bola ako cez kopirak podla starsej dcerky, ta je doteraz vysoka, no tento rok som si na vecickach vsimla, ze akosi nam netreba kupovat vacsie...konkretne ked mala 1rok merala 80,5 cm a vazila 11,2kg a teraz ma 23 mesiacov a meria cca 86 cm a vazi 14kg. Zda sa mi to hrozne malo, ze nam narastla len 5,5cm, podla tabuliek by mala narast asi 10-12cm...moze to byt az tak individualne?
@el6 tabulky su orientacne!!!
kazde dieta sa vyvija inak
pozri sa na ludi na ulici alebo na vas doma, si rovnako vysoka ako tvoj manzel, rovnako vazite, si rovnako vysoka ako tvoja mama, vazite rovnako, pozri na dospelych ludi -niekto meria 150cm, niekto 200, niekto vazi 50kg niekto 150 kg.
ak je zdrava tak je to ok aj keby mala 80cm a vazila 12 kg.
Stretla som sa s jedným prípadom, nevravím, že je to ten tvoj to určite nie. Ale na liečení som spoznala jedného chlapca a jeho otec mi vravel, ako sa mu nezdalo, že syn je stále taký malý, keď aj on aj jeho starší brat sú iní, vyšší a mohutnejší. Keď s tým prišiel za lekárkou poslala ho k psychiatrovi. Nedalo mu to išiel k inej lekárke, tá urobila testy a mal celiakiu, preto nepriberal. Ale nevravím, že toto je váš prípad, to len píšem čo som počula.
@el6 kokos, ja tie tabulky neznasam. my sme v raste pod tabulkou a neriesim to. uz ma to nebavi riesit.
je veru pravda, ze lepkove veci ako pecivo a pod. velmi nechce...ale ten rychlotest z lekarne nam vysiel negativny, ale este na zaciatku roka, sme ho robili z inych dovodov...tak neviem, ale mozno ho pocase zopakujeme ked sa to nezlepsi...
dik baby, dufam, ze mate pravdu
@el6 , okolo 2 rokov sa deti zaraďujú v rastovej tabuľke na určitý percentil, v ktorom by mali rásť dlhodobo - v závislosti od toho , aký majú rastový potenciál po rodičoch. Do 2 rokov sa ešte prejavujú vplyvy z tehotenstva. Napr. ak sa drobným rodičom narodí veľké dieťa, ktoré je vysoko v tabuľke, tak postupne rastie pomalšie a okolo 2 rokov sa v tabuľke zaradí na ten svoj percentil - napr. 10. Naopak drobné dieťa (napr. predčasne narodené) vysokých rodičov to postupne dobieha, rastie rýchlejšie a okolo 2 rokov by malo patriť v tabuľke medzi vyššie deti. Takisto ak sú rodičia dosť rozdielne vysokí, tak dieťa môže rásť podľa jedného z nich.
Mne sa to isté stalo s dcérkami - obe sa narodili s priemernou váhou i výškou. Ale zatiaľ čo staršia takto aj ostala a doteraz má priemernú výšku - je okolo 40percentilu. Tak druhá dcérka rástla potom pomalšie a tiež sa na 2 roky dostala až na hranicu tabuľky - 3 percentil a 81cm. Prvá dcérka rastie po otcovi, druhá je drobnejšia po mne. Je možné, že aj u vás je jeden rodič menší v tabuľke a prvá dcérka ti rastie podľa toho väčšieho a druhá podľa menšieho. Dôležité je, aby už ďalej neklesala v tabuľke, ak ti bude rásť rovnomerne, aj keď nižšie je to v poriadku. Stačí sledovať jej rast - ak by ti naďalej klesala a rast by stagnoval, daj sa objednať na endokrinológiu, kde ju vyšetria, či je všetko OK. 😉
@bodka70 no ona, ked sa narodila, mala 49 cm, cize patrila medzi mensie babatka...potom to hned zacala dobiehat a ked mala rok a 3 tyzdne, mala 80.5 cm, cize narastla 31.5 cm a vyskocila medzi tie vyssie deticky....no a teraz ma o tyzden 23 mesiacov 86 cm... co si o tom myslis, ked najprv s tou vyskou tak vyskocila a teraz zas velmi klesla...
@el6 , može to niečo znamenať a nemusí, uvidíš, ako sa to vyvinie ďalej, ak je zdravá a nemá ťažkosti, zatiaľ to nerieš. Teoreticky by tam mohol byť vplyv zavedenia lepku v cca 7 mesiacoch - samozrejme na raste sa to môže odzrkadliť s pár mesačným opozdením - ale nemusí to znamenať nič. Niekedy jednoducho deti majú rastové prestávky a rastové špurty a čírou náhodou mohol špurt vyjsť na tých pár mesiacov pred rokom, takže to si nahnala nejakú výšku a potom tesne po roku mohla byť prestávka, takže sa to javí, že vyrástla málo. Ale buď bude mať kdesi na 2 a pol roka znova špurt a na 3 roky sa je výška bude zdať v poriadku - ono sa tie prírastky nejako spriemerujú. Alebo bude pokračovať spomalený rast a potom to poprípade môžeš konzultovať s lekárkou, či to nemá nejakú zdravotnú príčinu.
Chápeš ako to myslím, že keby si to spriemerovala a špurt by vyšiel namiesto na 11-12 mesiacov na 14-15, tak by napríklad okolo roka mala len 75cm a na 2 roky 86 - t.j. ten prvý ročná prírastok by bol cca 25cm a druhý 10cm, čo je presne podľa tabuľky.
@el6 ja som tiež sledovala tabuľky a čokoľvek s tým suvisiace.mám dve deti.dcéra ma 3,5 roka 106,5 cm a 15 kíl čiže chudák modelka a na svoj vek vysoká.ale odmalička bola taká narodila sa s 56 cm.druhý syn ked mal 6 mesiacov boli sme v nemocnici a okrem iného nám robili odber hormonov stitnej žľazy.vyšli nám katastrofálne výsledky ktoré svedčili o tom že syn nemá poriadne vyvinutu hypofyzu.vyšli nám aj veľmi nizke rastovy faktory.podľa toho mal byt drobnucky a chudy ammentalne zaostaly..mal ale v 6 mesiacoch 72 cm a 8,2 kg.chceli mu robiť MR mozgu Ale opakovane odbery boli ok.ma teraz skoro 11 mesiacov 82 cm a takmer 11 kíl.obe moje deti su mimo tabuliek
@el6 uplne sa upokoj, urcite lekarka nech sleduje ved ona ti povie ci je vsetko ok. napisem ti nas pripad. syncek ma 14 mesiacov, narodil sa presne ako vy teda 49cm. v pol roku mal 68cm, a aj krasnu vahu... od pol roka do roka narastol len 5cm a pribral asi 2kg. takze mal len 73cm v roku a 8,5kg. to bolo zaciatkom jula. som si myslela ako sa natiahne cez leto (ako vacsina deti), v tom case sa mi odstavil. a ziadne mlieko okrem ryzoveho nechcel... zaciatkom oktobra bol uplne rovnako velky 73cm, teda za dalsie 3mesiace nenarastol ani cm.Vtedy som povedala mamine, ze jednoducho asi to ryzove mliecko neobsajhuje ten vapnik co potrebuje aj ked to tam pisu, ze asi ked uz nema to materske a umele nechce ziadne (vyskusala som viac znaciek) tak musi uz len na to kravske si zvyknut. posledne 2-3t zacal pit kravske mliecko, zacala som davat D vitamin opat (ako mi poradila lekarka) a fakt vidim ako rastie pred ocami. buduci tyzden mame poradnu, ale vidim aj na obleceni, a aj ked ho postavim k metru, ze sa zat ie dva tyzdne zrazu vysvihol ale vazne o 2-3cm. uvidim buduci tyzden. a aj urcite pribral. nevravim ze je to z kravskeho mliecko. ale asi prisiel ten cas pre neho. dokonca jeho nozka narastla obcislo.
tak sa upokoj. mozno o mesiac zistis ze ti zo vsetkeho vyrastla. 😝 mne aj lekarka povedala, ze bude len pozorovat, nic viac zatial ale sledovala to a zapisovala. Ale ze este sa nic vazne nedeje. (inac prve dve deti a najma prvy syn je fakt vysoky 😎 a aj bol, dcerka najprv nizsia ako tento chrustik a od 4 rokov zacala viac rast)
@el6 Samozrejme, ze vsetko je v poriadku. Zahod tabulky!