V akom veku by malo dieťa pochopiť zvuky zvierat?

2. okt 2023

V akom veku by malo dieťa pochopiť zvuky zvierat? Bude mať rok a zatiaľ len vždy pribehne keď začnem: Ako robí psík? Ale odpoveď nedostanem. Nechcem sa zbytočne stresovať tak budem rada, ak mi skúsenejšie matky povedia 😊

msnesquik
2. okt 2023

V roku to moje dieta uz vedelo..ale nie je to zaruka nicoho 🙈 rozpravat zacala az nastupom do skolky (zrozumitelne)

mariet24
2. okt 2023

Niekedy v tomto veku 😊 je to individuálne, z vášho príspevku ma zaujala ale jedna vec, práve tá komunikácia. Tak malému dieťaťu treba hovoriť čo najjednoduchšie. Teda skúste najprv pri zvuku len výrazne povedať ,,havo" alebo ,,psík" , nepoužívala by som celú vetu. Možno len nerozumie čo vlastne chcete...

pribinak
2. okt 2023

Nie všetky deti toto baví. Najmä ak sa to rodič pyta každý deň 100x. Niektoré deti chcú objavovať svet behaním lozenim skákaním

Potom sú šikovne na iné veci a zvieratka ich záujmu až neskôr

januska12323
2. okt 2023

Je to dieťa nie cvičená opica. Niektoré to baví iné nie. Najlepšie je čítať knižky.

bolarazjedna
2. okt 2023

Môj syn má 15 mesiacov. Vie povedať kopu slov, ale zo zvukov zvieratiek - síce ich pozná - používa len haf-haf, a občas i-u-a-a-a. Nevidím v tom problém.

ivangeline
2. okt 2023

Moj 2r... :D Prave sme pozerali knizku. Dovtedy len muu boli vsetky zvierata. :DD (ano,prvorodeny skor,uz okolo roka... dcera tiez neskor ale nepamatam kedy,nebavili ju knihy)

hortenziaj
2. okt 2023

Moji už skoro rozprávajú, ale zvuky nebudú opakovať, však načo. Iba sami ak použijú keď niečo rozprávajú.

petamich
2. okt 2023

nie kazde dieta to bavi, nas to vedel relativne skoro, niekde po dovrseni 1 roka, v 1.5 uz urcite ale mame kamosov rovesnikov a niektori do dnes nie a ignoruju akekolvek pokusy (maju 2 roky aj cosi), nemyslim si, ze je to signal cohosi - na prechadzke ukazuj, opakuj, citajte knizky a mozno to pride 🙂

marianarem
2. okt 2023

Aj moj bol ten pripad, ze v 18m uz rozpraval dlhe vety, sklonoval, tvoril podmienky, minuly aj buduci cas, ale zvuky zvieratiek ho nejako extra nezaujali a nevedel ich. V podstate teraz, ked uz bude mat 4 roky, ho zaujimaju viac ako vtedy 🙂 Ja som to ale vobec neriesila, to su take konkretnosti. Ja vzdy len sledujem, ci vidim nejaky vyvoj u maleho, konkretne detaily nejako neriesim.

beatrixx1525
2. okt 2023

Treba na to ísť inak, nie otázkami "ako robí xy?" Lebo toto väčšinu detí absolútne nebaví. Skôr pri hre je dobré toto rozvíjať, napríklad zobrať do rúk figúrky zvierat a zahrať sa na farmu/zoo, popri tej hre rozobrať aké zvuky zvieratká vydávajú ale nechať dieťa doplniť. Napríklad vezmeš do ruky kravičku a necháš dieťa, aby ju naučilo ako má "správne rozprávať". Alebo prečítate knižku o zvieratkách a keď dôjde na zvuky necháš dieťa aby ich v príbehu samé doplnilo. Ono väčšinou to nie je o tom že by to to dieťa nevedelo ale skôr o tom že nemá motiváciu robiť zvuky zvierat len tak na požiadanie lebo rodič práve teraz chce dieťa predviesť pred babkami

amelie2017
2. okt 2023

Nas ma 2r3m a teda zvierata vobec nerozlisuje. Psa, macku, konik a vtacik. Tam konci. Zebra, krava, srnka,...vsetko je hijó. Medved je havo. Jeho to vobec nezaujima. Dcera v tom veku uz vedela asi vsetky. Ale este ako 4 rocnej som jej obuvala topanky, on sa obuje sam. Naje sa sam, dokonca si da stolcek ku chladnicke a sam si zoberie jogurt, co ju skoro 6 rocna slecinka ani nevie poriadne otvorit.kazde dieta vynika v niecom inom.

autor
3. okt 2023

@mariet24 to už bol pokus nie jeden ale jednoducho na mňa zvysoka kašle, obrszkovu knižku si rad pozrie ale nepríde mi, že zo moje reči okolo zaujímajú.

autor
3. okt 2023

@beatrixx1525 chápem, skúšala som aj to už ale nič. Úprimne strácam už nervy, niečo vyše troch mesiacov sa o to pokúšam. Knižky keď čítam mi zatvára alebo berie, už sa cítim ako idiot že nič iné iba hau hau, mnau mnau. Človeka už prejde aj snaha o to niečo učiť keď nevidí žiadne výsledky. Cakam, kedy úplne rezignujem..

msnesquik
3. okt 2023

To skoro prichadzaju tieto pocity 🙈 ale uplne ta chapem, moja dcera az teraz v 4 rokoch berie knizky na milost, aj to len preto, lebo si citaju v skolke...inak ju to nikdy nezaujimalo, stale knihy zatvarala...doteraz nie je recovo na urovni rovesnikov, ci to bolo tym necitanim, neviem...ale bola som tiez zufala, lebo som jej stale nieco hovorila, ako mi ostatni radili, ale ona proste nereagovala, zlom prisiel az v skolke, kedy musela zacat rozpravat, inak by sa s detmi nespojila...ale tieto zvieratka vedela skoro

mariet24
3. okt 2023

Treba si uvedomiť že ho tie reči okolo naozaj nezaujímajú, keď im nerozumie. V tomto veku nemá dieťa ani takú pozornosť aby vnímalo zlozitejsie vety. Skúste zjednodušiť tu komunikáciu, hovoriť základné slová a s dôrazom a výraznou artikulaciou. Je ešte maličký, každému dieťaťu to trvá inak dlho a každé dieťa zaujíma niečo iné... hlavne nemajte pocit rezignácie, keď sa rozhovori budete chcieť aspoň chvíľu ticha 😁