Uškodí dieťaťu viac rozvod rodičov, alebo život rodičov v toxickom vzťahu?

15. mar 2024

Nevieme sa s manželom zhodnúť. Obaja vychádzame z vlastných skúsenosti, tak by sme chceli vedieť názor niekoho nestranného. Je pre dieťa horsie, keď sa rodičia rozvedú, alebo keď zostávajú v dysfunkčnom toxickom vzťahu len kvôli tomu aby nerozbíjali rodinu?

123lucinda
15. mar 2024

urcite je horsie ked vyrasta v nefunkcnom vztahu

minesasubu
15. mar 2024

Dieta by malo vidiet svojich rodicov štastných a spokojných ale je potrebné pozerat na sebe či som naozaj štastny a spokojný a urobiť všetko preto aby tak bolo ak to znači rozvod tak rozvod

deti95060810
15. mar 2024

horšie je nefunkčný vzťah ... si myslím.

angel993
15. mar 2024

Myslím že pre dieťa je lepšie keď nevyrasta v toxickom vzťahu rodičov. Otázka však je ako budú rodičia fungovať po rozvode, či nebudú dieťa používať ako nástroj aby ublížili tomu druhému. Taká situácia je pre dieťa úplne najhoršia.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
yoxinka
15. mar 2024

Horší je nefunkčný vzťah, ale je veľmi dôležité ako rodičia fungujú po rozvode. Poznám pár, ktorí svojími problémami a rozvodom nechcel traumatizovať deti a podriadili tomu úplne všetko. S deťmi trávili spolu všetky ich sviatky, chodili im na predstavenia a všetko, čo sa týkalo detí, robili spolu. Rodinná večera na Vianoce napríklad. Ich noví partneri to akceptujú a fungujú všetci spolu. Chcelo to obrovskú dávku disciplíny, sebazapretia, lebo nemáš chuť večerať s človekom s ktorým sa rozvádzaš, ale oni to kvôli deťom robili. Decká majú s nimi a nevlastnými súrodencami a nevlastnými rodičmi super vzťahy. Za mňa, toto je ideál, no nie každý to dokáže.

denden77
15. mar 2024

b) pisem ako dieta z takeho manzelstva 😊

macekovam
15. mar 2024

Asi zostať v dysfunkcnom vzťahu.. Tam je tlak 24/7....po rozvode môžu rodičia vychádzať v pohode... A dieťa vidí ze dokážu fungovať a môže cítiť pohodu.. A vidieť tak mamu ako aj otca pokojného a byť stastne... A ak sa niekedy stretnú všetci napríklad na jeho sviatok a strávia spolu nejaký čas tak podľa mňa je to najlepšie čo z tejto situácie môže vzist

svetlonos
15. mar 2024

Rozvod je pre dieta bykupenim z toxickeho nefunkcneho vztahu! Vlastna skusenost! Teda za predpokladu, ze jeden z rodicov to znova nepo... a nema noveho partnera hmmm desneho.

domkakvet
15. mar 2024

Ani jedno nie je pre dieta dobre.

pe_mi
15. mar 2024

Mám v okolí ľudí ,čo sa rozviedli.preto ťažko zhodnotím,ako by to dopadlo,keby tie deti vyrastali v nefunkčnom vzťahu rodičov.
Ale.zial musím konštatovať ,že tie deti rozvedenych rodičov dopadli nie dobre (v mojom okolí)
Drogy, zle správanie v škole,kolektíve, nerešpektovanie autorít,zlé vzťahy s novými partnermi rodičov, tiché deti , utiahnuté do seba
Niektorí rodičia čakajú ,kým deti vyrastú ..ja čo vidím deti z rozvedenych rodín (opakujem z môjho okolia) sú proste problémové, možno by ale boli aj keby rodičia spolu ostanú
Fakt sa to vo mne bije.sama neviem,ak by som bola v takej situácii,či počkám ,kým vyrastú alebo sa rozvediem

autor
15. mar 2024

Tiež som dieťa z takého manželstva a od kedy som tieto veci začínala vnímať cca na prvom stupni základnej školy, tak som si priala aby rodičia išli od seba. Manžel zas mal ale ten druhy extrém, po rozvode jeho rodičov bol samozrejme zverený matke, otec bol odvtedy úplne odstrihnutý, bol za najhoršieho. Ako v jeho prípade to asi odskákal viac ako ja. Ale keď sa exmanželia k sebe správajú normálne, nikdy to nebude horšie ako nefunkčný vzťah.

zuzinka888
15. mar 2024

No podla toho ci " peklo" v rodine zacne rozvodom( dieta je zbranou proti druhemu rodicovi.....), alebo peklo rozvodom skonci a dieta zije bud s jednym alebo na striedacku bez hadok, obvinovania ,a nenavisti.

radkovadanka
15. mar 2024

@yoxinka prosím ta a to ako ked maju teda aj nevlastnych surodencov....to ako oni na Vianoce boli sami? Neviem si predstavit, ze mi muz domov privedie akoze Exku na Stedru veceru 😀 resp.ze by muz nebol na Stedru veceru so mnou a detmi ale by isiel k Exke, aby ich deti boli happy a nase akoze co? Autorka..treba si to vsetko premysliet a velmi dobre, lebo jedini kto na to doplati su deti. Ci uz ostanes, alebo odides. Doplatia na to tak ci onak.

radkovadanka
15. mar 2024

@pe_mi presne aj ja co poznam vsetky deti problemove z rozvedenych rodin. Kradnutie, nasile, drogy.....

yoxinka
15. mar 2024

@radkovadanka
Áno, normálne si dohodli jeden vianočný deň spoločný obed, všetci partneri, súčasní aj ex aj všetky deti. My to máme aj v rodine. Otec muža mojej švagrinej bol 3x ženatý. Pred pár mesiacmi sme boli na rodinnej oslave, kde oslávenci boli deti. Bol tam on, dve jeho ženy a jeho deti od všetkých partneriek, plus súčasný manžel jednej jeho ex a aj deti rozvedených partnerov jeho ex manželiek. Oni normálne všetci spolu vychádzajú a fungujú. Nie sú, že mega naj kamoši, ale pomáhajú si, keď vedia a pri takýchto príležitostiach normálne spolu fungujú. Jedna žena chýbala, lebo tá žije v Anglicku, tak nedošla. Proste jedna veľká rodina. Všetci sme tam sedeli, popíjali vínko, jedli a kecali sme. Ľudia vedia aj takto fungovať.

autor
15. mar 2024

@radkovadanka ja som sa napríklad strašne spustila okolo 16tich aj bez toho, že by sa rodičia rozviedli. Keby to robí moja dcéra asi by som si povedala, že som ako matka zlyhala. Znormalizovala som sa až keď som spoznala môjho súčasného manžela, lebo on bol práve ten slušný, ktorý si tak maximálne vypil a mňa to nakoplo k tomu aby som začala byť normálna. Poznám dosť ľudí z úplných rodín, ktorí boli horší ako ja a tiež kopec z rozvedených, ktorí boli aj su normálni. Podľa mňa sa to takto nedá zovšeobecniť. Je to podľa mňa o povahe a o tom aký pristup maju rodičia. Či už sú spolu alebo nie .

majlo1234
16. mar 2024

Urcite rozvod.

abdn16
16. mar 2024

Problem je ten, ze vacsina rodicov v tom toxickom vztahu pokracuje aj po rozvode a odstahovani sa.

thoughtfulweirdo
16. mar 2024

Presne ako píše @abdn16 , najväčší problém býva, že toxický vzťah medzi rodičmi nekončí rozvodom, ten totiž nestačí. Aby dieťa netrpelo rozpadom vzťahu rodičov, v prvom rade musia obaja rodičia odviesť kus práce na sebe.

ivangeline
16. mar 2024

Ďalšia možnosť je pracovať na vzťahu. Ak ti naozaj nejde s tým druhým, tak radšej rozvod ale aj to závisi od okolnosti.. podpory okolia, širších vzťahov, financii, možnosti a plánov po, koľko deti a vek, … všetko by trebalo zvážiť. Podľa mňa jednoznačná odpoved neexistuje.

vikiki29
16. mar 2024

Ja som dieťa rozvedených rodičov a musím povedať, že to bolo pre mňa peklo. Keď som bola malá až v podstate do dospelého veku by som dala čokoľvek za to, aby sme boli kompletná rodina. Veľmi sa to podpísalo na mojej psychike, dôsledky pociťujem doteraz a to mám skoro 40. Druhý prípad neviem posúdiť, ale predpokladám, že je to veľmi podobné.

janulka1802
16. mar 2024

@yoxinka čo si opísala mi pripadá úplne ako z amerického filmu. Osobne nikoho takého nepoznám . Ja som 2x vydatá a nedokázala by som to ani náhodou. Tie rany z manželstva sú hlboké a ten človek v mojom živote už nemá miesto. Strašná predstava pre mňa... komu to ale vyhovuje, nech sa páči. Proti gustu žiaden dišputát.

janulka1802
16. mar 2024

Za mňa jednoznačne horšie následky sú v toxickom manželstve. Dieťa si preberie negatívne vzory do svojich budúcich vzťahov.

yoxinka
16. mar 2024

@janulka1802
Ver mi, keď som o tom počula od švagrinej, tiež mi to prišlo úplne šiši. Ale keď som to videla na vlastné oči, uverila som nechápala som, ale uverila. Oni sú schopní byť v jednej miestnosti a normálne fungovať. Potom si každý ide po svojom. Zase to nie je také, že sú naj kamoši alebo čo. Ale nemusíš sa báť, že ti vyrobia nejaký trabl. Dokonca vnúčatá všetky dedkove ženy volajú babka a meno k tomu. A topka je, že jedna z manželiek sa istú dobu starala o mužovho syna z prvého manželstva a o ich dcére hovorí ako o prvej vnučke, pričom s ňou nemá nič spoločné, lebo o syna sa starala chvíľku, keď bol decko. Teraz je 50 ročný chlap, ale keho dcéra ju volá babička. Ona je inak nenormálne láskavá osoba, takže sa ani nečudujem.

janulka1802
16. mar 2024

@yoxinka ja Ti verím. Ľudia sme rôzni. Jednému vyhovuje, inému nie.😉

biankaaaa
16. mar 2024

Manžel má rozvedených rodičov, ja mám rodičov, ktorí dlhodobo žijú vo veľmi nefunkčnom vzťahu a obaja sme sa na základe svojich skúseností zhodli, že rozvod je vždy lepšie riešenie než ostať vo vzťahu len kvôli deťom..