Ukazovanie prstom

zuzinka888
14. dec 2023

Ahojte, bola som dnes so synom u lekara- čakaren plna... a tu jedna mamicka co sale okrikuje syna aby neukazoval prstom- poznate- Aha mami taj je macko, tam je auticko.....A tak sa zamyslam, ci je ukazovanie ukazovakom na nieco spolocensky neprijatelne alebo co. Komenty- nestaraj sa- pisat nemusite. Len ma zaujima, ci robim " vychovnu" chybu ked to detom nezakazujem. A ked sa ma syn opytal- Preco chlapcek nemoze ukazovat- nevedela som co povedat🙊.

ibatanecnica
14. dec 2023

pri deťoch mi to nevadí. Môj muž tiež stále ukazuje, lezie mi to na nervy. Inak mi je jedno či , pokiaľ mne niekto neukazuje prstom, druhému ukazuje alebo nie. Ak to druhému nevadí.
Ale tiež neviem odkiaľ sa to vzalo, prečo sa vlastne ,,nemôže ,, ukazovať prstom.

anjelicek26
14. dec 2023

Skor by som povedala, ze nechce, aby bol hlucny a vsetko komentoval, ked je cakaren plna ludi... povedala doslova neukazuj prstom? Kazdopadne ukazovat je normalny vyvojovy stupen, pomaha to vyjadrit sa, hlavne v dobe, ked sa dieta este len uci veci popisat slovne poriadne...

trgypadl
14. dec 2023

Neukazuj prstom myslene na ludi, napr ak ma niekto velky nos, alebo vidno, ze je postihnutý, v takychto situaciach ano, to by som upozornila aj mojho... Pri beznych situaciach nie

vroni
14. dec 2023

Pokiaľ viem, tak spoločensky nevhodné je ukazovanie prstom na iného človeka. Nie na autíčko, maľbu alebo budovu. Deti som upozorňovala tiež. Taky detský výkrik, mami pozri, aké má tá teta veľké uši aj s prstovou navigáciou, keď sa k tebe zrazu zvrtne 30 párov oči, nemusí byť práve príjemný. 😉

simca06022011
14. dec 2023

no popravde, pri detoch neriesim, nepamatam sa ze by som dceru niekedy upozornila na to,ale ani si nepamamam ze by ukazovala prostom, mozno sa to "chyta" v rodine.. ak jeden ukazuje aj dalsi ukazuje. Napr. ako s jazykom, u nas v rodine hej, ba, čo? bolo proste nevychovane a rodicia nas upozornovali, u parntera, takto rozpravaju bezne a dceru to neviem odnaucit, chytila to hned a kukaju na mna ako puci, ked malej poviem, nech na mna "nečoká" a "nehejka"... A je to aj o cviku, ak to robis doma, budes sa tak spravat na verejnosti, v skole... je velmi pravdepodobne ze ak niekto ukazuje hore dole na toho a hentoho, ani v spolocnosti uz to potom neovladne, rovnako ako "čo" a "hej".

Co sa tyka spolocenskej prijatelnosti, tak je to neslusne ukazovat prstom, tiez som to od detstva pocuvala. na ludi ako sa pise vyssie uplne, pri detoch na veci je to este take ok, ale pri dospelych aj ukazovanie na veci je infantilne...

A napr aj mi to vadi pri dospelych velmi, nemenovana politicka napr. v diskusiach mala tendenciu na diskutujucich prst vytahovat a ukazovat, a mne to prislo neskutocne neslusne a rusive v tej debate.

zuzinka888
autor
14. dec 2023

@anjelicek26 ano xykrat- schovaj ten prst, neukazuj prstom, palec!!!. A chlapec nebol hlucny iba zvedavy

simca06022011
14. dec 2023

@zuzinka888 tak mozno mama chcela vyzerat ako super prisna vychovavajuca.. inak nevidim dovod to robit :D

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
14. dec 2023

@zuzinka888 Neviem prečo je to neslušné, ale niekedy pri deťoch je to nebezpečné. Hlavne keď tým prstom šermuju iným pred očami.
Za mňa je lepšie naučiť dieťa (aj dospelého) ukazovať rukou dlaňou smerom hore (ako keď niekomu ukazuješ kde si ma hosť sadnúť).

diewcatqoo
14. dec 2023

Neviem, ja taketo veci neriesim. Synovi akurat hovorim doma v sukromi, ze ak sa o niekom rozpravas na verejnosti, nemas na neho ukazovat, lebo je to neslusne. Lebo obcas mi povie, ze "aha mami, ta pani sa podoba na xy", "ten pan ma kabat ako tato" a pod. Ale inak ak ukazuje na hocico aj prstom, tak to mi nevadi. Ved ja komukolvek tiez ukazem cokolvek. Ale slo by mi na nervy, keby mi niekto nieco ukazoval 100x za hodinu. To uz by som upozornila, aby prestal.
Ale pamatam si, ze aj nas mama upozornovala, ked sme boli decka, ze prstom sa neukazuje.

annm81
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
14. dec 2023

Slušne vychovaný človek nikdy neukazuje prstom na ľudí a ani smerom, ktorým sú ludia. Ak teda čakáreň bola plná pacientov, je naozaj nevhodné ukazovať prstom kamkoľvek mimo knihy, alebo nástenky, čo mali priamo vedľa seba. Tak ale slušné správanie sa nejako nenosí... tento týždeň som bola na školskom predstavení a skoro som odpadla z toho, že minimálne 80% rodičov prechádza uličkou sedadiel zadkom k sediacim... inak, ale neustále okrikovat dieťa tak, že to počujú všetci naokolo je tiež "vrchol slušnosti ".

dominikamacakova
14. dec 2023

Najskôr sa ženy idú po💩 keď dieťa neukazuje prstom a potom mu to zakazujú. Chuďatá deti 😀 Čo už, rodičov si nevyberieš

angeli121212
14. dec 2023

@dominikamacakova asi tak ....

thereisabear
14. dec 2023

By som jej požičala svojho autistu, to by myslím bola spokojná.

zuzanaete
14. dec 2023

Je to vyvojovy stupen. Problem prave je, ak dieta prstom neukazuje. Je to forma zdielania. U autistov toto absentuje. Dieta postupne bude prst pouzivat menej a neskor je vhodne aj ucit, ze na ludi sa neukazuje. Ale ked deti mali to obdobie, ze na vsetko ukazovali, tal ma ani nenapadlo im to zakazovat.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz