Učíte svoje deti správať sa bezpečne?

11. sep 2024

Ja takmer vždy púšťam chodcov na priechodoch a niektorí hlavne starší ľudia majú problém presvedčiť sa, či stojí auto aj v druhom pruhu - samozrejme najčastejšie kolízie auta s chodcom! Dnes keby som nešla ja ale nejaký pretekár ktorý posiela správy počas jazdy tak na betón zrazi matku s dieťaťom. Išla ako ovca!!! Viedla školáčku do školy, asi tretiačka. Ani jedna ani druhá ani len neotočili hlavu!
Mala som stiahnuť okno a slušne jej vynadať, no neurobila som to. Takto ide príkladom mama svojej dcére?! Frekventovaná cesta na veľkom sídlisku.
Učte prosím svoje deti základným pravidlám správania sa na ceste! Môže im to raz zachrániť život. Ja si pamätám ako to do mňa hučali od útleho detstva a taktiež to ja učím svoje deti odkedy boli schopné vnímať ma! Nech sa pozrú do ľavá do prava či nejde auto tak automaticky, ako spláchnu po sebe wc! Ako si umyjú ruky pred jedlom!
Dopravná výchova v škôlke a škole nestačí. Musia to mať vžité

ullala
11. sep 2024

Robim to presne tak ako ty a ucim to aj moje deti. Nedokazem pochopit ako niekto dokaze prejst cez prechod ako tela a ani sa nepozrie, ci zastavilo aj druhe auto vo vedlajsom pruhu.

autor
11. sep 2024

@ullala ❤️
A s dieťaťom!!! Nie len že ju neučí ako sa prechádza cez cestu a ide jej zlým príkladom, ale ohrozila ju. Išlo veľa áut, ranná špička. Ona išla na istotu, že je na priechode a má prednosť.

katulienkax
11. sep 2024

Ale to ze neotocil hlavu neznamena ze nevidela co sa deje na dalsej ceste, jantiez nie vzdy otocim hlavu ale vidim, co sa deje

katulienkax
11. sep 2024

Alenuprimne ja neznasam ked mi zastavuju prave kvoli tomuto, ja najradsej cakam kym nejde naozaj ze NIC

beronsche
11. sep 2024

@katulienkax ale prosím ťa.. možno niečo bez otočenia hlavy periférne zazries, ale robiť toto pri prechode cez cestu, je pekná hlúposť, lebo poriadne nevidíš..
Lenže niektorí mentálni atléti veria, že na prechode pre chodcov neplatí fyzika, veď oni majú predsa prednosť..

lakebabe
11. sep 2024

Bežne takto skáču pod kolesá aj ženy s kočíkmi ! čo mi príde úplne na hlavu, dôchodca tiež to si poviem, že ok môže byt už demencia , ale mladi ľudia a samostatna kapitola teenageri so slúchadlami na ušiach alebo kolobezke. Nepomôže ani keď im vynadas. Žiaľ v dnešnej dobe si za volantom stále jednou nohou v base. Treba rozmýšľať za každého na ceste .

maranco
11. sep 2024

Neuvedomujú si že fyzikálne zákony platia spravodlivo na všetkých, nonstop a na celom svete, bez ohľadu aké zákony platia v danej krajine.
Chodec je najzraniteľnejší účastník, ak urobím ja chybu ako chodec, alebo niekto druhý tak najhoršie na to doplatí vždy chodec.
Čo už len pomôže mŕtvemu na prechode, že mal prednosť?

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva

tiezjedna
11. sep 2024

...dúfam, že učíš deti aj to, že tie ruky si majú umyť predovšetkým po wc, nie iba pred jedlom. Ale inak máš samozrejme pravdu👍Mne včera vlietli skoro pod auto dvaja pubertiaci, telefóny v ruke, jeden ťahal ešte kolobežku. Ani na priechode neboli, podľa mňa vôbec neregistrovali, že skočili na hlavnú cestu... Ja som ich registrovala už z diaľky, že čumia do telefónu a tak nejako som predvídala, čo bude. Takmer som zastavila, aby prešli bezpečne. Nemať termín u lekára, ktorý som len tak tak stíhala, tak vystrelím z toho auta a minimálne piičung by dostali taký, že by si to do zarámovať nedali😖

luxus10
11. sep 2024

autorka- takto sa na prechode pre cg. spravaju ludia, ktori nemaju auto..nejazdia... u deti je to ine, je vedecky dokazane, ze 6r. dieta nedokaze rozlisit ci ked vidi auto v dialke-ze ci ide, ci stoji...u vacsich deti treba dat pozor, lebo nevieme, na co prave myslia, mna udivuju tinedzeri, ktori idu po chodniku rychlou chodzou a sup rovno na prechod, ani neotocia hlavu... cisty risk....

jednej mamicke vyskocilo takto do cesty nepriputane dieta priamo z kocika, ona zastala na cervenu pred prechodom, a maly sup do cesty...rovno pred iduce auto...

tiez potesi situacia, ked po chodniku ide mama s malymi dvojickami a jedno sa prieci a skoci rovno do cesty pred iduce auto...

proste pozornosti nie je nikdy dost...

a moja skusenost je taka, ze dochodci cez prechod bezia-ti co ledva vladzu, a tinedzeri so sluchatkami v usiach maju caaaas...a v pazi...

saxana000
11. sep 2024

@lakebabe zeny ani nie ale chlap mi strcil kocar.do.prechodu uz snad 20x..decka na odrazadlach 20 metrov pred rodicom ktory sa zobudi meter pred cestou dvihne hlavu od telefonj a vresti na decko STOOOOOJ!no 3 rocny ta moze posluchnut aj nemusi a potom je na vine sofer.ja pred kazdym prechodom brzdim a periferne čiham z ktorej strany mi tam niekto skoci lebo ludia ozaj osprosteli.

lakebabe
11. sep 2024

@saxana000 ľudia osprosteli, cez víkend sme boli na cyklotrase, cez les kde sa ide cez drevený most ponad rieku, zákruty , kopce a išla som cez most a oproti mne mi zo zákruty v plnej rýchlosti vyletelo asi 4 ročne decko na bicykli same , rodicia ďaleko za ním ani nevideli za zákrutu. Ešte oni sa rozdrapovali, že sú na výlete, ľudia majú dávať pozor. Keby išiel miesto mňa nejaký rýchlejší cyklista a nedobrzdim tak si decko nájdu pod kopcom v rieke🤦‍♀️ normálne mam pocit , že niektorým udiera už čosi na mozog. A najhoršie keď takýmto vynadas aj na ceste este sa osopia, že sú na prechode.

zuzitko74
11. sep 2024

Ja to stále hovorím, že je úplne zbytočné, že my v škole riešime s deťmi dopravnú výchovu, ak ich bežný každodenný život s rodičmi vyzerá úplne inak. Môžete trikrát hádať, čo sa to dieťa reálne naučí.

yna1
11. sep 2024

Mne sa veru takisto nad tymto rozum zastavuje. To je proste automatika, neda mi nepozriet sa na jednu, na druhu stranu a potom zase spat. Radsej sa pozriem aj 5krat a uistim sa, ci mozem bezpecne prejst, lebo vodici su rozni a vela z nich je totalne bezohladnych, takze asi tolko k tomu. A to iste ucim samozrejme aj svoje deti. Ani nevies ako a tragedia sa stane.

katka700
11. sep 2024

Vieš darmo učíš deti bezpečnosti v cestnej premávke keď väčšina šoférov pred tym prechodom tak maximálne trochu spomalí a spoliehajú sa že však to mamička s deťmi/babička o barli prebehnú. Keby niekto z chodcov na tom prechode spadol zrazia ho.
Osobitou kapitolou sú vodiči čo pred prechodom pre chodcov spomalia a tesne pred zebrou dupnu na plyn. Za toto by mali navždy zobrať vodicak.
Chodci vrhajuci sa do cestnej premávky tam kde vodič pre zaparkované auta ledva vidí že dakto stojí pri prechode sú masaker. Dôchodcovia akoby s vekom strácali pud sebazachovy.

autor
11. sep 2024

@katulienkax a vedela že sa deje čo? Približujú sa autá? Super že to vedela. Určite nemohla vedieť že stláčam brzdu. To si mohla myslieť.

autor
11. sep 2024

@maranco áno presne o tomto viem. Preto ma to tak naštvalo. Oni dve boli zraniteľné a nie každý šofér sa venuje naplno šoférovaniu. Vždy chodec dopadne horšie.

autor
11. sep 2024

@lakebabe presneeee toto som zažila nie raz. Bežne vidím 3r deti na bicykloch ako 15metrov pred rodičmi preletia cez priechod. Žasnem.
Zastaviť, zísť z bicykla a tak prejsť na druhú stranu!

lakebabe
11. sep 2024

Mne sa vo veľa situáciách potvrdzuje ze ľudia osprosteli seriózne, preto aj keď som autom aj na bicykli rozmýšľam z každej strany co sa môže stať. Tu iné nepomôže len predvídať

earlgrey
11. sep 2024

A čo tak vodiči, ktorí aj keď zastavia na prechode a nechajú ma s dieťaťom prejsť, ale ani nepočkajú pokiaľ s tým dieťaťom prejdem na druhú stranu, chodník, "do bezpečia" a už sú mi za riťou? To sa stáva skoro stále...čo ak by sa mi dieťa vyšmyklo alebo sa rozhodlo zastaviť na sekundu, alebo čo ak by jej spadla plyšová hračka z ruky a auto máme za zadkom? mňa toto vie vytočiť a to som vážne kľudnej povahy a len tak ma niečo nerozčúli. Ale denno denne je to takto...kde sa šoféri ponáhľajú, že nevedia 30 sekúnd vydržať pokiaľ ľudia prejdu do "bezpečnej zóny"?

anketkarka
15. sep 2024

@autorka to je už aký argument, že nie každý šofér sa venuje naplno šoférovaniu....tak nech nejazdí. Stačí sekunda a šofér zabije, zraní. Chodec sa má venovať naplno a šofér nemusí???? Na ceste sú aj deti a dôchodcovia. Pre nich minimálne sa musíš venovať šoférovaniu naplno vždy!!! Oni nemajú papier o tom, že poznajú pravidlá cestnej premávky. Ty ako šofér ho máš.

maranco
15. sep 2024

@anketkarka práve preto treba deti a dôchodcov učiť pravidlá cestnej premávky platné pre chodcov, sú tiež účastníkmi cestnej premávky

Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Pred vstupom na vozovku sa chodec MUSÍ presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

zuzitko74
15. sep 2024

@anketkarka Problém je v tom, že nezodpovedných chodcov je oveľa viac než nezodpovedných vodičov. A najmä je problém, že nezodpovední rodičia neučia bezpečne sa pohybovať na ceste ani svoje deti.
Hovorím to z pozície chodca, nemám auto, ani vodičský preukaz. V meste sú chodci vyslovene nezodpovední a správajú sa nebezpečne. O cyklistoch a kolobežkároch ani nehovorím. To sú už úplní dobrovoľní darcovia orgánov.

mclissa
15. sep 2024

Ano ucim syna vzdy sa pozriet na obe strany, tak isto prechadzat iba na zelenu (je jedno ci ide auto, alebo nie), pokial tam nie je zelena sa neprechadza, tak isto az ked auto zastavi, vtedy sa vstupi na prechod.
Lenze v UK ti zastavia este ta len vidia, ze asi aj budes prechadzat. Na Slovensku mozes cakat 20 minut a aj tak nik nezastavi, preto ti ludia skacu 🙈drze a nebezpecne ano, ale soferi tiez, div ti este auto tasky nestrhne z ruk ked ides cez prechod.

anketkarka
15. sep 2024

@maranco
"@anketkarka práve preto treba deti a dôchodcov učiť pravidlá cestnej premávky platné pre chodcov, sú tiež účastníkmi cestnej premávky."
Preto aby sa nemuseli vodiči venovať naplno šoférovaniu? Deti sa učia pravidlá, ale vieme, že stačí sekunda s kamarátom a už sa zabudne na všetky pravidlá a opatrnosť. A dôchodcovia sú druhé deti. Čo tých už chceš učiť? Treba len predvídať. Nič iné neostáva. Mnohokrát nejde o to, že by to nevedeli, ale je tam nepozornosť, ak sú väčší tak frajerina. A nezodpovedných vodičov, bez kúska rešpektu voči pravidlám cestestnej premávky je neskutočne veľa. Jazdí sa v štýle ,,mám na nové plechy", tak mám prednosť. Veľakrát si to odnesú nevinní.

surama
23. sep 2024

Joj tiez ma to velmi rozculuje. Bohuzial, ci mladi, ci stari, malokto dnes pozrie ci nieco nejde...idu hlava nehlava. Mojho tiez vkuse pilujem, ze vzdy sa najprv musi pozriet nalavo, napravo a az ked nejde auto prejst.