Mamicky prosim Vas davate deticky sediet tak ze ich oblozite vankusikmi alebo nechavate deti nech sa posadia same? Moja teta povedala ze asi moj syn nie je v poriadku ked ani nestoji ani nechodi. Filipko ma 9.mesiac pred mesiacom sa zacal plazit a ak ho posadim tak chvilku sedi a potom sa da do predu na rucicky.. Nemyslim si ze ma poruchu ani doktorka nic nehovorila.. Co mam robit? Dakujem
Preco by mal poruchu. Nie kazde dieta je rychle. A povedzme si chlapci chlapi muzi su vzdy pozadu;)))))
nedavat, neucit, nechat v klude nech si robi co chce...
moja krpata sa sama posadila ked mala 9 mesiacov, okolo nabytku chodila od 7m, sama zacala chodit ked mala 13,5
syn si sadol neviem kedy 😅 , okolo nabytku od 7m a sam zacal chodit v 10,5m
nie. niektoré deti najskôr stoja až potom sedia... musia sa správne vyvinúť klby takže by som nepodkladala. záleží od toho aj koľko má kg. niektoré ,,ťažšie" deti nevládzu stáť.. k tomu príde. prípadne v poradni upozorniť doktorku, nech vás niekde pošle, ale nemyslím že v 9 mesiacoch by to niečo bolo. držte sa. z
skus si pozriet toto, mozno pomoze
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...
Tetky, babky a ine skodlive reci nepocuvaj ... neboj sa, drobec sa aj posadi, aj postavi, ked pride ten spravny cas .... ak by aj mal mat problem, urcite to davanim do sedu nevyriesis ... skus s nim cvicit na fitlopte, troska ho motivovat k pohybu ... poznam to, lebo moja dcerka zacala lozit v 15 mesiacoch a chodit az takmer dvojrocna .. chodili sme na rehabilitaciu (cvicili sme na fitlopte, na valci a mali sme par motivacnych cviceni s hrackami) koli skratanenu svalu, ale v podstate nic nezmeskala 🙂
Som rozhodne proti tomu, aby sa deti obkladali vankúšmi. Túto chybu som spravila pri staršej dcére - všetko som chcela urýchľovať. Teraz má 11 rokov a problémy s chrbticou. Všetko má svoj čas. Sedenie, lozenie, chodenie - nechajte to na prirodzený vývoj vášho dieťatka.
vravia nepodkladat,napriek tomu ja som na pár minut podkladala a davala dievčata sedkat....myslím,že v prvom rade ty si jeho mamička a určite mu nechceš ublížit,,,..ale neboj nič nezmešká...,,,sedeli mi už ako 6 mesačné uplne samé,ale každe dietatko je ine :D z lekárskeho hladiska,netreba dieta učit do sedu,,ak to bude načase,urobí to samé od seba 🙂
Ak ho zacnes vysadzat ty, tak mozes spomalit vsetko ostatne... Do mna vsetci hucali tak som ho davala sediet a sposobila som tym len to, ze si sadnut sam nevedel este v roku a ani stvorkovat nevedel.... A zrazu ked som si uvedomila ze som spravila blbost som ho nechavala na brusku vela ziadne sadanie tak sa krasne za tyzden dokazal posadit sam a aj stvorkovat zacal a potom uz len postupne pekne vsetko dohnal. Ale pri druhom uz tuto chybu neurobim. Takze co najviac na brusko a ono to pride... 😉 hlavne nikoho nepocuvaj lebo vsetci su najmudrejsi na svete... No a podla mna dieta same nesedi kym sa same neposadi... cize ked som ja dala maleho sediet on sice sedel, ale nie sam... a mal z toho nervy, lebo sa zo sedu nevedel dostat ani presunut ani nic.
podla mna je to s nim v poriadku... nemas sa kam ponahlat este... na druhu stranu, ked sa nechava vsetko na "deticky" kolko krat to skonci nepeknymi rehabilitaciami... proste podla mna vsetko s mierou. Radsej maju podlozim akoby si mala niekde narazit nos a na chvilu jej to neublizilo... ;)
nasa mala sa posadila v 6 mesiacoch sama. netreba to silit, aj vase ked bude chciet sadne si
Moj sa posadil sam asi v 9-10mes. a začal chodit v 16mes. a dlho štvornožkoval alebo chodil za ruky.Ked začal štvornožkovat sám sa posadil so štyroch na sed,ale ked som ho ja posadila tak sedel pevne,rovno,bez vankušov.
urcite nepodkladat. dieta sa samo posadi vtedy, ked ma dostatocne vyvynute svaly. ked ho budes davat sedet skorej, mozes mu tym viac ublizit ako pomoct. moj syn zacal sedet asi v 10 mesiacoch. dieta by malo najprv liezt, a z tej polohy sa posadit. ked ho posadis skorej ako sa nauci liezt, to je ako by si ho rovno posadila do ciela a on nemusel prejst tu naucnu cestu k nemu. tym sa vlastne podkopava snaha aby si dieta rozvinulo hrubu motoriku.
@ludka140281 v 6 mesiacoch same sedeli?? aj sa same posadili, alebo sa len udrzali ked si ich dala do sedu?? lebo to je obrovsky rozdiel.. dieta samo sedi az vtedy, ked sa samo posadi. ked ho posadis ty, najskor sa mu tym skryvi chrbtica, ak tak ostava dlhsie.
príde na to sám , každé dieťa je iné
http://www.rehamoon.sk/pre-deti/spravny-pohybov...
Danú situáciu zhodnotí lekár a nie teta. Nech si tie priblblé poznámky nechá pre niekoho iného. Zbytočne ťa len stresuje. Ja som to zažila, bola to omnoho ťažšia situácia. Ale keď sa nato pozriem dozadu, tak ma len stresovali. Vobec mi to nepomohlo, práve naopak... Doporučujem tetu samozvanú doktorku poslať kade ľahšie, popr. jej neotvoriť.
Urcite to tu uz bolo najmenej 100x napisane - nechaj, az na to tvoj maly dorastie. Neboj, sediet raz urcite zacne 🙂 Ved je este malicky a ma na to kopec casu 😉
Nepouzivat ziadne choditka, nedavat sediet, nevodit za rucicky, kym dieta nechodi same... to su veci, ktore ti povie kazdy rehabilitacny doktor ci sestra... a vlastne kazdy so zdravym rozumom... 9 mesacne dietatko ma na vsetko cas. Mozno by bolo
dobre podporovat svalstvo cvicenim, ale to uz musi zhodnotit
pediater a poslat na rehabky. Alebo si mozete zajst do rehab. centra sami.
Nech sa vsetky babky, tetky a najmudrejsie osoby daju vypchat 🙂 NEPOSADZOVAT!!!
naš začal lozit v 8 mesiaci ,sediet až potom o mesiac čiže v 9 a chodit v 16 mesiacoch a nič mu neušlo a chodi perfektne od prvej chvile.
dieta do 1roka nic netreba ucit,staci mu vytvorit podmienky-dieta nechavat vela na zemi-na podlozke,na koberci aby sa valalo,lozilo,same si sadne,same sa postavi,same sa rozchodi-u nas je zakaz chodit s dietatom za ruky-chodi az ked to zvladne same
@ivka1992 neries reci druhych ludi... kazde dietatko ma svoje tempo - aj genetika robi svoje, ako ste sa vyvijali vy, jeho rodicia... ked sa pediatricka nestazuje... 😉
Prestuduj si stranky pre mamicky alebo si daj do googlu "psychomotoricky vyvoj"... vsetko je vsak priemerovane, kazde dietatko ma svoj cas... 🙂
Moj syn sedel sam v siestich mesiacoch, to iste aj dcera. Teraz ma osem mesiacov, krasne sa posadi, ale nelozi. Ani syn v podstate vobec nelozil, zacal hned chodit. Ked mal rok tak krasne behal a vsetko okolo seba zhadzoval. 🙂. Boli sme na prehliadke asi pres mesiacom a doktorka salela z toho, ze sa mala neplazi. Som jej hovorila, ze ona radsej sedi. Bolo na mna zle nedobre, ze ju nedavam dost na brusko lezat, nicim jej chrbticu atd. Ked dam malu na brucho tak sa hned prevrati na chrbat a sadne si. Obycajne sa niecoho prichyti., ale ked sme boli u dpktorky tak sa asi chcela ukazat 🙂 a len tak sa z lahu bezproblemov posadila. Doktorka skoro odpadla, ze to este nevidela. Takze zaver je taky, ze kazde dieta je individualne a netreba ho do nicoho nahanat. Moje deti nestvornozkuju a neriesim to. Inqk som ich obidvoch ucila si sadnut tak, ze som ivh drzala za ruky a oni sa pritiahli a sadli si. Potom som ich zase vratila do leziacej polohy
Nieco ako brusaky s pomocou. Netreba to prehanat
Ked aj dieta na chvilu podlozis tak skor, aby lezalo, cize bolo v priamej polohe s podlozenou hornou castou tela. Cize nie klasicky sed, kedy ma telicko a nohy v pravom uhle.
vsetko je v poriadku. kazde dietatko sa vyvija svojim tempom. ja svojho synceka do nicoho nenutim. je to obdivuhodne ako na vsetko prichadza sam, iba s uzasom pozeram co sa nove nauci. moja doktorka povedala, ze ked dietatko zacne stvornzkovat tak sa sam posadi, je to pravda. ako nahle zacal stvorkovat tak sa sam aj posadil.
urcite do nicoho netreba nutit.
Určite do ničoho nútiť. Dcérka má 9 a pol mesiaca a ešte sa sama neposadí z ľahu ale sedieť už dokáže a štvorkovať začala trošku min.týždeň a to len dozadu 🙂. A nemyslím si, že je v niečom pozadu,proste na to musí prísť sama. A názor, že chlapi sú pomalší je blbosť 🙂. Starší syn sedel v cca 7 mesiacoch, neštvorkoval vôbec,hneď išiel na nožičky a chodiť začal sám od seba v 10 mesiacoch 🙂.
Takéto reči pusti jedným uchom dnu a druhým von. Moja mladšia sedela ako s prehltnutým pravítkom od 5teho mesiaca. No úplne sama sa posadila až týždeň pred prvým rokom. V tom istom týždni začala štvornožkovať a aj chodiť popri nábytku. Každé dieťa je iné.
Možno nepomôžem- ale narodila som sa do rodiny, kde žilo viacero generácií pokope a som typickým príkladom na dieťa obložené vankúšmi (môj skromný tip- už od 1. mesiaca...) Na ZŠ som začala navštevovať lekárov, rehabilitácie- skolióza a dodnes nevyčísliteľné problémy... kašli na tetu a podobné JPP (jedna pani povedala..)
najprv ma lozit a potom si aj sadne a hned bude chciet aj stat, uvidis, na vsetko treba cas.
Všetko máš svoj čas a takú tetušku by som poslala kade ľahšie slušne povedané 🙄
nič netreba urýchľovať.... A slová "starostlivých tetušiek a babičiek" treba púšťať jedným uchom dnu a druhým von..... 😀
ja som to tu uz raz pouzila.. ale opytaj sa tetky, ci vie urobit vymyk na hrazde, ci sa vie snowbordovat a ci ovlada cinstinu slovom a pismom.. ak nie, asi nie je zdrava a mala by sa dat rychlo liecit... 😉 🙂 Nestresuj sa vobec recami jedna pani povedala... ak tvoj pediater nevidi na nom nic, co by sa vychylovalo z "normy", tak neries.. a aj tie normy su strasne osemetna vec, pretoze kazde dieta je taka individualna bytostka.. co robi jedno teraz, to dalsie vie uz daavno a dalsie sa nauci az o mesiac, mozno dva.. mam 3 deti.. jeden chodil v 10 mesiacoch, jeden v roku a dcéra v 15 mesiacoch.. rozdiel skoro pol roka a vsetci su zdravi.
môj syn skôr stál ako sedel, sedieť začal až okolo 10. mesiaca a chodiť začal ako 14 mesačný
určite nepodkladať vankúšmi, keď ešte nemá dosť pevné svalstvo, ak sa plazí to je super, postupne spevnie a aj sa sám posadí
niektorým deťom to trvá dlhšie, ak nemá ochabnuté svalstvo a necvičíte s ním Vojtovku, treba len počkať