Pred pár dňami sme sa šli večer prejsť s mojou známou a jej 5 ročným synom. Jej syn si na cestu svietil lampou v tvare zajaca. Moja 7 ročná dcéra mu povedala, aby zajaca nedržal za ucho, na čo jeho mama pohotovo zareagovala slovami, že je to v pohode a nech ho kľudne drží za ucho. Keď lampu zlomí, kúpi mu novú. Povedala to nahlas pred mojimi deťmi. Som z toho v šoku, lebo ja moje deti učím, že keď hračky polámu, nepobežím hneď do obchodu, kúpiť im nové. Neviem, či mám pokračovať v kontakte s tou známou. Myslíte, že to príliš preháňam a doba sa už zmenila? Ja viem, že teraz sú hračky v pomere k platom omnoho lacnejšie ako voľakedy, ale mne ide skôr o princíp.
Mozno nastava cas ucit deti, ze kazda rodina ma svoje pravidla a je to OK. A ci sa kamosit dalej je uz na tebe. Pre mna, ak by som si s kamoskou inac rozumela, tak by som nic nemenila.
@akirlu
Ja tiez ucim moju vazit si veci i ked jej to este nejde, lebo ma len 2 roky 😃 ale hovorim jej, ze ked si roztrhne leporelo, nebude uz mat. Nepojdem jej predsa hned kupit nove.
Ale rokmi som sa aj naucila, ze ludia proste maju kazdy ine “sposoby a zvyky”. Nemusis sa s nou prestat bavit len preto, ze inak vychovava svoje deti.
Samozrejme ak ma diametralne odlisne hodnoty, tak hej no.
Učím deti vážiť si hračky, a tiež mam takú švagrinú, ktorej dokonca nevadí, keď jej dieťa hádže o zem mobil... ale normálne som staršiemu vysvetlila, že to stojí veľa peniažkov, a ze keď nato majú, nech si rozbíjajú, ale my to robiť nebudeme, aby nemusel tatino v robote aj spávať. Pochopil, nikdy po nej neopakoval. A mladšia to našťastie ešte nechápe ale vysvetlím tak isto. Sú radi keď je tatino doma, takže to asi zabralo najlepšie 😀
Ja by som to neriesila tu ale rovno (ak je to skutocne kamoska a nie znama) a povedala,ze ci to mysli vazne a ci toto je apravny pristup. Viem. Konfrontacia sa nenosi. Vsetci ociernuju len na internete alebo za chrbtom ale to nie je cesta... V pripade znamej by som asi bola ticho,kedze takeho cloveka vidim raz za par mesiacov. :D
Kvôli tomuto sa prestať stretávať mi príde viac ako malicherné. A najmä nevieš prečo to povedala. Aj ja som už dieťaťu, keď niečo zničil povedala, že nevadí, kúpime nové. A pri tom mu drsné zaobchádzanie s hračkami netolerujem, len viem, že niekedy sa stane nezmyselná nehoda. Neviem, ako presne si mám tú lampu predstaviť, ale možno to bol najbezpečnejší spôsob úchopu. Alebo to bol jediný spôsob, ako netieniť svetlo a dala prednosť možnému rozbitiu hračky pred rozbitým nosom. Alebo čokoľvek iné, veď sa jej stále môžeš na to opýtať.
No neviem. Veľmi sa mi tomu nechce veriť, žeby to tá matka takto povedala. Možno tvoja dcéra poucovala a ona len takto reagovala...že nech si drží tak, ako sa mu dobre drží...to, že sa chces s ňou prestať stretávať kvôli tomu, tiež o niečom svedčí
Učím deti vážiť si veci a vedia prečo si ich treba vážiť a nesnažiť sa zničiť a využiť čo najviac.. AVSAK učím ich, že to čo je pre nás normálne môžu mať ini inak a tak aj iná mama dovolí svojim deťom niečo iné ako dovolím ja a má na to právo.. v živote sa stretnú s toľkými situáciami ktoré budú diametrálne odlišné od toho čo sa v detstve učili.. ale nemyslím že je cesta prestať sa preto s niekým stretávať ..
@akirlu Tvoja dcera "komandovala" alebo teda poucovala jej syna. Oni mozu mat ine pravidla, takze jej reakcia je ok. U nich to nevadi, moze drzat ako chce a ked rozbije, tak kupi nove.
U vas su ine pravidla, veci sa drzia "spravne" a ked sa rozbiju, tak nekupite nove.
Nenabadala tvoju dceru nech nieco nici, nezasahovala do tvojej vychovy (s tym zacala tvoja dcera), len usmernila svoje dieta tak ako ona uznava za vhodne.
Ak kvoli tomu chces prerusit kontakt, tak za mna je to riadna blbost. Vzdy ked sa dostsnes do podobnej situacie v zivote tak sa od toho odstrihnes a aj deti budes vzdy izolovat od inych nazorov?
No tak mu kúpi nové, a?
Tebe to nejak ublížilo alebo nebudeš teraz kvôli tomu týždeň spať?
Príliš veci riešiš, ktoré sa ťa mimochodom ani netýkajú.
@akirlu veď je to jej dieťa nie tvoje. Prečo by si sa s ňou mala prestať stretávať. Pokiaľ tvoje dieťa k niečomu sústavne vedieš tak asi jedna takáto veta nemôže zmariť tvoju snahu. Ak kamoške bude dieťa časom skákať po hlave tak je to len a len jej problém. Tvoje dieťa bude také aké hranice mu nastavíš ty a nie kamoška
Jej pristup nie je spravny,ty to robis dobre ale nemala by sa do nich starat,nie je to tvoja vec.Vhodne je nechat to tak a otvorit tuto situaciu doma so svojimi detmi,spytat sa na ich nazor co si myslia o spravani chlapceka,ci to bolo podla nich v poriadku,ako by sa zachovali oni a pochvalit ich za to ze su rozumne, a ze si hracky vazia.Budu moct o tom s tebou diskutovat ak ich to zmiatlo a len im tak opat nastavis ich moralny kompas.
@ivangeline je to nova znama, stretli sme sa len par krat, kebyze je to kamoska, tak sa jej na to spytam priamo. Nasi synovia sa poznaju uz roky, ale vzdy sme sa stretavali, ked bol ich syn s opatrovatelkou, ktora je mimochodom fantasticka osoba. Rodicov sme spoznali len par mesiacov dozadu a asi 4 alebo 5 krat sme boli spolu na ihrisku v detskom muzeu a pod. Nasi synovia sa mozu samozrejme hrat aj nadalej, ja si mozem do urcitej miery vybrat, ci sa stretneme, ked je s chlapcekom opatrovatelka alebo rodicia.
@annm81 ano, samozrejme, ale ked dieta nieco nechtiac znici alebo strati a je mu to luto a rodic kupi novu hracku, tak je to ina situacia. Nad tym by som sa vobec nepozastavila, podobnu situaciu som uz zazila vela krat. Ale povedat dietatu uz dopredu, ze ked tu hracku znicis, nic sa nedeje a ja kupim novu, je kusok o inom. Samozrejme dlhodobe priatelstvo by som kvoli niecomu takemu urcite neukoncila, toto je ale nova znama, stretli sme sa len 4 alebo 5 krat, predtym s chlapcekom bola vzdy opatrovatelka a mamu som ani nepoznala, len chlapceka. Okrem toho sa vacsinou stretneme z mojej iniciativy.
Dakujem za odpovede, myslim, ze ste mi dost pomohli zrovnat si myslienky v hlave. Je mozne, ze ta znama len reagovala na poucovanie zo strany mojej dcery, a preto to povedala. Vyzeraju to byt inak fajn ludia, Je pravda, ze su velmi bohati a uz ma parkrat zaskocili niektorymi vyjadreniami, ale ked ma clovek tak vela penazi, tak jednoducho neriesi take problemy ako drviva vacsina populacie. Asi to musim brat viac s nadhladom.
Ahoj 🙂
Deti nemám, ale mám malé krstniatko teda no malé má už 6 a áno má všetko čo si ukáže. Naposledy som dala dosť peňazí na toho macka FurReal friends, a tie peniaze boleli 😀 ale zasa malú učíme, že hračky si treba vážiť od mala. Keď bola malá tak sme to malej vysvetlili na rozprávke Bambuľka kde nechcela hračky kt má. Trz je už veľká ale vie, že musím ísť do roboty a peniaze zarobiť ak nerátam Ježiška lebo veď Ježiško je Ježiško ale aj tu, chcela plno vecí tak jej hovorím že Ježiško nosí nielen Tebe ale aj iným deťom 😀 takže áno váži si ich hoc sa stane že niečo rozbije omylom. Za to na druhej strane bratranec keď bol malý to bol malý demolátor ale jeho otcovi to bolo jedno. Mal bager kt bol pokazený tak bol na vonku a dostal omylom ďalší s tým že sa odloží resp bude na hranie vnútri, nakoniec rozbil aj ten a dotyčný kt mu ho doniesol povedal, že keby vedel tak mu ho nekúpi
A aj my sme tak boli vedení, že o hračky sa treba starať a vážiť si ich 🙂
@akirlu mne sa zase nepáči správanie Tvojho dieťata, musí byť intenzívne vedená k šetreniu si hračiek keď si to u druhého všimla a poucovala. Možno v budúcnosti bude prehnane šetrná, nám také v rodine a tiež nie je dobré.
@1andrea111 moja dcera a prehnane setrna k svojim veciam? Takmer som dostala zachvat smiechu. Velmi by som si zelala, aby bola viac setrna, ale to je len moje zbozne prianie.
@akirlu normálne dieťa niečo také nenápadne😉, napísala si že ju k tomu vedies, takže raz bude možno
@1andrea111 kvôli tomu, že povedala že zajka nemá držať za ucho? 😀 Ja mam amok keď vidím dievčatko u nás v dedine ako drží bábiku pod krkom a tak ju nesie 😀😀😀 ale šetrná nie som 😀
@janulik2008 haha, to ma nikdy nenapadlo, ze niekomu moze vadit nieco take 😄 inak tiez ma zarazilo, ako niekto mohol dojst na zaklade mojho prispevku k zaveru, ze moja dcera je prehnane setrna k svojim veciam. Praveze to nema velmi v povahe a je dost velky bordelar. Ja zial ani nemam za posledny rok cas ju k niecomu systematicky viest a poriadne sa jej venovat, kedze sa nam narodilo velmi narocne babatko, ktore mi dava riadne zabrat.
@akirlu neporiadok nespomínaj 🤣 malá tiež vie rozhádzať celú izbu ale hračky si váži lebo vie, že nepadajú z neba 🙂
@akirlu Budem mega drsná, ale dnes sa neváži ani ľudský život.....nie že hračky