Učíme sa farby a čísla

marry1515
8. apr 2015

Ahojte, viem že je tu viac takýchto tém, prečítala som si niektoré, ale odpoveď som nenašla žiadnu....
Moja dcéra má 3 a už ako 2 a pol ročná napočítala pekne do šesť. Ale teraz počíta že: 1,2,5,6,7,9..... A keď ju opravím, zopakuje 1x správne a potom zas po svojom. A s farbami je to to iste... Opýtam sa jej aké je slniečko?-Zelené. Opravím ju a za 2 minúty už je modré. U nás je všetko zelené a modré (a najnovšie pribudla aj biela). Farboslepá nieje, pretože keď jej poviem ukáž fialovú/oranžovú.... tak pekne ukáže. Len keď sa jej spýtam na základne farby ako napríklad akej farby je slniečko, srdiečko, trávička, a pod. všetko je zelené a modré. Ja už neviem čo s ňou..... ☹

alenka777
8. apr 2015

@marry1515 ešte je malá, má čas.

babulka82
8. apr 2015

prepač neda mi to ale ona je dieta a nie cvičena opica ,na všetko ma čas ,moj syn sa naučil ratat asi v 4 rokoch do 10 a to sa asi v školke naučil ja som do neho nikdy netlkla .A to že si pomyli farby je uplne normalne .

mimi8814
8. apr 2015

zas nejaka premotivovana matka:-/

sorciera24
8. apr 2015

@marry1515 preskolak ma vediet ratat do 5! (na zapisoch chcu rata do 5) a ty chces od 3r. dietata co?......a este ju to ucit....chuda male...nechaj jej prirodzeny vyvin aj s ucenim....ak to ide prirodzene, tak sa nerozculuj...hlvne je to neuc nasilim a nenut!...proste len povedz spravnu farbu a dalej nic...zaidne rozculvoanie ci nasilnost.....prirodzene sa to sama nauci....

denisenko
8. apr 2015

@marry1515 vidím to ako problém...ale keby chodila do školy.... 😀 😀 😀 je malá, sama si nájde čas, kedy....moj Terminátor má tiež 3...počíta ako sa mu zachce a len ked sa mu zachce, farby si síce nepomýli...ale rozpráva zle, takže mu väčšina ľudí nerozumie.....vie veľa vecí, ale len ked on chce,ked to che niekto od neho....tvári sa že tam ani nie je..... 😀 😀 😀 možno niekomu príde babatinkovsky...ale už jedného syna mám...bude mať 9 rokov, v triede je druhý najlepší...hlavička na matematiku a jazyky....vyrastal v nemeckej školke a krásne rozprával dvomi jazykmi plus dialekt...tak ked som vedela vychovať jedno dieťa, nebojím sa, že to druhé som nezvládla...len je proste iná povaha....nebudem ho preto porovnávať a nútiť.... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

timea7
8. apr 2015

@marry1515 vôbec to nerieš, v jej veku je to absolútne nepodstatné, či vie napočítať do desať alebo nie. Ani do farieb ju netlač, dieťa sa naučí ľahšie vtedy, keď o to samé prejaví záujem a nie vtedy, keď ho to chce naučiť rodič, čo ty evidentne robíš. Neučíš ju formou hry, ale ju učíš, čo pre ňu nie je až také pútavé. Vôbec nemusí pomenovávať farby, stačí v jej veku, keď ich rozlíši, keď priradí žltej mačičke žltú kocku, modrého psovi, modrú.....nie je pravidlom, že deti, ktoré vedia v troch rokoch počítať do desať, poznajú všetky farby a v piatich čítajú, sú aj v škole a v živote úspešnejšie. Mám to sto krát overené v mojej praxi v MŠ. nechaj ju skúmať, bádať, spoznávať, ale to, čo ona chce, čo ju zaujíma, nie to, čo si si ty predsavzala, že ju nadrvíš, lebo si si možno niekde prečítala, že by to už mala vedieť, alebo preto, lebo to vie kamoškina malá. Deti sa vyvíjajú skokovo, niekedy pochopia akoby naraz.

sosanna88
8. apr 2015

moja ma 2r. a 3mes...vie ,, ratat,, do 5...jeden den to je 1,2,3,4,5...dalsi den to je 5,6...dalsi 1,3,5...:D
ked sa sustredi, vie to, ked sa jej nechce a šaškuje tak tara...🙂 a aj to sa naucila pri pozerani vecerneho zrebovania loto..strasne sa jej pacia tie gulicky a ked vyskakuju tak muz rata od 1 do 5..tak si to zafixovala..🙂
a neriesim. ked sa zadari pochvalim, ked nie smejem sa...a farby? nehroziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
taketo veci budem riesit ked bude mat pred nastupom do skoly tesne.
urob to iste prosim ta.

hradnapani
8. apr 2015

@marry1515 preco ti na tom tak zalezi? idete na zapis do nejakej sukromnej luxusnej skoly? to ze vedela pred pol rokom "naratat" do sest, este neznamena, ze aj vedela co hovori. Skor to len opakovala, ale nerozumela.
Nechaj tak, kludne ju "opravuj", nech sa to nauci, (postupne, casom, niekedy), ale ty si z toho nervy nerob. Dieta to naozaj musi mat najprv zrovnane v hlave (niekto v troch, iny v styroch, dalsi v piatich), potom to ide uz rychlo.
moje dieta ma takmer styri, ale len pred mesiacom sa naucilo farby (asi za dva dni ale uplne prefektne, lebo im uz "rozumie"), ale cisla su stale len 1,2,5 - kym pojde do skoly, ma more casu 😉

lucianakoniku
8. apr 2015

@marry1515 a nerobi to naschval kvoli tomu ze sa od nej casto vyzaduje pocitanie a hovorenie farieb?

timea7
8. apr 2015

@hradnapani tiež si myslím, že sa to dieťa naučilo ako básničku, nechápe postupnosť, teda to,že päť vyjadruje určité množstvo, keď jedna pribudne - je šesť, keď pribudne jedna - sedem.....preto sa len v duchu usmievaj, keď niekto takto cvičí deti ako opičky, aj písmená sa tak naučí, tak ako sa naučí, že kruh s čiarkami okolo je slniečko, naučí sa, že čiarka s bruškom je písmeno D, nie je v tom žiadne výnimočné nadanie. Dieťa sa má tieto veci učiť vtedy, keď o ne prejaví záujem.

janickacrazy
8. apr 2015

@marry1515 Daj jej s tým na nejaký čas pokoj a vôbec jej to stále neopakuj, dieťa sa má učiť, ked samo chce. Moj sa naučil farby sám, ani neviem ako, sem-tam som mu niečo spomenula, že podaj mi tú modrú kocku alebo tak, úplne nenápadne. Takisto čísla sa naučil z telky zo žrebovania. Moj sa naučil zavčasu, už ako 2ročný počítať do 20 aj farby všetky, ale na ihrisku sme boli výnimka, ostatné decká to väčšinou nevedeli v jeho veku. Sestrin malý má tiež 3 a farby ešte popletie, počíta tiež hocijako, ako príde. Každé dieťa je nadané na niečo iné, tak jej daj čas, ona sa to isto naučí a chodí do školky? Tam sa tomu tiež budú venovať.

marry1515
autor
12. apr 2015

Ako baby vy ma tu opisujete ako cvičitelku opíc?! Akoby som malú každý deň drilovala abecedu čísla farby a pod.za odmenu alebo čo?!?! Len som chcela vedieť či je to normálne že zničoho nič prestala pekne rátať-tiež vedela ako 2,5ročná napočítať a sama sa naučila z pesniciek a rozprávok no a farby rovnako. Mňa nezaujímal názor ako naučiť niečo decko.... len mi príde trochu divné to že keď už niečo vie pekne a robí jej radosť to ako ju niekto pochváli, prečo by začala hovoriť niečo naschváľ?!

samasa
12. apr 2015

ten moj má 4 a pol roka...napočíta ako kedy...sa mu podarí... farby neukazuj, ale pozná ich...len z trucu nepovie...ale ak budete baby niektorá potrebovat nainštalovat nejaký program, vyčistit disk, niečo kreknut...dajte vediet...v tom je NUMERO UNO 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana231
12. apr 2015

@marry1515 ahoj. Ja si myslim, že ona to vie, nezabudla to, len sa proste tak hrá. A momentálne sa jej asi páči zelená a modrá, tak je všetko zelené a modré. Netráp sa tým 🙂

marry1515
autor
12. apr 2015

😀 😀 😀 vedela by si mi nejakú poradiť?

sorciera24
12. apr 2015

@marry1515 ja si myslim, ze je to len vyvinova faza...nakolko dieta v tom veku este nema dlhodobu pamat, tak si nemsui vsetko a hlavne spravne pamatat....moj ako 2,5 rocny vedel vsetky zancky aut (tiez ho to zaujimalo)....a casom ako povedzme 4,5r. ...uz niektore pozabudal.... nerob z toho vedu, proste pamat este nesluzi na to, aby takto pracovala...... ked to potebovat bude, opat sa to nauci a spravne🙂

citronade
31. máj 2015

dcera ma 15 mesiacov a pocita do tri, akurat, ze tri, dva, jedna, predtym pocitala raz dva tri..nejak jej to ukazujem spontanne na ruke ako ma napadne, pri krokoch, pri predmetoch, na prstoch a tak.. chape, ze nieco pocita, napr. kroky si pocita, alebo ukazuje na prstoch, akurat zostupne zacala, pritom to vie aj vzostupne, dve farby pozna, ale kasle nato... vsimla,som si viac veci, ze robi naschval, ani mozno nie naschval, mozno je to pre nich tvorive, zabavne, skusaju vselico, ved spoznavaju svet...a tiez je toho na nich dost a pamat nie je tak vypilovana.

libka1
1. jún 2015

@fidka79 tiez mam zaujem o kontakt. Moj ma 3 a pol pocita uz do sto. Jedna, dva, patdesiatsedem, sto. 😀 😀