Ahojte. Zrejme potrebujem radu, lebo som už zúfalá. Možno je ešte syn malý (v septembri 4r) , aj keď ja si myslím, že toto by sme už mali zvládať. Je ľavák, pozerala som rôzne články, ako sa ľavákom najlepšie píše nech si neprekryvaju co robia a podobne, ale nula bodov. Základné veci, rovná čiara, kruh, trojuholník, štvorec. Samé čarbanice stále, z kruhu je slimák, trojuholník je rozkuskovany po celej a4ke, rovná čiara je cikicaky. Do škôlky skoro vôbec nechodil, kvôli zdravotným problémom. Snažím sa každý deň nech sa učíme aspoň chvíľku, ale nič. Pár x sa mu to nepodari a už ide preč, lebo on to nevie. Aj keď mu pekne vysvetľujem, že od toho to robíme aby sme sa naučili ale absolútne sa nesnaží. Ako to zlepšiť? Skúšala som aj hravé formy, ale zatiaľ som bez úspechu. Mam staršie dieťa o rok. Autista, ale pri nom som tieto problémi napriek tomu nemala, v 2,5r už vedelo tieto základné veci kresliť (baví ho kreslit) a je to pravak... ale tu som úplne stratená. Ďakujem za každú radu.
vsak ma 4r co chces picasa? az predskolaci zvadaju tvary. kruh sa dieta učí ako prve ostatne postupne
Nechaj ho nech si kreslí sám, nútením mu to akurát zhnusíš.
@qwer2019 odporúčala hy som netrápiť ho s tým každý deň. A dat mu cielene niečo kresliť musí byť tiež nezazivne. Daj mu piesok/soľ/múku.... A nech si kreslí podla nejakých predlôh do toho. Niečo čo hy ho mohlo baviť, zaujať. Alebo nejaký pracovný zošit. Na det8 väčšinou platí davova psychóza. Tzn. V škôlke sa bude snažiť viac. Ak mu nejde kresliť rovná čiara, treba zdokonaliť jemnú motoriku (plastelina, piesok, koralky, lego,.....)
A vie tie tvar6 vôbec pomenovať? Pozna ich?
Autizmus je u druhého synčeka vylúčený? Alebo nesledujes ho príliš práve pre obavy z toho že môže mať tiež autizmus?
@simona20201309 pomenovať ich vie. Vie ich aj priradovat do vkladačky. Len to ze stále jeho kreslenie sú len machule. Neriešili sme pri nom vôbec otázku autizmu. On je inak veľmi šikovný. Len toto nejak nenapreduje
@qwer2019 to je problém jemnej motoriky. Daj mu veľké nádobky a nech si prelieva vodu, presypuje ryzu, daj mu navliekat koralky, stavať lego (klasik nie duplo). Prevliekať šnúrky, nájdi nejaké hry s pinzetou. (Na temu alebo na fb bazaroch zvyknú predávať také hry s gulickami a skumavkami, alebo husenicky s pinzetami a gulickami,....) potrebuje viac hier na senzoricke podnety. Teraz je leto, urob mu von blato a nech sa s nim hra. Nájdi si na pintereste rôzne senzoricke hry a uvidíš ci sa to nezlepší. Zrejme bude mať zlý aj uchop. Daj mu štetce a temperove farby, von nech maľuje vodou na chodník, natiahni mu na dvor fóliu a nech na ňu maľuje farbami. Kriedy ako už boli spomenuté.
Nie je to tragedia.... pokiaľ je šikovný, len mu nejde kresba, neboj je to ok. Mala som deti ktoré boli mega šikovné ale tiež im nešlo kreslenie. Jeden chlapec bol nadpriemerné inteligentný ale grafomotorika bola naozaj tragedia, napriek tomu vyhral výtvarnú súťaž! 1miesto. Išlo o jeho prejav.
Pozri na instragrame profil spec.ped, najdes tam kedy je co vhodne ucit aj ako na to.
https://www.instagram.com/spec.ped?igsh=ajlteWZ...
@qwer2019 Klud, moja mladsia dcera do troch rokov nechcela vobec kreslit, nechcela tuzku/kriedu ani nic podobne ani do ruky chytit. Jej hlavna starost bola, aby mohla niekde vyliezt a odtial skocit. Je teda pravda, ze pismena poznala a co sa tyka napr. cisel, tam bola na tom mimoriadne dobre, ale kreslit ani nahodou. Teraz bude mat 15 rokov, je lavacka a kresli a maluje tak, ze by mi uz nikto neveril, ze vobec kreslit nechcela.
Deti v tomto veku netreba ucit nieco tak cielene, len pri hre, inak im to clovek moze tak akurat zhnusit.
@simona20201309 no skúsim niečo vymyslieť. Máme takú hru, čo sa šnúrky prevliekaju a vznikne obrázok, z legom sa hráva, plastelína, štetce.. len sme v byte takže ísť von si kresliť a podobne je obtiažne kvôli staršiemu dieťaťu. Ale niečo vymyslime nové. Ide mat narodky, takže kľudne ak vieš o nejakej dobrej náučné hre, kľudne hod link.
A spajacky/obtahovacky ho nebavia? To su tie obrazky, co spajas podla cisel, pripadne tie co mas ciarkovane predkreslene a iba obtahujes. To ma jednoduchsie ako sam ked kresli tvary, ale ked to bude dookola opakovat tak sa nauci. Dcerku to od cca 3 rokov velmi bavilo a kresli teraz pekne 🙂 ale nie kazde dieta kreslenie bavi, donutit sa neda....a je pravda, ze v skolke by asi menej vymyslal ked by kreslili vsetci
@qwer2019 to nie je urazka len konstatovanie, a rada aby si sa netrapila 4r dieta sa to len uci prirodzene ako ho pusti ruka nie trénovaním konkretnych tvarov. mne vyvinove stadia kresby nemusis ukazovat poznam ich, preto som sa vyjadrila. ak by si ich poznala vies ze deti kresllia od paze az postupne pridu k zápästiu a dokazu kresliť konkretne tvary . preto odporucam kreslit hoco na velke plochy. drzim palceky
@qwer2019 neboj sa, môj syn najmladší tiež ľavák ako 4-rocny kreslil na úrovni 2-rocneho, mala som obavy, čo bude v škole, ale píše najkrajšie z celej triedy! Kreslenie ho ale stále nebaví a výtvarnú doslova pretrpi. Jeho jediné čo bavilo kresliť boli bludiska, vyskúšaj.
Ahoj, presne viem o com pises. Mam doma lavaka, ktory v skolke neznasal akekolvek grafomotoricke aktivity. Aj ucitelka ma na to upozornila, dokonca mali v skolke niekolko hodin s psychologickou na rozvoj grafomotoriky. Nepomohlo. Odklad v skolke neodporucali, ze je inak sikovny. Ale teda zaciatok skoly bola katastrofa. Ma povahu, ze sa so vsetkymi porovnava a teda v pisani bol z celej triedy najhorsi. Museli sme kazde jedno pismenko trenovat dopredu, aby sa to na hodine aspon ako tak podobalo na predlohu. Velmi pomohlo pisanie do muky. Na prvom rodicku mi ucitelka povedala, ze pravdepodobne nas posle na vysetrenie pre podozrenie na dysgrafiu. Kazdy den sme trenovali, nakupila som rozne druhy pisaniek a napokon sa to podarilo a na vysetrenie sme ist nemuseli.
@qwer2019 podla mna sa zbytocne trápiš. Mna ani nenapadlo riesit v tom veku ci vie ciarky, kruh a trojuholník. Hlavne aby spravne drzal ceruzky a kreslil si pre radost. Az ako predskolakovi som mu kupila nejaky pracovny zosit ako macvik na pisanie v prvej triede.
Moje vtedy zacinalo rozpravat😂kde tam ciarky a sikovny chalan dnes, ktoremu zatial ide matematika uplne sama…netlacila by som na pilu
Ma 3 roky, nech si kreslí ako chce.
@qwer2019 netrapila by som sa tym. Ma este cas. Ak vyslovene ta trapia tvary skus sa s nim pohrat von: napr. vodna pistol a na suchy chodnik nech skusi vystriekat kruh alebo trojuholnik, alebo poskladat tvar z kamienkov, susiek, vetviciek, cestovin, topanok alebo z coho ta napadne. Alebo jednoducho prstami/telom si ukazat ako ten tvar vyzera.
Moj syn bol/je velmi senzoricky, pri stole pri ulohach neobsedi, ale taketo veci ho bavili okolo 5r. Uz je skolak a som velmi milo prekvapena, ze si vybral vytvarny kruzok a aj ho bavi.
Nie každé dieťa vie pekne kresliť, ale základné tvary zvládne
Kúp mu kriedy na chodník a začnite kresliť vonku vrámci hry