Ako ste svoje deti naučili farby?
U nás je všetko žltá ako slniečko
Zelená ako travička a všetko s tým "ako" spája
Ja ako decko som mala tiež dlho travičkovu, slniečkovu ale chcem sa tomu vyhnúť pri deťoch
U nas sa najskor farby iba triedili, nepomenovavali. Idealne na to boli velke balenia lopticiek, kociek, lentiliek. Az ked neomylne roztriedili, zacali sme pomenovavat. Pri triedeni som napriklad prisla na to, ze najmladsi syn farby vobec nerozlisuje.
deti sa ucia postupne, priradovanim, az tak pomenovavanim.
@a_andrejka4 ktoré napr?
u nas napr. pomenuvame farby na roznych predmetoch (aj sa sam pyta akej farby je noha, akej farby je toto alebo mu len vravim traktor je zeleny....nepouzivam zlte ako, zelene ako ale nie naschval, len to nejako nepouzivam), odkladala som vrchnaky od kapsiciek a tie triedime a hovorim mu ake farby to su, mame aj knizku od Svojtky, kupila som take tie chlpate gulicky na tvorenie v Tedi a tie triedime a hovorime si - zatial je ale aj tak vsetko cervena 😂 a ked mu poviem naozaj cervena, tak vtedy sa zamysli a povie spravne (ma 2)
My sme sa učili, ze sme sústredili vždy na jednu farbu a napríklad v rámci prechádzky som spomenula, ze trávi ka je zelená, list na strome je zelený a takto sme sa postupne naučili všetky farby
a mrkni aj smejoland.online tiez maju pekne veci na ucenie farieb a motoriku
Vždy som hovorila normálne farby, žiadna slnieckova, a komentovala som auta - modré, zelené, atď. Plus v knižkách som vždy všetko komentovala.
Podľa mňa sú knižky špeciálne kvôli učeniu farieb úplne zbytočné, veď v každodennom živote máš kopu vecí, ktoré majú nejakú farbu a stačí ju len pomenovať..kocky od lega , farbičky, loptičky, plus všetko, čo sa vyrába pre deti je brutálne farebné 😀 stačí si len vybrať
Staci povedat aka je to farba. Tie prirovnania tam netreba. Potom to treba oducat.
nijako.. naucili sa to same
syn sa naučil na kockách, podávali sme si - podaj mi červenú - povedal čééé a dal mi do ruky, mal vtedy rok a pol, postupne sa naučil všetky farby
Zevraj farby nie su extra dolezite ucit hned v zaciatkoch. Od zaciatku som priebezne hovorila o farbach tak ako o vsetkom ostatnom. Vzdy som len pomenovala farbu. Syn sa o to zacal zaujimat asi ked mal 2.5 roka. Dovtedy nechapal ze hovorim o farbe objektu, myslel si ze hovorim o objekte samom. Zacal s 2 farbami. Zelena a modra. Vsade ich komentoval a hladal. Skusila som aj ine farby, ale tie viac menej ignoroval. Postupne si pridaval dalsie ked uz zvladol tieto 2 bez problemov.
Lego kocky su super na priradovanie farieb - stavanie vezi podla farieb.
Nijako organizovane som deti farby neučila. Názvy farieb som používala v bežnej reči - vezmeme si ten modrý pohár, dobre?; Podáš mi tú loptu? Nie, nie tú žltú, ale tú zelenú; chceš si obliecť toto červené, alebo ružové tričko?, pozri, aký čierny pes. Deti sa tým bez problémov naučia odlišovať farby a dokonca aj názvy odtieňov.
Prave to spajanie sa nema robit pri učeni farieb moja mala 1 rok a 9 mesiacov uz vedela vsetky zakladne farby, mame vela kniziek od Svojtka na ucenie farieb 🙂