Ahojte. Mamičky 2-3 ročných detí (alebo aj starších) poraďte mi prosím, ako sa hráte s deťmi a ako ich učíte nové veci. Môj syn ma čerstvé dva rôčky. Má rad pobyt vonku (nahánačky, prechádzky, preliezky, šmýkľavky, hojdačky..). Doma sa rád hrá s autíčkami, zvieratkami, občas kocky, sám si rád pozerá knižky. Plne podporujem to, aby mal čas sám pre seba keď sa chce hrať sám, rešpektujem to. Chcem ho ale naučiť nové veci (nakoľko budúci rok pôjdeme aj na zápis do škôlky a mal by nejaké veci už vedieť) a mama mala aj trápnu otázku „čo ho vlastne učím“. Chcela som skúsiť kreslenie, kresliť ho veľmi nebaví, Väčšinou vydrží len chvíľku, spraví pár čiar a to je všetko. Skúšali sme aj lepiť, tiež len chvíľka, potom chcel okusovať lepidlo. Máme dosť malý byt, časom chceme ísť do väčšieho. Neviem, či na takéto veci potrebuje ešte čas a je na to malý, alebo to je aj tým, že nemá svoj vlastný „kútik“ (stolík), kde by si mohol napr. kresliť, a to ho odrádza. Keď si pozerá knižky a chcem mu niečo ukázať, vysvetliť, odstrkuje ma. Snažím sa mu veľa rozprávať, alebo aj čítať, no keď napr. čítam hrá sa pri tom, neviem, či ma tak počúva... Pri domácich prácach pomáha, pri vykladaní/nakladaní práčky, vysávaní. No pri iných veciach neviem, ako ho zaujať? Alebo aké veci s ním robiť? Máte nejaké tipy na hry/trávanie času, kde sa dieťa aj učí nové veci? Ďalšia vec, nad ktorou rozmýšľam je, že sme boli na takom cvičení, kde deti za 45 minút striedali rôzne aktivity (kreslenie, tancovanie, cvičenie...) a lektorka ma zvozila, že syn nerešpektuje pravidlá, lebo keď schovávala voskovky, on ich ešte chcel vyberať, keď postavili deti vežu z vankúšov, tak ju chcel zhodiť, keď presýpali gaštany do misky, tak ho to nebavilo a išiel skúmať skrinku. Niektoré veci/aktivity ale robil aj sám, no to vôbec neocenila. Neviem, ako cvičiť rešpektovanie pravidiel, viem, že toto je obdobie vzdoru, že si chce robiť sám podľa seba, doma zväčša počúva. Takže ak máte nejaké tipy, budem rada. Ďakujem.
Ja mam 3rocmeho. Nemam nejako premyslene, ze co a ako ho budem ucit. V podstate hp s muzom volame k nasim cinnostiam alebo mu ukazujeme veci, co bavia nas. A potom este sledujem, co robi, o co sa snazi, a k tomu mu davam tipy a ukazujem mu, ako moze nieco spravit, vylepsit alebo co dalsie sa s tym da este robit. V podstate teda ihlavne mprovizujem. Vynimkou su tie veci, co potreboval do skolky, ale to je len chodenie na zachod, samostatne jedenie a zaklady obliekania. Tam ten zachod bolo treba cielene ucit, jedenie na dostatocnej urovni pobral nejako sam a obliekanie je trochu problem. Tam trenujeme, ale tak pozvolnejsie, aby sa mi nezatal, lebo je dost svojhlavy. Ale ide to, aj v skolke ho uz zacinaju chvalit, ze sa zlepsil.
No a k tej druhej casti.s dodrziavanim pravidiel. Tak tam ho samozrejme ucim domace pravidla, ze sa nesmie chodit po dome v topankach a podobne. Ale tie spolocne aktivity s inymi detmi, no...Tam mam pocit, ze su deti, ktore od prirody pozeraju, co kto okolo nich robi a robia to tak tiez. A potom su deti, ktore to maju na haku a robia si svoje aktivity svojim sposobom. Moj je ten druhy pripad 🙂 Organizovane presypanie gastanov a stavanie veze nie je nic prenho a ani nevidim dovod, preco by som ho do toho nutila napr. v dvoch rokoch. On proste niekde pride a skuma si to tam po svojom. V skolke je to trochu problem, nastastie v nasej ho ciastocne nechavaju na pokoji a zapajaju ho tak postupne a ono to ide. Kym pride do skoly, uz bude zvyknuty, ale teda podla mna nejake spolocne tanceky vzdy len nejako pretrpi, ak sa tomu nebude moct vyhnut.
Mam dvoch a každý je úplne iná povaha, ma iné záujmy. Kým starsi bol presne ako tvoj, mladsi dokázal sediet dlho pri jednej činnosti a presypat, kreslit, strihať… pri staršom som skúšala kadečo “podľa knih”, bez efektu. Pri mladšom som tomu nechala voľnejší priebeh. Výsledok je prakticky rovnaky - každý ma svoj záujem a ten rozvíjame. Najlepšie je ísť príkladom - mne napr vždy pomáhali s upratovaním, mne to síce trvalo dlhsie 😂 ale hovorili sme si, že teraz ideme vypnut pracku, lebo pipa. Teraz odnesieme odpadky do kosa. Zjedli sme ovocie, musíme odniesť tanierik do umývadla. Teraz si oblečiem tričko, listok ide vždy dozadu. A postupne sa chytili, začali to robiť sami. Teraz majú 7 a 9 a zas to nerobia, ale to je iný pribeh 😂 ale čo sa týka pocitania, recitovania, lepenia, strihania atd, to boli veci, na ktoré museli dozrieť. Starsieho to bavilo až v škôlke, keď to robili aj iné deti. Mladsi prišiel do škôlky už “hotovy” a vedel to, lebo ho to samého bavilo. Jednoducho je to o zaujme, o tom, čo majú radi. Nám sa osvedčilo ukázať, netlacit na nich. Ak nezaujme, ukázať neskor, ak zaujme, podporiť. Je to viac menej o improvizácii podľa toho, čo to dieťa aktualne zaujima.
Do škôlky by mal nastúpiť samoobslužny. Obliesť, vyzliest, obuť, napapať sa sám. Všetko ostatné sa naučí tam. A u takého dieťaťa sústredenie na jednu činnosť sa počíta v minútach, netreba očakávať, že vydrží kresliť hodinu
dieťa vždy napodobňuje, čiže ak nevidí kresliť rodičov nebude ani ono... začni kresliť ty a uvidíš že príde a bude chcieť tiež, na googli nájdeš milion aktivít pre rôzne vekové skupiny
Nadväzovať na aktivity, ktoré ho bavia, napríklad môžete sa pri hraní s kockami ucit farby, skladať spolu ponožky, presne ako sa spomínalo vyššie zamerať sa na samoobslužné aktivity - obliekanie, vyzliekanie, pripadne pozrite na IG - veľmi pekný profil: our montessorijourney, veľmi pekne spracované aktivity podľa veku zamerané na každodenný život 🙂
Kreslenie ako také ho ešte nemusí zaujímať, úchop ceruzky v tomto období ešte nie je správny, tiež ešte nechápe zmysel toho, prečo kreslí, cmara. Vhodné je v tomto období používať prstove farby, sú umyvatelne, veľký baliaci papier umiestniť na zem , naň vytlačiť farbu a nechať dieťatko babrať sa vo farbe, prípadne robiť odtlačky rúk, chodidiel. Dieťa spoznáva týmto spôsobom nové štruktúry, materiály, aj sa takto učí. Následne môže farbu roztierat spongiou, hubkou na riad, existujú rôzne penové valčeky na maľovanie , až potom štetce. Dôležité je nechať dieťaťu čo najväčší priestor, malý výkres na stole je ešte v tomto veku nevhodný.
Je uplne normalne ze pri kresleni lepeni vydrzi par minut. Skusaj dalej. Daj mu rozne farby, fixky, pastelky, lepaicu pasku, lepidlo. Lepte listy co nazbierate vonku a podobne.
Uc ho najma smostatnosti. Nauc ho obliect, vyzliect, Obut, vyzut, dat si veci kam patria. Urob mu vesiaky v jeho vyske a nech si dava vetrovku na vesiak a rukavice, ciapku do kosika do ktoreho dociahne. Jest priborom, utriet si usta servitkou. Umyt si ruky, usta, zuby.
Namazat maslo na chleba. Zahodit odpadky do kosa. Pozametat smeti, utriet prach, utriet rozlitu vodu, ustlat si postel.
ahoj, ucit??? to fakt?
v predskolskom veku potrebuje sebaobsluhu, vediet sa prezliect, ist na vecko, umyt si ruky, najest sa sam, pit z pohara....
to co potrebujes "ucit" je hruba a jemna motorika, hruba: vonku behat, skakat, chodit po obrubnikoch, preliezkach, ucit na bycikel....
jemna: noznicovy uchop, daj mu napriklad suchu fazulu aby strkal do flase, natrhat papieriky na male kusky a potom ich priliepat na papier....
mňa by len zaujímalo do akých škôlok chodia deti maminiek, ktoré 1.nie sú na koňovi a/alebo 2.majú totálne v paži nejaký rozvoj dieťaťa? 😀 všetky nastúpia do rovnakých štátnych škôlok a robia tie isté činnosti...
nedávno tu bola otázka, že kde sú dnes všetky tie geniálne deti, ktoré v 3r vedia počítať a plynule anglicky 😂 (samozrejme sa to zvrhlo a zopár kravičiek odklonilo pôvodnú myšlienku otázky a pustili sa do autorky, ale inak strašne dobrá otázka, až ma mrzí, že nenapadla mne 🙊)
Ahoj, len na upokojenie, všetky tieto aktivity, ktoré spomínaš, moja nechcela vôbec robiť v 2 rokoch, ale ze vôbec, pri stolíku dokázala sedieť tak 10s. Len domáce práce, od čistenia WC cez vešanie prádla, umývanie riadu, kuchynskej linky po vysávanie atď. Zrazu mala 3 roky a z týždňa na týždeň lepenie, strihanie, maľovanie, dokonca spoločenské hry. Chce to čas a len ukázať, keď nechce, tak nechce. Moja chcela byť od roka a pol samostatná, sama jest, sa naša umyť, obliecť atď a toto trénovala aj niekoľko mesiacov, chcela navliekat šnúrky, nech sa páči, ale museli ti byt reálne topánky, nie hračky atď. Ešte celé dni behala po vonku, tiež mame malý byt, tak je zvyknutá von a tam si trénuje co chce, zábava sa ako chce 😉
@lienka.7 mila "lienka", nenazyvala by som sa premotivovanou matkou za to, ze sa pytam mamiciek ako travia cas a ucia sa nove veci s dvojrocnymi detmi. Pytala som sa vari, ako ucia deti citat, pisat, pocitat? Pytala som sa vari ako testovat svoje dieta aktivitami po 15 minutach?... Trosku si precvic citanie s porozumenim. Polozila som uplne normalnu otazku. Niekto sa na MK zapaja do ekonomickych debat, ja som zalozila debatu o traveni casu s dietatom. Neviem teda odkial pochadzas, ale napriklad my tu mame viac skolok a v niektorych z nich vyzaduju, aby dieta prislo do skolky s tym, ze uz vie drzat spravne ceruzku (zvlastne, vsak? Aj mna tato info prekvapila, nakolko som si myslela ze toto maju naucit dieta v skolke,nie kazdy rodic vie, ako sa ma spravne ceruzka drzat). Takze pokial nevies, preco clovek zaklada danu diskusiu, alebo nerozumies otazke, nezapajaj sa do debat.
@zuzanka.zuzu ako som uz spomenula v odpovedi vyssie - nepytala som sa ako naucit dieta citat, pocitat, pisat. Mame tu sice viac skolok, ale v niektorych uz vyzaduju spravne drzanie ceruzky atd. Ano, mozno deti mamiciek, ktore sa o deti nezaujimaju nastupia do rovnakych skolok ako deti mamiciek o ktorych sa deti zaujimaju. Rovnako aj neskor do skol. Kto ale bude dosahovat potom vysledky je uz rozdiel.
@maggiba dakujem!
@heln dakujem!
@daffodil3007 dakujem!
@autorka mila "autorka" su resp.platia nejaké vseobecne štandardná pravidla, co ma dieta ovládať a co nie. Samozrejme, pre učiteľky je najľahšie, ked by 3 rocne dieta ovladalo to, co uz ma vedieť predskolak. Mam susedu ucitelku, presne som sa jej pytala co a ako je proste to "must", bez čoho dieta do skolky nevezmu. A vieš co to je? Plienky. Vsetko ostatne naučia (presne jej skova). Ale samozrejme, pokial musis mat dojem, aby tvoje dieta bolo niečo extra, nech pre mňa za mňa pecie v 3 rokoch aj Pavlovovu tortu, ked ho to baví. Zvýrazňujem este raz, keď to jeho bavi, nie ked si to ty vymyslís. Snáď chapes ten rozdiel.
Ps. Hlavne nezabudni čítaniu s porozumením naučiť tvoje dieta, bez toho ho totiž do skolky isto nevezmu.👌
@lienka.7 no o tom odplienkovani viem. To asi plati v kazdej skolke. Mozno v tej o ktorej pises neplati to co v skolkach v nasom meste. To je dobre. Malo by to tak byt vsade. A prosim ta neventiluj si na mne tvoje osobne problemy. Nepisala som nikde ze som premotivovana a chcem ucit dieta extra nadstandartne veci (podla tvojich slov, pecenie torty a CsP). Rovnako som nepisala, ze chcem robit aktivity, ktore moje dieta nebavia. Proste som chcela len skusit nieco nove, ked sa chyti tak dobre, ked nie tak nie. Predstav si, nepatrim k tym mamickam, ktore ucia deti pomaly v jednom roku citat. Snad chapes ten rozdiel. Aj ked asi nie. Ked ti tak prekazala moja otazka, mala si scrolovat dalej a hladat to, k comu vies aspon nejako normalne prispiet do diskusie.
@autorka čítaš, co vobec pises???
"Plne podporujem to, aby mal čas sám pre seba keď sa chce hrať sám, rešpektujem to. Chcem ho ale naučiť nové veci (nakoľko budúci rok pôjdeme aj na zápis do škôlky a mal by nejaké veci už vedieť) a mama mala aj trápnu otázku „čo ho vlastne učím“. Chcela som skúsiť kreslenie, kresliť ho veľmi nebaví, Väčšinou vydrží len chvíľku, spraví pár čiar a to je všetko. Skúšali sme aj lepiť, tiež len chvíľka, potom chcel okusovať lepidlo. Máme dosť malý byt, časom chceme ísť do väčšieho. Neviem, či na takéto veci potrebuje ešte čas a je na to malý, alebo to je aj tým, že nemá svoj vlastný „kútik“ (stolík), kde by si mohol napr. kresliť, a to ho odrádza. Keď si pozerá knižky a chcem mu niečo ukázať, vysvetliť, odstrkuje ma. Snažím sa mu veľa rozprávať, alebo aj čítať, no keď napr. čítam hrá sa pri tom, neviem, či ma tak počúva"
Neviem, aku skolku si mu vyhliadla, ale na zápis sa normalne chodi az do skoly, pri skolke iba sucho podavas prihlasku a bud ti ho vezmú alebo nie - zvyčajne kvoli veku a miestu.
Cize namiesto toho, aby si ho nechala robit veci, ktoré ho bavia a ktoré chce, nútis ho do veci, ktoré ešte evidentne robit nechce/nevie, nebavia ho.
Do mna keby si nonstop hucala, tiez by som ta odstrkovala, sorry. Co tak ho nechať trosku viac zit detský zivot a nelinajkovat mu co ma a co nema robit, hm?
Btw, k tvojej uvahe ze nechce asi kresliť, lebo nema vlastný stolik/kútik sa mi rozum pozastavuje. Decko keď chce kresliť, tak kresli hocikde. Aj kriedou vonku na chodníku. Len to si si asi ešte nevšimla. A o tom 45 minútovom "experimente" len toľko, ze moja ma takmer 3 ale opicku by zo seba tiez nerobila. Ked sa hra, hra sa. Keď tancuje, tancuje. Ked si kresliť, kresliť si. Ale Preco by mala prestať len preto, ze uplynul nejaký časový limit, co si stanovila nejaká premotivovana ženská???
Dcerka mala 2 roky a polovica cinnosti ju nebavi vobec a polovicu opakujeme vzdy dokola. Ja vzdy jej nieco navrhnem, ked sa prave nudi a bud sa chyti alebo nie. Alebo ma sama vola, ked nieco chce robit. Kreslit si zvykla, v poslednej dobe menej, ale nasla som ju dnes nadsene cmarat po stene 😀 . To by ju asi bavilo, ale som jej to samozrejme zakazala 😀 . Neviem ako kreslite, my len tak carbeme, ale uz sa naucila, co je ciara a nadsene ju nakresli. Rada rozprava, predvadza sa, ked moze odpovedat na otazky "ako sa volas" a podobne a schvalne niekedy odpoveda zle a sa smeje, ked ju opravujem. Velmi rada sa hybe, tak niekedy ideme "cvicit" a opakuje po mne pohyby. Knizky mame plno, ale vzdy ma jednu dve oblubene a nevydrzi ich ani dlho citat. Paci sa jej, ked jej hovorim nejake basnicky a niektore sa potom snazi opakovat. Bavi ju obuvat sa. Dostala na narodeniny nakupny kosik s umelym ovocim, tak sa teraz cele dni hrame na nakupovanie.
Mamu neries, ucime deti teraz zit, zlozite veci sa budu ucit v skole. Teraz aj opakovanim rovnakych cinnosti a hier sa ucia vlastne poriadne tie veci a casto prejdu na ine zaujmy az ked si uz su niecim isti. Samozrejme, kazde dieta ma aj inu povahu.
A co sa tyka lektorky, podla mna nie kazde dieta je na taketo skupinove aktivity. Moja dcerka by si tam tiez robila svoje. Aj su tie deti este male, predsa len, rozdiel medzi 2 a 3 rokmi je vo vyvine dost velky, nie nadarmo je zauzivane, ze sa do skolky ide v 3 rokoch a ked skor, tak do jasli vacsinou. Az od 3 rokov je vacsina deti schopna fungovat viac organizovane a posluchat a nemat privela zachvatov zurivosti a tak. A to su este stale tazko zvladnutelne, ale predsa len lepsie ako mladsie deti.
@lienka.7 popravde, nemam silu s tebou uz komunikovat, preto tuto diskusiu zmazem. Evidentne by si v argumentovani pokracovala stale. Citala som si tvoje ine komenty a ano, je to tak. Ked s tebou niekto nesuhasi alebo ti napise nieco co sa ti nepaci reagujes prehnane expresivne. Nie je to moj nazor je to fakt. Takze miesto toho aby si sa tu obuvala do mna sa zamysli nad sebou.
A len doplnim- nehucim do dietata nonstop, trepes, to ze obcas skusim novu aktivitu je uplne ina vec. Respektujem to ze sa chce hrat sam atd. Skolku som si nevyhliadla, skolky su u nas spadove (zrejme vyssie naroky nez u vas v podunajskych). Pozastavuje sa ti otazka ohladom vlastneho priestoru? Predstav si, moja neter ma svoj kutik, kde rada kresli atd zacala az vtedy ked jej kupili maly stolik, pred tym taketo veci nerobila, pri velkom stole, na posteli atd. A nevychadzam len z tohto jedneho pripadu, je ich viac. Mne sa zas pozastavuje rozum nad tebou, vidis to. A ano, lektorka podla mna bola na hovno. Nepacil sa mi pristup ani striedanie aktivit. Takze uz len tolko k tomu.
@cervenaruza123 dakujem!
Ty evidentne nezvladas, ked ti niekto napíše iny nazor, to je všetko. Chces aby si maly kreslil? Tak mu kup maly stolik a stoličku a daj hoc aj doprostred obývačky. To ti snáď mi tu nemusíme pisat 🤦♀️ ked mas spadovu skolku tak tu potom netrep o zapise a o nejakých tvojich vymyslenych vyssich nárokoch. Lebo nic také neexistuje, nároky su vsade dane, ide iba o tvoje pomastenie ega. to je všetko.
Mne prídeš veľmi premotivovana. Venovať sa dieťaťu je jedna vec ale ty robíš animátorku,no si matka. Moje deti odmalička dostávajú veľa priestoru na to,aby sa hrali aj samé,boli kreatívne a vynašli sa z nudy. Trochu sme sa pohrali, vyvencili, boli na návšteve,v klubiku,herní, navarili sme,popratali,aj museli so mnou odmala absolvovať dospelácke veci ako úrady či lekarov. Do škôlky šli ako 2r bez problemov,bez plienky a s porozumitelnou rečou. Čo špeciálne ho chces učiť,aby bol pripravený do škôlky? Ak máš pocit,že v niečom výrazne na svoj vek zaostáva,zameraj sa na to.
@elizita hej premotivovana za to, ze mu chcem ukazovat zvieratka v knizke a naucit ho drzat ceruzku (co zial v spadovej skolke vyzaduju) 🙈 potom ako by ste nazvali matky ktore ucia trojrocne deti citat..🙈🙈 Nechajte radsej tak opustam tuto diskusiu, MIER👌
Ty to proste nechapes/nechceš pochopit, ze toho tvojho este proste nebavi?🤦♀️ co takto mu dat cas a priestor? Ako by som presne pocula moju matku kks. Preco este nerobi toto a toto? Prečo este hentamto? Ty si to v jej veku uz robila...
No napis v akej skolke vyžadujú, aby 3 rocne dieta drzalo ceruzku, fakt som zvedava. Priborom jest este nevyžadujú?
Ako položená otázka,taká odpoveď. Do nástupu do škôlky má byť samoobsluzny a ideál rozprávať alebo vyjadrovať sa inak,aby mu bolo porozumene. Čo viac chces od takého bábätka? "Cvičiť rešpektovanie pravidiel" ? 🤦
1. Ucit? Nie. Nespravny pojem. Ukazovat, motivovat a mat doma, dieta sa prida. Skor ci neskor. Netlacit. Nechat ho robit veci samostatne, oni si postupne pridavaju dalsie a dalsie "skills". Podporit v tom, co ho aktualne bavi, na co ma tzv.senzitivne obdobie. Kreativne cinnosti to asi nebudu, pride to neskor, svet sa nezruti. A mamu s premotivovanou otazkou poslat niekam.
Starsieho syna zacalo bavit kreslenie v 5 rokoch, mladsiu v 2. Napriklad. Rozdielne povahy, ine zaujmy.
Mozes vyskusat, ale nenutit, ci nahodou nechce byt troska viac samostatny, ked tak rad pomaha pri domacich pracach: "Vyzlecies si gate sam? Pomozem ti? Oblecies si ponozky? Pomozem ti?" Taketo cinnosti sa posad za neho, nech ta nem zrkadlovo a komentuj napriklad "prava noha ide sem, vytiahneme, teraz lava." Casom sa na 100% chyti a bude skusat.
Do domacich prac pridat napriklad skladanie a upratovanie vlastneho oblecenia. Skusat vesat pradlo. Utierat prach. Okna. Podchytit, co bavi a postavit na tom dalsi level. Chapes?
Napriklad teraz, mala ma senzitivne obdobie na pocitanie/matiku. Tak pocitame kocky, puzzle, psov vonku, sliepky, barsco. Ju to bavi a uci sa. Ale ja som neurobila nic, len som podchytila to, co ju bavi, co som si vsimla.
A pobyt vonku je ovela viac ako "len ihrisko". To je super posilnovna a gymnasticka telocvicna v jednom. 😉
2. Tuto konkretnu lektorku by som nebrala vazne. Mne osobne sa z tvojho popisu jej spravanie vobec nepaci. Ano, hranice a pravidla su dolezite, nemoze ale SKOLENA lektorka ocakavat, ze dieta zapne hned na prvej hodine a bude skakat, ako ona piska. Takto to nefunguje. Urcis hranicu, opakujes, nepustis, "trenujete", ale postupne, konzistentne. Nie na prvej 45min hodine mat vsetko zvladnute.
Normalne maju deti cas na dokoncenie aktivity. Ano, viem, taketo cvicenia su hrrr, rychlo, stihnut vela pocas hodiny. Ale takto to bezne nefunguje.
Deti nie su cvicene opice pre nas dospelych, su to samostatne mysliace tvory, ktorym treba urcit mantinely a na takej ceste ich sprevadzat. Toto si treba uvedomit a bude sa ti lahsie zit.