Ahojte baby, prisla som si k Vam poradu...mam 15 mesacnu dcerku a snazim sa ju ucit farby, ci cisla, zvieratka...ale ju stale zaujima nieco ine....napr. mi donesie knizku zo zvieratkami a zacnem jej ukazovat a hovorit ake je to zvieratko a ona odide odo mna a zaujme ju nieco ine....ako ucite svoje deti? v akom veku zacali ukazovat farby ci zvieratka? ...bojim sa, ze sa nic nenauci...dakujem
@hu3hu3 aj ja mám 15 mesačného a nič ho nezaujíma, iba obhrýzanie hračiek a otváranie šuflíkov. Čítanie knižiek ho tak isto nezaujíma. Zatvára mi ich aby som prestala čítať. Ani stavanie vežičiek z kociek ho nebaví. Proste nič. Niekedy mám pocit, že ho neviem zaujať.
@hu3hu3 moju az v 19-20m zacali zaujimat zvieratka
@hu3hu3 zbytocne si.robis starosti. Farby jej pomenuvaj priebezne,napr.pri obliekani a pod. Zvietatka ziez-vonku ci ak uvidis,ze ma chvilku zaujem. To je vek,kedy vacsinou len listuju knizky a tak,ze nestihas nic k tomu povedat. Moj mal zopar svojich favoritov,kde teda som mu opisovala obrazky,no ostatne boli tiez stylim rychlo prelistovat. A zvierata ho nebavili nejak. Tiez ich dlho akoby nevnimal. A to mame aj drevene puzzle. No naucil sa casom. Dokonca ho uputala Malovana abeceda a v 2r.uz poznal vela pismen. Ale nenutola som ho!!! On chcel citat a pytal sa na to. A tato mu dovolil ich vytukavat na klavesnici PC,talze aj "pisal". Na cisla sme mali a mame penove puzzle.
Dcera zas vsetko len rychlo listovala a aj teraz dakedy nema naladu na pocuvanie. A ma 2,5r. Stale si akoby pletie farby. A to chodime aj na cvicenue s detmi,kde sa aj ucia,nielen cvicia ci tancuju. No z pismenok ku zaujima len O a z cisel 2 (kvoli jej veku). Mame aj drevenu abecedu kde robime kopky podla farieb a ukladame tak,he pomenuvavam vsetky,ked sa jej teraz opytam ze kde je dake pismenko,stale sa nie vzdy strafi. No a co?
Takze klud. Vsetko pride,este je dost mala. A zvlast na cisla ci pismenka. Skus ukazovat,pomenuvat a neboj,ony si to tam ukladaju a pouziju vtedy,ked budu chciet,ked pride ich cas.
@hu3hu3 - ahoj, v prvom rade sa upokoj 🙂 Nemôžeš chcieť od 15-mesačného batoľaťa, aby sa niečo "učilo". Dieťa sa učí hrou, tým, že je, učí sa celý deň od rána do večera 😀 Každé dieťa je iné a každé zaujíma niečo iné. Moja dcérka v nemala ani rok a knižky akéhokoľvek druhu milovala. Čítali sme, listovali, ukazovali. Synček má rok a na knižky z vysoka kašle, slušne povedané. Resp. kašle na to, keď mu z nich idem niečo rozprávať. On si sám pre seba asi tak 2 knižky zoberie a pozerá, asi tak 45 sekúnd až 1 a pol minúty sa zaoberá jednou. Zo zvieratiek ho zaujíma jedine tak živé zviera vonku a autá. Povedať vie akurát "bé" (ovečka), "mé" (kozička) a "brrrrm" (auto).
Dcérku sme nič neučili, v zmysle, že by sme to brali ako učenie. Proste sme sa s ňou rozprávali, vysvetľovala som jej, čo robím, pomenovala som predmety, ktoré používam, keď som vybadala, že ju niečo zaujíma, tak som to proste častejšie ukázala. Farby som ju "neučila", proste som o ničom vravela, pridala som informáciu, že to je takej alebo onakej farby (žiadne žltá ako slniečko, zelená ako trávička...- synovec sa tak dlho nevedel naučiť pomenovať farby, hovoril "slniečková, trávičková, krvičková...). Naša v 2 rokoch vari poznala všetky farby vrátane ružovej, fialovej, sivej atď. Ale ako vravím, synček bude iná sorta, jeho zaujímajú len autá, káble, šnúry, ovládače, mobily, svetlá... 😀
Netreba všetko riešiť, cielene deti v takomto veku sa nedá učiť, sú to proste deti, neboj sa, tým, že ste spolu a si rozprávate a ukazujete bežné veci, sa naučí najviac a všetko, čo potrebuje 😉
Este je na to skoro, nasu to zaujimalo az po 2roku, zbytocne si nad tym nelam hlavu , ju teraz zaujima vsetko co je okolo🙂mala bola aj dlho partizan rozkecala sa az po 2r.... zato uz skladala rozne kocky, a ter
az ako 2,5rocna mi sklada pucle pre 5-6r. deti bez problemov aj ked ich ma prvy krat v ruke, a farby sa ucime uz par mesiacov ale ona si furt melie svoje🙂 zato keca jak baba. Takze chce to klud a nechat doeta dietatom a nesilit, netreba sa porovnavat s kamaratkinym dietatom🙂
Je to individualne a urcite ju nasilne nic neuc. Vsetko sa raz nauci. Moj zacal v roku rozpravat v suvetiach a do druheho roku sa naucil hadam vsetky farby, pocitat, abecedu atd. Teraz v 2,4r uz hovori aj v Aj zvierata, pocitanie, abecedu. Nic ho neucim, spievame, citame a rozpravame si. Ono to raz pride.
staci sa rozpravat, ukazovat.. ked ste vonku a pod... nechajte deti nech si objavuju svoj svet 🙂)) mne mala zacala stavat kociky az teraz v cca 3,5 roku.... knizky si sama listuje stale, ale citam ma tiez nechala az po3 rokoch... pripade sama doniesla nejaku a ucili sme sa zviratka uz davno,a le musela s tym prist sama... nejaku oblubenu knihu si najde a potom sa ju nauci naspamat :P Nechali sme ju samu takto sa vyvyjat s dozorom a od malicka stavia puzzle (najskro drevenne.. teraz uz normalne) a hra pexeso :P to ju proste bavi...
velmi skororo...tak na dva,dva a pol----mi mame dva a pol a uz vie vsetke farby,pocitat do desat aj v slovencine aj anglictine,zvierata od vymyslu sveta,niektore obojjazycne, kreslit,tvar,slnko,rybu,geometricke tvary,srdce....Ale to som ju nenutila!!..ona sama bola aj je iniciativnai ,stale sa pyta,bavi ju to....dieta nutit nemozes,ak nema zaujem,tak nic...mozes akurat do vetra vraviet a mozno nieco zachyti...ak bude pripravena da ti vediet... 🙂
Fuu, ze farby, to sa mi zda ozaj skoro. Ja tiez ucim tak nenasilne, ked nieco ukazujem poviem farbu, ale ze by teraz vedela zatriedit veci farebne to nie. Zvieratka sme sa naucili podobnym sposom, ze som dovtedy pri roznych obrazkoch, knizkach, magnetkach verklikovala ako, ktore robi, ze to vie povedst alebo ukazat. Ale islo to uplne samo, jedneho dna ona ukazuje na kravicku a robi muuu.
moj ma 14 a pol a farby vobec neriesime teda... Zvieratka ho bavia viac realne nez knizkove, jeho oblubene je kakka, cize kacka, lebo cele leto sme chodili k Dunaju a stale tam nejake plavali, takze ich pozna. Potom ho este zaujimaju psy, macky, ryby (chodime kukat rybicky do takej akvaristiky 😀 ) a vrabce, vrany. Ostatne zvery nema moc k comu viazat, tak ho to jasne, ze nebavi.
V tomto veku je najdolezitejsi asi pohyb - zdokonaluje sa chodza, deti robia vselijake akrobaticke kusky, vyliezaju vsade, treba sa venovat tomu, co ich baavi. Teda nechat ich, nech si objavuju svet 🙂
my máme 14mesiacov a dcérka veľa zvieratiek pozná, všeličo napodobňuje, tancuje na spievankovo, ale bojí sama pustiť chodiť, i keď veľmi by som to chcela
každé dieťa je iné a netreba porovnávať, všetko má svoj čas 😉
no mja ma 19 a farby nerozlisuje, zvieratka pozna kadejake hlavne ich napodobnic, dopravne prostriedky takmer vsetky...a vie napocitat po slovensky tou jej baby recou do desat ale vynecha jednotku a po nemecky vie do tri (to ma z plavania ked na tri skacu do vody)....
...urcite ju nesil....a neporovnavaj s inymi , v troch rokochu su plus minus vsetky rovnako...
a knizky ju zaujimavju najviac ked si ich prezera sama...a takisto ju bavia aj noviny hlavne letaky z obchodov
@hu3hu3 Každé dieta zaujíma v určitom veku niečo iné, na farby a čísla má času dost, ked ju to nebaví, tak robte niečo iné. Moj starší syn sa naučil farby ako 3ročný, mladší už v roku a pol vedel všetky a ako prvú sa naučil fialovú, čo každý akože nechápal. 😀 Moje decká radi čítali knižky už od roka, ale poznám iné deti z rodiny, čo ich knižky ozaj začali zaujímat až okolo 2., 3.roku. Niektoré deti do 2 rokov by len behali a lietali a nevedia sa velmi sústredit, moj mladší zase dokázal už v tom veku sediet aj 3 hodiny pri knižke a vyslovene to vyžadoval, čo už mi aj začalo vadit, lebo každý den som musela čítat ako najatá. Neboj sa, ešte sa načítate ojojoj. 😉
No my sme to skúsili s youtubom napr. tu:
Ale to je skor pre chlapceka 🙂
@hu3hu3 , 15 mesacne dietatko je este velmi malicke. Respektuj to, co ju zaujima, netlac na nu zbytocne. Nemas sa kam ponahlat. Nauci sa vsetko, co treba, neboj 🙂