Ahojte maminy! Synček bude mať vo februári 3 roky a stále má plienky. V lete behal len tak "naholo", ale keďže bolo teplo, to, že sa pocikal, mu nevadilo. Teraz cez zimu som mu dala slipy a tepláky a zakaždým prišiel: "maminka, pocikal som sa". Takto som vymenila asi desať teplákov a priznávam, vzdala to...na nočníku a na záchode ho neudržím. Poraďte, čo by som mala vyskúšať, chcela by som dať malého do škôlky. Aj keď mnoho ľudí mi hovorilo, že to príde samé a nemám tlačiť na pílu, ale ja si myslím, že už je najvyšší čas, aby bol bez plienok.
@filipko14 samé to príde v zmysle, ze dieta začne samé citit ze ma močovy mechur a ten sa dá ovladat. Nič iné same nepríde, zial..je to tvrdá praca. Tvoj syn si uvedomuje ze ,,ciká,, čiže to spojenie v mozgu uz je, ostatne je na tebe. A take, ze ,,neudržím ho na nočníku,, ake neudržím? Tu si sadni a vyskušame cikat, sadnut za dieta ked je na šerbli, ,,prelomit ho vejpúl,, a posadit. Stačí dve tri minutky s tým ze skus, nenechat tam sediet dlho. A toto skušat aj čo dve hodiny...ked mu daš piť alebo je po obede - polievka tak do pol hodiny vysadit a proste posádzať, posádzat dovtedy kym sa nenaučí a chvalit za kazdy uspech ,,vidiš, ako ti to pekne ide,, uz to dokazeš,, atd...Nehanit ho ak sa pocika, ok moze sa stat ved sa učí...pocikane veci nech si sam odnesie do špinaveho pradla. Takže oslednost a laskavost a bóoožska trpezlivost.
Tu pomôže len trpezlivosť. Treba zase v lete vyskúšať znova. Teraz v zime s tým asi naurobíš nič. Aj my sme sa niekoľko mesiacov trápili, kým sa naučil. Hocikedy aj na prechádzke sa pocikal, tak som mala pri sebe v rezerve suché kraťasky a slipky. To chce len čas. A na noc v postieli mal igelitovú plachtu.
No, mne nosi starsi este plienku na noc a ma 5 ...ale od 3 cez den nenosi aj ked sa 200 krat pocural, aj som sa vynervovala, ale nepomohlo, zacal sa pytat ked sam uznal za vhodne. Mladsie od 2 rokov nema plienku vobec. Je to veeelmi individualne. U mladsieho som to nechala tak, vravim si nebudem nervovat, a uplne hladko preslo z plienok na uplne bez nich- zo dna na den. Netlac na pilu a pomaly vysvetluj. Starsi sa za to hrozne hanbi, ale on sa jednoducho neprebudi v noci. Ale uz par noci sem tam to da, tak dufam, ze je to na dobrej ceste. Drzim palce a ak nastupi do skolky, rychlo sa prisposobi ako moj 🙂
nedavaj mu plienky ale rano ked vstane posad do na nocnik, po rannom caji takisto posad na nocnik, po obede posad na nocnik a daj mu nocnik na viditelne miesto uvidis nakoniec sa trafis a jemu sa podari vycurat raz dva krat tri krat a potom si to spoji a pochopi na co tam chodi... ked s nim napr ides vonku tak ho automaticky posad na ten nocnik aby sa ti vonku nepocikal a najlepsie je to robit tak, ze ked sa mu das napit alebo spapa polievku tak ho posad a je velka sanca ze sa vypiska,... plienky mu vobec nedavaj a ani na noc, len dohliadni na to aby sa pred spanim vycikal a na postel mu daj nepremokavu plachtu keby nieco, je to jednoduchsie vyprat...
presne, ako pisali baby vyssie... trpezlivost, nekricat, vysvetlovat.... ja som dala nocnik do obyvacky, aby ho mal stale na ociach, a kazdu chvilku som ho tam posadila, az kym sa mu nepodarilo vycikat.... a pytat sa ho, ides cikat? aj ked povedal nie, kazdu pol hodinku ho tam posadit a my sme si citali, alebo sa hrali.... ked sa vycikal, isli sme vyliat do zachoda, splachnut, to sa mu pacilo.... a ked sa pocikal, prezliekla som ho, ale islo to, hlavne to nevzdavat, cim viac to chces Ty, to dieta akoby citilo, ze Ti na tom velmi zalezi.... a nevadi, ze je zima, vsak kurite, a aj ked sa pocikava, tak operies, a vyschne to, a na vonka davaj plienku, ale predtym sa skuste vycikat, a hned po prichode znova na nocnik, vsak teraz je zima, nebudete vonku pol dna.... a nevdzavat sa, drzim palce
Vobec neries ci je zima alebo leto. Ja som sa snazila mladsiu dcerku odplienkovat ako 1,5 rocnu- neuspesne som to po tyzdni vzdala (netusila co od nej chcem) a neskor dalsie 2 taketo pokusy. Nakoniec som si dala ze prosto do 2 rokov mat plienku nebude a tak aj bolo. Za tyzden to zvladla a bol to november. Treba si ale pripravit nervy a trpezlivost. Dietatko za kazdy uspech vychvalit do nebies a ak sa pocika do gati,nic sa nestalo a operie sa to. A to ze nechce sediet na nocniku? Bude mat 3 roky! Vezmite si knizku ci oblubenu hracku a nech si posedi 2-3 minutky (nemusi tam presediet pol dna) a vzdy ked vies ze sa napije alebo zje polievku. U nas s cikanim nebol problem ale s kakanim obrovsky. Takze drzim palce,verim ze ak aj ty naberies tu spravnu motivaciu tak to zvladnete.
@filipko14 ja som dvoch mladsich odplienkovala podla navodu "odplienkovanie za 7 dni" (hod do google) ja som navod prisposobila mojim podmienkam, ale gro som vyuzila ako tam pisali. ako baby pisu - ked uz vie povedat, ze sa pocika - pri dobrej motivacii to naozaj nepotrva dlho. ja som oducala nejako na zac. februara syn mal kratko pred 2. narodeninami - a najmladsiu ked mala 17 mes. Nam sa teda tento navod osvedcil a necakala som na leto 🙂
@filipko14 Chyba bola tá, že si to vzdala príliš skor s tými teplákmi. Ono to nejde proste zo dna na den, chce to viac času. Plienku mu nedaj cez den a prezliekaj a prezliekaj, ja som to tak tiež robila. Viem, že je to o nervy, ale inak si nepomožeš. U nás to trvalo asi týžden, kým to malý pochopil a konečne sa začal sám pýtať. Pri chlapcoch inak niekedy zaberie, ked mu cikanie do záchoda ukáže tatino alebo starší brat, u nás to síce nezabralo, ale niektoré kamošky spomínali, že u nich to pomohlo. Poskúšaj všetko.
Takze v prvom rade mozno nie som uplne ta spravna osoba ktora ma radit ako odplienkovat, pretoze mojmu synovi sa stale stavaju nehody, ale vzhladom na to, ze sa nevzdavam a nedavam plienky pocas dna uz skoro pol roka a nejaky ten progres tam je.... Takze na zaciatku sme mali par pokusov, ktore boli uplne neuspesne, to mal necele dva roky, ja som chcela postupovat podla 7-dnovej metody, javil vsetky znamky pripravenosti, no napriek tomu to u neho absolutne nefungovalo. Ked mal nieco vyse dvoch rokov tak som vymyslela ze mu vytvorim navyk na nocnik pretoze ho odmietal a nasilim nic nedosiahnes, to sa jednoducho neda.... Prebiehalo to tak, ze som mu plienky davala ale v pravidelnych intervaloch som ho posadzala na nocnik - vzdy po zobudeni, pred spankom, po jedle, pred prechadzkou, po prechadzke. Samozrejme nie vzdy chcel, tak som ho motivovala, kludne aj cukrikom, rozpravkou, hocicim co chcel, najprv nocnik a az potom to co chces ty.... Niekedy sa nam zadarilo, niekedy nie.... Trvalo to asi tri tyzdne a potom som mu zrazu zobrala plienky, zacala som ho posadzat na nocnik, a prvy den sme boli bez nehody... Potom sa to dlho tahalo, mali sme lepsie dni a horsie dni, bez plienok ale nepytal sa, fungovali sme cisto iba na mojom posadzani... Pytat sa mi zacal az nedavno, ale nie vzdy, cize stale to nie je ok, ale zlepsuje sa.... U nas je to zlozity a dlhodoby proces, asi ma to ma naucit trpezlivosti... Radim vsak necakat na zazrak, neodkladat, nepocuvat hlupe rady ze ma cas.... Tri roky su u zdraveho dietata viac ako dost!!!
najlepsie sa odnauca cez leto..ked si cikne do nohavic niekolkokrat denne..a neprechladne tak ako v zime..ja som tak odnaucala.. 🙂
@filipko14 ahoj,no myslim,ze na den by uz plienky nemusel mat,ale to je len moj skromny nazor
Ja by som ho neprezliekala,pocural si sa budes mokry a zapachajuci....ktovie akoby sa mu pacilo byt v mokrom
A ak Ti vie prist povedat,ze ,,maminka pocikal som sa,, tak sa vie opytat na zachod
A este...nedat plienku na den ani ,,za frasa,, a uvidis,zte to prejde