Trojročný syn všetko ničí

anavila
4. apr 2013

Ahojte...mam starosti s mojim syncekom. Neprejde den, aby nezničil nejaku hračku, o popísaných stenách ani nehovorím, všetko hádže, dohrá sa s hračkou, hodí ju o zem, a čo ma dnes vytočilo bolo to, že zobral farbičku a celou silou ňou buchal po papieri na sklenenom stoliku v obyvacke, až sa rozbila a jej zvyšky som zbierala pol hodiny po izbe. NO proste masaker. Chcem sa opytat, ci ste take nieco zažili, ci to mam nejak riešiť, alebo ako mam vlastne reagovať...stale mu dohovaram, že to hracky bolí a že mu nič nekupim, tiež, že tatko musi dlho pracovat aby mohol kupit taku peknu hracku ale on akoby ma vobec nepocuval, alebo pocuval ale totalne nechapal, co hovorim. ☹ ☹ ☹

kalip
4. apr 2013

Mám 21 mes. syna,je poriadne šidlo, tiež pozerá, čo kde by vystrojil, ale písať po stene by som mu nedovolila.Ja si myslím, že ťa rozumie veľmi dobre,len mu asi stačí jednoducho povedať ,že to nesmie,nedovoliť mu to. Asi sa bude zlostiť ale musí mať hranice. Ukázať mu ,čo môže,ako sa má hrať.Náš sa zlostí váľa sa po zemi ak nie tak ako on chce, ale o chvíľu ho to prejde ak si ho nevšímame,akože,dávame pozor ,aby si neublížil. Ja s mojím zas by som chcela ísť na prechádzku von ,aby šiel trošku pešo a nedá sa, on stále chce chodiť po ceste, a tak s plačom ideme domov, von chodíme len s kočiarom. Prajem Ti veľa trpezlivosti./Mám aj 6 roč. syna/.

janinah
4. apr 2013

toto som nezažila,ale stalo sa,že nám hračky cez noc zmizli,šli k iným deťom,ktoré sa s nimi vedeli hrať/ do šatníka hore do krabice/ po čase prišli späť,aby videli,či sa s nimi števko vie hrať ako sa sluší a patrí...on nič neničil,len nemal záujem skoro o nič,len o veci na kreslenie

kacena4
4. apr 2013

@anavila ako pise @kalip dat mu hranice zrusit hracky (odlozit) a nedat mu nic na "znicenie" hracky len ak sa hrate spolu a mat ho na ociach. kedze mas o rok mladsie dieta tak si asi snazi presadit svoje kym ty sa venujes mladsej a mozno je to aj oneskorene ziarlenie chce ta mat pre seba a takto to dava najavo. my sme mali tiez chlapceka ktory vsetko nicil casto aj umyselne, rozdelili sa hracky a isty cas sa mohol hrat len so svojimi a ked si ich znicil nove nedostal az kym nepochopil ze ich znicil a mohol ich mat a k tomu stolu nechapem ako to tak daleko mohlo zajst vsak to urcite nebolo jedno buchnutie po stole ci ano? uz pri prvom by som mu to zatrhla a vzala mu ceruzky nam dieta popisalo stenu raz a odvtedy si to v zivote ziadne nedovolilo a obislo sa to bez bitia a inych vyhrazok. proste vysvetlovat vysvetlovat a vysvetlovat a nedat mu prilezitost. drzim palceky

bubelko
4. apr 2013

@anavila moj mladsi je podobne destrukcny, ja som to riesila tak , ze co sa rozbilo a nedalo sa opravit - sam musel vyhodit. co sa dalo opravit, islo do "servisu" a trvalo dost dlho, kym sa opravilo. popisane steny a podlahy - zobrala som farbicky z dosahu a mohol kreslit len pod dozorom. tak isto hadzanie - hodil, upozornila som. hodil este raz - zobrala som. a bola som dosledna. co poviem, to splnim. 😉
tiez sa mi osvedcilo pocitat do 3. zo zaciatku som az po 3 dosla, teraz uz staci povedat 1, niekedy sa dostanem po 2 a malokedy po 3 😉

anavila
autor
4. apr 2013

@kalip ahoj, ved ani ja mu po stene pisat nedovolim, ale mam tri male deti a ustriehnut vsetky sa nedá...stale sa najde niekde zatulana farbicka, ktoru si nikto nevsimol, ale on ju nájde a obraz od PICASSA ja na svete 😒

@kacena4 tiez rozmyslam, ze je to asi ziarlivost, a to buchanie robil, ked som bola vyniest kos, pekne si kreslili a ked som prisla, našla som ho v "najlepšom"

@bubelko ano, tiez robim tak, ze hracky, ktore hadze on, ja vezmem, otvorim okno a vyhodim von (mame bungalov takze hracka neleti daleko) alebo skryjem na skrinu a on potom place ale zda sa, ze o par dni si na to vobec nespomenie...a hracku dostal az ked bol kludny. A to, ze sa nieco neda opravit mu nedokazem vysvetlit, on stale hovori-oprav, oprav, aj ked sa to neda a vie revat aj hodinu, ale este som nepoľavila. Len neviem, kde sa to v nom berie, ze je taky. On mi povie: aha mami, pozri co urobim s tym autom! a už ho drží nad hlavou a ide hodit...neskutočné, alebo dalsi priklad: Mami, aha aha som popííísal stolík!!! a čaká čo spravím, no koniec.

kacena4
4. apr 2013

@anavila tak to mas odvahu nechavat ho sameho ked ides hoci aj pre dom s kosom ja som si to pri tych mojich nedokazala ani len predstavit inak by som mala obrateny dom hore nohami co mi maly lozil aj po nabytku a stolicke sme privazovali o stolove nohy 😀 😀 😀 vsate musel chodit so mnou
inak hracky nevyhadzuj von oknom, on to tak potom moze chapat ze ke mama moze vyhodit preco ich nemozem hadzat ja?? treba ju pekne vziat a odlozit a ja som mrcha tak aby ju videl nech sa potrapi trosku ze nedam lebo si ju hadzal dam az ked spravis toto a atoto alebo ked sa vyhajas..... to je to urcovanie hranic aby pochopil ze ak nieco chce musi si to zasluzit

mamavera
4. apr 2013

@anavila naopak, nehovor mu, že to hračky bolí, že to nesmie, to on už dávno vie. Len skúša, čo to s tebou urobí. Povedz mu, že môže s tou farbičkou robiť čokoľvek, vie, že je na kreslenie. Keď ju zničí, bude nasledovať trest. A prečo si ju zberala ty? Nemal to náhodou robiť on? Čím skôr sa naučí znášať dôsledky svojich činov, tým lepšie. Čo sa týka toho kreslenia po stene, to láka všetky deti - z jednoduchého dôvodu - veľká zvislá plocha. Ak máš kus voľnej steny, nalep na ňu hárok baliaceho papiera, ale upozorni ho, že sa kreslí len na papier, ak bude čmárať po stene, farbičky berieš. Ak trieska s hračkami, upozorni, že sa ti nepáči, čo s nimi robí, ak pokračuje, upozorni ho s tým, že ak neprestane budeš ich musieť zbaliť a poslať nejakému chlapcovi, ktorý ich neničí. Ak to s ním nič nerobí, hračky zober, daj do vreca a odnes - povala, pivnica...a nechaj ho pár dní bez nich, nech si uvedomí, že si to myslela vážne. Treba byť len dôsledná, dieťa skúša, kde sú mantinely, táto fáza je v jeho vývoji veľmi dôležitá. Pevné nervy. 😉

abbie
4. apr 2013

tiez odporucam vsetky hracky schovat na istu dobu, aby si ich zacal vazit ... nema ich privela? nemala by si za neho zbierat jeho robotu, najprv ho skus prinutit, aby si to po sebe poupratoval a ked odmietne(co urcite ano), tak ho zober za ruku a upratuj z jeho rukou, ale nepusti ho, ani ked bude plakat.

briketa
4. apr 2013

@anavila u nas to iste. Najstarsi syn nikdy nic neposkodil ale mladsi dvaja 3 a 2) presne ako u vas. Hracky kazdeho by sa dali spocitat na jednej ruke, nie su presyteni, ich skratka bavi najst vsade hranicu kde sa vec zlomi, roztrhne, rozdrobi, vyleje....
liekom je jedine hrat sa vonku. Ziadny trik mi nezabral, len fyzicka unava vonku. Presne... popisane steny, plastelina na stenu, cesto na stenu, na tabulu najprv kriedov potom vyskrabat kamenom, nieco zlomit a potom zlomenym koncom este ponapichovat co sa da.
Len to vyhnat von.

briketa
4. apr 2013

kriedou... nie kriedov, sorry za preklep

katieg85
5. apr 2013

@anavila dieta to robi stale lebo vie ze vas to vytaca.citi sa byt bokom lebo sa mu nevenujete viac ako by chcel.treba mu ukazat vela lasky a obymat ho,zahrat sa i snim ,vela snim o niecom rozpravat a hlavne sa nenachajte vytocit,bo potom vie kde ma udret.verte ze to pomoze len treba trpezlivost 🙂

kaja444
5. apr 2013

treba mu to vysvetliť, že aj jemu by sa nepáčilo to čo robí hračkám alebo čo ničí.treba hlavne trpezlivosť nenechať sa vytočiť a pokiaľ si nebude vážiť nič nové nekúpiť a nechať pokazené. 🙂

katka1981
5. apr 2013

to robi to len tak, alebo len ked ma nervy? Mozno sa potrebuje odventilovat, bud by som ho zobrala vybehat, dala na trampolinu alebo mu dala velky balon (co sa s nim hra vo vode) a nech si po nom bucha, alebo vyradit nejaky vankus, ked potrebuje ventil, nech ho ma, ale presmerovat toto nicenie na nieco comu neublizi a ani sebe.

reanda
5. apr 2013

mne sa pokreslene steny pacia 😀 ..naco kupujete detom hracky, ked sa potom s nimi nemozu hrat, vsak im nedavajte nic a mate pokoj