Trojročný syn sa nepýta na wc

veselavrba
3. jan 2016

Ahojte maminy prosim poradte mi mam 3 rocneho synceka al evobec sa mi nepyta na wc. Teraz v januari ideme zase do skolky skusit ale len na 4 hodiny. Vela mi nerozprava ale rozumie vsetkemu. Caka nas diagnostika 2 krat psychologicka a 1 krat logopedicka. Ta prva psycholog. povedala ze je vyvojovo tak na 2 aj tristvrte roka kedze je v 35tt narodeny ale ze hlava je ok. My cheme zistit pri tej diagnostike ci je lenivy alebo musime este pockat s tymi plienkami kym do toho pride sam. Cez den nema plienku a aj ho davame na wc alebo nocnik ale nic tam neurobi a kedze sme oblickari nemozeme ho nechat necikat 5 hodin co n teda v pohode vydrzi. V lete sme skusali odplienkovat ale nic :( S plienkami nemozeme ist do skolky ale kedze vydrzi sme dohodnuty na 4 hodiny. Uz naozaj neviem ako ho naucit aby sa pytal :( Skusali sme hocico a nic nevie mi este poriadne rozpravat tak mi to ani nepovie. Co mam vyskusat este ? ANi odmeny nepomahaju ani zakazy,pochvaly nic :( Dakujem za kazdu radu.

inulienka11
3. jan 2016

Ahoj.moj maly a sice 27 mesiacov.nevie tiez rozpravat ale sa pekne vypyta cikat a kakat ked sme doma.ukaze co ide robit.no ked sme vonku tam sa nevypyta.pocika sa

mm2008
3. jan 2016

@veselavrba ahoj, ten istý problém mal aj môj syn pri nástupe do škôlky, už mal cez 3 roky. nepýtal sa, všetko ignoroval. A za pomoci učiteliek sa behom prvého mesiaca odnaučil od plienok, síce iba cez deň, ale môjmu v tomto škôlka pomohla. Na druhej strane - môj syn chodí do špeciálne logopedickej škôlky a tam majú málo detí v triede, tak sa to takto dalo. Teraz má 4r a 7m.

hradnapani
3. jan 2016

@veselavrba s najmensimi to ucitelky robia v skolke tak, ze sa ich casto pytaju, ci pojdu na zachod alebo ich tam v pravidelnych intervaloch doslova "odvelia". Vela deti sa takto nauci pytat aj samo. predsa len, je to inak autorita, ako doma.

mm2008
3. jan 2016

@hradnapani presne ako si napísala, takto to funguje v škôlke @veselavrba , deti chodia pravidelne na wc a určite nebude držať 4 hodiny.. neboj sa.

veselavrba
autor
3. jan 2016

No len my sme boli uz v skolke 8 dni a vyradili nam ho na 3 mesiace ze koli tomu ze sa nepytal :( a vzdy mi nabalili domov plno ocikanych teplakov ze tam necikal do wc vobec a ze oni nemaju cas na jedneho aby s nim stale chodili tak preto sme dali teraz len na 4 hodiny.

salome51
3. jan 2016

maminy aj ja sa snažím intenzívne naučiť môjho syna na nočník, ale nejde nám to. Ale ešte to s nami nie je až tak akútne. V marci bude mať dva roky. Synček je veľmi šikovný. Keď sa pokaká a aj keď má pocikanú plienku tak mi to príde povedať. Povie mi že "cí" alebo že "ka". Už sa pár krát aj vycikal do nočníka, takže vie čo tam má robiť, ale aj tak sa nepýta. A druhý problém je, že neobsedí na tom nočníku. Sadne si a o tri sekundy už beha. Už som mu púšťala aj videá kde deti cikali do nočníka, aj odmeňovať som skúšala a stále si robí len po svojom. a ešte jedna vec. On akoby nevycikal všetko. Chodí po byte a robí malé mláčky po pár kvapkách. Aj ja ocením všetky vaše nápady a názory 😉

soraya07
3. jan 2016

Skuste to robit tak ako pani ucitelky v skolke v pravidelnych intervaloch ist cikat, aj kazdu pol hodinu, dat dole plieknu, obetovat sa a prat castejsie, skuste cikanie "nastojaka" ako chlapi, poverte manzela, nech mu ukaze ako cikaju chlapi, nechajte ho splachovat, pytat sa ci sa mu nechce ist cikat, dieta vam rozumie aj ked dobre nerozprava..... Venovat cas chodeniu na normalne WC..... Mojho syna som takto naucila chodit na zachod, kupili sme stupienok a teraz sa na serblik vypyta iba ked chce kakat rano pred telkou 😉! Pevne nervy prajem!

hradnapani
3. jan 2016

@veselavrba tak to je potom velmi divny pristup uciteliek. V nasej skolke to bolo tak, ze vela deti sa nepytalo, mnohi boli prave cerstvo odplienkovani. Prvy tyzden-dva mali takmer komplet vsetky deti v satni mokre balicky. Ucitelky to brali ako normalnu vec a velka vdaka im za to, ze sa k tomu takto postavili. Este sa aj smiali, ked nestihli dobehnut na zachod z dvora, kym dieta poodopinali z oblecenia, tak sa pototo. Za par dni uz bolo vsetko ako ma byt. Tvoje dieta nie je divne...

monikaparson
3. jan 2016

Je lenivý? Nemám rada toto označenie. Niekde môže byť chyba, na to prídete možno až tými diagnostikami, možno chudák za to ani nemôže. Naša sa pýta cca. od 16 mesiacov (dávali sme ju od narodenia) a tiež nerozpráva ešte, len si tak džavoce. Čiže nejde o to, že by to povedal nevedel. Ak to "nepovie", tak ukáže. Nám veľmi pomohlo, keď som s ňou začala chodiť ja. Vždy sa aj ja vyčúram a často čúrame spolu. Teraz najnovšie dáva cikať aj svoje bábiky a strašne sa z toho teší. Určite by som nehrešila. U nás sa stane, že viem, že jej treba a ona nechce ísť. Vtedy len niečo utrúsim, ale nikdy ju nehreším. Nie je to vina tých detí, my sme im nedali inú možnosť. Jasné, že je to frustrujúce, lebo aj tie blbé reči vedia robiť zlú energiu, ale kašlať na to. Skúšala by som ho dávať, skúšala by som chodiť s ním, vymyslieť si nejakú pesničku, básničku, niečo, čo ho vie zaujať. Dávate aj plienku cez deň? To môže deti veľmi zmiasť, ak ju raz majú a potom zasa nie. My už doma vôbec nemávame, dávame na von a aj to väčšinou vydrží. Už mávame nočník v chodbe a dám ju hneď ako prídeme, lebo ináč sa pocikala. Mimo domu to ešte moc nejde, ale nevadí, však sa nič nedeje. Treba to len skúšať a doma ju nedávať. Tam si je dieťa naistejšie. Hlavu hore a nie, nie je lenivý.

wheelsonthebus
3. jan 2016

@veselavrba Mozno naozaj len musi dozriet. Mne sa mala odplienkovala v 20mesiacoch tym sposobom, ze sme spolu velmi casto cikali. Pred spankom, po spanku, po piti, po jedle, pred odchodom von, po prichode domov. Vzdy sme boli spolu, ja som sedela na zachode a ona na nocniku a komentovala som, ze teda cikame a kakame do zachodu a do nocnika lebo tam sa robi. Ked sa podarilo tak som jej zatlieskala, hrozne som sa tesila a este 5 minut po som ju za to chvalila. Jej sa to spojilo a za tri dni bolo hotovo aj na den aj na noc. Ono sa odporuca poriesit to do dvoch rokov lebo potom to je tazsie, ale podla mna je to velmi individualne ako s chodenim, rozpravanim a so vsetkym. Rozhodne by vsak ucitelky mali byt chapavejsie!!! Mozno skusit inu skolku.

erickatt
3. jan 2016

@veselavrba skus urobit terciky z papiera alebo lodicku do vecka z papiera hod a nech ju cikanim potopi.

timea7
4. jan 2016

@veselavrba tiež sa mi nepáči prístup učiteliek, aj keď chápem, že pri počtoch detí, ktoré majú, nie je ľahké ešte striehnuť, aby sa tvoje nepocikalo, najmä, ak do WC, alebo nočníka cikať nechce. Ale 8 dní je žalostne málo a práve v škôlke sa takéto deti rýchlo naučia, pretože to vidia u ostatných. Nechceš skúsiť súkromnú škôlku? Majú detí menej. Viem, že sú podstatne drahšie, ale ak budeš ostávať so synom doma, lebo sa nepýta, tak nebudeš mať žiadny príjem a je to ešte horšie. Ako som čítala v inej téme, je tvrdohlavý aj v iných oblastiach, škôlka by mu mohla veľmi pomôcť.

malabiba
4. jan 2016

@veselavrba neboj do dvadsiatky plienky mať nebude, len si dáva trochu na čas 😀 ...skús sa porozprávať s učiteľkami, že mu dáš plienku na tých pár hodín, alebo ak je to možné ho nechaj ešte pár týždňov doma - nestresuj ho zbytočne

duracko
4. jan 2016

Nas maly sa zacal pytat, az ked mal 2 roky a 9 mesiacov. Inak je sikulka, ale toto proste nie. Uz som myslela, ze ani do 3 rokov do skolky sa nenauci. Skusala son vselijako, az zrazu v jeden tyzden nieco sa mu preplo v hlavicke a o tyzden sme uz nemali plienky ani na noc. Bola to rychlovka, asi na to naozaj musel dozriet. Po viacerych skusenostiach viem, ze vsetko potrebuje cas. A vlastne, hned zacal cikat do zachoda v stoji ako chlapi a kakat tiez do zachoda. Nocnik sme preskocili. A inak so zaciatku ma nevedel pochopit, preco len cikam a nechcem kakat, ked sedim na zachode 🙂

mirka0703
4. jan 2016

moj mal 3r a mesiac ked sa zacal pytat...neriesila som to...neboj on na to pride...ja som bola tiez zufala ze sa plienok nezbavime a pochopil to 😉

brady1
4. jan 2016

@veselavrba treba najst skolku kde ho zoberu moja mala 2 a 4mes ked isla do skolky a isla s plienkou po pol roku od razu prestala mat plienky. musi on dozriet. je to vyhovorka skolok, lebo x deti dokonca aj svoročnych ma plienku na spanie v skolke.

mirka0703
4. jan 2016

@veselavrba inak moj syn tiez zacal chodit ako 15mes. do suskromnej skolky, myslela ze ked tam bude vidiet 3rocne deti pekne cikat skor sa zacne pytat ale u nas to nefungovalo....mozno skus fakt najst nejaku sukromnu alebo taku kde ho zoberu aj s plienkou...

timea7
4. jan 2016

@brady1 no v bežných škôlkach to až taká výhovorka nie je, lebo okrem neho tam má učiteľka ďalších dvadsať aj viac detí a je tam sama. Ak sa jej jedno pociká na dvore, necháva kolegyňu so zbytkom detí samu. Je dobré nájsť škôlku s menším počtom detí.

kleofaszkutya
4. jan 2016

Al Evobec nie je pekne meno ☹