Ahojte už si neviem rady.. Čoskoro má môj syn 3 roky a popravde 🙈 vôbec sa nechce nič naučiť,1,5roka trvalo dokým sa ako tak naučil(od 6mes) s rukou pá pá.. každý deň ho dávam už od roka na nočník a nič s ním nehne aby sa to konečne naučil..Jedine čo vie je to ako napodobniť psa a opicku a liezť po rebríku po okne-parapete a takéto blbosti keď ho na sekundu nechám na pokoji..Stále plienkuje a keď ju nemá tak zadržiava moč.. Nevie ani rozprávať a stále len huka.. Jesť sám nechce,a ani piť z pohára,(pretože ho stále hádže na zem)tak pije z fľašky kde je slamka.. čoskoro ideme k doktorke a ja sa normálne bojím že mi nada že nič nevie.. Keď ho mám porovnať z mojim starším synom (16r) tak to sa naňho nechytá ani z ďaleká.. Môj prvý syn už v 3rokoch vedel všetko,odplienkovany ako starý chlap proste a tento má normálne ničí.. Pár krát nám spadol na hlavu ešte ako batoľa tak či to aj tým nebude keď nieje stále uvedomelý alebo čo
Aj keď ideme na prechádzku tak jeho ani hupačka alebo šmýkačka vôbec nezaujímajú,len aby stále chodil a stále dopredu a ani nevie len rovným smerom a absolútne ani nerieši že idú auta proste ja nechápem čo je to za dušu 🙈😂🙂K pediatričke ideme o týždeň tak uvidíme kam nás pošle
Prepáč,ale u lekára ste mali byť už pred rokom, strácate čas...
Nechápem prečo by ti mala doktorka nadávať …..však to riešiš, hľadáš odpovede prečo sa syn tak správa
Skús pohľadať či nemáte v okoli centuem včasnej intervencie
Podľa mňa je to autizmus. Choď k pediatričke, aby dieťa poslala na ďalšie vyšetrenia.
Čau, neboj sa, dr. ti nevynadá... To nie je tvoja vina, on by mal sám od seba na tieto veci prísť, skúšať a robiť. Však hádam si videla, že u staršieho to proste išlo samo, nič si ho "neučila"... Takže pediatra sa neboj, určite jej povedz a popýtaj sa tam, či je to ok a synček je len proste lenivší/nevšímavejší/bojazlivejší/mámvpažista, alebo to ok nie je a potom ťa pošle na ďalšie vyšetrenia. Určite to nie je tvoja chyba, že malý nechce ísť na hojdačku a podobne.
K akej doktorke idete, k pediatričke na trojročnú kontrolu? Povedz jej svoje obavy a ona vás nasmeruje ako ďalej, tie plienky podľa mňa nie sú najväčší problém ale to že "húka" by som riešila, môže byť narušená komunikačná schopnosť. Inak ti rozumie? Keď mu napr. povieš, choď do izbičky a prines si z postele pyžamko, tak pochopí príkaz a prinesie?
Kontaktovala by som cvi oni vas posunu dalej. Inak u nas pediatricka neriesila uz vobec nie v 2rokoch. Cize vsetko sme si museli zistit, precitat na nete, obehat, orevat a dr sme uz len niesli papiere a isli po sprievodny list k psychologovi. Este vtedy sa tvarila ze ved niektore deti su take v jeho veku. No ano, tie co potrebuju pomoc..drzim palce, neboj nemusi byt hned autizmus. Drzim palce
Moj bol presne takyto isty tiez len vyliezat po parapete skrinkach a tak...je autista
Spadol na hlavu??? To znie akoby si sa chválila. Bola si s ním u doktora? Vylúčil poškodenie? Ako prepáč môže byť po pádoch zaostalejsi....nemusí byť hneď ,,autista"
Prepac, no po tom co si napísala mam skor picit, ze na tu hlavu padol nie len syn...
Predsa si musela vidiet aj dr uz skor, ze maly je iny! Ploenky netoesim, Mne nas v 3 rokoch po 6 marnyxh pokusoch sam povedal, ze plienku nechce. Potom chodil cikat bez nehod, okrem nachladnutia. Az takmer 3/4 roka neskôr zacal bez plienky chodit na vc na velku potrebu.
Ale ze vie doteraz napodobnit len psa, opicu a len huka, chodi rovno atd - ako je mozne, ze dr doteraz nereagovala a ry tiez nie??
Nie som psycholog ale uz to tu bolo spomenute, podoba sa to autizmu.
Známa ma podobnu dceru 4 ricnu. Dr neriesil, lebo ved sa doma hovori 3 jazykmi. Akonahle jej niekto zoberie hracku, vyrusi v hre, nedaj Boze pokazi jej vytvor ( z konatikov a pod) neskutocne vyvadza a kričí.
Prajem ti vela trpezlivosti, boži pokoj, nervy z ocele. A pokial by dr potvrdil tuto dg, tak aj schopnost prijatctuto skutocnost. Ja ti vsak zelam, aby som sa hrozne mylila a toto bol len blby orispevok od laika.
Ty si troska jednoduchsia, vsak? Pises otrasne laxne a cely problem si mala riesit uz davno davno.
Toto naozaj? S tym padnutim na hlavu. Srandu si z nas robis?
Tiez sa obavam, ze ide o autizmus...3rocne dieta uz by malo co to vediet a mala by si vidiet pokroky pri oplienkovani po takej dlhej dobe, v rozpravani a jednoduchych samoobsluznych cinnostiach :-/ Ihned k pedi a nech posle na vysetrenia,,lebo to je viacero vysetreni, psychologicke aj neurologicke atd. Vela stastia
To nerob,že obvinujes seba,ani také reči od iných vôbec neber.Lekarke povedz normálne a súdne,že tak a tak,čo ďalej.Este je možné,že Ti povie,že je to v poriadku a má čas...a to už nepočúvaj lekárku,ale chod po vlastnej osi a rovno sa objednaj ku klinickej psychologicke,potom na diagnostiku autizmu,ak Ťa tak nasmeruje a nájdi si aj psychiatrickú potom.
Ako spadol na hlavu? Kolkokrat? Z akej vysky a kolko mal rokov? Boli ste u lekara ked sa to stalo?
@svetlonos nie je to uplne konkretne k teme ale ak mojmu 3-rocnemu vezmem len tak hracku alebo mu znicim nieco co postavil tak sa tiez nahneva a teda mne to pride aj celkom logicke ze ho nieco take nahneva ved aj ja ked niecom robim a niekto mi to znici asi by som nebola nadsena len ja sa viem narozdiel od dietata ovladat.
Tak teraz neviem, ci pises vazne, alebo sa len nudis... aleb ci su skolske prazdniny....
tak len par postrehov:
- ak by na Teba lekarka hukala, tak ju asi zmenim
- nerozumiem, co ste robili doteraz, chodite na pravidelne kontroly k pediatricke? Nic ju nesokovalo?
- Dieta ma ocny kontakt? reaguje na meno?
- plienky, nuz sorry ale to je Tvoja chyba... zrejme si ho tym pravidelnym podsadzanim tak vystresovala, ze dieta ma z toho traumu a pokial nema plienku tak zviera zvierace kolko to len ide, toto je casty nasledok snahy o doplienkovanie, pokial dieta nie je zrele
- motorika dietata co sa tyka jedenia, nuz zavisi co znamena ze sa nenaje sam... ani rukami? Alebo len priborom?
- nerozprava.. nerozprava vobec? Alebo len nie dostatocne na porovnanie so starsim? Kolko slov vie? (PS nerozpravajuce dieta si davala na nocnik????)
- Padol na hlavu??? A co na to lekar?
Držím palce,nech poriešite.Deti padajú,dúfam,že ste potom sledovali a dali skontrolovať.Neobviňuj sa,len rieš,Ty si zodpovedná za jeho ďalšie fungovanie,nik iný.Prajem veľa síla neboj,zvládneš.Len začni tým,že pôjdete k lekárke a žiadaj vyšetrenia.
Myslim, ze by ste mali ist k lekarke a rovno na vcasnu intervenciu. Nemyslim, ze by lekarka na Vas nahukala. Tam moze byt nejaka diagnoza u dietata a za tu nikto nemoze. Hlavne by to mal vidiet aj neurolog, psycholog. A dalej rozhodnu co s tym dalej. Lebo keby ide iba o plienky, to je oki, ale tu nesedi aj vyvin reci a motoriky. Drzim palce
Syn mal 2 roky a už sme boli u doktorky že mi niečo nesedí na ňom a jej odpoveď bola že až nestresujem že on potrebuje čas a že viaceré detí ktoré k nej chodia tak začali rozprávať až v škôlke.Syn dokáže jesť aj rukami len príbor moc nemusí tak preto ho kŕmim ja..Syn nepovie ani slabiku a niet ešte nejaké slovo,a čo sa týka rekacie na jeho meno tak reaguje ale len občas..
Mal 11 mesiacov keď spadol 2x z gauča a 1x u bábiky z postele
Chapem, že sa trápiš a želala by si si mat zdravé dieťa so správnym vývinom.
Som smutná z jednej veci, a to ako sa o svojom synovi vyjadruješ “nič sa nechce naučiť” “ nič s ním nehne” “ vie len takéto blbosti” “nechytá sa naňho ani zďaleka” ako by si mala pocit, že je to niečia (možno jeho) vina.
Podľa mňa tiež autizmus. Mužov kolega ma dcérku tiež autistku má 3,5 roka. Prišli k nám a plastový pohár otáčala možno aj hodinu pokiaľ sme sedeli a pili kávu bola ticho. Potom ťahala parapetnú dosku sa tam šplhala. Chodiť že chce jej otec hovoril že len po rovnakých trasách. Vie že išli dole kopcom nazad chce ísť hore kopcom. Nosí plienky aj cumeľ. Nič nehovorí iba sedela. Smutné že ťa lekárka odbila. Pýtaj sa teraz ak pôjdeš na rôzne vyšetrenia s ním.
Tak chod sama so synom na vcasnu intervenciu, na to nepotrebujes suhlas lekarky, nehovorim, ze to bude autizmus ( na to su odbornici na tie diagnozy a nie my), ale v 3 rokoch uz dieta musi rozpravat aspon zretelne slova. Tiez by malo vediet pouzivat lyzicu. Cize toto je uz naozaj na navstevu u odbornika.
Kamoškin syn sa správal úplne rovnako, hukal, napodobňovať pár zvieratiek, točil sa dokolecka - diagnóza autizmus. S takými deťmi sa treba naučiť pracovať a pôjde to. A plus mala gy si na sebe zapracovať aj ty, lebo to vyjadrovanie je akoby syn bol od susedov, nie vlastny
@autorka... pokial sa naje rukami ale radsej ho krmis Ty, tak tiez reakcia naprd. Sorry. Motorika u deti dozrieva az do tych 7 rokov co sa tyka jedenia priborom. Takze su deti sikovnejsie a rychlejsie a ine pomalsie, ale pokial ho krmis ty, tak nema sancu naucit sa. Skus skor varit jedla tak, aby mohol jest rukami; finger food a podobne. Ak pomozes s polievkou, rozumiem, ta sa je tazsie prstami, ale inak ho treba podporovat.
Moje starsie dieta tiez zacalo rozpravat az okolo 3 rokov, ale rozpravat. Dovtedy malo aspon par slov. Ak mas pocit, ze lekarka nerozumie, tak ju zmen, doveruj svojmu instinktu. Ale byt Tebou, zacnem sama so sebou. Mozno Tvoj syn nebude tabulkovy, ale to neznamena ze nie je schopny, Alebo "uvedomely" ako pises Ty. A uvedom si, ze ak svoje dieta nebudes povzbudzovat a podporovat Ty, ako rodic, tak kto???
Nechápem prístupu pediatricky v prvom rade..ako ešte to, že nerozpráva, fajn..ale my sme museli podľa jej dotazníku kks už v 6 mesiaci robiť haló haló, cesat si vlasy, a skúšať jest lyžicou 🫣 Ak jej niečo nesedelo, dostala som pokyny ako malého motivovať a na ďalšej poradni som musela všetky veci dopísať do dotazníka s dátumom kedy sa malý naučil..Ja nehovorím, že nemôže byť pozadu trosku, ale niektoré veci co píšeš mi prídu moc..Môj sa na ihrisko tešil už ako 8 mesačný.. ešte ani nechodil a museli sme cele leto tráviť na hojdackach..teraz ma 17m a neviem ho odtrhnúť od šmykľavky..Lyžicou papáme asi od 10m..skúšať začal skôr, ale až neskor som mu dovolila..teraz už zvláda úplne sám 😉 a ta chôdza by bola pre mňa asi spúšťač toho, že niečo nie je dobre.. Porovnávam len s mojim 17m..Teraz 2m co chodí a najväčšia zábava sú kamene, tráva, zamkova dlažba a všetko čo neni obyčajný chodník 😊
zacala by som u pediatricky, nech vas posle na testy ci to nebude autizmus