Ahojte, chcela by som vedieť váš názor na to, či sa má skoro 3 ročné dieťa hrať na počítači. Ja som zástanca toho, že deti by mali na počítači stráviť čo najmenej času a takéto malé ešte vôbec nemusia vedeť pracovať s počítačom. Mi sme skôr kreatívne, dcérka rada kreslí, tvorí, maľuje, strihá, počúva rozprávky na CD a pesničky. Dnes bola nás sestra, ktorá ma znosila, že dnes je už taká doba, že deti vedia všetko oveľa skôr a že by som jej mala dovoliť a ukázať prácu s PC, že len každý deň trošku, napr. pexeso hrať na počítači, dopĺňať farby. No ja neviem, nie som tým stotožnená.
Dcérka bude mať v marci 3 roky, je veľmi šikovná, pozná takmer celú abecedu, dokonca sama začína už aj písať tlačené písmenká, pozná čísla, farby, veľa pesničiek, dlhé básničky, je toho dosť čo vie. Zatiaľ do škôlky nechodí až od marca. Nemáme doma ani dvd, takže ani televíziu veľmi nepozerá, len večer večerníček, skôr má rada knihy a čítanie.
Som zvedavá na váš názor, čo vy na to?
Moja dcerka pozera rozpravky na tablete ked papa.Vobec mi to neprekaza ma to vzdialene od seba a vobec to neodsudzujem. Vela sa pri tom nauci zboznuje spievankovo, vlk a zajac, fiha tralala, tutitu. Televizor mam vypnuty cely den. Vo volnom case sa hrame alebo sme vonku na odrazadle a pocuva pesnicky na cd spievankovo. vsetko s mierou. 🙂Mala v septembri 2 roky. Svagrinina dcerka pozera na pocitaci rozpravky od 2 rokov a je velmi sikovna. A nie je zanedbana.
dievčatá, ja viem, že dnes je doba rýchla a vyspelá, preto mám tento názor, že na počítačové hry má čas. A pravda je, že občas si pozrie rozprávku cez pc-Maťka a Kubka, tých má rada.
@gabika99 u nas sa tiez radsej hrame spolu aj ked velakrat by mi bodlo posadit ich pred pc a hrajte sa. je pravda ze v dnesnej dobe su deti sikovnejsie ze pc objavia uz skor ako my ale to neznamena ze ho pred neho musim posadit ja..uplne staci ked jeho caro objavi vtedy ked to pre ne bude fakt nevyhnutne...
@gabika99 nič jej neutečie... aký je rozdiel, či bude hrať pexeso na pc alebo klasicky s kartičkami? ahááá áno, na pc nepotrebuje parťáka,takže "bude od nej pokoj", ku klasickému si bude musieť niekto sadnúť s ňou a "zabíjať čas"... pri klasickom pexese si cvičí aj jemnú motoriku, pri pc si koleduje akurát o problémy s očami, s karpálnym tunelom, s chrbticou, s bolesťami hlavy a i. ... nemusíme sa ani baviť o tom, čo je lepšie... ja s tebou úplne súhlasím, 3ročné dieťa určite nepotrebuje ani pc ani tablet ani iné vymoženosti dnešnej doby, najneskôr v 1.triede ZŠ sa s nimi isto zoznámi v škole, ale na to do tej školy bude chodiť, aby sa naučilo - aj prácu s pc, aj čítať, aj rátať...
večerníčky v tv stále chodia, rozprávky sa dajú aj prečítať v knižke, kresliť sa dá aj na papier, pexeso sa dá hrať aj s kartičkami...
@gabika99 Ja asi nebudem tvoja krvna skupina 🙂 My sme obaja s manzelom internetovo zavisli, v podstate vsetko riesim na notebooku, vela citam, klasicku knihu som uz nedrzala v ruke par rokov, vsetko mam e-booky na telefone. Takze je len prirodzene, ze nase obe dcery maju notebook, vedia ho obsluhovat, hraju na nom edukativne hry, ale aj pozeraju rozpravky. Tie si mozu pustit same. Samozrejme, ze to nerobia 12 hodin denne, ale zas to neobmedzujem na pol hodinu denne. Citat a pisat, kreslit a vystrihovat sa naucia v skole a skolke, ale PC gramotnost ich v sucasnom stave skolstva tazko nauci niekto tak dobre, ako my, rodicia.
Takze ja im obom dovolujem hrat sa, skumat, objavovat, co sa da. Samozrejme, ze spolu aj kreslime, vystrihujeme, chodime vela von, ale proste tie 2 hodiny rano a 2 poobede tam stravia teraz v zime, ked sa neda byt cely den vonku. Nevidim na tom nic skodlive. Iste by som bola radsej, ak by si kreslili, vystrihovali a pod., ale ked ich to velmi nebavi, co s tym narobim.
Kazdy rodic robi len to, co povazuje za spravne, a kedze nikto z nas nema kristalovu gulu, tak sa treba zmierit s tym, ze sa vysledky vychovy dozvieme az ked budeme stare korcule 😀
my sme tiez zasadovo boli proti PC aj telke..do 2 rokov nepoznal nic z toho...telka u nas bola stale vypnuta pocas dna, zapinali sme ju vecer ked maly isiel spat...po 2 roku som mu zacala pustat Baby Einstein dvd...vzdelavacie, pusunky, pesnicky, anglictina..to mal tak na 20 min denne...taky ritualik sme vecer mali...pri jedle by som telku nikdy nepustala...ked sa je, tak sa ma na to clovek sustredit...ale to robia aj dospely, takze to je prave o tom..
Asi v 2.5 roku zacal pozerat vecernicek a rano na STV cez vikend rozpravky a ma aj nejake dvdcka s rozpravakmi..na youtube sme mu tiez zacali pustat Masu, Bambulku,nejake pesnicky a tak..
Problem ktory mame my je ten, ze my s manzelom obaja mame zamestnanie, kde cely den pracujeme na PC...ja pracujem z domu od synovho narodenia..kym bol malicky, tak to este nevnimal, ale teraz ma 4 roky cochvila a vidi, ze maminka je velmi casto na PC..ze pracuje na PC...ked je chory, mam ho doma a musim aj pracovat..tak samozrejme, ze uz od 3 roka je zvedavy, co tam pisem, co tam mam..objavil Google Earth a hlada si mesta na planete, pozera vesmir, cestuje po mape..pozerame niekedy fotky..hry sme mu este nedavali na pocitac, snazim sa to posuvat co najneskor, ale oboznamil sa s tym v skolke..tam maju pocitac s tymi edukacnymi hrami, chodi do anglickej triedy, tak to vyuzivaju aj na ulohy v anglictine..samozrejme nie vela, ale beha s mysou a sklada puzzle aj na pocitaci.....prestala som sa na to pozerat ako na nieco zle..tablet planujeme kupit aj my hlavne kvoli cestovaniu, lebo chodime casto na cestu na minimalne 3 hodiny a aj ked mam hry na zabavu v aute ( knihy, Noemova archa a podobne) tak je to niekedy tazke...napriek tomu, moj maly vela pri telke ani pociaci nevydrzi..ked pol hodiny tak vela..on si to sam zavrie, rozpravky nevie dopozerat,nema trpezlivost..od malicka sme vela citali, skladali puzzle, kocky, robime ulohy v casopisoch, kde si trenuje aj jemnu motoriku, spaja cesticky, hlada rozdiely...zacina hlaskovat z kniziek...pustali sme stale pesnicky tiez...vacsinu casu sa hram s nim, sam sa ani skoro vobec nevie ...mame uz aj rozne spolocenske hry, robime logico primo, kvizy, clovece...ale proste tomu pocitacu sa asi uplne nevyhneme..ci uz vplyvom okolia ale aj nasej prace...a tak sme si s muzom povedali, ze ok tablet, na cestovanie a prilezitostne ulohy doma, ale na 30 min denne..maly vie na hodinkach kde ma byt rucicka ked skonci...
@gabika99 ja zase nechápem, načo je potrebné učiť ešte nie trojročnú dcérku abecedu, čítať a písať... veď b škole bude mať také problémy a bude denne vyplakávať, že sa nudí ... určite si viem predstaviť lepšie hry pre také malé dieťa, ako sú písmená
moja dcéra sa hrá na PC, tá staršia, v nedeľu jednu hodinu, viac si ho ani nepýta, a poniektoré tu píšete, že deťom dovoľujeme PC preto, aby sme sa im nemuseli venovať ... už naozaj choďte s tými hlúpymi poznámkami niekam... 😝
@fidka79 chodia tvoje deti do škôlky? moje áno, teda staršia už do školy a také nádherné práce, aké mi zo škôlky nosili, teda mladšia ešte nosí... čo majú deti robiť v škôlke podľa teba? bezcieľne pobehovať po triede? naše deti si v škôlke dokonca pečú a ozdobujú medovníčky, včera mi trojročná priniesla svietnik, ktorý deti vyrobili z čajovej sviečky a CD....neviem, akú máš predstavu o škôlke, naozaj 😕
niečo ine je pouzivat PC ako TV /čo je v primeranom rozsahu OK) a niečo iné učiť 3 rocne dieta narábať s počítačom.
Naco? Ked bude potrebovat PC, a tomu sa asi nevyhne, tak sa to naučí velmi rýchlo. Ja sa snazim dieta viest k prirode, radsej sme vonku ci nieco tvorime...... coskoro pride doba, kedy nebude mat zaujem byt s mamou, ale presedi hodiny za PC......tak pokym mozem, chranim ju od toho....
Jaaaj baby, zase o tom istom 🙂 nas pripad je, ze aj pc, aj tablet. Proste ked potrebujem dieta zabavit, tak toto mi to umozni 🙂
@gabika99 Ja hlavne nevidim dovod problemu, akoze tvoja sestra chce aby si malej ukazala pracu na PC alebo dovolila? Lebo to je rozdiel, ked sa dcera povedzme pyta, je zvedava a ty ju odpalkovavas recami typu: na to mas este cas a pod., alebo mate doma PC/notebook atd. robite na nom, dcera to sice vidi ale zatial sa nechyta a nechce v tej oblasti nic vysvetlovat a podla sestry by si ju mala k nemu ty volat a ukazovat veci?
Lebo v 1. pripade by som iste dovolila nejake to pexeso a spol. urcite su veci co na chvilocku zaujmu aj take male deti, skusat si pisat pismenka a pod. Z vlastnej skusenosti nevydrzia pri tom dlho a ani ich to vacsinou nema sancu namotat ked maju vyzitie inde neprepadnu tomu a zostane to zatial uplne okrajova zalezitost.
V 2. pripade nevidim dovod ked ma tolke vyzitie ktore ma, netreba jej to este urcite, nic jej neutecie. Kludne povedz sestre ze ju zatial rozvijas inak, ze sama inklinuje k inym veciam v ktorych ju podporujes, urcite to nie je o nic horsia vychovna linia.
Podla mna netreba to brat ani ako tabu, ale zase ani k tomu privazdat malicke deti, skor ked same prejavia zaujem a brat to normalne, ked vycitia ze rodicia to beru ako zakazanu komnatu, este viac sa zacnu k tomu upinat.
Je fakt ze dnes je to beznou sucastou zivota, a podla mna ani taky prilis proti postoj nie je dobry.
Nasa je skolkarka a maju v triede interaktivnu tabulu kde sa ucia kreslit, s mysou pracovat, rozne programky vyucbove, pobyby akoze robotika (akesi zaklady programovania - ehm s nadhladom, skor sa na tom ucia hore dole vpravo vlavo a o kolko sa pohne), potom si vytlacia dielka, pritom sme obyc. statna skolka, a klasicke kreslenie na papier ani inych kopec sposobov tvorenia v najmensom nezanedbavaju a toto maju iba ako ozaj maly doplnok.
Inak to co pise @janinah ze "dnešné deti vedia robiť s pc,ale nevedia si utrieť riťku ani zaviazať šnúrky na topánkach" je jeden fakt a dalo by sa to aplikovat aj na nas dospelych, v kancloch sedime, s PC robime, ale usit si sami saty, vyrobit nastoje, vediet co z prirody ako zuzitkovat a vobec by sme bez tejto civilizacie ako je sa nedokazali sami uzivit ako este ludia par generacii dozadu bezne vedeli, cize je to dost chaby argument, sme uz vsetci tak ci onak produktami tejto civilizacie (prenesene sa nevieme o seba postarat, rovnako ako tie "ritky a snurky", je to tak) v dobrom aj v zlom...
@horana ahoj, ona vidí, ako pracujem aj ja s počítačom, ale nejako ju to neláka,nepýta sa, nechce pracovať, a ja som preto aj toho názoru, že má asi, naozaj je dnešná doba taká, že to príde samo ani sa nenazdám, či chcem alebo nie, určite t je v dnešnej dobe nevyhnutné pracovať s pc
@majka35 ja ju neučím písmenká ani čísla, jednoducho čítame knihy, má magnetky písmená na chladničke a ked varím, zvykla sa pýtať aké je to písmeno a takt sa to naučila a teraz už aj v knihách v časopisoch sama nájde písmenká, čítať nevie, veľmi dobre si uvedomujem, čo to obnáša...nenútim, neučím, ale zase nezahriaknem, ked je zvedavá poviem...uvidíme ako sa to dalej vyviniea sú dnes triedy v škole pre nadanejšie detičky. Tiež sme skoro celé leto, jar a jesen vonku,bývame v rodinnom dome, má rada zvieratká a vôbec sa nehrá s bábikami skôr s autíčkami a traktormi a chce byť farmárka 😀
@gabika99 ja zase nechapem, naco si zalozila temu. uz tu takych poslednu dobu bolo viac nez dost a vzdy to bolo o tom istom: jeden tabor sa vychvaluje, aki su super rodicia, ktori sa detom nonstop venuju, vystrihuju si, kreslia, citaju knihy a pocitac nema v rukach dietata co robit, druhy tabor pouziva aj pocitac, aj kresli, vystrihuje a cita detom knihy. Rozdiel medzi tabormi je ten, ze ten prvy sa tu hra na NAJrodicov sveta, s NAJ kreativnejsimi, najinteligentnejsimi, najzdravsimi detmi na svete a ma neustalu potrebu odsudzovat tabor cislo 2 za to, ze sa chcu dietata zbavit 😕 ..... trapne, trapne, trapne 😝. Naco to tu vlastne rozoberas? ved ked mas nazor, ze 3 rocne pocitac nepotrebuje, tak si za nim stoj! nevies sa sama rozhodovat za svoju rodinu? potrebujes na to nazory inych? ci si len chces pohladkat ego, aka si super mama?
Si predstav, ze moj 3 rocny syn si tiez denne vystrihuje, kreslime, malujeme, hrame sa s plastelinou, skladame papierove puzzle, citame knihy, ...ale! ovlada tablet, notebook aj stolovy pocitac, vie hrat logicke hry, pouziva najma edukativne aplikacie a pod. Nesedi na tom hodiny denne. A to este chodime 2x tyzdenne na gymnastiku, na tenis, plavat... A teraz co? ktora z nas je lepsia mama? Idem si asi zalozit temu... 😖
ahojte, tak ja tiež nie som supermama, moja trojročná si sama zapne počítač, klikne na internet z obľúbených položiek si vyberie youtube a preklikáva si videjká alebo sa hraje hry - varenie, pečenia a zdobenie torty, pexeso, obliekačky,... Hráme sa samozrejme aj inak plastelína, bábiky, kreslenie.... všetko robíme spolu, takže aj ja som niekedy rada, že ked je už na tom PC, že ja si niečo porobím.
@gabika99 moje deti by sa chceli hrat na pocitaci ale ja im to nedovolim. no teda aby som neklamala starsej som dovolila pisat vo worde. Neviem co akoze sa trojrocne dieta moze naucit tym ze bude hrat pexeso na pc alebo doplnat farby..tlacit klavesy alebo hybat misou?
podla mna neexistuje na pc hra ktora dieta nauci nieco co sa neda naucit hrou klasickou a navyse moj nazor je ze ked trojrocnej dovolim sediet pri pc 3 minuty tak v puberte sa budem stazovat ze ho od neho neviem odohnat