Dobry den obraciam sa k vam s prosbou ako zdokonalit rec u dietata. Moja dcerka prednedavnom mala 3 roky a hovori na svoj vek malo, povie len jednym alebo 2 slovami vetu. Napr. to nechcem, to je pekne, ja ta lubim, ty si moja , dakujem, prosim si...Od 2 rokov chodi do skolky a myslela som si ze sa viac rozkeca ako co su deti vrstovnicky a vrstovnici v skolke. Kupujem jej rozne pexesa knizky ucime sa nove veci .... nerada si cita s nami ☹ . Neviem ako by som ju naucila rozvijat vety, vsetkemu rozumie co jej povieme aj zopakuje dokonca vie napocitat do pat sem tam vynecha cislovku tri. aj farby vie ale este jej musime napovedat. Neviem kde robime chybu ci hovorime komplikovano a ona to tak nevie vyjadrit a ma zmatok v hlave. Dakujem za kazdy nazor
zvazujem aj ja ze navstivime logopediu aby sme nezaostali a dobehli vsetko cim skor. ak sa mozem spytat vy ste mali aky problem s recou ?
@katerink rada nasej logopedicky: Hovorit v jednoduchych vetach. A citat,necjat ju,nech sa vyjadri tak ako to ona vie,ono sa to bude nabalovat..postupne.
Syn v 3r.hovoril dost nezrozumitelne (zacal v 2,5r.), nemam pocit,ze by hovoril v zlozitych suvetiach,bola som rada,ze sa rozkeckal.
Dcerka ma aktualne 3r.,tiez taka zacala hovorit,tiez sa vyjadruje skor v jednoduchych vetach. Ale zas recituje basnicky z kniziek ci spieva pesnicky co sa naucila.
Uvedom si,ze su to male deti maloktore krasne,cisto a hlavne zlozito rozprava. Nechci od nej nic nasilu,ked bude pripravena, napise ti taky sloh,az budes zirat! Ale este je skoro. Pamataj,mnohi geniovia boli v skolskom veku na prepadnutie a vy este nie ste ani v skole. Moj muz v 3r.sa este len odplienkoval a vobec zacal hovorit. A je VS vzdelany,inteligentny a rozhladzny clovek. Takze naozaj a vazne klud!
My sme zacali k logopedicke pred rokom (maly mal vtedy 4r.),lebo nevedel L,sykavky a R. L uz vie a trenujeme sykavky a a R. Uz mu to ide lepsie,ale musime este zapracovat.
@katerink tak asi hovorite komplikovane, ked to sama spominas. Plati jedna zasada: ak dieta hovori dvojslovne, treba na neho hovorit trojslovne a postupne pridavat podla toho, ako ono napreduje. Podla mna zbytocne stresujes, ale ak mas obavy, navstivte logopeda. Ale este predtym si precitaj napriklad Knihu o detskej reci http://uloz.to/xB4P8Kk/kniha-o-detskej-reci-eln... tu si mozes stiahnut, lebo logoped ti na zaciatok ine aj tak nepovie (osobna skusenost) a budte trpezlivi. Z tej knihy suhlavne dolezite tie komunikacne strategie a rady na rozvijanie reci a nie tie casti, kde sa pise, co vsetko by malo v ako veku dieta vediet (lebo sa uplne vystresujes, ze nezapadate do tabuliek)
@siska53 nechavam jej volne posobenie aj si s nou kreslime a vzdy jej poviem co je to ? co nakreslila a povie len jednym slovom a nekomunikuje viac uz so mnou. Dalej si kresli alebo mi poda ceruzku a ja jej nakreslim zvieratka ktore si farbi a pytam sa jej ako sa volaju ? kde byvaju ? co papaju ? ale zase sme pri tom istom len jednoslovna odpoved. Neviem ci tak vsetky deti rozpravaju ale co mam kamosky tak tie tolko kecaju ze az ziram a nasa nic a som z toho smutna lebo to pretrvava dlhsie ako pol roka
@hradnapani dakujem precitam si
@katerink aj moja tak.. Obcas povie nieco dlhsie. Riesit to nebudem,lebo rozprava a to je hlavne.
Pozri,ja som sa starala o malu Francuzku, ked som bola au-pair, tiez mala v tom case 3r. A rozpravala perfektne cisto a dost(inak aj ja tak).. Ale nebol to standard. Vacsina deti v jej veku tiez rozpravali skor tak,ako moje deti.
Ved uvidis,co ti povie logopedicka. Nam pre dceru nenavrhla navstevovat ju aj s nou takze to beriem,ze je to ok.
@katerink ahoj, maleho mam po tazkej diagnoze, narodil sa s crevami na plucach, tri krat total anjelik, je tu. cvicili sme vojtovku a podobne, chodi, beha, nevedel ani s jazyckom robit, kde ho ma dat, ked zacal rozpravat, mal ho lenivy. takto je to uz celkom fajn.
Mozno je to rovnaka knizka ako v linku vyssie, ale je presne pre maminy, co hladaju, ako deti povzbudit v rapotani - dolu na stranke je PDFko na stiahnutie: http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci
chod k logopedicke, my chodime od cca 2,5 roka a ona vie velmi dobre poradit presne toto
@katerink ahoj, treba sa prisposobit dietatu, rozpravat na jej urovni to je jedna vec. nie je to mudra veta odo mna, chodime ku logopedicke uz rok sa mi zda a vidim u syna velke pokroky. aj ked ma styri roky a pol nechodi zo zdravotnych dovodov do skolky. ale nam osobne velmi pomohla logopedicka. doporucujem.