Trojročná dcéra je čoraz nesamostatnejšia

vietnamka
1. máj 2013

Ahojte,
mam dcerku, bude mat onedlho 3 roky, a synceka, ktory ma 9 mesiacov. Posledne tyzdne/mesiace pozorujem, ze je coraz nesamostatnejsia. Chapem, ze sa jej nechce samej obliekat alebo jest. vidi, ze synceka krmim, obliekam, tak chce aj ona. Co ma ale fakt stve, ze sa odmieta hrat sama. Vlastne odmieta cokolvek robit sama. Nie je to ten typ, co potrebuje neustale menit aktivity. Pokojne si bude polhodinu citat, alebo kreslit. Ale iba v pripade, ze si niekto cita, kresli s nou. Sama jednoducho odmieta. Pozeranie rozpravok? Jedine tak, ze si niekto sadne ku nej, a rozprava jej (subezne s rozpravkou v televizoren), co sa prave deje.
Ked prideme na ihrisko, tak vacsinou ocakava, ze ju budem zabavat. Ze budem vymyslat, co budeme teraz robit,a vsetky aktivity budem robit s nou. Kolkokrat si uvedomim, ze dcerka je na tom ihrisku najstarsia, a ja jedina z mamiciek vymyslam, co by sme tam tak robili. Rovnako to je doma: aj jej vymyslim, co ma robit (prines babiku, a pod ju akoze nakrmit, zober si kocik, a chod nakupit do obchodiku, a tak podobne), a odmietne to urobit, kym to neurobim ja, alebo kym si nesadnem, a nehram sa s nou. Ine deti ju nezaujimaju, nechce sa s nimi hrat, a ak ju nahovorim, aby sa s nejakym dievcatkom pohrala, tak to urobi iba vtedy, ked dievcatko robi to, co ona chce.
Vcera som bola z toho uz zlomena, pretoze som si uvedomila, ze vstala o siestej rano, vypila mlieko, a o 6.10 mi oznamila Pod sa so mnou hrat s domcekom. O osmej som jej pustila krtka, a musela som vyjednavat, ze aby ho pozerala, kym ja si umyjem vlasy a upracem kuchynu (sice prikyvla, ale do 5 minut bola pri mne so slovami Pod sa so mnou hrat). Vecer ulozime synceka o polsiedmej spat, a do poldeviatej s nou pozerame rozpravky (lebo sme uz totalne vycerpani, a nevladzeme s nou sediet pri domceku a hrat sa s babikami). Vecerne spravy u nas nehrozia. Alebo nedajboze si pustit vlastny program, no este to tak.
Podotykam, ze toto so synom podla mna nesuvisi.. ona ma tak 80 percent nasej pozornosti, syn 20. a tych 20 je spravidla krmenie, prebalovanie, alebo podanie hracky. Myslim, ze je jednoducho rozmaznana, uvedomila si, ze je lahsie zabavat sa s rodicmi, ako sama. Velmi rada to zmenim (ona sa vie sama zahrat, ked vie, ze som nastvana), pritvrdim, odmietnem sa hrat. Ale nie som si uplne ista hranicou, ktoru jej mam nastavit. Ako funguju vase trojrocne deti? Nasla som tu clanok Co vsetko vedia vase trojrocne deti, ale tam sa hovori skor o jedeni, recovych schopnostiach, obliekani, a podobne. Vdaka za nazory.

janano
1. máj 2013

@vietnamka to je prejav ziarlivosti, ziarli na mladsieho surodenca. U nas to bolo podobne. Ked sa narodila mladsia, bolo ako tak ok. Pokial to bolo len babatko, co spinka a papa....ale presne, tak ako je teraz tvoj syncek...priblizne v tom veku, zacala aj nasa toto robit...oblec ma, nakrm ma, pod sa so mnou hrat. Lebo tvoj syn si uz vyzaduje viac a viac tvojej pozornosti, uz sa pohybuje po byte, bere jej hracky, treba aj jeho nakrmit.... zacina sa o teba "boj". Zasa len ti poviem vydrz, to prejde.

katka0905
1. máj 2013

ano, s tymto presne bojujem, ale mam mladsie dieta, tak asi neporadim. Ale snazim sa ju za to potom pochvalit, ked vidim vonku naznak zaujmu o hru s inymi detmi a zaroven si ju obcas nevsimat, alebo "flakat" hranie s nou, nech ju to so mnou az tak nebavi.. 😉

xxx123
1. máj 2013

@vietnamka ahoj, nezačalo u vás obdobie vzdoru? Takto sa to prejavuje, vynucovanie pozornosti za každú cenu ohľadom hrania, jedenia, obliekania, pozerania telky atd.... Je možné že žiarli, alebo opakuje po malom, chce byť obskakovaná ako mladší bratček. Skús ju zapojiť do diania, do krmenia malého bratčeka.... A hranice treba určiť rázne, nepovoliť, lebo ona ked raz vidí že ideš sa snou hrať a potom zasa nie, tak má v tom potom chaos. Skús ju trochu nechať tak, nech sa nudí - pokiaľ ti nezačne vymýšlať dalšie veci. Možno ked sa bude "nudiť" nájde si sama pre seba aktivity, čo ju budú baviť a zahrá sa aj sama. Hrávala sa aj predtým sama? alebo začala až teraz vymýšlať?

vietnamka
autor
1. máj 2013

@xxx123 no, ako som uz pisala, s bracekom je to tak, ze bracekovi sa venujeme velmi velmi malo. prakticky sa s nim nehrame, on je velmi pokojna povaha, a staci mu, ked mu clovek poda hracku, alebo si nieco najde sam. chapem, ze sa to ponuka ako mozne vysvetlenie, velakrat som to prehodnocovala, ci je to naozaj tak. konzultovala som to aj s psychologickou, ona mi povedala, ze ak okolo druheho dietata nerobime velky humbuk, tak to pravdepodobne problem nebude (boli sme tam mozno polroka dozadu). Nerobime, naozaj nie.
Obdobie vzdoru ma uz rok. Toto je nieco, co sa vyvinulo postupne. Davkovala nam to po kvapkach, ani sme si nevsimli ako, a zrazu sme boli jej otrokmi.
Ja osobne si myslim, ze pricina je to, ze je coraz chytrejsia. Rastie, a dokaze si dat dokopy rozne suvislosti. Vzdy bola velka manipulatorka, a dobre vie, ako si vynutit, co chce. Podas prst, ona vezme ruku. Nemam problem nechat ju pomrncat, ani odrezat ju od telky, zobrat hracku, a podobne. Len by som rada vedela, ake su ine deti tohoto veku, nakolko su v hre samostatne. Psychologicka mi povedala, ze sa mam 30 minut denne venovat iba jej,a robit to, co chce ona. Ze potom bude OK.

maminka11
1. máj 2013

@vietnamka tazko sa radi, mysim si, ze malej by pomohol detsky kolektiv - viem, ze je to tazke dostat dieta do MS, ked si na materskej, ale napriek tomu uvazovat o nejakom detskom centre aspon na dopoludnie, kde by mala rozne cinnosti a musela sa aj prisposobit kolektivu deti a mala by cinnosti, ktore sa striedaju ...
Deti potrebuju podnety ku hre a ak je dieta sikovne, tak potrebuje sustavne nieco nove, co ho bude obohacovat a preto aj teba stale vola k hre 🙂
Neporadila som, ale hlavne nebud z toho smutna 🙂,syncek rychlo vyrastie a bude mat kamosa pre hru 🙂

xxx123
1. máj 2013

@vietnamka ano, aj u nas sa to takto postupne vyvija. Ja mam 2 rocneho a tiez ti poviem ze mam niekedy nervy vies kde. Psychol.ti poradila dobre. Ona ked uvidi, ze tych 30 min.sa naplno venujes a nerezig.,tak ju to casom prejde, pokial ako sama hovoris nezacne zasa s niecim podobnym. A ta skolka by naozaj pomohla. Aj ja badam na malom ze sa doma uz nudi, v skolke by neskakali vsetci, tak ako si on piskne. Ale je dlhy poradovnik, takze zatial cakam ako sa to dalej u nas bude vyvijat. Co mozem poradit, treba to brat s nadhladom a chapat aj dieta, ze je to dalsie vyvojove stadium, co mozes byt na druhej strane rada ze sa ti vyvija spravnym smerom. A to ze chce obliest, najest, ze to od teba vyzaduje, ja malemu vzdy poviem ze je velky pekny chlapec a ze velky chlapci uz jedia sami. Niekedy to zabere, tak potom ho´velmi pochvalim. Moj maly este nerozprava, takze to prikladam aj k tomu, ze je taky....

adrioska
1. máj 2013

@vietnamka toto mame aj my a tiez ako je dcerka starsia, sa to zhorsuje...dokonca, ked sa mala buchne alebo spadne a zacne plakat, tak starsi syn naschval padne alebo sa tiez buchne a zacne simulovat plac, aby sme aj jeho polutovali...musim krmit, obliekat ho, chce sa kupat tak ako sestricka. To je pravda, ze skolka v tomto velmi pomaha,aj sa do nej tesi, takze to je super. Akurat, ze teraz byva casto chory, takze malo do nej chodi, ale naozaj skolka pomaha...A takisto ako u vas, mladsia dcerka je velmi pokojne dieta, tiez sa sama zahra,atd.

sisaha
1. máj 2013

@vietnamka jednoznacne dat ju do skolky..

mentolka28
1. máj 2013

@vietnamka my mame nieco podobne doma a to este ani surodenec nepribudol. 😒 moj uz bude mat 4 ale nikdy sa nechcel hrat sam. ked mal tri, tak vsetky deti v okoli sa chceli same obliekat, jest, obuvat atd len nas nie. odkedy chodi do skolky tak je to lepsie aspon v tom ze uz sa oblecie, naje, obuje ale hrat sa sam nebude ani keby neviem co bolo. jasne ze uz chape ak mu poviem ze musim to a to urobit tak pocka, ale tiez kazdu chvilu len pocujem pod sa hrat, pod sa hrat....
myslim ze chybu sme urobili uz davno, ked sme ho nenechavali len tak sa pohrat a stale sme sa mu venovali. 😒
pri druhom to uz neurobim 😀
inak myslela som ze skolka pomoze a bude chodit odtial vyhraty, no bohuzial len co pride domov tak sa chce hrat so vsetkym co v skolke nemaju a jasne ze nie sam.
s mm sa utesujeme ze uz len par rokov a hadam bude klud. 😀 pripadne ze surodenec pomoze 🙂

vietnamka
autor
1. máj 2013

dakujem vam vsetkym za nazory. osobne si tiez myslim, ze skolka to vyriesi. prijali ju, od septembra. len netusim, ako prezijem dovtedy.