Trojročná budúca škôlkarka sa nechce sama obliecť a najesť

mimip
24. máj 2016

ahojte mamicky, mam skoro 3 rocnu dcerku a od septembra pojde do skolky. Pri zapise nam ucitelka povedala, ze musi sa vediet obliect sama a papat. Kedysi sa snazila sama papat i obliect ale teraz ma zas obdobie vzdoru a nechce sama papat a obliect sa. Ako ste ucili vase deti obliekat sa, ake riekanky ci hry ste pri tom robili? dakujem

cottonwomen
24. máj 2016

Nechce sama stolovat 😕 ?

magic08
24. máj 2016

neucila som, neriesila som, nechala som na prirodzeny vyvoj. Ked o to uz raz snahu prejavila, vobec by som na nu netlacila. V kolektive ide dieta s davom, takze ak budu vsetky deti papat a sa obliekat bude to robit aj ona. Ucitelky toho pri zápise narozpravaju a realita je vzdy trosicku odlisna 🙂

mimip
autor
24. máj 2016

@cottonwomen nechce sama ani papat a obliekat sa....uz neviem ako ju mam motivovat:(

majka99999
24. máj 2016

@mimip uprimne, moj sa to naucil az v skolke, doma vrestal. Zrazu po par dnoch v skolke - faza "ja sam" - navliekal bundu aj ciapku. Teraz prevrati aj rukavy a zapne zips. Topanky na lepky v pohode. Uz len snueky ho treba naucit.

sissy27
24. máj 2016

@mimip žiadne riekanky ani somariny som pri takýchto bežných samoobslužných činnostiach nerobila... najedz sa, inak budeš hladná... obleč sa, inak odchádzame v pyžame / nejdeme nikam... áno áno, ja viem, som zlá hnusná neempatická matka praktizujúca sparťanskú výchovu 😅 ale jednoducho ty ako rodič máš byť autoritou dieťaťu, nie naopak... a samozrejme, treba si stáť za svojim - ak poviem, že iné jesť nedostane, tak ani nedostane (až samozrejme v čase ďalšieho jedla)... a teda samozrejme adekvátne schopnostiam dieťaťa - nechcela som po trojročnej, aby si obliekla pančuchy za 6 sekúnd a ešte aj správne alebo zapla 42 gombíkov na blúzke, takisto pri jedle som nečakala, že bude jesť príborom a nekvacne jej na tričko či na zem, ale nohavičky-tepláky-tričko či zjesť obed lyžicou aj s bonusom vo vlasoch zvládla...
V škôlke im tiež pomôžu či s obliekaním alebo jedením, usmernia, pomôžu zapnúť bundu a podobne, ale treba myslieť na to, že tam bude cca 20 detí, ak každému treba venovať len minútku či dve, tak si spočítaj, koľko času to zaberie...

majka99999
24. máj 2016

@mimip co sa tyka jedla, tochce len prax, moj by najradsej bol, keby mu jedlo stekalo infuziou, kym pozera Krtka. Ale trvame na urcitych zasadach a hotovo. V skolke bude mat priklad a na 90 % deti to zabera.

pribinak
24. máj 2016

@mimip do septembra je este ďaleko a bez mamky sa deti správajú uplne inak. Ked uvidí papat ostatne deti, tak aj ona zacne, ked vidi, ze deti sa idu prezliekať, tak to zacne robit aj ina
Deti sa navzájom ťahajú

Ucky radi strašia, ze toto a hento musia vediet. Aby mali menej prace a deti boli samostatnejšie
Moj syn sa obliecť nevedel, ani slipy. Len vyzliecť. Ucka nas nijako neriešila. Takýmto malým bezne pomáhajú si všetkým a zvykám v malých triedach pomáhajú ked idu von s obliekaním sj školnicka ci upratovačky

veronikapodolska
24. máj 2016

súhlasím so sissy27, bez kompromisov, u mna to tiež fungovalo u obidvoch dcér, mladšia 26mesiacov ešte niekedy skúša výhovorky, že je unavená (ked sa má sama vyzliecť) alebo plač a vzdor ale vie že to na mna neplatí.... ale mala som možnosť ju vidieť u babky - tá ju krmila, obliekala skoro som odpadla, takže deti sú prefíkané, vedia samé papať ale načo ked ju niekto narkmi a taktiež je to s oblečením 😉

henikav
24. máj 2016

@mimip Nechce, alebo to nevie?? Lebo to je velky rozdiel. V skolke to s detmi funguje uplne inac ako doma, neboj sa v kolektive bude fungovat ako svajciarske hodinky. 😉 U nas je opacny problem, odkedy je v skolke vsetko chce robit sama

seahorse27
24. máj 2016

To co je za poziadavku? Moja dcera sa sice vedela sama obliect, ale trvalo jej to celu vecnost - proste sa jej nechcelo. Vedela som, ze to ovlada, ale nemala som nervy to s nou precvicovat, aby v tom bola rychlejsia...toto som pekne nechala na pani ucitelky, ved su od toho platene a odbornicky 🙂 Za 2 tyzdne bola taka vycvikana, ze jedna radost....proste nechcela zaostavat za detmi, tak sa snazila....kolektiv robi divy, neboj sa 😉

mysga
24. máj 2016

@mimip Ahoj, nekŕm ju a neobliekaj. Neumrie a nezmrzne. 🙂

Inak, v škôlke to bude iné. Nebude mať inú možnosť ako sa najesť a obliecť. Tam učiteľky len dopomáhajú. Doma vie, že ju predsa len oblečieš a nakŕmiš. Môj bráško má 5,5 roka, pri mne vie všetko dokonale, ale moja mama mi tolkokrát povie, keď k nej prídem, že "nakŕm ho, obleč ho..." že sa len hádam s ňou, lebo ja vravím, že neni postihnutý a ona, že mu mám pomôcť. :D

Ja som mu pomáhala iba ak - bol chorý, alebo sme sa niekam fakt náhlili.

siska53
24. máj 2016

@mimip ziadne basnicly ci pesnicky oni nejak sami chceli vsetko robit sami.
Jasne,obcas pomozem,daktore veci sa im tazko obliekaju ci pomozem nabrat na vidlicku (uz len mladsej) alebo ked sa velmi ponahlame..
No uz sme zopar raz takmer sli v pyzame,nakoniec sa obliekli.

Do septembra casu dost,deticky sa menia,dovtedy to moze byt inak a navyse v skolke sa deti naucia rychlo samostatnosti,len moze sa ti stat,ze v skolke bude esamostatna a doma to bude po starom. Zavisi potom od teba,ako sa k tomu postavis.

timea7
24. máj 2016

@mimip vôbec si s tým nelám hlavu, čo povedala pani učiteľka, je málo detí, ktoré sa vedia v troch rokoch kompletne obliecť, zrejme to myslela tak, aby si vedela aspoň natiahnuť pyžamové gate, pančušky, tepláky,obuť topánky a papučky, určite nie obliecť a zapnúť bundu. A že bude samé jesť, tak sa predpokladá, že dokáže v ruke držať chlieb a odhrýzať si z neho, napiť sa z pohára a jesť lyžicou. Že to nechce robiť, to je druhou vecou, záleží od teba, ako sa k tomu ty postavíš. Nalož jej na tanier, sadni si oproti nej a jedz. Keď sa vedela najesť nedávno, zvládne to aj teraz, len sa jej nechce. Ak sa jej nechce, bude hladná, ak zistí, že ty ju kŕmiť nebudeš, tak sa naje sama. To isté s obliekaním, treba jej pomôcť, ale určite nie ju komplet obliekať. Učiteľky tam nie sú vždy dve (občas niektorá ochorie, je na školení, má choré dieťa a pod. ), tak ak by mala jedna obliecť dvadsať detí aj keď za pomoci upratovačky, tak by ani nevyšli von....Je pravdou, že kolektív potiahne, ale nie všetky deti, sú typy, s ktorými to nepohne, že sú denne poslednými. Neboj sa, učiteľky si poradia, ale ty máš ešte štvrť roka na to, aby si slečna vedela obliecť aspoň čo to a aby bolo pre ňu samozrejmosťou sa sama najesť. Nie kvôli učiteľke, ale kvôli tvojej dcérke, lebo čím viac toho vie, tým je samostatnejšia, čím je samostatnejšia, tým má vyššie sebavedomie.

oli18
24. máj 2016

@magic08 Pred dvomi dňami sa tu jedná mamička pýtala, ako odnaučiť 4,5 ročné dieťa od plienok. Tiež to v čase vhodnom na učenie na nočník neriešila a nechala to na prirodzený vývoj 🙂 V niektorých prípadoch je prirodzený vývoj detí opozdený 🙂

cichlida
24. máj 2016

No o synovi som myslela, ze bude riadna hanba v skolke, ked nastupi, lebo bol pajedlivy a samoobsluzne prace ani za svet, dokonca si ucikaval,.. S nastupom do skolky sa vsetko otocilo a je uplne zlaty, vzdy sa chce sam obliekat aj jest. Uvidis prisposobi sa kolektivu a ty sa nebudes stacit cudovat. Ja to vidim na mladsej, kedze vsetko opakuje po starsom - obliekanie aj papanie sama od roka a pol- sice to neskutocne dlho trvalo, kym si cosi obliekla, ale musela sama😊

meluela
24. máj 2016

@mimip moj 5 rocny to uz takmer vie 😀