Ahojte, moj syncek bude mat v nedelu 3 mesiace a na vcerajsej poradni vážil 4410g. Jeho váha pri narodení bola 3270g. Doktor nám povedal, že malý vôbec nesplna tabulkove normy a vraj musíme dokrmovat 2krat za deň, lebo málo váži. Za 2týždne nám pribral 300g, čo je podla mna pekne. Inak je veľmi šikovný, pekne drží hlavičku, džavoce čo bol doktor prekvapeni. chcela by som počut vas nazor, ci mam alebo nemam prikrmovat, popripade ako zvysim tvorbu mliecka aby ho mal maly dost?
praveze nemam pocit ze by som mala malo mlieka, maly sa niekedy az dusi nim co nestiha prehltat. od hladu neplace, pekne sa napapa a je kludny. aj v noci mi prespi, niekedy sa zobudi 2krat, niekedy celu noc prespi. Co som sa radila este s jednym pediatrom ten povedal, ze to moze byt aj tym ze je uz zvyknuty ze byva hladny a preto mi prespi a neplace :( dojcim ho z obidvoch prsnikov a podla toho ako si zaziada, niekedy je to fakt aj kazdu hodinu. Uz som z toho všetkeho normalne na prasky, ked si predstavim ze by mal byt naozaj hladny :(
@janka1951 a dojcis tak,ze jedno dojcenie 1prsnik? Ci pocas dojcenia ich vystriedas,ci tam,nie je problem.
mne,mlieko i vytekalo (nie vzdy) z prsnika,z ktoreho som nedojcila.
ale ak sa pomalu dusi,ci mu tak strieka,tak ja by som,povedala,ze to bude ten,typ,ako moja dcera. A hoci teraz viem,ze,papa dobre,ma len 10700 pri 83 cm (2roky) a to mala mat cca 9270 v roku (ten 3
nasobok vahy). Ten,dosiahla teraz v januari ako 22mesacna.
ak mas vsak pochybnosti,tak sa skus poradit s laktacnou,nech vidi,ako sa dojcite,prip.poradi techniku a tak.
ja som,to robila,tak,ako som ti pisala.
tak tvoj syncek pribera viac ako moja.....presli sme si dojcenskym strajkom a odvtedy ani mliecka nemam-flasu nechce....za 3 t pribrala kym sme boli ok 750g, potom prisiel strajk-niekto to vola i kriza...pribrala 490g, za dalsie tri tyzdne uz iba 270g a teraz posledne po 3 tyzdnoch 330g. A dr. vravela, ze je to tolerovatelne, nakolko flasu s UM odmieta, nevypije, neprisaje sa....uz prikrmujem a i to nechce...myslim,ze kym pribera, je to OK:
ani neviete ako ste ma ukludnili 🙂 dakujem za rady 🙂 nas uz konecne po 2 dnoch vypil aj umele mliecko 🙂
@janka1951 moja mala 2600 ked sa narodila teraz ma 3 mesiace a týžden a len 4330 g je len kojená
@lucinka1104 tak to ma este menej ako ten nas drobec. a doktor ti nepovedal na to nic? lebo my nesplname tabulkove normy
@janka1951 nie zataiľ nie lebo neplače že by bola hladná
@lucinka1104 ved ani ten nas neplace, je kludny, usmiaty a nic nenasvedcuje tomu ze by trpel hladom.
@janka1951 no moja si občas pomrnčí ale väčšinou jej stačí papať každé 3 hodinky niekedy častejšie hlavne nadranom
@lucinka1104 tak nas musi papat kazde 2 hodinky, dlhsie nevydrzi. niekedy si uz po hodine pyta jest tak mu dam 🙂 v noci spi od 8mej tak do 2-3, potom zase vstava okolo 6tej. takze ani problem so spankom v noci nemame
@janka1951 aha,no az na to,ze dieta na zaciatku pije predne mlieko,k zadnemu sa dostane az neskor,predne ma skor od smadu.cize mozno tam to je,ze pije sice z oboch,ale len,predne mlieko,ktore nie je take kaloricke,ako zadne..
skus kojit len z jedneho,nech si ho poriadne vytiahne. Pri malom som,ak pyral,po hodine,dala ten,isty,aj pri malej,som tak obcas robila
a maly teda priberal v pohode.
ako som pisala,tabulky boli robene podla "sunarovych",nie dojcenych deti.
skús sa skontaktovať s nejakou laktačnou poradkynou...netreba prikrmovať hned s UM, ale hladať príčinu pomalého priberania / ak teda nejaká je/ a tú odstrániť..párkrát podáš fľašu s UM-Tvoje telo nedostáva signál, že má tvoriť MM a zároven zmätieš bábätko / kedže prisávanie na fľašu je iné/ a môže začať štrajkovať a odmietať prsník..laktačná vám skontroluje prisatie, vysvetlí, ukludní, prípadne poradí spôsob dokrmovania 😉
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
@janka1951
@janka1951
vydrzat, vydrzat. Dojci na poziadanie, aj v hodinovych intervaloch. Presne ako Ti baby pisu najprv len z jedneho prsnika, aby vypil aj zadne tucnejsie mliecko. Poradit sa s laktacnou, ak budu este pochybnosti. Moja mala sa narodila s takou hmotnostou priblizne ako tvoj, a priberala podobne. Zdvojnasobili sme vahu v 6 mesiacoch. Teda mala 6100g v 6 mesiacoch. Pri porode mala 3040g. Ja by som neprikrmovala vobec, tam je riziko, ze bude odmietat tvoje mliecko, alebo ze sa ti bude tvorit malo mlieka. Ano tabulky sa tvoria pre umelo krmene deti, povie ti aj laktacna, ze dojcene deti sa zvycajne pohybuje na dolnych hraniciach tabuliek, to je fakt. Len pre zaujimavost, ked sa mi narodil syn pred 5 rokmi, tak deti mali zdvojnasobit vahu v 6 mesicoch, teraz ked sa narodila mala, som sa docitala, ze v 4 mesiacoch? Tak kde bude asi chyba? A kazde dietatko je specificke. Drzim Ti palce.
Dakujem vam vsetkym 🙂 ja som najskor maleho nakojila az potom som dala umele mlieko, ale vyskusam vase rady 🙂 budeme sa musiet trosku potrapit. a nas drobec veru nema byt po kom baculaty, manzel je taky tenky pavucik a ani ja som nebyvala o moc tucnejsia 🙂 takze si myslim ze to ma aj rodove, ale zial, doktorovi to nevysvetlim :(
@janka1951 tak vidis,nema byt po kom baculko 🙂 v tomto by som sa velmi radou pediatra neradila,lebo mnohi su stare skoly. Riad sa podla seba. Mne ani nekazala po papani vazit,aby ma to,nestresovalo. Nastastie v tomto som,mala rozumnu pediatricku,ta mi hned vyhovorila UM. Dolezite je,ze babo pribera i ked menej,ak je spokojne,vsetko je ok.
Nas pribral za mesiac pol kila. Predtym tak podobne. Prvy krat lekarka spozornela, druhy krat usudila, ze proste je taky stihly. Ale on sa aj vela hybe, nonstop je v pohybe. Som rada, ze nanho prihliada ako na individualitu a nenuti ma hned do prikmovania 🙂
Kojim na poziadanie, ked je hladny, prikrmim ho svojim odsatym. Ale on neje velmi casto, kazde 3-4 hodiny, v noci po 6-8. Lenze co ho mam nutit? Ked ho prilozim a nie je hladny, tak vypluva. Tak som sa prestala stresovat tym ,ze mam malo mliecka, kojim ako pride, nepozeram na hodinky a uz sa mi na prsiach ani nejeduje ako prvy mesiac dva 🙂 Prikrmujem uz naozaj len obcasne.
Podla mna je dolezite, ze jeho psychomotoricky vyvoj napreduje a nie kolko vazi. Ved niektore babo zje viac, menej sa hybe, menej casto kaka, tak je to hned iny metabolizmus, ako ked sa nonstop hmyri, kope a kaka viackrat denne.
janka1951
Jani,my sme sa narodili s vahou 3260g.Ked sme mali 3 mesiace,vazil 4430g,to nas chvalili,ze ako pekne pribral.Ja neviem,co ti doktori niekedy riesia,vsak nemusi byt to dieta obrik a tucniacik,co sa ledva hybe..ved o to je sikovnejsi!my mame 7 mesiacov skoro a vazime nieco cez 6kg.Dr na nas pozerala divne,ze je to este celkom v norme,no my sme spokojni,nas maly je krasny:D
dieta ma v 6mes vážit dnojnasobok porodnej vahy, ale kazde dieta je ine niektore važi do a ine cez. ak podla teba maly papa dost neplače že je hladny. tak by som ho nedokrmovala. aj moja mala asi takto priberala. a v 6mes mala približne dvojnasob. svojej porod.vahy. On to do vtedy ešte može dobehnut a nemusi. pokial je maly spokojny a pribera aj ked menej tak je všetko v pohode 🙂
Môj maly má 8 mesiacov a váži 7,5 kg ale je silný a zdravý. Sám pevne sedí, už stvornozkuje, má prvé zubky. Čiže neriešim vôbec.
@janka1951 aj moja slabo priberala,ja som mala take uvahy,ze prikrmovat. Dr.mi vravela,ze pribera,i ked slabo,netreba ziadne prikrmovanie.to je len,cesta,ako sa dopracovat k odstaveniu.ona bola taky slabsi cuckos.
jedine skusit casto prikladat,ja som jej v noci i v spanku daval,lebo sa mi nebudila,resp.len,raz.ja som mala mlieka dost,mas pocit,ze nemas? Place od hladu? Lebo ak,ano,tak dost pit,aj caje na podporu dojcenia,casto prikladat (obe deti som na poziadanie,bolo to i kazdu hodine ci dve.
mozno,si vytiahne len predne mliecko,casto som po hodine davala z toho isteho.ked som mala krizu pri synovi,tak som dala,na 1prsnik dieta,na druhe odsavacku.
no mala,mi stale slabo,priberala,v roku mala len,nieco cez 7kg pri priemernej vyske.(tusim 73cm mala?).nepomohli ani prikrmy a tie teda zle nepapala,plus sa stale na poziadanie dojcila.
az ked som,jej v 20m vyrazne,obmedzila,dojcenie na 1 denne,tak sa este viac rozpapala a za mesiac pribrala takmer kilo,co dovtedy priberala skoro pol roka. 🙂
to je nas pribeh,myslim,ze na prikrmovanie u vas este nie je dovod,ine je,keby na vahe stagnoval,ci dokonca chudol.su deti dojcene,ktore su enormne tazke a zas i take,ktore su chudsie,ako moja,ci tvoj.