Trojmesačné dieťa sa ťahá do sedu

puchic
5. feb 2014

O par dni bude mat 3 mesiace a uz tyzden sa taha do sedu. Ked mu chytim rucicky tak sa hned posadi bez toho aby som ho musela tahat a ked lezi tak cely cas dviha cely trup a snazi sa posadit. A ked ho neposadim tak zacne kricat alebo sa hnevat kym ho nedam sediet a zacne sa cely usmievat ta tesit.
Neskodi to ? Zda sa mi to este skoro, no co mam robit ked on sam tak velmi chce ?.. 😖

zita19
5. feb 2014

Pohladaj si informacie o pohybovom vyvoji dietata. Podla mna je to upne normalne, lenze moji su uz velki a ja si presne nepamatam, kedy sa zacali pritahovat za rucicky. Ale na sedenie je este strasne malicky. Aj na sedenie s oporou. Pokial sa dieta neposadi samo, tak sediet nema ani s oporou. Predcasnym sedenim sa poskodzuje chrbtica. Samozrejme v sede sa mu paci, lebo ma krasny vyhlad na svet ale nema este svaly vyvinute tak, aby si tento vyhlad vlastnymi silami vedel uzivat. Netreba sa nechat zlomit tym, ze sa mu lezat nepac, je to pre jeho dobroi. Este ma na sedenie cas. Trosku sa pozlosti a pochopi, ze ta nezlomi a prestane.

veriiii
5. feb 2014

ahoj moja zacala robit akoby sklapacky medzi 3-4 mesiacom.., tiez si velmi chcela sadnut,zacala skor na svoj vek sa plazit, asi v 5 mesiaci ,v 6 stvornozkovala..ale sediet okolo 7.mesiaca..ale sama som jej "nepomahala" s nicim, ani nepodopierala na sed, nechcela som nic urychlovat...netreba, musi im same svalstvo spevniet....najprv sa musi naucit obraciat z bruska na chrbat, potom opacne a potom ostatne...

kyruska
5. feb 2014

nedávaj ho sedieť, poškodíš mu chrbticu a svaly, ktoré ju podopierajú... daj ho do vajíčka, ak chce viac vidieť alebo ho daj do takej kolísky či sedadla od 0+ , vhodné od narodenia...

anexis
5. feb 2014

tak zistil ze sa da sediet, oaci sa mu to...koho by bavilo tak dlho len lezat v kuse, ze? ale je to skoro
treba ho zaujat niecim iny, aby zabudol ze chcel sediet, pripadne ako pisu vyssie na chvilu do vajicka, do kresielka

sissy27
5. feb 2014

@puchic ak sa dobre pamätám, tak v 3 mesiacoch by mal akurát tak na brušku dvíhať a držať hlavičku hore, na sedenie je skoro... samozrejme, že sa snaží, lebo má lepší výhlad, to je prirodzené, ale rovnako lepší výhľad bude mať, keď bude na brušku... na to sedenie, presne ako písali baby, má ešte pár mesiacov čas, keď si bude vedieť sám sadnúť a udržať sa, tak je to ok, ale nepomáhať, lebo mu ublížiš...

zita19
5. feb 2014

Este pripomeniem, ze dlhodobe pouzivanie vajicka a kresielka mnohych ortopedov dovadza do "radostneho rozpolozenia". Nepovazuju tuto polohu za prave najstastnejsiu pre spravny vyvoj chrbtice.

ivet1371
5. feb 2014

ked sa sam taha tak cvičit s nim možeš ale nechat sediet nie.

gubcikova
5. feb 2014

aj naša to robila,ale ona zo sedu hned do stoja.denne sme sa takto hrali ale nenechávali sedieť ani stáť.ako 6mes.už štvornožkovala,ale sedieť začala sama v 7mes.

katrinka8
5. feb 2014

@puchic - ahoj, aj mne to dcerka robila, nemala ani 3 mesiace. Mala par dni po 2 mesiacoch a zacala sa pretacat na brusko z chrbta, tahat do sedu, hlavicku dvihat, nemala 4 mesiace a doslovne nam vyskocila na rovne nohy, v 9 chodila okolo nabytku. ALE, paradoxne, stvornozkovat zacala klasicky asi koncom 8-ho mesiaca a sama sa pustila chodit az v 14-tom mesiaci (dovtedy len okolo nabytku). Syncek asi bude iny, v tomto je trochu lenivsi, by som povedala 🙂 Nasa pedi povedala, ze je velmi pevna. Ale nikdy sme ju predcasne nenechali sediet ci stat ci chodit - len sme ju nechali robit to, co sama zvladla a podporili sme to. Cize ked sa chcela pritahovat za rucicky do sedu, tak sme pritahovali, ale hned pekne zase lahnut. Ked sme jej podali rucky a ona vyskocila na nohy, tak sme ju nechali, ale hned zase lahnut. Cvicili sme s nou tzv. novorodenecku gymnastiku, ktoru nas naucili v porodnici, vela sme ju nosili, ukazovali okolie, aby videla, menili polohy... bolo to dost narocne, kedze nechcela len tak lezat a uz toboz sa hrat s hrackami na hrazdicke, asi ju to nudilo, ale zvladli sme to.
Presne kvoli tomuto sme si teraz pri syncekovi zaobstarali zumbuccu, keby bol nahodou tiez takej povahy 😀 Ale on sa rad hra s hrackami na hrazdicke zavesenymi, aj 1/2 hodinky si bude do nich buchat, chytat ich, potahovat, usmievat sa na nich... a to ma ledva 10 tyzdnov. Do sedu sa nedviha teda, zatial ani nevyzera, ze by sa mal zaujem kdesi pretacat (akurat dnes sa z bruska prevalil na chrbatik, ale to sposobila skor tazka hlavickle ako jeho snaha, pretoze sa rovno od strachu aj rozplakal, co sa tak zlakol, ze co to ma byt 😀 ) A to s nim tiez cvicime kazdy den novorodenecku gymnastiku.
Cize ja si tiez myslim, ze treba babatko podporovat vo vyvoji, ale nie ho predbiehat a silit (cize nedavat predcasne sadat, chodit, vodit za ruky a pod., tiez davat pozor na dlhodobe lezanie v lehatkach, pouzivanie nebezpecnych choditok, skakadiel a pod...., lebo je to nebezbecne a mozeme babatku skor poskodit ako pomoct) 😉 Vela radosti z babatka prajem a zaroven gratulujem k sikovnemu syncekovi 😉