Ahojte,
Zaujímajú má skúsenosti od vás, ktoré používate doma 3 jazyky.
Mame 18 mesačného syna, ktorý okrem svojej hatlaniny v podstate nerozpráva.
Ja na neho hovorím slovensky, manžel rumunsky a medzi sebou hovoríme anglicky . Od apríla pôjde maly do jasiel, kde na neho budú hovoriť Česky.
Kedy sa to u vašich detičiek zlomilo a začali rozprávať niečo zmysluplne ? Momentálne mi príde, že rozumie iba mne nakoľko som s ním stále(základne pokyny zvláda ).
Alebo skôr má zaujíma kedy je ta hranica kedy treba vyhľadať logopeda.
Ja slovensky, muz katalansky a my medzi sebou spanielsky. Cakala som, ze dcera zacne rozpravat neskor, ale v 2 rokoch uz hovorila jednoduche vety, v 2 a pol normalna komunikacia. Teraz bude mat 6, hovori tymito 3 jazykmi plynule a anglictina na komunikativnej urovni primeranej veku- napr. na letisku alebo plazi sa nema problem dohovorit s anglicky hovoriacimi detmi.
Druhorodeny, aktualne ma 2r4m a rec sa rozvija aktivnejsie od 2 rokov, dovtedy asi 10 slov. Posledne tyzdne opakuje ako papagaj a kazdy den povie aj 10 novych slov.
Sj, NJ, spanielcina ale zacal rozpravat ca v 3 rokoch. Nieco pochytal este s IT a HU, v skolke maju AJ takze obcas neviem ani ako rozprava - ja medzi ES a NJ prepinam Chip bez uvedomenia. Reci pouziva podla nalady… ma 5,5.
@321janka ja ťa chcem len upokojiť. Nie sme ani bilingválne rodina a syn má už 22 mesiacov a stále rozpráva hatlaninou. Inak čo som si všimla tak dievčatám reč ide omnoho lepšie a rýchlejšie ako chalanom. Chlapci sú v tom rozvoji reči akosi pozadu. Aj v mojom okolí dievcata približne rovnako staré ako syn už viac rozprávajú a zase chlapci menej. Takže počkala by som aspoň do 2 rokov. 🙂
@tinka_1807 ďakujem 🙂. Áno snažím sa byt trpezlivá .
V 3 az 4 rokoch je to stsle v norme. Tak nejak zacali deti svagrinej. sj,pl,aj.
@321janka to nebude roznymi jazykmi, chlapci vseobecne zacinaju rozpravat neskor. My sme sa s muzom prve roy rozpravali dost v nemcine, on po spanielsky a ja po slovensky, a dcera zacala rozpravat velmi skoro,prve slova pred 1.rokom, v 18.mesiacoch slovne spojenia a v 2 rokoch zmysluplny rozhovor s rozvinutymi vetami. V obidvoch jazykoch, nemcinu ignorovala a postupne sme ju uplne vynechali.
Ja som si pisala do tej knihy o dietati jej pokroky mesiac po mesiaci a stale tu knihu mam, dcera je uz dospela
Môj 5 ročný rozpráva po slovensky ale s jeho tatinom a jeho stranou rodiny rozpráva srbsky a keďže žijeme v Belgicku tak v škole rozpráva po holandsky, rozumie tiež aj po anglicky aj keď rozprávať tolko nevie. Nemáš sa čoho báť, deti sa učia veľmi rýchlo a pokial tak bude vyrastať tak problém mat nebude
Ja s babami slovensky, muz holandsky a ja s muzom anglicky. Starsia zacala hovorit nieco zmysluplne, ked mala asi dva roky a to si aj sama vymyslela slovo, ked ho nevedela v holandstine, jednoducho "poholandstila" slovenske slovo. V troch rokoch to uz pekne rozlisovala. Mladsia bola rychlejsia, ta hovorila uz ked mala rok po slovensky a zopar slov holandsky, aj ked muzovi vsetko rozumela. Anglicky rozumeli od malicka obidve, ale tym tretim jazykom pre ne zacali hovorit v skutocnosti, az ked som ich dala ako deti na kurz anglictiny. Ono sa to vsetko utrasie, len treba vydrzat a kazdy pouzivat ten svoj jazyk na dieta. Vsetko chce cas.
Syn 2 rocny, dcera zacala tvorit vety aspon so 4 slovami 4,5 rocna. Presli sme si vsetkymi testami s nou a vysledok bol, bilingvalizmus, ze len cakat a naozaj v jeden tyzden spustila vo vsetkych jazykoch suvetia. Ale ja som z toho bola dovtedy nervozna.
My mame 2 deti. Ja na ne hovorim slovensky, muz talian taliansky a ja sa s muzom rozpravam po anglicky, ked nechcem aby deti rozumeli 🙈. Mala, dnes uz 4 rocnna, zacala krasne oboma jazykmi ked mala asi 22mesiacov. Dnes prepne zo SJ na TJ uplne bez problemov a zacina pouzivat aj anglictinu. Syn ma teraz 2,5 roka a rozprava malo a takym mixom. Cize je to velmi individualne. Treba len vydrzat. Drzim palce 🙂
@monika4487 fuha, to ale neskoro. Ked si pomyslim, ze moja starsia dcera bola uz ako 4 rocna v skole, no neviem ako by tam fungovala.
@yanni ano, neskoro. Dcera mala v sobotu 6 rokov a je prvacka a je vo francuzsko-anglickej skole tu a na Slovensku predskolacka. Vysledky ma velmi dobre. A aj v matematike uz maju scitanie odcitanie do 100, matematika jej ide perfektne. Cize naozaj to bol len bilingvalizmus. Ale tak od okolia sme dostavali rozne nazory :D Ale tak, pred rokom a pol nam nebolo vsetko jedno :D
@monika4487 wooow to verim ze si bola nervozna. Aj ja cakam a stále nic tak to hádám raz pride
@321janka pride, pride 🙂 len dajte tomu cas 🙂 potom budes rada,.ked bude sem tam aj ticho 🙂
Moj zacal v roku a pol pekne rozpravat. Jemu sa usta nezavru. Ale ano hovoria, ze viac jazycne deti rozpravaju neskor. Treba vyckat.
U nas tiez velmi neskoro, jednoduche veci hovoril ked mal 2r,ale to skor len take odpovede jedno dve slova,potom od 3r zacal viac. Teraz ma 4, a uz normalne povie príbeh. Ale Ano je po zadu s rovesníkmi; ludia hovoria ze multilingualne deti zacinaju neskor rozpravat ale vedci stale zastávajú nazor ze nie
Ja slovensky,otec taliansky, skolka anglicky a holandsky.
@321janka To ti tu nik nepovie. Je to veeeeelmi individuálne. Sme trojjazyčná rodina (Nj, SJ, AJ), baby začali obe veľmi skoro, v roku, ako 1,5 rocne vo vetach trojjazycny mix, na druhe narodeniny uz ciastocne rozoznavali jazyky, 2,5 rocne rozpravali ako male dospelacky. Kamoska-jej maly aj, nj, taliancina a ako 5 rocneho som ho poriadne nerozumela. Logopedia a cvicenie to napravili. Inak Cestina nebude Problem Ak rozumie po slovensky. Copane cestinu neovladaju aktivne ale boli s nou cez ksmosov v Kontakte od narodenia a nemaju Vobec problemy s porozumenim. Odpovedaju po slovensky.