Trilingválna rodina - kedy začalo vaše dieťa rozprávať?

321janka
5. nov 2023

Ahojte,

Zaujímajú má skúsenosti od vás, ktoré používate doma 3 jazyky.
Mame 18 mesačného syna, ktorý okrem svojej hatlaniny v podstate nerozpráva.

Ja na neho hovorím slovensky, manžel rumunsky a medzi sebou hovoríme anglicky . Od apríla pôjde maly do jasiel, kde na neho budú hovoriť Česky.

Kedy sa to u vašich detičiek zlomilo a začali rozprávať niečo zmysluplne ? Momentálne mi príde, že rozumie iba mne nakoľko som s ním stále(základne pokyny zvláda ).

Alebo skôr má zaujíma kedy je ta hranica kedy treba vyhľadať logopeda.

yanni
5. nov 2023

@321janka To ti tu nik nepovie. Je to veeeeelmi individuálne. Sme trojjazyčná rodina (Nj, SJ, AJ), baby začali obe veľmi skoro, v roku, ako 1,5 rocne vo vetach trojjazycny mix, na druhe narodeniny uz ciastocne rozoznavali jazyky, 2,5 rocne rozpravali ako male dospelacky. Kamoska-jej maly aj, nj, taliancina a ako 5 rocneho som ho poriadne nerozumela. Logopedia a cvicenie to napravili. Inak Cestina nebude Problem Ak rozumie po slovensky. Copane cestinu neovladaju aktivne ale boli s nou cez ksmosov v Kontakte od narodenia a nemaju Vobec problemy s porozumenim. Odpovedaju po slovensky.

321janka
autor
5. nov 2023

@yanni áno, viem že čeština problém nebude. Môj otec je Čech🙂

amelie2017
5. nov 2023

Ja slovensky, muz katalansky a my medzi sebou spanielsky. Cakala som, ze dcera zacne rozpravat neskor, ale v 2 rokoch uz hovorila jednoduche vety, v 2 a pol normalna komunikacia. Teraz bude mat 6, hovori tymito 3 jazykmi plynule a anglictina na komunikativnej urovni primeranej veku- napr. na letisku alebo plazi sa nema problem dohovorit s anglicky hovoriacimi detmi.
Druhorodeny, aktualne ma 2r4m a rec sa rozvija aktivnejsie od 2 rokov, dovtedy asi 10 slov. Posledne tyzdne opakuje ako papagaj a kazdy den povie aj 10 novych slov.

olimuc
6. nov 2023

Sj, NJ, spanielcina ale zacal rozpravat ca v 3 rokoch. Nieco pochytal este s IT a HU, v skolke maju AJ takze obcas neviem ani ako rozprava - ja medzi ES a NJ prepinam Chip bez uvedomenia. Reci pouziva podla nalady… ma 5,5.

tinka_1807
6. nov 2023

@321janka ja ťa chcem len upokojiť. Nie sme ani bilingválne rodina a syn má už 22 mesiacov a stále rozpráva hatlaninou. Inak čo som si všimla tak dievčatám reč ide omnoho lepšie a rýchlejšie ako chalanom. Chlapci sú v tom rozvoji reči akosi pozadu. Aj v mojom okolí dievcata približne rovnako staré ako syn už viac rozprávajú a zase chlapci menej. Takže počkala by som aspoň do 2 rokov. 🙂

321janka
autor
6. nov 2023

@tinka_1807 ďakujem 🙂. Áno snažím sa byt trpezlivá .

ivangeline
6. nov 2023

V 3 az 4 rokoch je to stsle v norme. Tak nejak zacali deti svagrinej. sj,pl,aj.

tenerifka
6. nov 2023

@321janka to nebude roznymi jazykmi, chlapci vseobecne zacinaju rozpravat neskor. My sme sa s muzom prve roy rozpravali dost v nemcine, on po spanielsky a ja po slovensky, a dcera zacala rozpravat velmi skoro,prve slova pred 1.rokom, v 18.mesiacoch slovne spojenia a v 2 rokoch zmysluplny rozhovor s rozvinutymi vetami. V obidvoch jazykoch, nemcinu ignorovala a postupne sme ju uplne vynechali.
Ja som si pisala do tej knihy o dietati jej pokroky mesiac po mesiaci a stale tu knihu mam, dcera je uz dospela

321janka
autor
6. nov 2023

@tenerifka áno, tiež rozmýšľam ze si idem začať značiť pokroky každý deň lebo sa mi to už nepáči. Pritom nemám pocit že by nerozumel. Veci ako pod ideme sa kúpať, nesmieš, to nepapaj, atd rozumie. Bez toho že by som mu niečo ukázala

deniska2706
6. nov 2023

Môj 5 ročný rozpráva po slovensky ale s jeho tatinom a jeho stranou rodiny rozpráva srbsky a keďže žijeme v Belgicku tak v škole rozpráva po holandsky, rozumie tiež aj po anglicky aj keď rozprávať tolko nevie. Nemáš sa čoho báť, deti sa učia veľmi rýchlo a pokial tak bude vyrastať tak problém mat nebude

lubina
6. nov 2023

Ja s babami slovensky, muz holandsky a ja s muzom anglicky. Starsia zacala hovorit nieco zmysluplne, ked mala asi dva roky a to si aj sama vymyslela slovo, ked ho nevedela v holandstine, jednoducho "poholandstila" slovenske slovo. V troch rokoch to uz pekne rozlisovala. Mladsia bola rychlejsia, ta hovorila uz ked mala rok po slovensky a zopar slov holandsky, aj ked muzovi vsetko rozumela. Anglicky rozumeli od malicka obidve, ale tym tretim jazykom pre ne zacali hovorit v skutocnosti, az ked som ich dala ako deti na kurz anglictiny. Ono sa to vsetko utrasie, len treba vydrzat a kazdy pouzivat ten svoj jazyk na dieta. Vsetko chce cas.

monika4487
6. nov 2023

Syn 2 rocny, dcera zacala tvorit vety aspon so 4 slovami 4,5 rocna. Presli sme si vsetkymi testami s nou a vysledok bol, bilingvalizmus, ze len cakat a naozaj v jeden tyzden spustila vo vsetkych jazykoch suvetia. Ale ja som z toho bola dovtedy nervozna.

simapett
6. nov 2023

My mame 2 deti. Ja na ne hovorim slovensky, muz talian taliansky a ja sa s muzom rozpravam po anglicky, ked nechcem aby deti rozumeli 🙈. Mala, dnes uz 4 rocnna, zacala krasne oboma jazykmi ked mala asi 22mesiacov. Dnes prepne zo SJ na TJ uplne bez problemov a zacina pouzivat aj anglictinu. Syn ma teraz 2,5 roka a rozprava malo a takym mixom. Cize je to velmi individualne. Treba len vydrzat. Drzim palce 🙂

yanni
6. nov 2023

@monika4487 fuha, to ale neskoro. Ked si pomyslim, ze moja starsia dcera bola uz ako 4 rocna v skole, no neviem ako by tam fungovala.

monika4487
6. nov 2023

@yanni ano, neskoro. Dcera mala v sobotu 6 rokov a je prvacka a je vo francuzsko-anglickej skole tu a na Slovensku predskolacka. Vysledky ma velmi dobre. A aj v matematike uz maju scitanie odcitanie do 100, matematika jej ide perfektne. Cize naozaj to bol len bilingvalizmus. Ale tak od okolia sme dostavali rozne nazory :D Ale tak, pred rokom a pol nam nebolo vsetko jedno :D

321janka
autor
6. nov 2023

@monika4487 wooow to verim ze si bola nervozna. Aj ja cakam a stále nic tak to hádám raz pride

321janka
autor
6. nov 2023

@simapett dakujem. Vela som čítala ze chlapci su pomalsi než dievcata ale podla mna ani to nebude pravidlom.

monika4487
6. nov 2023

@321janka pride, pride 🙂 len dajte tomu cas 🙂 potom budes rada,.ked bude sem tam aj ticho 🙂

mclissa
6. nov 2023

Moj zacal v roku a pol pekne rozpravat. Jemu sa usta nezavru. Ale ano hovoria, ze viac jazycne deti rozpravaju neskor. Treba vyckat.

sundew
6. nov 2023

U nas tiez velmi neskoro, jednoduche veci hovoril ked mal 2r,ale to skor len take odpovede jedno dve slova,potom od 3r zacal viac. Teraz ma 4, a uz normalne povie príbeh. Ale Ano je po zadu s rovesníkmi; ludia hovoria ze multilingualne deti zacinaju neskor rozpravat ale vedci stale zastávajú nazor ze nie
Ja slovensky,otec taliansky, skolka anglicky a holandsky.

321janka
autor
6. nov 2023

@sundew wooow krásné 4 jazyky, raz to určite ocení, to je super 🙂