Triky ako naučiť rozprávať skoro 3 ročného chlapca

mamina2388
6. máj 2012

Ahojte moj problem spociva v tom ze syn bude mat zachvilku 3roky, a nie a nie sa rozrozpravat. ukazat si vie ked nieco chce, popripade ked sa vie k tomu dostat tak si to zoberie, inak iba tieto slova: ja, mama, tata, baba,baby, teta, abu, tam, neni, toto, vodu, ham, kako(ako ked sa vykaka),aj ja, tam neni, obcas zapiska.....u dr som s tym bola a povedala iba tolko ze ked si vie ukazat a spaja slova ze to coskoro pride, vela ineho len nespaja a tak ako som pisala visie...budem vdacna za vsetky rady. este som zabudla serblikujeme od 24mesiacov hned aj cikal aj kakal naraz, neslo to postupne, , zacina sa uz po kupani aj sam obliekat len s minimalnou pomocou, a takisto aj obuvat.
V rpade ci by nebolo najlepsie predlzit si este matersku a ostat s nim este domaa riadne sa mu venovat,,,lebo som chcela ist uz do prace,,,ale syn mi je prednejsi.

aduskatt
6. máj 2012

skolka ho nauci🙂

klincek
6. máj 2012

@aduskatt moja neter mala to iste, nechcelo sa jej..naucili ju tak, ze sa tvarili, ze len ukazovaniu nerozumeju.. 🙂

mummy01
6. máj 2012

@mamina2388 myslim si ze ak aspon trocha rozprava tak je to v pohode,ked pride do kolektivu tak sa rozkeca.Moj syn je sice troska mladsi ale on pekne povie asi iba 5 slov a ostatne slova si vymysla a komoli takze mu rozumiem iba ja 😀 dolezite je ci ma dieta snahu komunikovat.....ostatne uz casom pride.

maria30
6. máj 2012

@mamina2388 starší syn bol natom tak isto.. dala som ho do škôlky keď mal 2 a pol roka... vedel asi to, čo píšeš aj ty... v priebehu mesiaca - dvoch sa rozrozprával tak, že vedel úplne všetko hovoriť... určite by som kvôli tomu neostávala doma.. medzi deťmi sa to určite naučí 😉

lenka311
6. máj 2012

@mamina2388 Kamoškin má teraz 4roky a bol spievať - vystupovať na podujatí u nás v meste... A pred rokom bol presne taký ako Tvoj - rozrozprával sa až v škôlke, dokonca aj rozospieval 😎 😎 😎
Ako Ti povedali - netráp sa, v škôlke sa naučí...
Okrem toho chlapi nie sú taký ukecaný ako baby... 😎 😎 😎

ukana
6. máj 2012

@mamina2388 moj syn šiel do školky s podobnou slovnou zasobou, pár slov...učitelkám som vysvetlovala, akým zvukom sa pýta cikat, čo má pomenovanie na jedenie a pod....školka ho naučila sa vyjadrovat v priebehu mesiaca, doma by sme tápali ešte poriadne dlho....Každé dieta má na to svoj čas, kedy tá reč nabehne 😅 Kolektív robí zázraky, určite ho nenechávaj doma, v školke sa posunie, nauči sa fungovat v kolektíve, bude donutený hovorit...ak ti je syn prednejší, ako vravíš, daj ho do školky...to bude pre neho najlepšie 😉
teraz je syn tretiak, dobre sa učí, samé jednotky... 😎 😎

adka2121
6. máj 2012

@mamina2388 No, môj malý má 3 roky a 3 mesiace a ja s ním chodím k logopedičke - začala som tam chodiť, keď mal necelé tri roky, lebo hovoril iba 15 - 20 slov a aj to iba jednoslovne (asi tak, ako píšeš ty),nechcel mi spojiť ani dve slová dokopy a už vôbec nie povedať nejakú krátku vetu. Tiež som si myslela, že keď začne chodiť do škôlky, že sa rozrozpráva - ale akosi to u nás nepomohlo. Slovná zásoba sa mu síce postupne rozširuje, ale ide to veľmi pomaly a stále je to oproti iným deťom málo. Momentálne mi spojí dokopy tak 2 - 3 slová, ale celú vetu stále nepovie. Môj synovec je od neho skoro o rok mladší a rozpráva viac, ako môj malý. Niekedy som z toho už nešťastná, ale logopedička ma utešuje, že to nie je nič neobvyklé, a vraj sa to časom upraví, len musím s malým pravidelne cvičiť. Ináč je malý šikovný, pozná už všetky číslice aj polovicu abecedy. Tak dúfam, že to s tým jeho rozprávaním bude v poriadku. 😒

modra1
6. máj 2012

@mamina2388 Určite sa ti dobre číta doteraz napísané, ale nie vždy je to také jednoduché. Ak má tvoj chlapec oneskorený vývin reči, tak mu škôlka pomôže presne tak ako ti napísali. Ale ak má nejakú poruchu reči, tak nie. Pediatri to často zľahčujú a zatiaľ sa stráca čas. Ty si ho poznáš, a keďže máš pochybnosti, tak by si to mala riešiť, radšej zbytočne ako neskoro. Určite je dôležité si v domácich podmienkach zistiť ako rozumie, nie vždy je to "všetko" ako si rodičia myslia.
Najlepšie ti tu na koníku poradí @sisstin 😉.

danyelituska2
7. máj 2012

@mamina2388 určite do školky, moj bol taký istý , ked začal chodiť do školky tak som videla veľké zmeny a veru mu to prospelo, teraz vraví aj to čo by mna nenapadlo

syslica
7. máj 2012

@mamina2388
Ahoj, aj ja sa prikláňam k názoru, že škôlka nevyrieši všetko. Sisstin, odborníčka na poruchy komunikácie u detí, by ti isto odporúčala preštudovať si knižku J. Bednářovej Diagnostika dítěte předškolního věku. Určite by ti to pomohlo ďalej ako názory mamičiek tu na fóre. Prečo?
"Vývoj jedinca je individuálny. Každé dieťa má svoj "harmonogram vývoja". Medzi deťmi môžu byť pomerne veľké rozdiely v rozvoji slovnej zásoby a vo výslovnosti. Vekové hranice je treba brať ako určité záchytné orientačné body, aby sme vedeli, ako má vývoj postupovať. Vývoj sa dá prirovnať k jazde vlakom - koľajnice sú určené, vlak musí prejsť všetkými stanicami, niektorý ide pomalšie, niektorý rýchlejšie... Na druhú stranu sa vekové limity nedajú ignorovať napr. "chlapci chodia, hovoria neskôr". Mohlo by sa totiž stať, že dieťaťu neposkytneme pomoc, podporu (rehabilitáciu, reedukáciu) v dobe, kedy ju najviac potrebuje."

Sama píšeš, že ti na synovi veľmi záleží, inak by si u nás nehľadala radu. Ja ti teda odporúčam prelistovať si túto knižku, je veľmi inšpiratívna, navyše sa dá dieťa podľa nej otestovať a následne navštíviť logopéda. Veľa zdaru!

katarina_k11
7. máj 2012

@mamina2388 Zdieľam názor syslice, precitaj si odporucenu knihu a ries to s logopedom - moj starsi syn bol na tom podobne ako Tvoj, bola som hlupa a dala som na nazory babiek, tetiek, "skusenejsich" a riesit som to zacala az pred jeho stvrtymi narodeninami (nemozem povedat ze by vobec nerozpraval, ale na svoj vek velmi zaostaval) - odvtedy chodime pravidelne na logopediu - rozbieha sa to celkom slubne, pani Dr. nam velmi pomohla, ale dnes by som to uz riesila ovela skor... (centrum Dialog v BA uz vie pracovat aj s 2-rocnymi detmi). Ziadne vysetrenie (myslim psycholog, neurolog, foniater) nepoukazal na ziadnu odchylku, ale aj tak to neslo. Dnes sa uz celkom slusne dohovori, ale stale je to kostrbate (myslim tym plynulost jeho komunikacie) a pred pol rokom na vysetreni u psychologa nam bolo naznacene, ze mozno bude potrebny odklad skolskej dochadzky, aj napriek tomu, ze inteligencne je na tom dobre co sa tyka jeho veku... Takze ja radim pre pokoj duse navstivit odbornika. 😉

katarina_k11
7. máj 2012

@mamina2388 A este k tej skolke - zacal chodit v troch rokoch, ale prvy rok som nevidela nejaky velky progres (mozno aj preto, ze bol velmi casto chory), teraz konci "strednakov" a je to ovela lepsie... Veru neviem posudit, ci skolka pomohla...

amadora
7. máj 2012

@mamina2388 odporúčam logopédiu. my sme mali ten istý problém a som to odkladala, reku však má čas, v škôlke sa naučí a podobne... ale žiadne zázraky sa nediali ani po nástupe do škôlky tak sme začali chodiť na logopédiu a vidím každým sedením zlepšenie, ako tam chodíme zlepšila sa nám výrazne slovná zásoba a ja si akurát nadávam že sme nešli už skôr a už mohol teraz krásne plynule rozprávať sám. a synček tam navyše chodí veľmi rád, učí sa formou hry, baví ho to, vždy dostane aj cukrík za odmenu, po učení sa pohrá s hračkami. ja ho zatiaľ čakám s mladším ktorý sa tam tiež hrá, takže paráda 🙂

mamina2388
autor
7. máj 2012

Ahojte babenky dakujem velmi pekne za radu, a to za kazdu jednu a velmi si to cenim!!!
Budem to riesit teda cez logopediu....Dakujem este raz.

syslica
16. máj 2012

@mamina2388 Skús pozrieť aj tu: https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/od-akeho-veku-dietata-je-vhodna-navsteva-logopedicky/ - ide síce o mladšieho chlapca, ale zišli sme sa tam viaceré mamy s "logopedickými skúsenosťami", takže tipov dosť. 😉

patkaza
1. nov 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

ono to časom príde, rozhovorí sa ... nemáte sa čoho báť http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/

erikanezbedna
14. nov 2015

@mamina2388 moj vnuk ma uz 4 roki a bohuzial ani on nevie este rospravat to nejaka porucha reci sa stala u dietata aj ja som zufala ze nevie este rospravat ,,,a este jedneho vnuka mam a ma 1 rok a uz rosprava vela veci ,

novana
1. jan 2017

Som zvedavá, ako a či sa ti podarilo synčeka rozrozprávať?

ivka2015
1. jan 2017

Kamoška má malého tiež nehovoril skoro nič, mal necelé 3 roky keď išiel do škôlky a ondva mesiace rozprával , tam ho to donútilo lebo mu nerozumeli tak ako ona doma a nič iné ku neostavalomlen začať hovorit. Teraz nemá tu potrebu lebo ty mu rozumieš aj bez slov 😉 Určite ho treba zadať do škôlky a kolektívu.

novana
1. jan 2017

@ivka2015, diskusia je z roku 2012, zakladateľkin syn už je asi školáčik. 🙂

novana
27. aug 2017

Ivka2015, nie je podstatné, či je alebo nie je školáčik. 🙂 Som naďalej zvedavá, či logopédka jej synovi pomohla.