Treba bábätko učiť sedieť?

sonoio
16. feb 2012

dobry den,mamicky. Viete mi odpovedat na otazku?mam skoro 9mesacneho synceka,ktory sam nesedi,avsak zacina liezt..lezie nejak "nemotorne",akosi sa taha rucickami,laktami,bokom..no nelezie klasicky,ale je strasne zdatny,zlepsuje sa.je ocividne,ze onedlho to bude klasicke lezenie.vsade na slov.internet.strankach sa dozvedam,ze prva faza je lezenie,a az potom zacina sediet,no ja zijem v taliansku,a tu vsetci tvrdia pravy opak,vraj nie je mozne,aby dieta zacalo liezt same bez toho,aby vedelo sediet,a dokonca,sediet ho treba ucit.lekarka na mna pozera ako na teliatko,ktore jej tvrdi,ze dieta sa nauci sediet,lozit same,tak ,ako sa naucilo pretacat.,atd--tak ako to je u vas?

m.i.r.i
16. feb 2012

ahoj..napisem len nasu skusenost - nas tiez zacal sediet az tak okolo 8.5-9 mesiaca a to som ho ale ja zdvihla..teda rozumej tomu, ze si nesadol sam z lahu..ale sedel pekne stabilne..dovtedy nie..lozit zacal az v 12 mesiacoch a to tiez uplne smiesne..viacmenej akoby po sediacky tahal za sebou nozicku..a v rukach si mohol nosit hracky..teda akoby sa posuval na zadku a nohou jednou odrazal..chodit zacal ako 15.5 mesacny...bol proste lenivejsi..to zacinalo od zaciatku..aj na brusku dvihal hlavu az niekedy v 4.5 mesiaci..dovtedy to bol boj...a proste to slo pomalsie, ale sam..do nicoho som ho nenutila..
a to som mohla tiez mozno este pockat aj so sedenim s tym, kym si naozaj nesadne sam, to by ale mozno mal aj rok🙂 a zas ten svet bol uz zaujimavy aj z ineho pohladu ako ked 8 mesacny stale este lezal...
A drobec ma krasnu chrbticu, vyborne chodi, bezi, vylieza...a stvornozkuje teraz ako 2 rocny🙂 Teda sa mu to nejako zapacilo a musime sa po byte po styroch nahanat..hovorim si, ze asi dobieha to co mal robit uz pred rokom...

katy1979
16. feb 2012

@sonoio rob ako to citis. Vidis sama ze sa zacina hybat takze zachvilku naozaj lozit bude.ide na to dobre takze je to otazka par dni ci kratkeho obdobia kedy sa posadi sam. mozes mu pomoct ked vidis ze sa snazi ale niekde robi chybu. ukazat mu to. potiahnut rucicku ci nozicku tam kam treba. pochopi ze tak to pojde a zacne to robit sam. No si predstav miliony deti sa to naucili same nikto ich to ucit nemusel.

tinki
16. feb 2012

@sonoio prirodzený vývin je najprv loziť až potom sedieť. Niektoré mamičky chcú však, aby bábätko čo najskôr sedelo. To nie je dobré pre jeho chrbátik. Ak bude pripravený, tak si sadne sám. Každé dieťa je iné a každé má svoje tempo. Ak ti začína loziť, je to v poriadku. Nechaj ho tak, popri lození, už nebude dlho trvať a sám si sadne. Hlavne nenútiť 🙂. Tvoj malý je šikovný, normálny chlapček a určite okolo roka bude už aj chodiť. Teš sa z neho. 😉

sonoio
autor
16. feb 2012

@tinki no ved prave,ja som tiez presvedcena,ze by som ho nemala ucit sediet,a mal by to zvladnut sam..len mi nie je jasne,preco v ostatnych krajinach tvrdia opak, najprv sedenie,a potom lezenie..faktom ostava,ze ked sa pozriem na info v inych krajinach,citam o vyvine v uk,a pod, vsade o tom istom,najprv sediet..aj dnes sa ma lekarka opytala,ako sa ma naucit lozit,ked nevie sediet,nechcela verit,ze maly sa uz "taha"a vraj ho mam davat do sedu,ucit ho sediet,..... tak ho mam nechat tak,nech na to pride sam,ci mam ho nejak davat do sedu?

vodnarky
16. feb 2012

@sonoio -presne ako pise @tinki .. nechaj ho,on na to pride..kazde dietatko je ine a kazde potrebuje svoj cas... 🙂

adinkag
16. feb 2012

nasa tiez zacala liezt ako polrocna a do dvoch tyzdnov sedela naprv sa tahala o mna do sedu akoby sa chcela postavit ale o par dni sinasla sposob ako samasediet netreba to silit 😵 😵

kuriatko33
16. feb 2012

ahojček,nasa skusenost je taka,že malý zacal liezt,asi 3mesiace stvornozkoval a potom sa postavil a az potom posadil,nikdy som ho nedavala sediet pokial to nezvladol sam,prvý sed cca v 8 mesiaci. fyzicky je malý na jednotku,ani sa nehrbi,tak urcite by som to praxovala aj pri druhom. mi sme dokonca ani za ruku nechodili,zo stvornozkovania sa sam dostal k choodeniu 🙂
a prednedávnom sme boli u neurologicky,a ta sa ma medzi prvým pitala kedy zacal sediet,a ked som jej povedala,tak mi hovorila ,že tak to aj ma byt okolo 8-9mesiaca sa ma posadit dieta

22beba
16. feb 2012

ahoj 🙂 nie som este mamička ale čakame , ale ak možem poviem svoj nazor 🙂 mám v rodine rehabilitačnu sestru ktora robí s malickými detmi vojtovu metodu... cize je vo veciach ohladne deckého drzania tela velmi zbehla 🙂 sama hovorila ze je velmi zle ak mamičky nasilu dvihaju dieta ... ze dietako treba nechat tak pokial sa samo nedvihne ako to bude ono chciet ci uz neskor alebo skor.,. hovorila mi aj to ake deformacie tela vznikaju pri malých detickach ze nemaju dobre vyvinutu chrbticu alebo chrbtica nema tvar dvojiteho S ... ze je smutne ze uz ročne deticky sa musia liecit na chrbatik .... najlepsie je ak babatko do 4 mesiacov je zvazovane v perinke atd..cize si myslim ze aspon ja osobne posluchnem jej radu a necham všetko na mrňusovi 🙂 držim palce nech sa dari 🙂
@sonoio

jaduska
16. feb 2012

@sonoio no v našich končinách je rozšírený názor, že dieťa ma sedieť až vtedy, ak sa to naučí samo, žiadne učenie sedenia. To isté štvornožkovanie (lezenie, plazenie) - z toho si tiež nič nerob, že to robí inak, niektoré deti neštvornožkujú, ale presúvajú sa na zadočku, alebo iným spôsobom, aj keď to štvornožkovanie je pre chrbátik najzdravšie. Podľa môjho názoru sú to všetko prirodzené veci, ktoré treba nechať na prírodu a dieťatko samé. Jasné, že existuje určitá horná hranica, kedy by nevykonávanie určitých pohybov naznačovalo nejakú chybu vo vývine, ale keď je ako-tak v medziach normy (mierne nad, mierne pod), tak to netreba siliť.... Nasedí sa ešte za celý život dosť...

lucka1987
16. feb 2012

podla mna to netreba silit.. je urcity prirodzeny vyvin, podla ktoreho by sa malo dietatko vyvijat, no nie kazde babatko je rovnake ... podla mna si sadne, ked bude pripravene .
moj Marek sa strasne dviha.. len mu dam prsty a on sa sam pritiahne a chcem sediet.. ma 5 mes.. na chvilku ho drzim no potom ho dam na chrbatik, alebo lezat.. este sa ani riadne nevie prevratit z bruska na chrbatik a opacne a uz by chel sediet.. vymyselnik jeden.. ale vsetko ma svoj cas.. netresujem a ani ho nenahlim.. ani sa nespamatam a bude mi behat po dvore a nahanat ma.. vtedy mi budu vzacne tieto chvilky, ked ostane tam kde ho polozim 😀

sonoio
autor
17. feb 2012

tak dik baby,necham to na prirodu,aj tak mi to prislo uplne neprirodzene,ked som ho dala do sedu,on to proste nevie.sedi chvilku,a potom sa hneva,nechce este sediet.najradsej lozi,ako vojacik v zakopoch. 😎

dai
17. feb 2012

@sonoio ahoj,
moja skusenost a aj odporucania neurologov su, ze deti do sedu davat nemame, maju sediet vtedy ked si sami dokazu sadnut - moja dcera lozila od 6-tich mesiacov, az v 8-mom si ale dokazala sadnut - sadla si z polohu na 4-roch, cize nie ako dospely...
malinky ma 7mesiacov, este nelozi a nesedi - ja to nechavam na nom, trosku rehabilitujeme kedze je predcasne narodeny a mal problemy pri narodeni, ale inak nerobim nic - podla neurologov je jeho vyvoj v poriadku 😉

dai
17. feb 2012

@zuzanamv super clanok, plne suhlasim - u mojej malej prebiehal vyvoj presne tak ako je to popisovane v clanku - kedze bola zdrave babaetko, nebolo treba jej v nicom pomahat...

sonoio
autor
17. feb 2012

@zuzanamv
@zuzanamv zuzi,ja mam takychto clankov precitanych uz asi XY,len ma zaraza fakt,ze vsetky ostatne krajiny tvrdia opak,najprv sediet,potom lozit,a..tak mi to vie niekto vysvetlit...ako je to mozne,ze vsetci "cudzorodi"medici sa zhoduju v inom nazore ako ti slovenski??

dai
17. feb 2012

@sonoio ja som teda citala hlavne europske knihy a tam pisu najskor lozit a potom sediet....
ich nazor je podla mna poznamenany tym ze rodicia su s detmi doma velmi kratko oproti sk, najviac 6 mesiacov, preto sa snazia vsetko nejak urychlovat ( ked som citala francuzke knizky je tam v 3-och mesiacoch dietata cela kapitola o odstavovani deticiek - preco? lebo vtedy sa mamy vracaju do prace... ale to neznamena ze deti by sa mali v 3-och mesiacoch odstavovat)

sonoio
autor
17. feb 2012

@dai tak mi teda odporuc aspon jedinu www stranku,v anglictine,taliancine,ci spanielcine,kde to takto-ohladom sedenia pisu.ja netvrdim opak,tiez suhlasim so slovenskymi lekarmi,ibaze tu to je uz skoro na neurologa,ked dieta nesedi,a lezie.ked lekarom tvrdim,ze to tak nema byt,samozrejme,som exot,pretoze oni su bohovia.to s odtsavovanim,mas pravdu,ale toto je o inom.myslim,ze je uplne zasadne,ci niektto povie,ze sedenie je poslednym stadiom,alebo ci to je lozenie.

zuzanamv
17. feb 2012

@sonoio
verim, moze to byt matuce, ked je viacero nazorov. Treba si vediet vybrat podla intuicie alebo zdraveho rozumu.
Ale tento sa mi zda uplne logicky, podlozeny faktami.
Velakrat ked som sa stretla v mojom okoli s tym, ze nejake dieta nestvornozkovalo, ked som sa s maminou bavila, zistila som, ze ho posadzovala... takze sa dostalo do ciela bez namahy a nemalo motivaciu.
😉

dai
17. feb 2012

@sonoio neviem ako to je na juhu, ja citam hlavne nemecke a svajciarske knihy, kedze som prve tehotenstvo prezivala v nemecku...
byt tebou tak nato kaslem - co ja viem tak ziadne dieta sa nenaucilo samo od seba najskor sediet a az potom lozit - ked to nechas na prirodu tak deti najskor lozia a z polosedu si sadaju... nechapem logiku tych spanielskych ci talianskych lekarov - to akoze maju deti spravit brusak??? 😕

lucia.kl
17. feb 2012

moje obe začali najprv loziť a až potom sa dokázali posadiť.. opačne to nejde, ak nevie ísť na 4 tak sa jednoducho ani nemôže vedieť posadiť... a to lezenie tiež bolo také všelijaké do strán, dozadu, bokom, až časom sa to naučili 🙂

dai
17. feb 2012

@sonoio a este, ja som teraz s malym sledovana v 2-och neurologickych ambulanciach - jedna v ramci rizikovej poradne a jednu sukromnu si platim - v oboch maju lekary rovnaky nazor a ja im teda plne doverujem 😔

kbeata
17. feb 2012

@sonoio to sa nauci same 😉 ,to je jedno aky postup dieta zvoli,ale ked sa ti nieco nezda tak zabehni k nejakemu inemu lekarovi,neviem ako to tam funguje 😉

kbeata
17. feb 2012

@lucia.kl moj najprv sedel,lozit nedokazal,rozcapil sa na brucho 😉
vlastne som ho posadila ja,otacal sa za hrackami do stran,potom sa prevalil,na brucho,alebo na chrbat,to sa vedel otocit,a z toho lahu sa dokazal posadit 😉
normalne som teraz rozmyslala ako to bolo,a potom pomaly zacal stvornozkovat,tak to bolo 😀

luna303
2. jan 2013

ahojte mamičky, chcela by som vás poprosiť o radu, len neviem či som v dobrej téme... 😨 mám dva aj pol mesačnú dcérku a už odmieta byť v perinke, stále sa snaží posadiť, dvíha hlavičku aj s telíčkom do sedu aj nohy a keď jej to nedovolíme tak začne strašne plakať, už som aj na to myslela či ju vtedy nebolí bruško alebo či si nepotrebuje uľaviť ale nič z toho. Raz si ju moja mama skúsila posadiť na kolená a bola ako v siedmom nebi spokojná. Aj nosiť sa chce stále na pleci a keď ju položím naspäť do perinky zas plač. Viem že je ešte skoro na to aby sa začínala posadiť, najnovšie sa už aj vie prevrátiť na bok... no keď ju položím na bruško tak plače, stále len posadiť... Máte s tým niektorá skúsenosť??? čo to môže znamenať? ďakujem

lucinocka
2. jan 2013

@luna303 nasa tak isto 🙂 od dvoch mesiacov ked lezi je cela nervna, vidno na nej ako sa hneva..len by sedela, najnovsie ked ju mam na bruchu posadenu a opretu o pokrcene kolena tak sa zaprie rucickami a dvihne sa na nozky.. viem ze by este nemala sediet, ale co s nou mam robit..ja som tiez sedela od 3 mesiacov... Ja ju davam do vajicka autosedacky, predsa je to prirodzenejsia poloha pre nu a mapocit ze sedi, lebo vsetko pekne vidi ..ale myslim ze ju dlho nevydrzim takto odzubovat 😀

amouramour
2. jan 2013

ja by som male deti, 2 - 4 mesiace teda ani nahodou nedavala vysedavat...deticky maju robit to co same dokazu🙂a kedze sa nezucastnujem pretekov, kto ma super dokonalejsie dieta, mala si v 7 mesiaci sadla sama, ked sa rozhodla🙂

luna303
2. jan 2013

@lucinocka no tiež som to začala riešiť tak, že ju posadím do vibračného kresielka, pred tým tam neznášala byť ale teraz sa jej tam páči... 🙂 no hračky jej musím dať odtiaľ preč lebo ona chce vidieť okolie a nás čo robíme 😀 tiež som toho názoru že keď už chce sedieť tak aspoň tam, lebo ozaj je ešte skoro aby sme jej to dovolili. Takže je takých detičiek viac... bála som sa že čo to znamená keď sa stále pýta sedieť, no u niektorých to možno príde skôr, tomu asi nezabránime, len sa bojím o jej chrbticu...

luna303
2. jan 2013

@amouramour ja ju ani nedávam sedieť! viem že je skoro, len moja mama to raz skúsila a to bolo všetko. No čo s ňou mám robiť keď mi v perinke nechce už byť... dokonca je uviazaná v perinke a celá sa s ňou dvihne či chcem či nie... a akceptuje ju len vtedy keď je ospalá.

hajajanka
2. jan 2013

@luna303 Je uplne normalne, ze tvoja dcerka chce byt v polohe sed. V jej veku uz vsetko vnima, je zvedava a nic jej nesmie uniknut. 2 a pol mesacne dietatko vsak nie je vhodne polohovat do sedu napr. v kresle alebo v kociku. Vhodnejsie je zaobstarat si polohovacie kresielko s hrazdickou a dietatko bude spokojne - uvidi okolity svet, pobavi sa s hrackami a ty si ho budes moct preniest, kam bude treba. Autosedacka, ako tu pise lucinocka, je podla mna vhodna len na presun v aute - od toho ucelu sa aj tak nazyva "AUTOsedacka". Dieta je v nej privelmi skrcene, tlaci si na hrudnik. Na doma je vhodne polohovacie kresielko.
Tvoje dietatko sa sprava uplne prirodzene tak, ako sa spravaju aj ostatne deti. Az bude samostatne sediet (tzn. posadi sa same bez cudzej pomoci a udrzi sa bez opory), tak sa potom moze hovorit o sede. Dovtedy netreba dieta davat "sediet" oprete o vankuse a podobne pomocky, lebo sa mu pokrivi chrbat. Lebo ja neverim ani jednej, ktora tvrdi, ze ona sedela od 3 mesiacov - to iba jej chtiva mamicka ju davala akoze sediet (tak isto ako ked povie, ze cikala do nocnika od pol roka - to je zase len praca nedockavej mamicky) 🙂

hajajanka
2. jan 2013

@luna303 A ak sa jej nepaci perinka, tak naco ju v nej tryznit. Moje deti v perinke neboli a o nic neprisli 🙂