Ahojte. Chcela by som sa spytat ci niekto ma skusenost s tracheostomiou robenou babatku. Na slovenskom webe som skoro nic nenasla a nasmu synovi hrozi, ze mu to budu robit. Dovod je, ze nevedia preco tazko dycha a moze sa zadusit. Neviem, ci je to dostacujuce ... a doktorka, ktora sa starala o syna tak nam povedala, ze ak sa bude dat nech bojujeme proti tomu. Tak ja neviem.
takze to uz mame za sebou. Dnes mu urobili tracheostomiu, vraj ma zuzenu priedusnicu. Mohol sa nam aj zadusit. Viac mi zatial nepovedali a myslim, ze aj tak to bolo na mna dost.
Ak ma niekto skusenosti, napiste mi. Ja vobec neviem co nas caka ☹ no a idem este pozriet anglicke stranky.
Ahoj,a dýcha sám alebo je na riadenom dýchaní? samotná tracheostomia je robená,ak z nejakého dôvodu človek nemôže dýchať napr. pre nádor v mieste nad tracheostomou alebo po úraze,tracheostoma sa po čase dá zrušiť,ak pominie dôvod,pre ktorý je robená,samotná operácia nie je ťažká,v podstate sa robí otvor do priedušnice a dá sa tam kanyla-trubička,manžel to operuje a ja som robila sestru na krčnom,kde boli aj trach.pacienti-dospelí,dieťa pamútám len jedno asi 10 r. bolo to po úraze,teraz je dôležité vyšetriť,prečo je problém s dýchaním....
popozeraj si anatomiu dýchacích ciest,nejaké obrázky,aby si to lepšie pochopila
dakujem .. ja som skor chcela ci niekto ma skusenosti. Viem ze ma naucia ako sa starat dufam), ale skor mi ide o to ako to zvladaju rodicia, ako to zvladaju samotne deti a tak.
@jana mozes sa skusit opytat aj tu
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/nedonosena...
tieto deticky mali niektore robene aj tracheostomiu, tak mozno ti niektora mamicka poradi
Ahoj Jana. Ja mám tiež babetko s tracheostomiou, robili mu to v auguste, teraz má 7 a pol mesiaca. Aj mna by zaujímali skúsenosti iných rodičov.
ahoj, ja sama nemam babatko...ale mam synovceka ktoremu sa ju chystaju urobit...a tiez by ma zaujimali vase skusenosti...a mozno aj skusenosti s poistovnami...co sa preplaca co nie ake skusenosti mate s odsavackami elektrickymi aj tymi na baterku...dakujem vam...ako to babatko znasa...
ahojte ,chcela by som sa spytat ,ci nahodou nevie niekto poradit ,ja mam uz dva roky Tkanylu v krku a chcela by som vediet ci ma niekto dospely s tym skusenosti a co by som mala robit aby sa to zlepsilo a aby mi ju uz konecne vybrali. tiez som mala zuzenu pridusnicu a dva krat mi ju uz aj skracovali . dakujem
keikata kolko mas rokov ?? moja mala mala pri narodeni vrodene chyby nepriechodny pazerak a zuzenu priedusnicu pazerak chvalabohu v poho ako tak no tracheostomiu ma uz 2-hy mesiac nezvladame to dobre tiez by som rad vedel co nas caka
dobry den mojmu syncekovi bola spravena v Kosiciach ked mal 3 tyzdne .... teraz mame 8 mesiacou a o 2 mesiace mu planuju zrusit tracheostomiu ... na zaciatku nam bolo vysvetlene ak dieta dycha samo nieje na ventilatore alebo na inom pristroji tak to je docastna zalezitost kym sa to neupravi ... nieje to nic strasne da sa to zvladnut ... na celej tej veci je premna najhorsie to ze ho nieje pocut plakat, smiat sa, atd ... nam to velmi pomohlo 🙂
@kikinka891 ahoj mozem vediet preco tvoj syncek ma spravenu tracheostomiu?? Mojmu to tiez hrozi lebo je uz dlho intubovany, tak chcem vediet co nas caka ako to zvladate, hlavne to ze neni dobca pocut ani plakat ani nic :/ dakujem za odpoved a vsetko dobre prajem.
tak mi sme sa narodili s vrodenou poruchou dych.ciest ( zuzene dychacie cesty priedusky, priedusnice a vsetko s tym spojeme ). ked lezal na chrbatiku alebo nabrustu tak mu hrudny kos tlacil na plucka a tym nevladal dychat kedze plucka boli slabe. nepocut ho pretoze kanyla v krku je zavedena pod hlasivkami a kedze mu vzduch prudi cez kanylku tak sa mu nepretlaci hore k hlasivkam. ked sa viac namaha dlho place tak pocut jemny hlasok ... doktory vraveli ,ze to bude dovtedy kym sa mu tie dych cesty nezväcia ... potom budeme pocut jemny sepot. o 2 mesiace mame kontrolu na klinike kde mu to zavadzali, ze ako sme natom vyzera to celkom dobre tak sa modlime aby mu to odstranili. Nieje to nic co sa neda zvladnut, treba sa s tym vyrovnat a nelutovat sa. Uvedomila som si, ze mu je takto lepsie, ze sa tak netrapi. starostlivost okolo toho je narocnejsia treba to pravidelne odsavat aby sa mu kanylka neupchala ale to Vam uz vsetko vysvetlia len netreba sa toho bat :D ja mam doma starsieho synceka no ma iba 20 mesiacov ani 2 roky ... vyzaduje si vela pozornosti oto to je tazsie ale obydvaja si zasluzia aby som sa venovala obom rovnako. Drzim Vam prsty nech sa akokolvek rozhodnete. :D
@kikinka891 dakujem pekne a aj ja druim palce aby ste sa toho cim skor zbavili!!! A este sa chcem spytat ci vam hned po narodeni prisli na ti vadu ze to ma zuzene alebo ako to bolo? A je vlastne sanca ze sa toho zbavi? Bude vediet potom normalne aj rozpravat?? A ako je to napriklad v noci ked place a neni ho pocut? Neviem si to predstavit ake to je ked place v postielke a ja budem spat a nebudem ho pocut :((
prognoza je taka, ze ano zbavime sa toho ... pri narodeni neplakal a ked aj plakal tak septom.Nasledopvalo spusta vysetreni a tak sa zystilo co je za problem narodil sa v polovici 8 mesiaca o com sme nevedeli kedze som dojcila este mojho 1 syna tak som pri otehotneni nemala menstruaciu. Odstranenie moze byt o 2 mesiace, o rok 2, 5 ... nikto nam pri vlozeni kanyly nevedel povedat ... teraz sa zda ze sme v poriadku tak uvidime ale vonku to pojde. To, ze ho nieje pocut plakat v noci nieje take strasne pretoze cez kanylku prechadza vzduch a tak ked place dycha rychlejsie a nepokojne takze pocujeme dyvhanie atak vieme, ze place
@zabka888 teraz čítam tvoje predošlé príspevky, že sa obávaš že ho nebudeš v noci počuť. Aj ja som sa toho bála, ale ešte kým sme ležali spolu v nemocnici som prišla na to že sa zobudím na jeho mrvenie, alebo ak sa zobudí. Ani doma nebol problém, vždy som vedela keď sa zobudil, keď niečo potreboval.
@monikasum ahojj chcem sa opytat co sa deje po odstraneni ... myslim hojenie jazvy, dycha si sam bez problemov od zaciatku po odstraneni alebo ste si na to museli zvyknut? neviem co mam ocakavat,viem ze mi vysvetlia vsetko na klynike, ale osobne skusenosti pomozu najviac dakujem 🙂
@kikinka891 Ahoj. U nás to bolo tak že sme išli na odstránenie výrastkov a ked sa nám po operácii zahojí tak to po pár mesiacoch zavrú. Ale po operácii k nám prišla dr. ktorá mu zaviedla tú kanylu a že máme vydržať cez víkend a v pondelok nám to zavrú.... V pondelok prišiel primár a sprdol sestričky, že prečo nám to cez víkend neskúšali zalepiť.....tak to v pondelok zalepili a dýchal pekne ale cez noc bol nervôzni asi mu to vadilo že to mal zalepené ale saturáciu mal dobrú. V utorok ráno nám trachošku vybrali a prelepili tú ranu, to samo stiahlo nemuseli zašívať. Odvtedy dýcha dobre, na noc sme tam ešte zostali na sledovanie a potom nám pustili....odvtedy chvalabohu nemáme žiadne problémy. Držím palce aj vám!!!!
@monikasum dakujem velmi pekne aj Vam nech sa nadalej tak pekne dari 🙂 tak dufam, ze coskoro budeme bez kanily ☹
@kikinka891 @zabka888 pozrite na FB skupinu Tracheostomia a deti tam maminky vedia poradiť, keď máte otázky
@zabka888 ahoj .. no nas maly ju ma stale. My niesme dobry priklad co sa tyka vybratia kanlyly, takze sa radsej nebudem ani rozpisovat. Fungujeme normalne az teda na letne kupanie sa vo vode ale aj to sa da s kolesom. Nemame ziadne obmedzenia , vzdy sa nasla niejaka cesta. Ak by vam hrozilo, ze budete musiet ma tracheostomiu tak sa pridaj do skupiny ako pisala monikasum na FB, tak ti maminky poradia.
Ahojte chcem sa opytat maly ma tracheotomiu od narodenia teraz ma 8.mesacov. kanylu ma koli tomu ze ma cystu v krku ma to na takom mieste kde sa s tym este nestretli . Maly dychal sam ked sa narodil ma to vlastne len ako poistku keby cysta praskla. Nas problem je maly zabudol dychat nosom recovy ventil moc neakceptuje ako ho naucit na ten ventil. Dnes nam doktor povedal ze mame skusat e on akoby sa bal maly. Stretli ste sa s tym ?
Ahojte chcem sa spýtať ci je niekto vtakej situácii ako mi nás mu malému chcú spraviť tra heostomiu ale on nerozpráva ani sa nehýbe ma veľmi vážnu chorobu hlavicki keď niekto už má tak prosím pomôžte nám nevieme co robyt
@jana je dolezite, kvoli comu ju chcu robit. co je pricinou tazkeho dychania?je momentalne v nemocnici? intubovany?alebo dycha sam?