Tipy ako rozhovoriť dieťa

21. jún 2024

Ahoj,
Viete mi niekto poskytnut nejaké tipy ako podnietit dieta v rozpravani??
Dcera ide mat 2 roky a nerozprava. Neoslobuje ani mna. Niekedy rozmie čo od nej chcem a niekedy ma ignoruje, ale nemyslim si, ze by mala nejaký zdravotny problem.
Robime vsetkeho dost, ale stale sa nechyta s tou recou. Myslim si, ze to je to aj tym, ze je pohybovo velmi zaneprazdnena.
Ale chcela by som nejaké konkretne rady, ak ste niektore riesili nieco podobne, dakujem.

matrioshka333
21. jún 2024

Ako prvé by som overila sluch. Ak je ok, tak klasický: spievanie pesničiek a tanec, ukazovať zvieratká a opakovať zvuky.

domiklik
21. jún 2024

Nám sa osvedčili výlety a nové zážitky...

e1i
21. jún 2024

Na nete je pdf kniha o detskej reci. Volne stiahnutelna

julish
21. jún 2024

Vypnut telku, mobil jej nedavat. A citat si spolu

pribinak
21. jún 2024

Ja by som tiež dala vyšetriť sluch. To je úplný základ a našla logopedicku, ktorá by ti ukázala nejaké tipy

Napr keď rozprávaš na dieťa mala by si cupnut k nej aby videla tvije ústa
Pomenovavat predmety, hovoriť krátke vety

simona20201309
21. jún 2024

Veľa veľa basniciek, riekaniek, versovane rozprávky, dookola tie isté. Ideálne sú riekanky s ukazovackami. Ak tam nie je zdravotný problém, mala by sa chytať. TV by som určite nepustila a ak už tak len v slovenskom jazyku. (Nepúšťas jej v angličtine pesničky a rozpravky?)
Nehovor na ňu príliš zložito a nevysvetluj okolo nejakej veci - napr. Pozri psicek, vidíš, aký pekný a aké má uška a robi hav hav... (NIE!). Len povedz - Pes. Dbaj na to, aby si poriadne artikulovala a aby mala mala možnosť vidieť tvoje pery ako to vyslovujes.

egonsk
21. jún 2024

stvornozkovala? ma v poriadku sluch? ma v poriadku jazyk? bez tohto sa daleko neposunies, cize smer lekar/logoped/psycholog a uvidis co ti chyba k odomknutiu. U nas stacilo par krat si zastvornozkovat (syn totiz hned chodil) a odomknutie prislo hned. Logopedka neskor niektore pismena este doladila, ked uz vedel normalne rozpravat.

zuzubb007
21. jún 2024

Môžeš sa aj na hlavu postavit, sorry ale viem o čom hovorím obe deti mi začali rozprávať po 2,5 roku dovtedy len rucanie, už to bolo moc na mňa, všade všetky deti rozprávali, spievali a vieš čo pomohlo mohla som robiť hocičo ucit, čítať, slabikovat a kadečo, išli preto v podstate do jasliciek skôr kvôli tomuto a do mesiaca rozprávali obaja nonstop nechápala som

autor
21. jún 2024

• sluch - myslím si, že počuje dobre (lebo na čo chce, tak reaguje)
• štvornožkovala, všetky tieto miľníky absolvovala postupne (ale je extrémny nejedák)
• telefón jej nedávam, telku je púšťam len v prípade, že niečo potrebujem zrobiť bez nej
• knižky si “čítame stále”, ukazuje obrázky a čaká na interakciu, spievam, kreslím, vysvetľujem, ale okrem slova (auto, mňam, kop, hop) nevie nič

autor
21. jún 2024

A zvuky zvierat vie napodobniť len niektoré a tiež nie vždy dobre.

feeewa
21. jún 2024

Nášho dosť rozkecali knižky “kúzelné čitanie” 🙂

egonsk
21. jún 2024

a davas jej podnety aby sa sama snazila nejako vyjadrit? napriklad chce hracku nejaku z policky a ukaze na nu, ty jej schvalne zacnes davat vedlajsiu a budes akoze nechapat. Ona by sa mala snazit ta presnejsie odnavigovat a bude okrem ukazovania hladat aj dalsiu moznost vyjadrenia - pouzije zvuk, alebo sa bude snazit zopakovat slovo, ktore na pomenovanie pouzijes. Ziadne dlhe vety, jednoslovne musis sa pytat a aj ocakavat.

luckajozko21
21. jún 2024

@feeewa ktore albi u vas ficali v takomto veku?

mantilka
29. jún 2024

To že myslím, že dobre počuje nestačí. Treba skutočne vyšetriť sluch a pozrieť jazyk. Ona môže počuť, domyslieť si....ale nevie dobre zopakovať, lebo slová nepočuje jasne ako ty. Taktiež môže mať problém s artikulaciou kvôli hornej uzdicke na pere alebo pod jazykom, vtedy treba prerezat.