Tati nevlastnému otcovi

kstranova
14. sep 2023

Ahojte, chcela by som sa, prosím, spýtať na názor. Odišla som od otca dieťaťa keď mal nás syn 4 mesiace. Otec sa prejavil ako veľmi zlý človek ale raz za týždeň sa s našim synom stretne - samozrejme kým je bábätko iba v mojej prítomnosti. Maly ma teraz jeden rok a ja mám nového partnera , ktorý ho vychováva, dáva mu správny vzor a lubi ho. Som v pokušení, aby mu hovoril tati, ale neviem či je to správne. Aký máte na to prosím názor ? Nechcem aby zle chápal keď vyrastie že ma dvoch tatínkov, ale ja to tak citim . Aj naše spoločne dieťa keď budeme mať chcem aby to bolo jednotne . A stále sa riadim vetou - nie je otec ten kto splodil ale ten kto vychoval. Za každý názor ďakujem.

bolarazjedna
14. sep 2023

Môj názor je, že zatiaľ od rozchodu prešlo iba 8 mesiacov, s novým partnerom, aj keď spolu žijete, ste spolu zrejme max pol roka, čo nie je dlhá doba. Super, ze si s ním teraz šťastná, že sa o malého stará ako o vlastného a dáva mu správny vzor. Ale aj keď vyzerá všetko krásne a ružovo, nikdy nevieš, ako to skončí.... Teraz ste vo fáze zaľúbenia, všetko je idylické, ale časom v každom vzťahu príde kríza, odlišné názory, dieťa môže začať byt náročné na výchovu... A možno to stojíte, možno vzťah ohľadne.... Nevieš, či budete spolu aj o rok, o dva..... Preto by som určite dieťa neučil, aby ho volal "tati". Kľudne nech je to napr Feri, ich vzájomný vzťah to vôbec neovplyvní. Nechala by som to na dieťa, ak to tak bude cítiť, sam s tým príde, napr ako škôlkar, že on chce volať Feriho ako tati.
A osobne by som zatiaľ aj plánovanie spoločného dieťaťa odložila na minimálne 2 roky.... Najprv sa poriadne spoznajte.... Aby si potom neostala sa máš 2 detmi od 2 otcov.... Myslím to v dobrom... Lebo vždy to bude na tvojich pleciach.
Samozrejme, držím palce, aby sa všetko vyvíjalo podľa predstáv a aby ste sa lúbili navždy ♥️

denkabemommy
15. sep 2023

@kstranova poviem ti to zo strany dieťaťa. Mala som síce 8r, keď si moja mamina našla priateľa. Ale po cca 4 rokoch, som ho začala sama od seba volať tatino (so svojim bio otcom som sa stretávala). No do dnes je mi viac otcom tatino, než bio otec 😊. Takže, nechaj to tak, ak to v budúcnosti syn bude tak cítiť, začne ho volať sám ako uzná za vhodné. Nebude mu to divné.

heidy222
15. sep 2023

Moja mama nazývala svojho partnera pred mojimi deťmi dedo, aj ho tak oslovovali a potom sa rozišli, prerušili kontakt a je to veľmi nepríjemne toto deťom vysvetliť , čiže za mňa: neunahli sa

janulka1802
15. sep 2023

Ja osobne by som takú vec nechala výlučne na dieťa . Som druhýkrát vydatá a nikdy mi nenapadlo, aby moje dieťa oslovovalo môjho terajšieho manžela "ocko", keďže otca má, stretáva sa s ním. V takom prípade mi to je vyslovene proti srsti. No stretla som sa s tým, že niektorí dospelí to od dieťaťa vyžadujú. Ak by dieťa aj vôbec nebolo v kontakte s otcom a samé toho partnera začalo nazývať otcom, vtedy by mi to prišlo ok.

januska12323
15. sep 2023

Nech ho volá menom. Svojho otca má a vôbec nevieš ako sa to ešte vyvinie.

2006_1211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
15. sep 2023

Nechaj nech ho vola menom tak ako ty, ak k nemu bude dieťa cítiť aj časom náklonnosť a záujem. Z jeho strany sam ho začne volať tati.

tanyag
15. sep 2023

Toto by som v žiadnom prípade svoje dieťa neučila...je jedno, čo mne ako žene spravil otec môjho dieťaťa, ale je to otec. Možno by bolo iné, ak by bol otec "neznámy", nejavil by záujem, nestretával sa s dieťaťom a proste by jednoducho ten biologicky "nebol".
Ako spomínali vyššie, nauč ho tvojho partnera oslovovať menom a neskôr ak dieťa bude chcieť, samo sa rozhodne.