Takmer 3 ročné dieťa stále kaká len do gatí

sjuzocka
4. okt 2013

Som doslova zúfalá, momentálne v amoku, snažím sa predýchať to... Zase sa mi pos..l do gatí. Nerozumiem, prečo to robí. Už dávno chodí na nočník cikať, prípadne do trávy vonku, na WC... Žiaden problém, pociká sa len keď sa pozabudne. Ale kakať? Je to strašné, ale on sa EŠTE NIKDY!!! nevykakal do nočníka alebo WC.. Jednoducho nikdy. Myslím, že aj zadržiava stolicu. Stane sa, že aj tri dni nejde kakať a potom sa vykaká ale je to tuhé tak že inak sa to ani nazvať nedá ako bobky - ale to z toho zadržiavania. Niekedy kaká normálne, každý deň. Akurát že len do tých gatí. Som z toho na nervy. Koľkokrát mu navrhnem, či to nejde skúsiť do nočníka, sadne si tam, tvári sa, že tlačí a potom usmiaty vstane že "nejde to" alebo "netreba"... a do polhodiny je to v gatiach... Minule som skúšala aj glycerínový čípok... nezabralo, nešiel kakať, počkal si keď bude mať gate. Keby si aspoň plienku vypýtal na vykakanie, to mi príde lepšie, než toto... Prvorodený s týmto nemal problém, ten sa práveže prvé naučil kakať do nočníka a potom cikať. ja tomu nerozumiem :( nasľubovala som mu hory doly za "bobky v nočníku", aj tak sa pokaká do gatí a povie, že trebars "nedostanem vláčik"... Skúšala som aj trest na neho, ale ani to nezabralo. Nepríde mi to, že by nebol zrelý a neviem či môže existovať nejaká objektívna príčina na fyzickom základe, že to trebárs nemôže odhadnúť, nezdá sa mi to... Vedeli by ste mi niečo poradiť? Je to hrozné, pokaká sa mi hocikde hocikedy :(

klincek
4. okt 2013

@sjuzocka aj my skusame odplienkovat, uplne ta chapem. skusila si uz asi vsetko, ze? tak mi napadlo, ci by nepomohlo nejst napr. von za kamosmi, alebo na vylet, na navstevu-proste ho motivovat tym, ze kym nebude kakat do zachoda, tak sa nikam nepojde. mohla by to byt motivacia.
alebo skusit nocnik s "efektami"-hraci, svietiaci a pod. sice to povazujem za kraviny, ale ked uz sa inak neda, tak uz by som skusala hocico.

anjelicek26
4. okt 2013

@sjuzocka - mozno len chce kakat postojacky, ci? Ale chapem, ze toto je na nervy, mne Max hnackovaval non-stop aj pocas doby odplienkovania a tolko krat som tepovala celu izbu, dezinfikovala vsetko, prezliekala periny , umyvala okakane dieta, no som rada, ze ma vtedy na psychosku neodviezli 😝 Ale tak on mal fakt problem to kontrolovat, trvalo to vyse mesiaca 😖

tenty
4. okt 2013

@sjuzocka neskusala si davat ho kakat niekam do nejakej skryse? za zaves, za nabytok, aby ho nik nevidel? a mozno aj ano, hm, neviem, co by som poradila ine, ale poznam viacero takychto deticiek, clovek ako by bol trpezlivy, vzdy to vytoci, to ti verim 😔

tinki
4. okt 2013

@sjuzocka a nebojí sa? moja mladšia sa tak bála kakať..že som musela byť pri nej a držať ju za ruky a aj to len kakala tak, že len do záchodu, nie do nočníka a potom som to musela rýchlo zahádzať papierom, aby to nevidela, lebo sa bála že čo to po nej ostalo...tak neviem..inak moja kámoška má ten istý problém so synom ako ty..a tiež skúšala všetko..aj pri nás bol, keď moja kakala a aj tak radšej bude zadržiavať..ako by sa mal vykakať do záchodu..a to už chodí aj do škôlky..
Neviem, skús za tým hľadať strach..

sjuzocka
autor
4. okt 2013

@anjelicek26 v polohe to nebude, lebo kolkokrat vidim ako sedi na koberci, cely zamrzne, scervena mu tvar a uz viem, co ma caka najblizsich par minut... a pritom vsetko krasne "poslucha", oproti matiasovi, co vsetko neguje, vzdoruje... a trva to, no, odkedy mame prec plienky - predtym to bolo do plienok, teraz je to do slipov. to uz radsej tie plienky ach jaj ale bola by to hovadina nasadzovat trojrocnemu plienky, aj ked minule som skusala take ze som mu povedala ze je male babatko tak bude nosit plienocku bracekovu, ked nevie kakat do nocnika. a narvala som ho do midi 4-9 aby mu to nebolo prijemne a protestoval..ale prerod sa nekonal.

anjelicek26
4. okt 2013

@sjuzocka - hm a nerobi to prave kvoli tomu, ze je velky brat? Nas maly robi tiez kadeco, co by ho predtym ani nenapadlo 😝

mummy01
4. okt 2013

@sjuzocka moj syn ma o rok viac a este nikdy sa nevykakal inde ako do plienky.My sme mali problem celkovo s odplienkovanim a naucila som sa pri tom jednu vec a to ze cim viac tlaci rodic na taketo dieta tym horsie.V tomto pripade su tresty a zbytocny stres okolo toho velmi nebezpecne,moze mat z toho blok alebo traumu a mas velky problem na svete. A chodi uz do skolky? Ak nie tak proste vydrz,nekomentuj to,netrestaj a on casom sam pochopi.Snaz sa ho motivovat,dopriat mu sukromie a pocit ze stojis pri nom,prenho to tiez musi byt neprijemne a asi to je potom pre tak male dieta tazke ked vsetci nanho tlacia a nik ho nechape...takze trpezlivost ruze prinasa.

sjuzocka
autor
4. okt 2013

@tinki neviem, je to take divne... akoze pokaka sa a neraz je schopny v tom byt obleceny a sediet pokakany kludne do vecera. Inokedy dojde a povie, ze pokakany, alebo sa dokonca sam povyzlieka (najlepsie ked to robi nad kobercom a vsetko tam povysypa..). A minule, skoro som umrela, fuj, si strcil prsty do zadku kde uz musel mat na krajicku a dosiel za mnou s osr... prstami ze "Aha, hovno!". Normalne som sa chcela zo stropu povesit, ze to uz nezvladnem. Uz polroka najmenej toto riesim a stale som trpezliva, trpezliva.. a nic sa nemeni.

sjuzocka
autor
4. okt 2013

A keď si to budem "nevšímať", že vždy len v pohode odpracem ten bordel a umyjem ho, tak to nebude brať tak, že OK, takto to budeme mať, takto to može byť, budeme kakať do gatí... ?

@anjelicek26 robil to aj pred narodením Timka 🙂

možno skusim tu skrýšu pre neho. aj ked nedá sa povedať že by sme nad ním stáli, keď tam sedí, naopak, na nočník ho vždy vyšlem slovne, nech ide sám, lebo mám spravidla vždy iné veci na robote ako nad ním stepovať, či robí čo treba...

zuzkanik
4. okt 2013

@sjuzocka moje krsniatko ma tri a pol roka a prvykrat mi kmotricka pisala, ze kakal do zachodu a nie do plienky. Asi tomu treba nechat cas a nesilit. Aj ked chapem, ze mate z toho poriadne nervy, ja by som mala tiez, keby som musela kazdy den prat zakane veci. Ked vidite, ze zacina tlacit, skusali ste ho rychlo zobrat a polozit na zachod? Podla mna sa asi fakt z neznamych pricin boji. Skuste tu pricinu hladat spolocne. Ak prekona prve kakanie do zachodu, potom to uz mate vyhrate.

klincek
4. okt 2013

@sjuzocka u nas celkom pomaha aj detska zachodova doska, nie ta redukcia, ale klasicka doska, kde je sedadlo pre dospeleho, a nad tym dalsie pre dieta..nedavno ju mali v Lidli. babam sa tam paci sediet, lebo uz su ako velkacky, ale nehrozi im, ze by sa smykali ako na redukcii. sedi sa im tam asi pohodlne, lebo niekedy je aj hadka, ze jedna je tam uz pridlho🙂..ale plienky este aj tak neopustili.

martina_uk
4. okt 2013

@sjuzocka moju som odplienkovala v 2 rokoch uplne a dlho sa nam to nedarilo s kakanim dovtedy.. zdrziavala a nechcela.. cim viac som sa jej pytala na kakanie, tym to bolo horsie. Potom ma napadlo dat na viditelne miesto vec ktoru miluje(pouzila som sladkosti) a vzdy ked povedala ze ich chce tak som povedala ze az ked bude kako v nocnicku a sla som prec. Sladkosti ziadne nedostala asi tyzden. Boli na policke tak ze ich videla, ale nemohla ich dostat. Nakoniec zamnou prisla ze uz moze cokoladu a ja ze nie, ze este nekakala do nocnicka a ona ma tahala k nocniku kde ma cakalo prekvapenie... odvtedy sme este asi tyzden fungovali na tie sladkosti ze za kakanie dostala cukrik, alebo kocku cokolady a potom to slo normalne. Ked som jej to prestala pripominat a len som cakala kedy si sama uvedomi ze ona chce ist kakat aby nieco dosiahla a nie koli mne tak to slo. Drzim palce. A jedna baba pisala ze ci nechce sukromie, mojej aj to pomohlo, nocnik niekde bokom, kakat sa hambila pred nami. Teraz jej to je jedno.

mummy01
4. okt 2013

@sjuzocka lenze ty to pises akoby ti do gati kakal pubertiak...je to male dieta a moze v tom mat zmätok.Jasne ze ho za to nemas chvalit ale pristupovala by som k tomu maximalne citlivo.Ak je to u vas tema cislo 1 a vsetko sa toci len okolo jeho kakania do gati tak takto mu velmi nepomahas.Ak mas pocit ze to nezvladas a potrebujes poradit vyhladaj detskeho psychologa.

sante81
5. okt 2013

@sjuzocka za seba ti môzem poradit, aby si to kakanie prestala sledovat. tvoj syn nieje pripraveny, aby kakal hned do záchodu, vyhovuje mu spôsob akym to robí teraz. čím viac budes nutit, zakazovat, prikazovat, tym mensí učinok sa dostaví. niekomu to trva 2 dni vykakat sa tam kam patrí, niektoré deti su v tomto pozadu, preto neporovnavaj ze starsí syn s tym problém nemal. ja som si tym prechádzala skoro pol roka, akurát môj syn nemal bol bez plienky od roka a pol, ale s kakaním, nekakaním som sa trápila dost dlho. 3 mes nekakal vôbec, aj 5 dní a to s placom, potom kakal len do plienky a iba počas nočného spánku, tiez som vyskusala všetko, zakazy, príkazy, upravit stravu, sirup duphalac, nepomohlo nič, nejako to prislo samo. kamarátkin syn toto robil do 5 rokov, musela ist k psychologovi, viem ze je to na nervy, musís len vydrzat, mozno ten velky den u vás príde uz čoskoro, len treba byt trpezlivá. drzím palce