Mamicky prosim poradte mi, som slobodna mama a zijem sama so syncekom, no posledne dni su hroza. Su veci ktore ma zakazane a tie ho lakaju najviac, napriklad taka zastrcka, vie ze ju nesmie chytat no aj tak mu neda pokoja, pozera na mna a usmieva sa, dohovorim, odtiahnem ho, aj tak tam ide...dohovorim, zvysim hlas a aj tak, takto dokola, vycapem ho po rukach a s placom ju aj tak chyta, zoberem ho do inej izby, a rozuteka sa naspat, proste cez mrtvoly si aj tak ide za tym svojim 🤦♀️ uz som zufala, zastrcka bol len priklad, takto mi vyhraba hlinu z kvetinaca a podobne...tento tyzden mi uz cukli nervy a dostal po plienke, proste zacinam sa citit zle, nechcem ho fyzicky trestat ale dohovor a rychla snaha odvratit jeho pozornost nezabera absolutne...syn bude mat rok a pol...poradte prosim ako ste riesili taketo situacie...
Deti su zvedave, je to ta najprirodzenejsia vec, ze poznavaju, chytaju pre ne zaujimave veci- zastrcky, kable, sufliky... Prosim ta, len ho nebi a nekric na neho, pokus sa trosku upravit si byt tak, aby to nebolo pre neho nebezpecne (krytka do zastrcky, kvetinac niekde inde aby nepojedol co nema).
Este Ti bude chytat horucu trubu, hadzat mobil do zachoda, otvarat mraznicku, liezť po skrinkach, do pracky davat hracky a ine vesele veci 😀
Suhlasim so zenami vyssie, tiez mam 1,5 rocneho, vsetko chce preskumat, treba mat trpezlivost, zakazdym mu vysvetlit, ze sa to nesmie. Deti su velmi vnimave, pokial sa budes rozculovat a capat ho zakazdym, ked urobi nieco zle, tak to bude robit naschval, lebo si mysli, ze sa s nim hras. Chapem, ze ta to niekedy vytoci do nepricetna, v takom pripade sa zhlboka nadychni, podakuj si, ze mas zdraveho a stastneho syna a chod sa s nim hrat, alebo ho zober vonku, kde sa unavi a potom uz na kvetiny a zastrcky ani nepomysli 😆 vela stastia a trpezlivosti prajem 👍
Mam syna 1r8m a robi to iste...este mi ukaze prstekom ze no no no aj povie a pokracuje 🤷
Poteším ťa, je to obdobie, postupne odzneje a zasa príde nové obdobie a zasa bude robiť niečo zakázané - proste skúša hranice. Náš má teraz 4 roky, rozumu vyše ako prezident, ale predsa každý zákaz ho láka... stále sa učím a hľadám najúčinnejšie metódy, ako všetko zvládnuť.
Od kedy sa začal sám pohybovať po izbe, mám pocit, že som policajt, ktorý iba zakazuje... už som mala aj obdobie, že som uvažovala nad tým, že ho ani nebudem upozorňovať, že niečo nesmie robiť, lebo automaticky práve to zakázané ho najviac lákalo.
Najhoršie u nás bolo obdobie, keď ho najviac bavilo krútiť vypínačmi na rúre a sporáku.
@nika_m 😆 toto poznám ... Dcéra si hovorí no no aj palcom ukazuje a druhou rukou šmatra kde nemá 😂... Po novom si už aj stoličku dotlačí kam potrebuje a je vymalovano 😅😅... Aj tak ju ľúbim ako koňa ... Starší sa vzil do role ochrancu a vychovavatela a dáva pozor aby si neublížila 👼🥰
do zastrcky kup krytky a mas po starosti. Samozejme upozornuj dalej, aby si zvykol, ze tam sa prsty nepchaju, ale keby sa nedopatrenim pritrafilo, tak sa mu nic nestane.
Kvetinace daj inam, alebo inak, aby na ne nedociahol, resp. nemal k nim ziadny pritup, a hlinu nevyhrabaval, a zase o starost menej.
U staršej od 1 do 2,5 roka katastrofa, zabarikádovany sme mali cely byt, aby sa nedostala k nebezpečným veciam alebo takým, ktoré by zničila. Všade krytky, poistky a ešte aj revala, keď sa jej niekde nedalo dostať. Mladší si dal skôr povedať.
Zbytočne dieťa bijes, začalo objavovať svet. Je to síce na nervy, ale pre dieťa prirodzený vývoj.
Tak tu pomozu len pevne nervy. Nas vytahoval odpadky z kosa a rozhadzoval po kuchyni a ked ma v dosahu tekutinu, do par sekund je rozliata. Teraz mam druhe a tie, robi zakazane ale viac pocuva. Kazde dieta je ine. My co mame vzdorovite svojhlave deti, to mame tazsie... Ja som si uz povedala ze do 5 rokov to buxem brat tak ze je to dieta a potom uz musi pocuvat...
Také malé deti nevnimaju význam negacie -nie,nesmies, počujú presný opak. Čiže skús zmeniť formuláciu vety napr. Toto je elektrická zastrcka,je tam elektrika,je to nebezpečné a môžu to chytať elektrikári a ppod. Nehovoriť no,no,ja by som tiež chcela skúmať prečo je to no,no ale normálne mu vysvetlit prečo atd.a opakovať a opakovať,takto postupovať pri všetkom,napr. Hlina ak chces kopať a hrabať hlinu,ideme von, vezmeš si lopatku a tam môžeš hrabať,kvetinka potrebuje hlinu na to.... Ja mám vzdorovitu dcéru (čo syn nebol) ale tieto vety a veci fungovali.
Tak toto poznam neboj ked bude vacsi vymysli aj ineveci napriklad varesky do pracky a ti ides zosaliet co ti to v pracke bucha alebo vsade vylezie ani sa nenazdas teraz treba dat kvety mimo deti a zastrcky zabezpecit vsetko dat mimo dosahu
@annamivo presne aj nas tak...posunie si stolicku a ide sprtat do kavovara...ale tak je to dieta, snazim sa mu vysvetlovat a vidim, ze je rozumny ale ked ide o take co nemoze tak vypina odposluch 😅 ved raz to prejde a pride nieco ine...nebezpecne veci treba dat z dosahu...je normalne, ze chcu objavovat svet...aj ked by sa este zaobisiel bez toho, aby vedel zapojit lampu do zastrcky 😬
No asi musis seba riesit. Ked ta to vycerpava, co chapem. Ja by som pokracovala v odputavani pozornosti, aj ked pises ze nefunguje, nejake nove finty, ked poslucha a mas chvilu cas, si spisuj vsetky napady, ako lahko rychlo odputat pozornost. Zaklopat nahle a spytat sa, ci ide postarka alebo ponuktnu inu neplechu, ktora bude zaujimava, ale menej nebezpecna. Vypratat mrazak a rozmrazit, povyberat hrnce zo skrinky, ked chce strkat do zasuvky, ok, nech tam strci zastrcku od vysavaca, ked chce bantit kvety, tak nech ostriha par listkov, ja neviem, nepoznam vas co by ho bavilo.
Nas ma sice len 10 mesiacov ale aj jeho uz lakaju zakazane veci. Na zastrcky a vobec na cokolvek co nemal dovolene chytit som ho ucila tak ze som pri nom stala a vzdy ked skusil chytit som povedala no, no a zabranila mu rukou. On skusal ist okolo mojej ruky ale ja som mu stale branila. On sa stiahol ale o 3 sekundy skusil znova. Potom sa nahneval a zacal kricat ale ja som len opakovala no, no a branila mu rukou alebo telom az dovtedy kym to nevzdal a isiel prec. O hodinu to iste a takto to bolo cely mesiac. Zastrcky ho uz nelakaju ale aj tak mame vsade plastove zatky. Kvetov som mala plny byt a musela som ich dat vsetky prec☹. Tie miluje a tam som ho nechcela ucit aby nechytal, lebo chcem aby mal kvietky rad a ked sme vonku tak mu vzdy dam nejaky do ruky.
Teraz ho ucim aby nehrizol...
Sranda je ze on uz normalne vie, ked robi nieco zle. Vtedy ani hlas nemusim zvysit, mi staci len jemne povedat jeho meno a on vyskoci a vsetko hodi na zem a usmieva sa ze ja nic, ja len muzikant.
Posledne sa snazi ist do macacej misky na granule. To vzdy ked vidim ho dam na par minut do vazenia (ohratky). Tam to nenasa... tak hadam sa mu vytvori nejaka asociacia...
Tiez tak ako ti radia ostatne,,vsetci sice hovoria ze deti maju posluchat rodicov no nakoniec je to otom ze obcas musi rodic "posluchnut "dieta,,prisposobit sa...
Chces kvet presne na danom mieste ale dieta ti furt lezie do kvetinaca a hlina je vsade?zmier sa stym ze kvet musis dat mimo jeho dosah,ci nacas zrusit..zastrcky a ine nebezpecne veci zabezpecit...vies co som sa naprekladala kuchynskych veci??lebo ked som v nizsich skrinkach mala ostre veci a dieta zacalo objavovat svet musela som to preorganizovat...dokonca som zrusila klucky na dvierkach (komplikovane otvaranie,no bezpecne pre deti aj predmety vnich)..moju kozmetiku som musela presunut, vzdy davam pozor kde mam chemikalie,cistiace prostriedky,vela veci pri detoch zmenilo svoje miesto.
Skús odviesť jeho pozornosť. Môj otec bol na to expert a vždy keď sme robili zle tak nás zabavil niecim úplne iným. Nakoniec sme sa smiali na nejakom príbehu vymyslenom. Ale aj keď sme boli takí malí tak nás zabavil novou hračkou ktorú vyrobil z výrečnými a handry. Vždy niečo vymyslel čo nás zaujalo.
Moj ročný tiež nemá inej roboty ako to co som mu zakázala. Ak naozaj nechceš aby to robil, povedz nono a odnes ho preč, a znova a znova a znova až kým nevyhras, aj 100x ak je vytrvalý a chce sa ti a takto skoro so všetkým do cca 3 rokov. Nemáš za čo 😅 Ja môjho capem po rukách jedine keď si ich pcha do krku aby sa pogrcal, čo je momentálne jeho najobľúbenejšia činnosť, lebo pri tom škrieka jeho sestra aby prestal, ale nie s hnevom ani za trest, len si ich tam tak rýchlo na striedačku pcha. 😂
Skus sa trochu kontrolovat, ešte je maličký. Vymen hlboké dýchanie a vytrvalosť za hnev. To neznamená, že si môže robiť čo chce, len nájdi iné sposoby
nastuduj si ako sa sprava 1,5r. dieta a zistis ze je to normalne v tomto veku ze dieta objavuje svet a keby to nerobil bolo by s nim nieco v neporiadku. tes sa ze je ok a uc ho, davaj mu pravidla co moze a co nie na to si matkou. hlavne nie take ze vycapem ho... predstav si ze o rok dva bude capat on teba, lebo sa nauci ze sak ked capnu mna mozem vsetkych capat ja... takze studuj knihy o vychove dietata a spravaj sa podla toho drzim ti palceky nech spravne vychovavas svoje dieta