Syn bude mať tri roky a stále nerozpráva

martina0303
14. dec 2020

Čaute moj syn v marci bude mať 3r stale nerozpráva povie par slov mňa volá nana namiesto mama vie povedat tata baba dede svoj cumeĺ volá didi povie par slov ake mate skusenost z vašimi detmi mam velke obavy

meluela
14. dec 2020

@martina0303 pozri toto : https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...
a objednajte sa k logopedovi

ukulela
14. dec 2020

@martina0303 logoped, pripadne psycholog ... ja riesim zaostavanie v reci aktualne s vyse dvoj rocnym . on ale nepovie nic. ani mama. vyzera to po prvych konzultaciach nastastie len na jeho "lenivost". psycho tam nevidela okrem tej reci ziadne ine znamky moznych problemov a na logo sme dostali nejake tipy a ulohy, ako sa ho snazit motivovat a viest a uvidime, kam sa po par tyzdnoch cviceni na kontrole posunieme. dolezite je, ci dieta len nehovori, alebo aj nerozumie.

nikpa
14. dec 2020

@martina0303 najvyšší cas na logopeda a psychológa, nie je načo čakať.

pribinak
14. dec 2020

Šla by som okrem logopedicky aj na ORL či dobre počuje, môže nedoslychat a preto sa mu pomaly rozvíja reč

martina0303
autor
14. dec 2020
aleshka_supermama
14. dec 2020

@martina0303 moja mala 3r keď išla do škôlky tiež toho moc nenarozoravala, malá som z toho strach za 3mes sa jej tak rozviazal jazyk, teraz som ňou už vedie normálne debaty 😀.

lolazmola
14. dec 2020

@martina0303 poznam veľa detí co ešte ako ani 3 ročne nerozprávali, učila som v škôlke 2 až 3 a niektore detí ani v priebehu roka nezačali o hovoriť, ale vo väčšine prípadov je to tak ze keď prídu do kolektívu a nie je tam mama ktorá rozumie a ma čas porozumieť každému gestu dieťaťa tak sa dieťatko rozhovori. Môj osobný názor je ze 3 ročné dieťa ak sa má niekde posunúť je dobre zbaviť ho týchto babatkovskych zvyklosti a teda aj cumlíka. Od sleduj ci dobre synček počuje a ci reaguje na to co hovoríš teda nejaké pokyny. Ze odhod do koša, dones mi autíčko a podobne. A samozrejme zvážiť aj toho logopeda

blumie
14. dec 2020

@martina0303 osobne si myslim, ze skontrolovat by nebolo na skodu. Logoped, psycholog urcite neublizia. Moja ma 2 roky cerstvo a vie aspon jednoduche vety : kde je tato, kde je dudu, papat, vodu, nie, ano a kopec dalsich slov cca.30 slov vie pouzit v praxi. Cize vypytat co potrebuje. Tiez nevie vsetko povedat vtedy ma zachvaty placu, ked je vsetko len "toto" a ja bezradne stojim a premyslam co chce. A su samozrejme deti v jej veku, co uz pekne rozpravaju. Kazde dieta je ine, ale mne tak povedala pediatricka, ze v tych 3 rokoch by sa uz dieta malo chytat. Keby to je moje dieta, skontrovat dam. Moja neter ma autizmus a teda ani teraz nemam pocit, ze by plynule pekne rozpravala a debatovala aspon s rodinou (mala 5 rokov) tym ta samozrejme nechcem strasit, ale v jej pripade tiez vsetci hovorili ma cas, je len hanbliva a pod. Keby sa to riesilo skor, mohla byt uz niekde inde.

griska11
15. dec 2020

Je to individuálne, moje dvojičky tiež nič nehovorili v 3och rokoch. Začala škôlka a už to bolo. Za pol rok hovorili ako rečnícky. Logopedom sa riešia vady reči a nie ze dieťa nerozpráva. Tam je úplne zbytočné chodiť ak dieťa nič nehovorí. Ak už bude hovoriť niektoré slová nesprávne tak potom už áno. Ak dobre počuje,tak by som to ešte neriešila... Uvidíš ako na neho bude pôsobiť kolektív

nikpa
15. dec 2020

@griska11 toto uz davno nie je pravda, ze k logopedovi sa chodi az ked dieťa rozprava. Ked nebude rozprávať do 5 rokov tak nepojdu logopedovi? ,,Len,, vady reči riesia logopedicky zo starej školy ktoré nevedia nic nové. Ja chodím s malým ccca od 2 rokov, prisiel tam takmer nemi, ani mama mi nepovedal a logopedicka ho krasne rozhovorila. Dostali sme presné navody ako s nim doma pracovať aby sme mu v tom pomohli aj my. Ale podstatne je najst spravneho logopeda, predtym sme boli u dvoch ale to boli presne ako ty píšes...názor načo sem chodíte s 2 ročným dieťaťom ktoré ešte vôbec nerozpráva?! A navyse syn autorky ma 3 roky, treba sa s nim niekam pohnúť a pomôcť mu a nie vyčkávať ďalšieho pol roka, rok v škôlke ci sa rozhovori alebo nie, logoped mu určite neuškodí.

zuzubb007
15. dec 2020

Zaradiť do kolektívu jaslicky a uvidíš ak to nepomôže po dákych troch mesiacoch, smer Logoped, mne začala mala rozprávať až 2 roky 9 mesiacov ale až po nástupe do kolektívu už som bola zúfalá či jej dačo nieje a teraz sa jej nezatvori pusinka 😉

naattalie
15. dec 2020

@martina0303 v prvom rade vysmarit dudel. Mala sa po 2 tyzdnoch od vyhodenia rozhovorila

zuzikak
15. dec 2020

@naattalie to je pravda. V 3.rokoch je na dudel.uz dost. Naviac ked ho ma dieta v puse, nie je motivovane pusu pouzivat na rozpravanie.

poziarnicka77
15. dec 2020

starší nerozpraval v troch rokoch, zacali sme chodiť na logopediu, a až teraz sme skončili, posledne dva roky sme sa bili s R písmenom, ale dali sme to. Určite treba základne vyšetrenie logo, ušné, neuro - nás tam poslala obvodna automaticky.

pribinak
15. dec 2020

@griska11 dobrá blbosť čo si napísala. Logopedicka môže matke ukázať Amos dieťaťom komunikovat a nie prisposobivat sa jeho hatlanine. Môže ukázať cvikly na rozvoj aktívnej reči, rozvit non verbálnu komunikáciu, spájať gestá s aktívnou rečou. Môže ju nasmerovať na Iné odborne vyšetrenia.

maximilie
15. dec 2020

@martina0303 stále si treba všímať vývin dieťaťa po všetkých stránkach. Jedna vec je keď zaostáva reč, ale treba si všímať, ako napredoval jeho psychomotoricky vývin. Kedy sa začal pretáčať, stvornozkovat, chodiť? Pozná predmety? Reaguje na pokyny? Vie ti napríklad priniesť loptu, zatvoriť dvere keď ho vyzves? Ako reaguje na iné deti? Lebo ak vidíš, že je bystrý, vnímavý... Že je všetko ako má byť, tak to bude ok. Aj tak môžeš ísť za logopedom. Ide o to, ako si sa mu venovala. Rozprávaš sa sa ním? Čítali ste knihy? Alebo je TV bežná súčasť programu vaseho dňa? Nechcem urážať, len je to realita. Nemôžeš chcieť aby sa dieťa naučilo rozprávať vďaka Peppa Pig.
Poznám chlapčeka čo začal rozprávať ako 3,5r doslova zo dňa na deň. Mamička sa bála že je autista, ale ubezpečovala som ju že nie je, lebo bol veľmi veľmi vnímavý, sám bol z toho nervozny že mu to nejde, preto často ,, píšťal, kričal, plakal".... Tiež vedel len mama, ňuňu a pá. Mamička si to sama priznala, nemala na neho veľa času, mala vysoké postavenie, väčšinou sa staral (,,strážil") starší brat

maximilie
15. dec 2020

A ten chlapček začal rozprávať kraaasne zrozumiteľne...o rok už vedel aj R

maximilie
15. dec 2020

@zuzubb007 jasné jaslicky 🙏🙏🙏 vďakabohu za tieto inštitúcie čo môžu nahradiť úlohu matky🙏🙏🙏😡

saxana000
15. dec 2020

Mne tvrdili ze pockaj ved v skolke zacne.. Nie nezacala ma 4 a pol a uroven reci je na 22 mesiacov.pomohla az sukromna logopedia kde skonstatovali ze sme prisli dost neskoro teraz zacina rozpravat jednoducho ale zrozumitelne.deti v skolke to vycitili ze je pomalsia a casto jej robia zle lebo vedia ze nepozaluje..okamzite smer logoped moze to byt jeho lenivost moze tam byt problem cim skor to zacnete riesit tym skor sa niekam posuniete..

maximilie
15. dec 2020

@saxana000 a ty si so doma.nevsimla že zaostáva aj v iných oblastiach? Nepytam sa, aby som rozprúdila hádku, naozaj sa o to zaujímam. Ja som pedagóg , tak jasné že mám na to odbornejšie pohľad. Len ma zaujíma ako to je u iných mamičiek? Nič si si nevšimla?

maximilie
15. dec 2020

@maximilie ja svoju sledujem, od kedy mi ju položili na hruď, či má základné reflexy, a pozorujem ju stále vo všetkých oblastiach ci ide ako má aby som vedela zasiahnuť vcas

gbgb
15. dec 2020

@martina0303 sama píšeš, že má cumeľ. Ako chceš aby rozprával, keď má štupel v ústach? Cumeľ vyhodiť a trénovať,venovať sa mu niekoľko hodín denne cielene. Logopéda môžeš navštíviť, ale tiež nerobí zázraky na počkanie.

nini1010
15. dec 2020

Ja by som skor ako na logopediu urcite zasla najprv na neurologiu.To urcite prve.Vysetrit tam a az potom logoped.Ale dost dlho ste cakali.

anastazia93
15. dec 2020

@griska11 toto je veľmi zlý starý názor, už ho nikdy nikomu neporadte 😄 logopedi pracujú (samozrejme nie všetci) aj s malinkymi detičkami. Práveze keď dieťa nerozpráva treba ísť k logopedovi. On nerieši len R a Š...

Takže vždy keď má rodič pochybnosť treba vyhľadať pomoc. Ak vás niekde odbiju že nevezmú malé, treba nájsť iného logopedia, väčšina mladych sa venuje milinkym detom.
V takomto veku by som tiež radšej šla. A radšej 3 krat skôr ako neskoro. Môže to byť prípad že v škôlke sa do mesiaca rozhovori ale nemusí. A potom budú mamičky ľutovať že stratili mesiace.

saxana000
15. dec 2020

@maximilie v inych veciach je sikovna v 3 rokoch poznala vsetky tvary farby zvieratka a samostatne pismenka tiez tvrde hlasly vyslovila k g h ...rovnovaha koordinacia obliekanie kreslenie vsetko bolo ok az na uchop ceruzky.stastne zdrave vymyselne dieta na preliezky a zlozite veze vyliezla skor ako 5 rocne deti ozaj sikovna.Len spojit slovo je pre nu problem..mysleli sme ze skolka pomoze ze bude nutena rozpravat.ze sa jej proste nechce mala svoju hatlaninu ktorou sa dorozumela.takisto v skolke jej rozumia ona komunikuje takym svojim sposobom.jediny problem je pozornost ze pri nicom dlho nevydrzi a nedrzi ocny kontakt ale nad tym sa nezamysla clovek az ked mi to povedala logopedicka tak som si to spojila.proste sme to pripisovali tomu ze je ziva.terapia pomaha ide to pomaly dopredu len strasne pomaly.teraz by chcela vsetko rychlo povedat na ukor zrozumitelnosti.jej sa.pusa nezavre.len to je taka Laponcina ktorej len my s muzom rozumieme.😃

makova333
15. dec 2020

@martina0303 ad1 vysetrenie u ORL pripadne audiometria, ad2 neurologia (eeg) ad3 smer psycholog (zhodnotenie psychomotirickeho stavu dietata a pripadne odyhclky od normy) ad4 logoped (zhodnotenie komunikacnych schopnosti dietata a nastavenie prace s nim doma aj v ambulancii). Ak by to bolo potrebne, odoslu vas na niektore pracovisko vcasnej intervencie prip. nasmeruju.

@griska11 nie je rok 1973 - to k tomuto "Tam je úplne zbytočné chodiť ak dieťa nič nehovorí. Ak už bude hovoriť niektoré slová nesprávne tak potom už áno" a k tomuto "Ak dobre počuje,tak by som to ešte neriešila..." nieco ti hovori narusena komunikacna schopnost, oneskoreny vyvin reci, dyslalia atd.? Si predstav, ze to vobec nesuvisi s tym, ci dobre pocuje, ale suvisi s tym, ze cim skor prides, tym menej problemov si tvoje dieta z toho odnesie (od toho, ze mu ludia neorzumeju, cez zle skolske vysledky hoc je dieta inteligentne az po sikanu v kolektive).

maximilie
15. dec 2020

@saxana000 jaaaj, tak máte teraz doma veselo 😆 to tak zvykne byť, že keď raz sa dieťa rozhovori tak sa mu pusa nezavrie 🤭
To je super že to riešite!!! Má to zmysel a klobúk dole, 99% rodičov si nechce priznať problém, a potom je už neskoro
Určite robíte veľmi významnú vec pre budúcnosť vasej dcérky

wudz
15. dec 2020

Môj syn začal rozprávať prvé slová pred rokom a pol, potom akoby uťalo a zabudol aj tie. Pred tretími narodeninami mal pár svojich slov - mňa volal meme, ocka uo a pod. Proste číra hatlanina. V 3.5 roku rozprával celé vety svojou hatlaninou, na všetko mal iný výraz, prípadne strašne skracoval/prehĺtal slová. Ja s najstarším synom, čo sme s ním boli nonstop, sme mu rozumeli úplne všetko, manžel tak 70 %, starkovci možno 40 %, cudzí ľudia nič. Pediatrička nám vtedy povedala, že to nemusíme riešiť, proste reč prišla neskôr, aj dlhšie potrvá, kým sa vyčistí. Teraz má 5 a pol a od 5. rokov chodíme na logopédiu, pretože nevie povedať l,r a sykavky. Inak je ukecaný, rozumieť mu, ale je rečovo na úrovni 3.5-ročného brata. Ten však ako naše jediné dieťa začal poriadne rozprávať v roku a pol, čiže začali približne naraz a aj to vidno...

saxana000
15. dec 2020

My sme logopediu riesili uz po 3 rocnej prehliadle bohuzial s pani doktorkou nespolupracovala klasicka ambulancia biely plast tu si sadni na mna sa pozeraj a opakuj.bola to tortura nervy stres do toho prisla korona terminy sa zrusili zase sme cakali a stratili dalsich par mesiacov ..po roku v poradovniku sme sa dostali do sukromneho centra reci kde nastal uplny obrat.iny pristup ziadny dril len sranda hracky mlada super baba krasne prostredie vysvetlila poradila zhodnotila odporucila dalsie vysetrenia.. Mala sa od rana tesi ked poviem ze ideme na logopediu a domov ani nechce ist.Pochopitelne kazde sedenie hradime v plnej sume ale pokrok po cca 3 sedeniach sme videli uz aj my aj okolie.. Teraz by som uz bola mudrejsia a zacala to riesit ovela skor..dcerka je septembrova preto bude v skolke o rok dlhsie a pravdepodobne nas caka odklad skolskej dochadzky.mame teda este 2 roky k dobru a ja pevne verim ze dovtedy dobehne svojich rovesnikov..moze sa stat ze v priebehu par mesiacov skoci rec dopredu pretoze ona hlupa nie je a podvedome vsetko nahravala za ten cas co nerozpravala..jednoducho spusti a bude ale terapia je nastavena tak ze ideme od zaciatku od slabik a jednoslabicnych slov.vnimanie rytmiky cvici jazycek mame hovoriace knizky pexesa karticky slovniky.. Realne sa jej treba 2-3 hodiny venovat ked pride domov zo skolky vsetko v ramci hry.pre mna niekedy dost vycerpavajuce ale vysledok je urcite vidiet.

natal
15. dec 2020

@martina0303 Moj nerozpraval 3 roky a 3 mesiace Bola som z toho nervozna, ale dr ma stale ukludnovala, ze bude dobre Tiez len mama, tata, baba, pa, ne. A potom sa zrazu rozrozpraval. Teraz ma 4 roky a usta sa mu nezavru. Stale nieco rozprava.