Na základe čoho môžu súkromné jasle zavrieť prevádzku na 2 dni? Potrebujú od niekoho súhlas, alebo si môžu konať svojvoľne? Moje dieťa bolo jediné zdravé v celých jasliach kde je 12 detí, ale veď peniaze im mesačne chodia od všetkých, či tam sú alebo nie sú. Stálo ma to 2 dni zbytočnej dovolenky a oznámili mi uzatvorenie len deň vopred. Má niekto skúsenosti?
@mondolina čiže by mali mať nejaké oficiálne stanovisko od hygieny? V poslednej dobe si robia chripkove a ine prazdniny dosť často, hlavne v období Vianoc, veľkej noci a sviatkov, myslím že môj syn nebol jediný zdravý ako mi tvrdili, ale že toto tvrdili aj ďalšim dvom rodičom aby si vzali dovolenky a mali dva dni pokoj.
@daisynka_ ono jasle nespadajú pod školstvo tak ako ZŠ či MŠ ak sa teda nič nemenilo....ale pod sociálny systém, nie školský.....takže tam to bude s vyhlasovaním prázdnin či zatváraním inak ako pri školách. Pravdepodobne je len na samotnom riaditeľovi kedy jasle zatvorí........a spraví si ,,dovolenku,, či?
@katarinamarkova ale tak snáď ak berie od štátu na každé dieťa paušálne 280 eur mesačne, nemôže si zavrieť kedy chce a v podstate zo dňa na deň, aj keď ide o súkromné jasle, niekomu to asi musí nahlasovať, alebo súkrombé jasle majú anarchiu?
sukromné jasle to nemusia nikomu hlasit, je to ich rozhodnutie (zatvarat jasle nemusia, nie je to dané). Ale mali by podla mna vratit rodicom peniaze za tie dni, ktore svojvolne zavreli.
@daisynka_ anarchiu nie 🙂 ale nie sú školským zariadením ktorého by sa mali chrípkové prázdniny týkať.
@katarinamarkova veď práve, tak otázka je, či naozaj môžu zo dňa na deň robiť prázdniny a či to vôbec niekde hlásia
@daisynka_ vieš čo, pravdupovediac ti kompetentne neodpoviem. Ja le súdim na základe toho, že jasle sú takmer všetky s.r.o. - čiže súkromné firmy,ktoré spadajú pod sociálne zariadenia. ...... si zatvorenie - prázdniny - dovolenky- technické príčiny - persnonálne príčiny - môžu dovoliť zavieť na základe rozhodnutia riaditeľa napr.
ale fakt netvrdím.....len môj názor.
@katarinamarkova no toto práve potrebujem vedieť na 100% že či si v podstate môžu robiť čo chcú, alebo to musia niekomu nahlasovať
@daisynka_ spýtaj sa na, pogoogli - na živnostenskom úrade, obci, meste, hygiene.....neviem....telefony googel nájde 🙂 ale podľa mňa sa jaslí týkajú pravidlá ako pri každej jednej s.r.o. či inej firme a jednoducho môžu bez špeciálnych povolení zavireť - z technických príčin napr. hoc aj zo dňa na deň.
@daisynka_ alebo najlepšie spytaj sa pani riaditelky v jasliach 😊 ta musí vedieť odpovede na tvoje otázky 😊
@daisynka_minuly tyzden som to riesila s riaditelkou v skolke. Podla zakona ma pravo zavriet prevadzku ak chorobnost deti, personalu dosiahne urcite percento, ktore zo zakona znamena chripkovu epidemiu. Takze ano moze. Skratka ked je trend chorobnosti stupajuci a jedneho dna jej pride minimum deti, tak na dalsi den to moze zavriet.
@daisynka_ v sukromnej, ale v statnej vzdelavacej institucii to funguje rovnako. Skratka ked im podla dochadzky neviem kolko dni po sebe nepride percentualne urcity pocet deti alebo personalu, cisla zo zakona neviem, tak je v kompetencii riaditela vyhlasit chripkove prazdniny. On postupuje podla metodickych pokynov v zmysle zakona. A moze to urobit aj den vopred. On nema ako vediet v pondelok, ze v piatok mu pride 30% deti. Cislo som vytiahla z brucha. Takze odpoved na vasu otazku je ano, moze konat svojvolne, teda rozhodovat o tom sam, pokial kapacita vo vzdelavacom zariadeni dosiahne minimalny pocet deti alebo personalu. Pokial viem ako lajk, tak on ma dokonca povinnost takto konat, ked stav dosiahne uroven, ktora uz je zo zakona definovana ako epidemia.
@daisynka_ myslím, že aj štátnym zariadeniam to hygiena len odporúča, rozhodnutie vydáva riaditeľ školy, samozrejme je úplne logické, že keď zúri chrípka a je v škole minimum detí, tak nie je vyučovanie efektívne. Ak sa aj súkromných zariadení toto doporučenie netýka, tak snáď stačí zdravý sedliacky rozum - ak je z 12 detí 11 alebo 10, alebo aj 9 chorých, tak asi nie je o čom. Neviem prečo spomínaš peniaze..keby bola epidémia moru, tak asi tiež nedáš dieťa do jaslí, lebo berú príspevok od štátu. Škoda, že si ľudia neuvedomujú, aká je chrípka nebezpečná choroba a aký dôležitý je kľudový režim. Buď rada, že ti neochorelo dieťa a nerieš blbosti. Dva dni dovolenky, dva dni, ktoré si strávila so svojim dieťaťom, snáď neznamenajú katastrofu.
A jaj, no s týmto sa stretneš aj v škôlke a aj štátnej a rovnako aj v škole.....jednoducho ak je veľa detí chorých tak sa zatvára.....bohužiaľ je to tak a je to tak všade....nie je to svojvoľné, aj učiteľky môžu byť choré, aj priestory treba dezinfikovať.....
@daisynk
@daisynka_
Podľa mňa toto riadi hygiena.