Submisívne dieťa verzus dominantné dieťa

5. nov 2022

Ahojte poraďte mi ako ešte podporiť dieta aby bolo viac dominantnejsie, aby sa vedelo brániť, aby vedelo povedať nie.
Mame 5 ročného chlapca. Chodí do škôlky, na kurz box, na nemcinu. Nemá problém s deťmi. Je zábavný, milý, nápomocný.
Učiteľka v skolke mi vravela ze je submisivny.
V skolke problém nemáme.

Malý chodí na kurz nemčiny a tam chodí taky 4 rocny chlapec a ten skúša...napr počas kurzu ho ťahá za vlasy.
Po kurze sa išli hrať na ihrisko. Tam ho ten malý ťahal za bundu, zhodil ho zo schodov. Naš by sa s ním hraaal, on si neuvedomuje že je to co robí ten chlapec je zle, on si myslí že je to hra.

Ja som to hneď stopla a išli sme domov. Reakcia rodiča druhého dietata nebola žiadna...
Maleho som Sa pýtala, ci sa mu ta hra páčila. Tak sa nad tým zamyslel, co sa vlastne stalo a povedal, ze ten chlapec je zly.
No napriek tomu by sa tam s nim hral, keby som ho odtiaľ nezobrala

pribinak
5. nov 2022

Naučí sa to len v kontakte s takýmito deťmi. Strážiť si svoj priestor a mat “lakte”. Tým že si ho vzala preč si mu vzala príležitosť si trénovať jeho vlastnú asertivitu
Ty si mala len to dieťa upozorniť že nie, pripadne mu chytiť ruky aby to nerobil

luccija
5. nov 2022

Je jedinacik?moja dcera bola taka a aj svojim sposobom je.Asi len pohovorit s nim, ze nie vsetky deti su mile, ze su veci pri ktorych sa ma ozvat.Oni aj v skolke casto nevedia ako reagovat su deti, ktore su temperamentnejsie ostrielane z domu od surodencov a vedia si vydobyt svoje miesto a potom tie co do konfliktu neprejdu a radsej si nechaju vsetko zobrat, alebo maju respekt pred ucitelkou sa natahovat s detmi.On sa casom nauci v skole, v zivote...ale uz aj na malych detoch je vidiet kto je vodca, kto si vie povedat svoje.

luccija
5. nov 2022

Niektore deti, ked sa rozdivocia sa nevedia ovladat.Ked ho bude sticovat nech mu chyti ruku ci povie to ucitelke.Neviem ci ma odvahu to vratit a vysticovat ho tiez.Ja, ked som mojej povedala vrat mu to, tak sa bala , ze ucitelka cez prestavku to uvidi a bude zle.Uz som aj rada, ze toto obdobie je za nami velmi si na prvom stupni robili zle.

queen_mary
5. nov 2022

@luccija vies co moj maly byval taky submisivnejsi. Ale nechala som ho tak, sam nech si riesi "problemy" na ihrisku - pokial neslo o zivot. A on mi zacal robit taku vec, ze ak mu niekto berie hracku s ktorou sa hra alebo mu napriklad zbura lego (na indoor ihrisku), tak nanho zakrici nahlas ze preco mu to robi, ze to sa nerobi, on si to postavil/on sa s tym hra. Drihe dieta vacsinou ostane brutalne prekvapene alebo laknute a odide 😀

luccija
5. nov 2022

@queen_mary ved super🙂niektore deti treba posmelovat ine krotit a dalsie si to zoberu do svojich ruk.Mne vzdy velmi vadilo, ked som robila v skolke, ked take tichsie deti odstrkovali a vyhanali od seba.To som vzdy robila poriadky😅som sa nemohla pozerat na tie smutne tvare vzdy si prisli sadnut ku mne a plakali.Ale tak to je v kazdom kolektive ved aj medzi dospelymi akonahle sa vyciti, ze je niekto tichsi, introvert ci sa neozve s krivdou tak mu nakladaju a vezu sa na nom.
Mne sa paci ta psychologia povah hned vidis kto je aky vodca, vedeny a trpitel.

slovakboy
5. nov 2022

Jemu možno to spravanie toho chlapca nevadilo možno keby si ho nechala tak nič by nebolo. Ale keďd je submisívny skôr cennejšie by mu to začalo vadiť.

annm81
5. nov 2022

Mám rovnaké dieťa. Zlepšuje sa to tréningom. V prvom rade mu idem príkladom. Napr. ho niekto odstrčí v rade na šmykľavke. Poviem mu "poď, ideme chlapcovi povedať, že to sa nerobí. Vezmem syna za ruku a SPOLU ideme za chlapcom, ktorému ja sebavedomo a zreteľne poviem "Prepáč, ale boli sme tu prví." A syna jednoducho postavím pred neho. Takto vo mne vidí vzor, ako podobné situácie riešiť. Netýka sa to len konfliktných situácii. Ak vidím, že sa nejaké dieťa udrie a nie je pri ňom rodič, vezmem syna za ruku a ideme sa spolu spýtať, či je dieťa v poriadku. Po istom čase to tu a tam začal skúšať sám- vždy ho za to veľmi pochválim, čo ho naozaj motivuje. Takto sme začínali.

Dnes trénujeme na bežných situáciách- pošlem ho susede vrátiť droždie, prevziať balík od poštára, objednať si zmrzlinu, zaplatiťv potravinách. Je vidieť ako po každej takejto akcii je na seba hrdý a ako mu postupne rastie sebavedomie.

nwnw
6. nov 2022

Ja po kazdom takomto incidente vysvetlujem, ze ma minimalne naziapat na takeho "Daj mi pokoj! Nedotykaj sa ma!" Prosto vzbudit rozruch. Uz sa naucil pomaly riesit si veci sam.. No napr. na treningu si este nevie poradit s tymi 10r a podaktori su doslova zakerni,ked su za chrbtom trenera. 😩