Štvortýždňový novorodenec si vyžaduje veľa pozornosti

norika84
25. jan 2014

ahojte. sme mladá rodinka so 4 týždňovým bábätkom. žiaľ nemá nám kto pomôcť, preto som sa rozhodla napísať. Náš synček si vyžaduje veľmi veľa pozornosti. Nakojím ho, odgrcneme, zaspinká a keď ho položím, do 5 min. je zobudený a hneď si vyžaduje moju pozornosť. Niekedy nezaspí vôbec a vkuse len plače, pritom je napapany, odgrcnutý, prebalený. Keď si ho vezmem na ruky, prestane plakať. Pravdepodobne je to povahou, ale bude to takto stále, alebo máme vydržať. Som z toho už neskutočne unavená, doma nič nespravím, iba keď je doma aj partner. Niekedy sa nemám ani ako najesť, pretože sa nemôžem od neho ani pohnúť. Je to len začínajúce obdobie, ustáli sa to po šestonedelí alebo neskôr. Asi je to u každého dieťaťa individuálne, ale potešia ma rôzne skúsenosti. Ďakujem.

ivet1371
25. jan 2014

To prejde ja som ho musela brat aj na wc a to nas je doma viac.skus mu pustit hudbu.babetkam sa to pači.moj spaval pri europa2 radii.a v kočiku.kočik som si zobrala do kuchyni aby som uvarila.a partner ked je doma može upratovat a čo treba 🙂

bosoriak
25. jan 2014

@norika84 Skusala si ho dat do nosica? Inak je to podla mna uplne normalne, doteraz bol s tebou 24/7, takze je uplne prirodzene, ze sa mu u teba v naruci zije najlepsie. Moje obe dcery boli take prisosky, ale ja som s tym nebojovala (teda raz - je tu taka tema "Kazde dieta sa vie naucit spat", vyskusala som metodu, po 3 minutach som vzala dceru na ruky a zaprisahala sa, ze to uz u ziadneho dietata nevyskusam 😀 ). Nosila som starsiu do cca 8 mesiacov, mladsiu do cca 6. Potom sme pomaly nenasilne presli na kocik otoceny ku mne.

Nechcem tym povedat, ze som skakala na kazde mrknutie a ze som ich nosila do odumretia chrbtice, ale viem, ze im to velmi pomohlo. Naucili sa doverovat svetu, tak by som to nazvala. Ked uz zacali stvornozkovat a podobne, to uz bola pohoda.

Ja by som s dietatom nebojovala. Ak mas spokojne dieta v nosici, aj si porobis, aj sa najes. Aj ked, nasa domacnost vzdy pol roka po narodeni dietata vyzerala trochu ako chliev, ale bolo mi to uprimne jedno. 🙂
Drzim palce.

magic08
25. jan 2014

podla mojich skusenosti, dcerka bola presne taka... od rana do vecera som ju len nosila a kojila a vnoci to iste... bola som zufala... zmenilo sa to, ked zacala viac vnimat svet, ale nebola to velka zmena... na tvojom mieste by som zainvestovala do satky a nosila ju v nej... porobis co treba aj babo bude spokojne ze je pri tebe... ono ta potrebuje, 9 mesiacov bola nosena a hojdana v brusku, je takze byt zrazu na svete a sam v postielke..
toto obdobie nebude dlho trvat, vela trpezlivosti to cche z tvojej strany... svetom svojho syna si iba ty... 🙂

zuzkat1
25. jan 2014

@norika84 moja bola takato kym nezacala lozit... Prvykrat som navarila ked mala 3 mesiace... V kociku vrieskala akoby ju z koze drali... Je maly potrebuje ta. Hlavne ho nenechaj plakat. Vydrz a uzivaj si babo...

bubelko
25. jan 2014

@norika84 bude lepsie 😉 este je to velmi male babatko, pozna len maminku...
ak potrebujes porobit, skus nosic ci satku... prestriedat sa s partnerom...doma rob len to najnutnejsie - domace prace nie su zajac, neutecu 🙂 a ak niekto pride na navstvu a bude sa pytat, co ma doniest - nech donesie obcerstvenie...
a ak budes unavena z placu, a partner nebude doma, tak ho poloz do postielky, zbehni do inej izby, na wc ci na balkon a napocitaj do 10 - to pomaha 😉

althejka
25. jan 2014

Moj ma cez rok a tiez si vyzaduje moju 100% pozornost🙂 je to uplne v poriadku,myslim ze o pol roka to je najvacsia makacka,mna napadlo,ze tvoje mimco moze teraz trapit aj kolika,tak si to uzivaj a vzdy si povedz,ze nic netrva vecne,o par rokov sa zatvori do izby a bude 🙂 🙂

norika84
autor
25. jan 2014

@ivet1371
@bosoriak
@magic08
@zuzkat1
@bubelko
@althejka

neviete si ani predstavit ako ste ma ukludnili. myslela som si, ze nieco robim zle. je to narocne, ale po vasich prispevkoch si to zacnem uzivat. este som zabudla napisat, ze vecer mavame problem s uspavanim (vtedy mam malo mliecka a na prsniku je neustale), preto to robime tak, ze zaspava na mojej/partnerovej hrudi. aj cez den sa niekedy takto ulozime, hlavne ked potrebujem aj ja trosku prizmurit oko.
a kamaratka ma znepokojila, ze si ho nemam naucit na ruky, ani na to uspavanie na hrudi, ze sa potom zblaznim.

takze treba len vydrzat a hlavne kupit nosic 🙂 este raz dakujem

magic08
25. jan 2014

@norika84 aj u nas zaberalo spanie na hrudi... to malu velmi ukludnovalo a pospala som tak aj aj... 😀 drzim palce 🙂

bubelko
25. jan 2014

@norika84 v tomto veku ho nenaucis este na nic 😉 az bude väcsi, potom existuju teorie - a priznam sa, ze im verim, ze dieta si vytvori zvyk, ktory sa tazko rusi. ale to je az okolo pol roka. kazdopadne - vsetko co vyhovuje tebe ako mamine a zaroven babatku neublizuje a partner je tiez za, je uplne v poriadku.
ak sa najde nejaky bod, v ktorom sa neviete zhodnut, tak sa treba porozpravat a najst bud kompromis alebo priniest padne argumety a presvedcit jednu ci druhu stranu vo svoj prospech. vy ste rodina a to co funguje u kamaratky (ci fungovalo na teba ci na manzela ked ste boli babatka) nemusi u vas. to co plati na jej deti, vobec nemusi zabrat na tvoje. treba sa riadit vlastnou hlavou a vlastnymi pocitmi. to je najlepsia cesta 😉

janinah
25. jan 2014

vitaj medzi mamičkami 😀

hradnapani
25. jan 2014

@norika84 to nie je povahou 😀 to je uplne normalne, len ti to predtym vsetky matky zatajili 😀
ale perspektivu ma dobru, vyrastie z toho, postupne. Vsetko je v poriadku 😎
a inak, rady kamosiek bez s nadhladom. Pre jednu je neznesitelne desat minut natriasat dieta pred spankom a druha bude s dietatom v pohode hopkat na fitlopte aj hodinu. Takze tak.

zuzkat1
25. jan 2014

@norika84 tak male dieta sa neda rozmaznat... To este tak nerozmysla... Este rozlisuje len "je mi dobre" a "nie je mi dobre"
A neupadni do presvadcenia ze mas malo mlieka... To sa tvori podla potreby,ked budes v pohode bude aj mliecko. Vecer su babatka celkovo mrzutejsie.hovori sa tomu vecerny splin... To vtedy plackaju ani nevies preco...to sa ustali neboj🙂

ifkael
25. jan 2014

Kupit satku a zacat satkovat...

ivet1371
25. jan 2014

@norika84 tak je povedz že moje dve mladšie deti boli už rozmaznane na druhy den ako sme prišli z nemocnice.lebo postielka u nas nemohla byt a chceli len mna citit.ved su to naše deti a potrebuju nas.ked budu velke už sa pestovat na rukach nebudu 🙂

charlie1980
25. jan 2014

Urcite je kazde babatko ine a urcite je to aj povahou. Nas maly vobec neplakava, len ked je cas krmenia, tak krici... od narodenia len papal a spal, az som sa MM pytala, ci je s nim vsetko v poriadku. Teraz spinka menej, ale nevyzaduje si pozornost...hupe sa, oblizuje pasticky, mrmle si tam. A zas zacne kricat, az ked ma hlad. Vecer ho zlozim do postele a ako ho polozim, tak zaspi, bez vrtenia, ceremonii. Len dudlik nesmie chybat, inak spusti krik.
No a svokra mala 3 deti. Kazde bolo ine......s prvym spavala na prsiach, lebo vecne plakalo, druhe tak normalne no a tretie /MM/ bol ako nas maly...len jedol a spal. A MM je strasny kludas.
Mas malicke babatko, ktore si vyzaduje este caste vstavanie k nemu....urcite si unavena.....velmi dobre si pamatam na zaciatky, bola som ako matoha a za 3mesiace som schudla 15kg. A to len z toho vstavania a nespania, lebo som sa bala, ze malemu zabehne, hocico. Da sa to do poriadku casom, neboj. Ale aj tymto si musis prejst. Ak chce, aby si ho nosila, tak ho nos. Nech je spokojne. Daj si ho do satky doma, aby si si aj porobit vedela, daj si ho trebars na prsia a spite spolu, ked sa inak neda.
Prajem vela sil.

popelka5000
25. jan 2014

AHoj moja mama to vyriesila s bratom tak ,ze si ho uviazala na chrbat v plachte 😀 a bol klud Inak je to uplne normalne

horana
25. jan 2014

@norika84 Tiez sme mali podobne, tiez som mala soky spociatku, ale je to bezne, teda nie ze by to mala takto kazda nova mama, niektora ma celodenneho spaca, kotry len pije a spi, ale je nas dost co mali taketo zaciatky so svojimi detmi. Cca prvy rok like zombie. A ano, nic neurobis a len budes davat pozornost. Ale prejde to, casom. Je to tvrdy chlebicek, to materstvo, malo na ten skok pripravuju, v literatuje je to vasinou len tak ledabolo spomenute s dorazom na to ake je to uzasne. A aj je - ale az v spomienkach po rokoch, kedy selektivna pamat zabudne na tieto realie 😀
Btw: mne najviac z tej doby uviazlo, ked som takto podobne hladala pomoc a "dobre duse" na okoli co mali len flegmosske babetka mi radili veci typu: ved sa aj o seba staraj viacej, musis prist na ine myslienky, daj muzovi babo a chod ku kadernicke, do kaviarne, do obchodov - no ja tak po celodennom kolotoci vykojena znicena som bola rada ze mrtva padam do postele, pripadala si total neschopna a ceresnicka na torte bolo vyhlasenie : "Kludne matka ma kludne dieta!" - s tym si sa este nestretla? Tak to mas dobre, ja by som za take vtedy regulerne vrazdila 😠

katrinka8
25. jan 2014

@norika84 - ako baby pisu, treba skusit satku alebo iny ergonosic 😉 Skus nahliadnut do skupiny alebo temy o noseni babatiek. Malinke babatka sa rady nosia pretoze sa citia bezpecne v naruci. Neboj sa, babatko sa tym rozmaznat neda, ako uz bolo vyssie uvedene, pozna len pocit "je mi dobre" a "nie je mi dobre". Nosene deticky byvaju pokojnejsie. S nosicom budes mat volne ruky a aj chrbtica sa Ti podakuje 😉 A neboj, nie je to "na veky", Tvoje babo je este malilinke, ma narok na celodennu pozornost (mame to doma uz druhykrat teraz, takze viem asi, ake to je) 😉 a ked zacne byt okolo polroka pohyblivejsie, tak zacne uz svet objavovat viac samo, teraz je len na Vas odkazane 🙂 Chce to sice pevne nervy, ale to obdobie proste prejde. Mne pri prvej dcerke, ked mi bolo uz tazko od unavy, som si hovorila, ze to prejde, ze je to len docasne. A bola to pravda, ubehli odvtedy 3,5 roka a mne je za tym obdbim velmi smutno, naozaj ten cas velmi rychlo leti. Synceka sa snazim (v ramci moznosti teda) uzivat co najviac, lebo viem, ze aj on rychlo vyrastie. Mozno preto to inak vnimam. Aj tie 2 mesice, ktore ma, sa mi vidi, ze usli ako voda. Ani sa mi to verit nechce. A najviac ma prekvapuje to, ze teraz absolutne nechapem, ako som pri dcerke nemohla stihat 1 babo 😀 Teraz su doma dvaja a ja mam pocit, ze ked som obcas len s malickym sama doma (dcerka v skolke alebo u starych rodicov alebo s mm na prechadzke ci niekde, kde sa s malilinkym babom moc premavat nechcem), ze som naozaj na dovolenke 😀 A to spim ovela menej, ako som spala pri dcerke, lebo ona bola v noci lepsi spac 😉 Takze hlavu hore, je to prirodzene, hoci vycerpavajuce 😉 Uzivaj si babatko, rychlo Ti vyrastie a naozaj je pravda, ze male deti, male starosti - velke deti, velke starosti. A skus ten nosic, mohlo by to pomoct 🙂

euka210
25. jan 2014

nas po mesiaci zacal toto robit, ale pomohol nosic a teraz sme presli na kocik aj vo vnutri. Moze byt ze ma reflux a zvislo mu robi dobre. A este nam pomaha aj pocvicit s nozkami, lebo isty cas to boli prdiky a pol dna nepokoj, plackanie a 5min. spanky.

mimake
25. jan 2014

moja sice nebola az taka ake co si pamatam tak prve dva mesiace som bola vkuse vyzlecena do pol pasa hore bez a mala som ju bud na dide alebo sme lezali spolu v posteli tak aby sa ma dotykala a pomahalo jej to. Potom sa to ukludnilo ale na nejake poriadky som kaslala. Skor som vsetko len rucala do skrin a ked dosiel manzel domov tak navaril, pripadne nieco objednal a popratal. A niektora baba tu dobre radila ze skus napr. podlozit jednu stranu postielky ci to nepomoze popripade mne mala lepsie spala ked som nedala odgrgnut.

siska53
25. jan 2014

@norika84 moje deti boli tiez najspokojnejsie,ked som,sa im,venovala,nosila,ci hrala,navyse mala bola kolikova,pri nej som to vyriesila nosicom.,to uz bola nevyhnutnost.
maly bol sice inak "dobre" (zle aj tak nie su nikdy babatka),neplakal tolko,ale nejak sa sam nerad zabaval,resp.malokedy.
takze ti odporucam najlepsie satku a poradit sa s niekym,ako uviazat babo do nej. Tak mas volne ruky,mozes robit,aj babatko ta citi. To je moja rada,necitala som ine prispevky.

gaby21
25. jan 2014

@norika84 Všetko robiš super, aj so zaspavanim, tvoje dieťa ta velmi potrebuje, určite ho nerozmaznavaš, potrebuje citiť tvoju blizkosť, tvoju vonu, tlkot tvojho srdca, toto všetko je prenho ukludnujuce, je to jedine čo pozna z bruška, ked zisti, ze ti moze doverovať, tak sa postupne osamostatni a ty uvidiš tu nekonečnu vdaku v jeho tvari, krasny pocit, vzdy som nosila svoje deti na rukach, doteraz ich uspavam spievanim pesničiek, nikdy ma to neobtazovalo, v skolke je starši uplne samostatny, nikdy za mnou neplakal, vobec neni rozmaznany a podobne hluposti. Nikdy sa neriad radami kamaratok a okolia, riad sa svojim materinskym inštinktom a potrebami svojho dieťaťa 😵

norika84
autor
26. jan 2014

EŠTE RAZ, VŠETKÝM PRÍSPEVKOM A RADÁM VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM 🤐

lulu551
27. jan 2014

@norika84 Az neverim,ze prave o tomto som sla teraz zalozit temu..🙂az nato ,ze ja som na maleho bez partnera,takze to mam asi trosicku tazsie,no uplne vsetko co si napisala prezvam aj ja..proste musi byt nonstop na rukach,ked ho polozim do 5min.je hore a pyta sa zase na ruky a dokonca uz mu nestaci'len'na rukach byt,ale musim pri tom aj stat,takze mam dost a to ma 7 tyzdnov a uz od porodu je taky a este mna kazdy vini zato,ze som ho tak naucila,ale to je blud,pretoze jeho uz od zaciatku ukludnovalo len nosenie na rukach a nastastie aj kocik ho ukludni a uspinka,lenze ked s nim zastanem,ta kone c...aaach,uz si ani chrbat necitim a uz ledva cakam,kedy z tho odpanem🙂ale vacne to trvat urcite nebude,takze aspon to nas moze ukludnit🙂

norika84
autor
30. jan 2014

@lulu551
tak to klobuk dole pred tebou. ja sa obcas citim uplne v koncoch, len pozeram na hodiny, kedy pride priatel domov z prace ... inac boli sme pozerat tie nosice, ale nas je do toho este velmi malinky. ale aj tak si neviem predstavit ako do toho mamicky nalozia dieta, my sme ho tam nevedeli narvat :( asi je to o cviku

zuzi0110
30. jan 2014

@norika84 to si potom nepozerala ten správny nosič. Musí mať novorodeneckú vložku a byť ergonomický. V tejto skupine sa poraď o nosení https://www.modrykonik.sk/group/1862/

zuzanockamt
30. jan 2014

@norika84 normalne spravanie novorodenca ... zozen si nosic alebo satku a stihnes porobit aspon trochu

zuzi0110
30. jan 2014

@norika84 tu sú tie správne nosiče. Táto užívateľka má skvelé rady o nosení. Popozeraj jej albumy https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/sat...

miaria1
30. jan 2014

Nasa mala prve mesiace sspala len na rukach, ked som ju zlozila, bola okamzite hore. Tak sme sa nosili, ved bola nedonosena. Kamaratkina babka vravi, ze 9 mesiacov sa babo nosi v brusko, kolise sa a po narodeni chceme, aby spalo bez kolisania na posteli.Nosili sme sa velmi vela, ale ako zacina byt samostatnejsia, tak je to lepsie.

golema
30. jan 2014

súhlasím s dievčatami, skús nosič. ja mám manducu a je tam aj novor. vložka, som s nou spokojna lebo pri lacnejsom nosici trpel chrbat.a malého som si rada vynášala aj keď nerobil problémy....aj ked mi viacerí vraveli nenos ho lebo si ho tak naucis...blbost..... akurát teraz som ju požičala kamoške lebo má podobný problém....pri kolike je zevraj najlepsie babatko nosit...