Ahojte maminky, idem si po rady, lebo uz som zufala. Dcéra ma 4 roky. Odmieta spolupracovať, či s lekarmi, ci s rodicmi , ci v skolke,nezapaja sa do cinnosti. Pritom tam chodi rada a tesi sa tam Ma svoju hlavu, robi len to co chce ona. Tresty nepomahaju.( ako zakaz pozerania rozprávky atd). Neviem uz ako ist na nu. Aj keď vie veľmi dobre ze napr. Dr ju vysetri, fotograf odfoti, logoped sa s nou bude hrat a cvicit. atd a nic sa jej pri tom nestane.... a robi pri tom sceny ako keby jej ide o zivot .... a nakoniec to aj tak dopadne všetko na nic... zbytocne sa snazim riešiť veci keď nespolupracuje... som zufala... prosim poradte mi ako s nou komunikovat alebo co robit pre to aby sa to zlepsilo... lebo ja uz neviem, idem milo na nu, idem krikom na nu , idem trestami na nu nic nezaberá... neviem uz o mam robit
@pedrita55 Odkedy je takato?
@pedrita55 odkedy je takato a psycholog? filialna terapia hrou? da sa absolvovat aj online ak mas par sto eur volnych... a pripadne nema niekto z rodiny takuto povahu ze proste je taka? svokra dedko a podobne? ako to hodnotia ucitelky v skolke? diagnoza fyzicka ci psychicka za tym nemoze byt?
Prečo hneď psychológa ? Veď je to zdrave dieťa, ktoré má len takú povahu. Treba s ňou inak pracovať, inak komunikovať. Nevyhrážat sa, proozpravat sa a spýtať sa jej prečo nespolupracuje v škôlke a pod.
@diamond007 ako inak? Skús to rozpísať
@pribinak Odpísala som, nevyhrážat sa, rozprávať sa s ňou o Tom, byť jej sprievodcom- kamaratom, vysvetľovať kedy čo bude, skúsiť ju naopak posilniť, že ak sa pekne odfotí, pôjdu na zmrzku alebo nové ihrisko pozrieť.
V škôlke ju to možno iba nudí, ak je vyspelejšia trošku na svoj vek a v malkačskej triede alebo ju to len nezaujíma, veď je ešte mala a takých deti nie je v škôlkach malo (to je iná kapitola a debata o skolke)...
Myslím že prv buď im zmenila komunikáciu, nie krikom, nie vyhrážkami ani nasilim
@andreatytler vlastne ona ma od malička uplneho malička svoju hlavu vzdy všetko čo bolo poprvy raz skoncilo katastrofalne so scenou s placom. Na druhy krat to bolo lepsie a potom lepsie a lepsie...
@diamond007 komunikujem všetko vysvetlim, aj vo robime, čo budeme robit ako všetko bude prebiehat, samozrejme ze ak nieco urobi napr da sa vysetrit bez nejakej sceny dostane odmenu, zase si nemyslite ze ju nejako bijem, trestam a nemam pekne slovo,
@diamond007 dakujem tak teraz som uz kludnejsia
@diamond007 ked naša doma je ziva, zapaja sa do vsetkeho doma, keď sa jej nieco nepaci rozculi sa a da najavo ze to takto nechce, ona ma trosku problem s recou , samozrejme riesime, ja si myslím ze aj z tejto strany je tam mozno ten blok ale v spoločnosti je hanbliva strasne sa hanbi.
@pedrita55 tak ak nerozpráva pekne a plynulo tak možno aj preto je taká, nevie vysvetliť čo a ako.
Držím plače, určite to časom sa ustali
@pedrita55 Takze su navstevy u lekra kedy aj spolupracuje. Ja som myslela ze nikdy nespolupracuje.
Zda sa ze tu ani tak nejde o tvrdohlavost ako skor o to ze je tak velmi hanbliva a nema rada nove veci. Skor to bude taka utiahnutost a opatrnost a brani si zubami nechtami svoj znamy priestor a aktivity, lebo jej poskytuju komfort a ked je nieco mimo zabehanu rutinu, tak ju to desi a nechce to robit.
Skusili ste Nevychovu, tam je vela dobrych rad ako primet deti k dohode a spolupraci. Ani nie ze davaju navod a triky ako na to ale vysveluju ako zmenit vlastny postoj k detom, zacat im verit, spravne komunikovat a ako pracovat s ich emociami.
@andreatytler tak ono to je tak ze po prvý raz je všetko katastrofa a,potom sa to tak strieda podla toho akú na naladu. Prosim vas a kde nájdem tu nevychovu?
@pedrita55 Nevychova je internetovy kurz vnimavej vychovy. Robi to jedna ceska mamicka. Plati sa za to, ale maju aj obcasne mini kurzy zdarama, len treba sledovat kedy.
Ja som akurat dokoncila cely kurz a nelutujem tych penazi. Niektore veci su tazko aplikovatelne, ale podla mna je to tym ze nemam dost trpezlivosti.
https://www.nevychova.cz/?adwcampaign=CZ-CS_SEA...
@andreatytler dakujem idem riesit
@andreatytler @pedrita55 ani neviete aka som rada ze toto citam....kedze doma mam rovnake sidlo.....a pedrita ta nevychova je super, tiez mi to pomohlo ako hladat sposoby aby sme sa dohovorili kedze syn tiez este nerozprava cisto.od janurara navstevujeme logo, a konecne ho bavia veci ktr ako mensi robit nechcel mohla som sa aj na hlavu postavit...ja si myslim ze ta neschopnost presne sa vyjadrit ich frustruje a su z toho v strese ked pride na sit.ktr je im neprijemna.Po pravde moj svagor bol presne taky ako moj syn, a dnes je to mormalny 30tnik ....tak len nam prajem pevne nervy nech sa to len zlepsuje❤️
@maximko25 Presne, podla mna ta hanblivost a utiahnutost mozu byt koli problemom s recou. Dieta je mentalne na urovni 3 rocneho (mozno aj dalej) a ma tym padom vnimanie sveta a na takej urovni, ale recovo je niekde na urovni 1.5 rocneho a tak mu to brani fungovat na takej urovni ako by chcel. Proste vidi okolo seba ako na neho rozpravaju ludia a deti a pytaju sa ho rozne otazky, snazia sa s nim konverzovat, ale ono je neiste lebo si je vedome svojho recoveho obmadzenia. Ja som za to ze tabulky existuju z nejakych dobrych dovodov a ked dieta nejde podla tabuliek, idem to riesit. Netreba z toho robit problem, alebo vedu ale tiez to netreba nechat len tak.
@pedrita55 Tu je ukazka z kurzu Nevychova. Su to poznaky z pribehu ako dostat dieta k lekarovi:
Zakladom uspechu je:
1. Vybudovana dovera. Nielen ze dieta dveruje rodicovi (preto rodic nikdy dietatu neklame ale vzdy vravi pravdu) ale aj rodic veri dietatu ze ten narocny moment zvladne. Toto je pre vela rodicov problem, lebo maju vela zlych skusenosti, kedy dieta nechcelo spolupracovat, ale ak zacnes dietatatu SKTOCNE verit, ono ta velmi prekvapi.
2. Mat pochopenie pre pocity: Nedavaj nalepky na pocity (zly, detinsky), Nemoralizuj, Neodvadzaj od pocitov pozornost. Nepotlacuj, Nezakazuj.
- Nevhodna reakcia na emocie: Potlacenie alebo zakaz, Nerev, Nehnevaj sa, Nebud taka citlivka, Ale prosim ta neplac, to nic nie je. Okamzite prestan plakat, Vsetko nemoze byt podla teba, Nebud straspitel prosim ta. Ak emocie dietat odmietnme, tak sa nestane ze dieta prestane emocie citit, iba zostane na tie emocie sam. Strati nasu doveru a tiez sa dieta nauci ze nie je spravne tieto emocie citit. Toto sa nedeje len malym detom. Deje sa to aj v puberte leb rodicia nemaju pochopenie pre to co sa deje s pubertiakom a co on preziva.
- Vhodna reakcia na emocie: Mat pre ne pochopenie. To dava dietatu vediet: Som tu s tebou. Aj ked mozno neviem co ta trapi, prijmam to co teraz prezivas. Cielom tejto strategie, nie je emocie dietata zastavit, ale podporit dieta v tom okamihu a byt tam s nim. Hovorite tym dietatu, z ho lubite aj so vsetkymi emociami ktore ma a ziadna emocia nemoze oslabit vasu lasku. Tym sa dieta citi v bezpeci. Odzije si emocie a pojd dalej. Nepotrebuje robit hodinove sceny. Rodicia nie su zodpovedni za emocie dietata. Mozu mu pomoct a byt tam s nim, ale nemozu tu emociu dietata vyriesit za neho.
Konkretne kroky ako mat pochopenie pre pocity:
Krok 1. Sadnite si k nemu a mlcte. Vnimajte iba co sa s nim deje. Budte tam v tejto pre neho narocnej situacii. Posepkajte: Som tu s tebou. Kludne plac. Mozes aj objat, alebo pohladkat. Castokrat situacia moze skoncit tu, alebo mozeme ist do dalsieho kroku.
Krok 2. Opis pocit, Opytaj sa. Tieto saty boli tvoje oblubene ze a ja som ti ich znicila a to ta trapi. A uz dalej nepokracuj. Nehladaj riesenia, nehodnot, nezlahcuj. Alebo: Velmi by si chcel tieto cukriky ze a hneva ta ze ti ich nechcem kupit. A dalej uz nevysvetluj preco nechces kupit. Ide cisto len o to ze dame dietatu vediet ze ho chapeme, ze sme na rovnakej vlnovej dlzke, ze v tej tazkej chvili nie je same, ze je v poriadku sa citit ako sa prave vtedy citi.
Ako prepichnut usko pri zapale.
Dieta sa opyta co bude doktorka robit a ci to bud boliet. Odpovedz: To ja neviem, zalezi od toho co doktorka zisti. Mozno iba kvapky ale mozno ho bude musiet prepichnut a to dost zaboli. Ja viem ze je to neprijemne a ze sa bojis, ale ja tam budem s tebou cely cas a budem ta drzat a budem ti dopredu vraviet co sa bude diat aby si sa zbitocne nebal a ak chces, tak sa dohodnem s pani doktorkou aby to urobila tak isto. Neurobi nic, co by ti dopredu nepovedala. Potom v cakarni sa opytat dietata ako velmi si mysli ze to bude boliet, ze nech ti stlaci ruku. “Ano to boli, ale ak to bude len krtke, tak sa to hadam da vydrzt”. Pred vstupom do ordinacie s opytat diatata: Mozeme ist? Ak nie, mame pochopenie pre dieta a dame mu cas sa na to pripravit a nechame ineho pacienta ist dopredu. Aka no, ale dieta sa k mame tlaci strachom, treba ho pritlacit este viac. Ak doktor zacne mat nevhodne poznamky ze: “Preco sa to velke dieta schovava za mamu”, odpovedat: “My to teraz takto potrebujeme a chcem vas poziadat aby ste nam dopredu vysvetlili co budete robit. Je to pre nas oboch tak lepsie”. Ak sa uz ide pichat ihlou, ukludnime dieta tak ze mu povieme ze plakat moze, ze sme tu s nim. Bude to boliet, ale bude to len chvilka a potom bude bolest prec. Budem tam s tebou a budem ta drzat v naruci. Vezmem ta teraz do narucia a budem ta silno drzat.
@pedrita55 u psychologicky ste boli?