Štvorročné dieťa nechce rozprávať

3. mar 2022

Ahojte, chcela by som nazor, je normálne, že 4rocne dieťa komunikuje s rodičmi, v škôlke sa nechce moc hrávať s deťmi iba s niekým koho naozaj dobre pozná. Nechce komunikovať s rodinou, buď vôbec neodpovedá alebo len pár slov, pri cudzích vobec neodpovie a tvári sa, že tam ani neni. Ak sú iné deti na ihrisku nepôjde tam. Je to introvert? Trápi ma to, ale už neviem ako sa tomu dieťaťu venovať, prihovárať keď jednoducho neodpovedá.

macik34
3. mar 2022

Predpokladám, že nepíšeš o svojom...

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anne_mary2
3. mar 2022

hm tak hlavne treba zistit ci nejde o nieco ine ako povahu… reaguje na meno?? ako travi cas ( ake hry) ?
Moze to byt nieco zo spektra autizmu, oneskorent vyvoj reci..
kazdopadne nebol by zly nejaky logoped uz ci tam nejaka diagnoza je alebo nie

ivca88
3. mar 2022

Ako mama ktorá mala tiež pochybnosti ti poradím, nájdi si nejaké blízke špeciálno pedagogicke centrum a zavolaj tam, či ti vedia pomôcť.
Raz či dva krat sa stretnete a povedia ti, čo tam vidia a či to riešiť.
Cez pediatra by som to moc neriešila. Väčšinou sú taký, že len ubezpečia že je dieťatko OK.
Ale z popisu môže a nemusí mať nejaký problém - komunikačný, alebo sluchový, alebo možno psychicky ( že sa bojí iných ľudí)... Pôjdete tam a uvidíš.
Vždy je lepšie vedieť na čom ste, ako si to neskôr vyčítať, že ste mohli popracovať na zleplšaení.

diamond007
3. mar 2022

Nijako. Je to povahovou črtou. Aj dospelého keď supnu do plnej miestnosti deti tak nie s každým si sadne a má čo povedať. Možno dieťatku stačia jeden či dva dobrý kamaráti a je spokojný, možno je nesvoj vo väčšom počte či skupine. Nechala by som to osobne na dieťati, vôbec nenútim dieta odpovedať, odpovie keď samé bude chcieť a komu bude chciet. Treba dieťatko prijať a pochopit

autor
3. mar 2022

@anne_mary2 on rozpráv pekne keď ho človek počuje, len akokeby mal blok s inými ľuďmi, deťmi. Nie je môj, ale veľmi blízky.

autor
3. mar 2022

@diamond007 to je jasné, ale aj bežné veci, či je hladné napríklad. Ja to chápem môže to byť aj povahou kľudne, skôr som ho brala ako introvert, ktorý nevyhľadáva kontakt.

zonjushe
3. mar 2022

Podla opisu moze ist o selektivny mutizmus..alebo introvertnejsiu povahu..to ale moze potvrdit/vyvratit len odbornik - klinicky psycholog,logoped..

autor
3. mar 2022

@anne_mary2 na meno reaguje, len sa musí hrať s blízkou osobou (rodič) nie same

autor
3. mar 2022

@zonjushe áno ja som čítala o selektivnom mutizme, veľmi veľa veci sedí, ale človek ako laik si môže myslieť hocičo.

ivca88
3. mar 2022

Ja by som to riešila. To že nie je až tak komunikatívny, to ako tak beriem.
Ale to že sú v parku iné deti a on tam nechce ísť a to ma len 4 roky, to je také , zvláštnejšie.
Časom by mohol mať väčši blok. V škole by to mohlo byť potom naozaj zle.
Keď je dieťatko menšie, tak je " tvárnejsie"... Ľahšie si osvojí nejaké nové zvyky.
Možno stačí pár sedení s odborníkom a ten príde na to, že preco tomu tak je.

autor
3. mar 2022

@ivca88 preto mi to nejde do hlavy, že malé deti moc nerozlišujú a idú sa hrať, nerobia rozdiely pokiaľ fakt nejde o hanblivé dieťa. Lebo viem, že keby tam tie deti neboli tak by išiel na to ihrisko.

ivca88
3. mar 2022

A ako dieťatko, príde ti šťastný ?
Viem že je to asi zvláštna otázka, ale keď je doma, so "svojimi" tak sa smeje, rehoce, naháňa, šantí, obijma ,.. ?

autor
3. mar 2022

@ivca88 to áno

autor
3. mar 2022

@ivca88 v škôlke nie, je to je ako kôpka nešťastia

diamond007
3. mar 2022

To o parku si nemyslím... Mala som úplne presne rovnakú dcéru, ak jej padla hračka, nevzala si hračku (svoju) ani od cudzej osoby keď jej ju niekto podal. Skôr som ju sa snažila brať do kolektívu ale rovnakého, mám dve kamošky čo majú chlapcov, s nimi vyrastala a tým si myslím že sa to aj podarilo ako-tak vyriešiť, ale nedajbože keď sme pozvali návštevu čo nepoznala, celý čas na rukách, keď sme boli u jej kamoša a jemu došla nejaká teta, hneď utekala za mnou a plač. Len som jej vysvetlila vždy kto to je, čo to je a neponizovala ju. A naše návštevy ihrísk boli že stala obďaleč deti a pozerala sa na ne iba, nehrala sa. Nenutila som ju, sledovala iba jak sa hrajú iné detičky. Občas to aj dnes robí, ak nikoho nepozna tak stojí a pozerá, ja to ako problém nevidím. Napr.vyslovene nemá rada chlapcov, nových, vyhľadáva len dievčatka. Raz ju jeden pokúsal a sama tvrdí že chlapci sa jej nepáčia, že len dievčatka a dvaja jej kamoši od narodenia čo máme.

ankare
3. mar 2022

Môj syn je podobný, ale on má inú príčinu, on ma narušenú komunikačnú schopnosť. Teda aj z toho pramení jeho introvertna povaha a hanblivosť.
Tento chlapček je, zdá sa, veľmi inteligentný a asi málokedy pochopený. Preto je najradšej sám resp. s rodičmi. Predpokladam,že nemá súrodenca, čo je veľká škoda, lebo práve v súrodencovi by mal spojenca a oporu na celý život, on by ho ťahal.

autor
3. mar 2022

@diamond007 presne aj v škôlke sa vyjadrili, že sedí a sleduje iné deti ako sa hrajú.

autor
3. mar 2022

@ankare nemá veru.

ankare
3. mar 2022

Ani mu rodičia neplanuju súrodenca? Pre môjho syna introverta to bolo naše najlepšie rozhodnutie dať mu súrodenca. Porozprávaj sa o Tom s jeho rodičmi.

autor
3. mar 2022

@ankare som toho názoru, že súrodenec by bol super, ale u nich sa rozhodli, že nebude už určite☹️

natalinka25
3. mar 2022

Ja mam doma extroverta a introverta- hanbí sa vždy chvíľu a potom sa normálne hrá vyvadza s deťmi občas sa stane že jej jazyk v škôlke aj ujde. 😉 Ale veľa krát aj učiteľka ju pochváli keď pekne rozpráva aj ja ju chválim veľa keď sa s detmi pekne hra v škôlke ma super kamošky chodia sa aj ku nám hrať tak aj to jej pomohlo sa čoraz menej hanbiť sa. Tak sa ju tak snažíme motivovať. A keď sa niekto cudzí snou chce rozprávať tak ako kedy niekedy sa hanbí a niekedy nie alebo sestra extrovertana sa začne predvádzať 😉 a vyriešené. Obe sa tak dopĺňajú jedna druhu potiahne alebo tu divokejsiu skludnuje. 👍 Ú nás je to takto.

autor
3. mar 2022

@natalinka25 to sa dievčatá super dopĺňajú 😊

ankare
3. mar 2022

Škoda. Súrodenec by mu veľmi pomohol.

thoughtfulweirdo
3. mar 2022

Ja som bola také dieťa. Do strednej školy bol pre mňa problém a stres komunikovať s inými ako blízkymi ľuďmi. Nikto to neriešil, nechali ma, nech si nejako poradím. Každopádne zo mňa vyrástol normálny dospelý človek, som introvert, občas hanblivá, ale nemám žiaden problém s komunikáciou 🙂

kacena4
3. mar 2022

moze ist o selektivny mutizmus, ale takto cez net sa tazko radi, mal by ho vidiet logoped popr. psycholog

miadi
4. mar 2022

Nie je to tvoje dieta takze ty si mozes tak maximalne nastudovat ako komunikovat s dietatom ktore mà selektivny mutizmus. Inak stym nieco robit mozu len jeho rodicia pediater. .